rýže

Jaké máte zkušenosti s použitím rýže jako partiklem i nástrahou? Zkoušel sem jí vnadit a dopadlo to celkem dobře ale najeli jen amuři. dik
Autor diskuse: Véna - , 30.4.2004 kaprařina - nástrahy, návnady

mirmen - Profil | So 1.5.2004 18:03:56

používám ji často jako část partiklu ( např. v kombinaci s kroupami či kukuřicí). Do krmení na plotice ji vařím s praženým drceným konopným semínkem, na cejny např. se lžicí posilovače.Při přípravě krmiva do proudu přidávám do vody pár lžic rozemletého lněného semínka.Dá se dobře barvit, ochucovat,sladit ( nejlépe ingredience do vařící vody ještě před vsypáním rýže).
Praktické maličkosti:
-vloží-li se do hrnce na vaření partiklu síto ( s oky cca 2 mm) tak, aby bylo ďno síta alespoň 5 mm nade dnem, nemusíš mít obavy z připálení ke dnu a nemusíš míchat (platí samozřejmě i pro kroupy).Samozřejmě musíš počítat s bobtnavostí vařeného partiklu. A vodu dát tak, aby se nedostávala zrna ze síta do hrnce.
-dá se vařit i v hadru ze lněné tkaniny.Když zabalíš do ranečku, který je uchycen na laťce, která drží ranec ve vodě tak, aby se látka nedotýkala dna hrnce. Musíš ale počítat s bobtnavostí a ranec vázat velice volně.
-jinak:pro klid v domácnosti slouží na přípravy vyřazené hrnce a extra pořízené síto.
-uvařené partikly po vychladnutí zamrazuju po cca 20-30 dkg, do hranatých forem-lépe se skladují v mražáku-(plastové krabičky).
-po zamražení vyklepnu z forem ( nejlépe přelít na 3-5 vteřin vlažnou vodou, plast se roztáhne a obsah se snadno vyklepne).Okamžitě zabalím do mikrotenového sáčku a naskládám do mražáku. Lépe se využije prostor.
-při pokojové teplotě rozmrzá několik hodin=nechat rozmrazit den před lovem
-lze nechat rozmrazit v páře ( opět na sítku),cca 10-15 minut, část vůní a chutí ale vyprchá
-v létě lze vhodit do mírně tažné vody zmrazenou kostku rýže ( voda rozplavuje postupně i více než hodinu ( záleží na tom, jak nahusto byla rýže napěchována před zamražením a samozřejmě i na teplotě vody)

miki | So 1.5.2004 17:28:29

K tomu co napsal M.M, není co dodat, snad jen, že se mě rýže osvědčila na čistých a chladnějších vodách.

Martin M. - Profil | Pá 30.4.2004 21:32:16

Je to jeden z mych oblibenych partiklu. Levna, lehce upravitelna, lze barvit a aromatizovat... Kupuji 5kg baliky v Makru po asi 60Kc.
Bezva figl je uvarit napr. repku nebo kukurici a tesne pred koncem vareni k tomu prisypat ryzi, nechat prejit varem, vypnout a nechat dojit. Ryze do sebe natahne vsechnu tu vonavou vodu a zaroven se neslepi, protoze tam je ta nelepiva repka (kukurice).

miro | Pá 30.4.2004 11:18:13

s ryzou ako partiklom mam vyborne skusenosti, ale samozrejme len z oblasti mojho zaujmu - som cudlar-plotickar. odpozoroval som ale, ze chuti aj karasom, ked som zakrmil s krmivom, kde bola ryza doplnena posilovacom "med", tak sa zliezli karaskovia z celeho okolia :]