Prosim o radu?

Pánové můžete mi někdo poradit, jestli se dá chytat a zakrmovat už teď z jara kukuřicí? A jestli se k tomu dá použít i řepka nebo konopí? Nebo je ještě brzy?
Autor diskuse: Jirka - Profil , 28.4.2004 kaprařina - nástrahy, návnady

Michal Kučera | Út 4.5.2004 8:12:06

virta - ten tip znám, ale opravdu funguje jen někde. Na Labi bych do toho rozhodně nešel. Daleko lepší je k tomu drobný zob, zvlášť do měkčího dna.
siro - OK, žádný problém s kukuřicí nemám, jen jsem upozornil na její slabiny...

siro | Út 4.5.2004 6:43:38

M.Kučera:s Labem a kukčou mam podobné zkušenosti.Většinou jí luxovali mega karasi a velcí cejni(za něž jsem byl ale vděčnější než za kapry).
Tou "hromadou" kukuřice myslim tak 1kg namíchanou ve směsi s mraženou kuku,pšenkou,konopím a pod.
Prostě jim to naservíruju až se z toho po...;o)))
Žádné bobkařské orgie "s 10ti kg" blbě uvařené kukuřice na den.

virta | Po 3.5.2004 23:47:01

Michal Kučera: Taký malý tip, ale na stopercent overený: Vedľa miesta, kde niekto nasype tú kukuricu, nahodiť boilies+pár guliek okolo, nič viac a kapor si odskočí na koštovku... Poznám človeka, u ktorého je toto prvá otázka, či sa kŕmi kukuricou a kde, potom položí montáže z oboch strán tohto miesta a po päť guliek ku každej... Viem, že aj na Palotáši, kde to domáci prekrmujú s kukuricou bola táto metóda mnohokrát úspešná, nehovoriac o vodách, kde sú ryby kukuricou pravidelne prikrmované...Niekedy sa táto zdanlivá nevýhoda dá šikovne využiť.

Michal Kučera | Po 3.5.2004 9:04:00

siro, virta - asi velmi záleží na revíru, možná vždy nejde jen o to, jak je úživný. Já kukuřici velmi rád užívám při krátkodobém chytání, neboť je natolik okamžitá, že nepotřebuje delší předkrmení. Ale na revírech, kde jsem se s ní pokoušel chytat velké kapry, mi přinesla vždy spíš potíže než výsledky. Když na Labi někam vysypete kyblík kukuřice, na 90% to můžete zabalit, to mi věřte. Stejnou zkušenost jsem udělal i na mnoha jezerech. Pokud někdo vedle mě vysype do vody spoustu kukuřice, většinou se okamžitě stěhuju jinam. A několik svých kolegů jsem už párkrát přesvědčil, že to bylo správné rozhodnutí. Kukuřice je fantastická návnada/nástraha, ale vždy bych doporučoval přemýšlet, než jí naházíte do vody...

siro | Po 3.5.2004 6:57:54

M.Kučera:díky.
Kukuřici vařím v tak hustym a sladkym sunaru že by to kojence položilo na lopatky,chuť ovlivním posilovači a jinými atraktanty a o rozpoznání barvy na dně v 4-5m by se dalo hodně polemizovat.(odpadá nížší vyživovací hodnota,chuť,barva a o zvíšeném výdeji energie snad nemůže být ani řeč)?

I na tak extrémně chytaném místě jako jsou Záplavy u Kladna to stahuje bezpečně kapry přez 60cm.
Zůstává jen ta špatná zkušenost větších kaprů s "pochybnou" hromadou kukuřice na dně.
Možná kukuřice,nebo to že chytám jen odhoz a feeder a na kapra se zaměřuji jen tak okrajově zapříčinilo že jsem se ještě přez 80cm nedostal,ale byl jsem už párkrát hodně blízko a tak jí důvěřuji;o))
Myslim ale že když je takto upravena moc se klasické kukuřici nepodobá.

virta | Po 3.5.2004 0:07:21

Ešte taký dovetok: Možno si už aj ty počul o Liptovskej Mare a o neúspechoch, s ktorými sa tu snažia chytať na boilies. Boiliesák sa tu musí po niekoľkých dňoch bez záberu zaprieť a nastražiť kukuricu, inak ten kaprík nepríde. A že je tam už pár kaprov nad 25kg na kukuricu chytených a boli tam už boiliesáci z celého Slovenska aj zahraničia a väčšia ryba im to proste neberie, dokonca ani tá menšia a to je už čo povedať. Ono v záujme komercie sa o tom moc nehovorí, lebo asi by boilies-firmy mali vystarané, ale je to fakt. Takže ono je to skôr tak, že aj pri dostatku prirodzenej potravy si tá ryba pochutí skôr na kukurici, ako na boilies, nehovoriac o hotovkách alebo tzv. kŕmnych boilies, ktoré sa dajú za lacný peniaz nakúpiť a ich výživná hodnota nie je ani zďaleka taká, ako obyčajnej surovej kukurice... čím sa takisto moc boilies-firmy nechvália. Po ulovení ryby, ktorá sa týmto napchala a po zatlačení na brucho to z nej lezie horšie ako pasta na zuby z tej tuby, kdežto napr. kukurica z nej ide okamžite...

virta | Ne 2.5.2004 23:54:06

Michal Kučera: Trošku by som si dovolil polemizovať, zrovna nedávno som túto problematiku preberal s vedúcim jedného rybochovného zariadenia špecializujúceho sa na kapra. Je to aj na tomto zariadení overená skutočnosť, že ak kaprovi hodím sebelepšiu guličku a vedľa toho kukuricu, tak zoberie tú kukuricu, bez ohľadu na jej výživnú hodnotu. Drvivá väčšina kaprov ju má totiž akosi zakódovanú práve z týchto chovov, kde sa ňou bežne dokrmujú. To čo si napísal teoreticky sedí, ale je to taký paradox, ktorý sa dá vysvetliť snáď len týmto spôsobom. Okrem toho feederista, čo tam chytal na kukuricu, nás boiliesákov suverénne prechytal a to sú tam už riadne vyškolené ryby (prakticky všetko od 10kg hore, ktoré už neraz boli na háčiku), ale k tej kukurici majú stále dôveru... Inak aj kŕmne zmesi v týchto zariadeniach sú kvôli ekonomickosti postavené práve na kukuričných a pšeničných šrotoch, takže pre rybu je to od malička známe a podľa mňa to berie s väčšou dôverou, ako napr. nejakú navoňanú hotovku prípadne aromatizovanú guľu s rozpúšťadlom, na ktoré si isto zachová horšie spomienky, resp. lepšie sa jej to zakóduje do hlavy, ako kukurica. A ďalší tam overený fakt je ten, že hoci to boli všetko úživné rybníky a ryba krásne stavaná a zdravá, ak sa im nasypala surová kukurica, tak to bahnité dno vytĺkli za okamih, že tam nezostalo ani zrniečko. Keď som podobne ako ty hospodárovi argumentoval nízkou výživnou hodnotou pri dostatku prirodzenej potravy, len sa usmieval a myslel si svoje... Nakoniec tie ryby vedia čo robia, lebo keď sa pozrieš na rozbor kukurice tak zistíš, že obsahuje niekoľko významných stopových prvkov a tá ryba asi vie, že ich tá kukurica obsahuje a to práve z týchto zariadení, odkiaľ pochádza drvivá väčšina kaprov, ktoré lovíme.

Michal Kučera | Pá 30.4.2004 8:16:47

siro - domnívám se, že hlavní faktory jsou nízká potravinová hodnota a průměrná chuťová atraktivita (ve srovnání s přirozenou potravou), špatné zkušenosti zkušených ryb s kukuřicí znásobené její výraznou barvou, přílišný výdej energie při jejím sbírání při malém efektu (zisku živin). Hranice 60-70cm platí podle mě pouze na hladovějších vodách nebo v obdobích, kdy je nedostatek přirozené potravy.

virta | Čt 29.4.2004 23:39:25

Jirka: Úplne v pohode, myslím že z jara je kukurica podstatne účinnejšia ako boilies a kapor ju dobre pozná, hlavne ten násadový, s boiliesom treba ešte v tejto dobe dosť experimentovať a kukurica účinkuje okamžite. S repkou nemáš čo pokaziť, dokáže rybu trochu podržať na mieste. Veď len sa pozri, na čo chytajú ostatní rybári, u nás pri zahájení sezóny prakticky iba na kukuricu a aj teraz na pretekoch pri zlom počasí kto mal kukuricu, tak na ňu chytal, hoci preteky sa volali "tri dni na bojlách"... Otázka jej selektivity je iná vec, ale ak nebažíš len po veľkých rybách tak kukurica ťa určite nesklame.

siro | Čt 29.4.2004 17:30:47

M.Kučera:no tu hranici bych posunul klidně až na 60-70cm(pro mne už to velké ryby jsou).
To že stabilně neudrží větší ryby možná způsobuje šrumec který nadělá při masivním krmení mnoho menších kaprů a hlavně jejich zdolávání.

Jinak jsem se ptal samozřejmě na "ty důvody",které jsi ovšem neuvedl.
Takže jáké jsou ony důvody?
Rád bych se dozvěděl něco nového;o)

Michal Kučera | Čt 29.4.2004 8:28:38

siro - protože dřív nebo později ztrácí z více důvodů účinnost, zvlášť na velké ryby. Hladové kapry kolem 40-50cm s ní udržíš docela dlouho (kromě léta), ale velkého kapra na ní podle mě chytíš nejdéle do dvou dnů po začátku krmení. Samozřejmě, jsou výjimky, záleží na každé vodě, ale jinak je to podle mě tak jak říkám.

siro | St 28.4.2004 16:35:36

M.Kučera:z jakého důvodu nepoužíváš kukuřici pro dlouhodobé vnadění(nemyslim bonduelku)?

Jirka:správně uvařená kukuřice má v prům. i 2cm,tu ti prndy opravdu nevemou.Působí selektivně i na menší kapry.
Krmit s ní samozřejmě mužeš již nyní.

Šuli - Profil | St 28.4.2004 7:44:17

Jak píše MK,na delší dobu bych taky kukuřici nepoužíval.Dobrý je takhle si místo rozkrmit a potom až ti najedou ryby začít přikrmovat boilím a kukuřici pomalu vypouštět.

Michal Kučera | St 28.4.2004 7:21:01

Jirka - ano, uvařená (a třeba ještě oslazená) kukuřice funguje okamžitě, ideální je smíchat jí s ptačím zobem, řepkou, konopím, pšenicí atd. S takovou směsí bych vyrazil na jednodenní výpravu, možná i na dva dny. Pokud ale chceš dlouhodobější výsledky a nejen malé ryby, zřejmě to nebude ideální varianta.

Bob | St 28.4.2004 6:56:21

Krmení je vůbec věda, zkouším komerční směsy, dělám si pozámky kdy,kde a jaká voda a jak to působilo a pod. Ale doma namíchaný šrot s kuku a naklíčenou pšenicí, strouhankou a anýzem + hlína, je daleko levnější a stejně účinné. Je pravda ,že proklamované zázračné, značkové krmení SS, jsem nezkoušel. Za ty love, ani náhodou.

Šuli - Profil | St 28.4.2004 6:45:59

To víš že se dá,ale musíš jí mít dobře upravenou.Řepku přidávám k kukuřici téměř vždy a na jaře ještě přimíchám vařenou pšenici.Momentálně krmim už tejden 10m od břehu touto směsí azatim se mi daří celkem dobře,hromada malejch čudlů a dva přes 50.