Jak vykostit kapra

Nevíte někdo jak správně a dobře vykostit kapra?
Autor diskuse: Alcapone - , 9.5.2004 všeobecné - ostatní

Martin... - Profil | Út 26.11.2013 10:12:58

lunimus >> díky za video, krásná vzpomínka na natáčení

dardajarda - Profil | Út 26.11.2013 10:08:22

Jak se říká kždá ryba smrdí od hlavy aneb kdo to bere jako relax a zábavu neřeší, jak vykostit kapra....

lunimus - Profil | Po 22.4.2013 22:50:15

marmyš >> Ano mas pravdu, ze to chalan kaprikovi pekne nalozil ... ale co chces ... podla vsetkeho je to nejaky ucen, ktory to mozno robil sice najlepsie v rocniku, ale stale sa to len ucil ...

v kazdom pripade ako postup je prilozene instruktazne video spravne ... ak mas vedomost, ze sa na webe niekde potuluje rovnake video, resp. podobne video, kde aj vysledok vyzera dobre a je bez supin, kludne pridaj link :)

DaveX - Profil | Po 22.4.2013 22:41:47

tvistr >> A co by jsi potom dělal? Nudil se jako na soukromácích?

tvistr - Profil | Po 22.4.2013 22:30:05

trubadurek >> myslím,že přiblblý je psát blbě česky.....(přízpěvek) . Doporučuji studovat spíše pravidla Českého pravopisu, než koumat jak sežrat kapra bez kostí... Kup si raději vepřový řízek... Zabití je jen jedno a jak se říká "co sežereš, znovu nechytíš...! " To Vám Masařům však nic neříká...
Jinak začal jsi se trefovat do mne jako první..

marmyš - Profil | Po 22.4.2013 22:20:31

lunimus >> Tak ti teda povím,ten to pěkně mastil. Ještěže bude dělat polívku. Ty šupiny,co přehlídl polezou pěkně mezi zuby a ty odřízlé žebra taky. Malé dítě bych tím jeho výtvorem krmit nechtěl.

tvistr - Profil | Po 22.4.2013 22:05:19

VILKA >> já jsem nic neoživoval ..... ta diskuse není úplná .

trubadurek - Profil | Po 22.4.2013 22:03:21

tvistr >> Do téhle diskuse jsem se podíval, abych zjistil, jak ryby upravují ostatní kolegové a narazil jsem na tvůj přiblblý přízpěvek. Nevim jestli tomu úplně rozumíš, ale pokud chceš kapra vykostit, je dobré jej nejdříve šetrně zabít. Tudíž ho pak nemůžeš pustit. Stále tomu rozumíš? Pokud ne, přečti si můj přízpěvek znovu.

VILKA - Profil | Po 22.4.2013 21:55:18

tvistr >> hnus je oživovat otázky staré devět let
jinak postup vykostění je správnej

lunimus - Profil | Po 22.4.2013 21:51:27

Tu mas komplet navod s videoukazkou:



Bavil som sa ale s par profi kucharmi, co varia pre luxusne restauracie, nikto z nich by si tam nedovolil Ypsilonky krajat na 2-3mm kusky ... Filety sa sice urobia identicky, ale ypsilonky sa pracne vyberaju pinzetou ...

Moja vlastna skusenost:
pouzivam krajanie na cca 2-3mm ... pri preceni sa tak stiahnu, ze v celej rybe nasledne zvykneme najst tak 3 zabudnute kosticky.

tvistr - Profil | Po 22.4.2013 21:48:42

trubadurek >> že by další z řad masařů ......???? Znáš to o té potrefené huse ??

trubadurek - Profil | Po 22.4.2013 21:37:05

tvistr >> ty si nějakej cíťa.

tvistr - Profil | Po 22.4.2013 21:26:38

myslím,že by dotaz měl být na stránkách pro Masaře ....je to fakt hnus..

tidlo | Pá 14.5.2004 14:14:53

mas pravdu predsedo! (to rick:) tys uz takovych kapru vyfiletoval!! vime dobre ze ti mali kapri nevoni :))))

rick - Profil | Po 10.5.2004 14:16:30

Důležity je mít kapra alespon od 90 cm, tam ti kostky jsou pořádně a dají se pěkny obřezat. Jínak škoda usily.

Peťas | Ne 9.5.2004 20:26:19

Dělám to naprosto stejně jako Laďa nebo Lachtan,myslím ,že je to nejsnadnější a nejefektivnější zpúsob.Také ho doporučuju.

Lachtan | Ne 9.5.2004 11:25:10

Já to dělám nějak jako Laďa. Prostě klasické filety. Vedu řez od řítního otvoru ke hlavě. Pak za skřelemi udělám řez od páteře dolů,jako když chci uříznou hlavu,ale uříznu jenom tu půlku,kterou chci filetovat,ale páteř nepřezíznu. Pak vedu řez po hřbetní ploutvi po páteři a nožem sklouzávám po žebrech. Takto vykostím celou půlku a pak druhou. Stačí z foletu jenom uříznou prsní ploutve a máš krásný folet. Zbyde torzo ryby vcelku i s hlavou a ocasem. U kapra zbyde jen malé množství kostí a když takhle budeš třeba dělat candáta,tak máš úplně čisté filé,vhodné i pro malé děti,jen náhodou najdeš v mase kost.

Radek Ch. | Ne 9.5.2004 11:00:44

Laďa - dobře si to popsal. Chtěl jsem napsat, jak obřezávám žebra, ale zdálo se mi to tak zdlouhavé a pro druhé nepochopitelné, že jsem to vzdal. Já to kostím tak jako ty, akorát, že hlavu odřezávám ještě před tím. Žebra nevytahuji následovně, ale jak jsem řekl, obřezávám

Laďa | Ne 9.5.2004 0:31:27

Nevím, zda je to to pravé ořechové, napíšu, jak to dělám já. Hlavu neodřezávám hned na začátku - kapr lépe drží pohromadě. Řez vedu od zátylku, kolem hřbetní ploutve až k ocasu a to z obou stran - jakoby vyříznu páteř. Když dojdu k žebrům, mám dvě možnosti: 1. žebra protnu a potom je musím vyjmout z půlek po jednom, 2. nožem jedu po žebrech, ale to pak je více odpadu - lze využít do polévky.
Když mám tyto řezy provedeny a rybu "v půlkách", vyřezávám ploutve břišní a řitní i s kostmi ve svalovině. Nakonec ploutev ocasní a hlavu s ploutvemi prsními. Někde se doporučuje ještě krátkými kolmými řezy protnout svaly ve hřbetě, aby se proťaly malé svalové kůstky, ale to já nedělám. Prakticky se takto zbavíš velkých kostí, žeber a páteře. Půlky jsou plošší, lépe se prosmaží, nebo stočí do závitků. Nedělám to často - spíš u větších ryb. Protože mám rád polévku, zužitkuju i maso, co zbyde na kostech. Je vhodné rybu podchladit (ne zmrazit), maso je pevnější a nůž se lépe vede. Ostrý nůž je samozřejmostí.