Môže podľa Vás sedieť v disciplinárnej komisii člen rybárskej stráže?

Na VČS jeden diskutujúci sa ohradil voči tejto skutočnosti s tým,že v takomto prípade nie je zabezpečená nestrannosť.Ako je to vo Vašich organizáciách?
Autor diskuse: rybopet - Profil , 5.4.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Nikita - Profil | St 14.4.2004 9:24:39

Miloši díky, málokterý chlap přizná chybu, ale jsme jen lidé a chybama se učíme.

Miloš_diakritický | Pá 9.4.2004 11:02:50

Nikita:
Dobře, byl jsem ukecán, oou kchej ! :-))))) U mýho C+R to stejně nemá význam, manželce už jsem lipany zakázal, košík už ani nevím, kam jsem ho uklidil.
Taky mě kolega upozornil, že na stojáku to už může být problém, což mne vůbec nenapadlo, sorry.

Nikita - Profil | Čt 8.4.2004 18:46:13

Miloši nejsi jediný rybář a pokud každý vykuchá rybu ve vodě, pak ti ani spousta organismů nezabrání šíření nákazy. Ryby jsou a budou nemocné, samozřejmě, že ne všechny a proto je zákaz vnadění masem a to i rybím.

Miloš_diakritický | Čt 8.4.2004 15:44:54

Nikita:
Ve vodě žije spousta organismů, které zbytky z vykuchaných ryb bez problému a ještě rády likvidují. Takže přestupek proti RŔ možná (pokud to tam ovšem bude zakázáno, což pokud vím není), proti ochraně vody a živočichů-no, to bych už se musel hodně přemáhat, abych si představil, jak dva-tři vykuchaní pstruzi na Ohři ohrozí kvalitu vody a ty tisíce věčně hladových vranek :-))))
Chránit vodu a živočichy přeci jen chce z trochu jiné strany, nemyslíš ??

zubáč | Čt 8.4.2004 10:50:49

Skutečně nevidím problém, pokud někdo spáchá přestupek a je s ním sepsaná hlášenka, jeho vyjádření na místě a ještě ji podepíše, není na DK problém. takže ať si každý plní svoje povinnosti a nebude mít problém ani s RS ani s DK... Jediné doporučení z mojí strany...

Nikita - Profil | Čt 8.4.2004 10:09:35

Vraťte se k otázce. V DK není na škodu, aby seděl člen RS. Bohužel v naší organizaci to tak není a je to pouze na škodu.

Nikita - Profil | Čt 8.4.2004 10:06:40

Vnadit krví a masem, jakoukoliv směsí z masa se nesmí. V tomto případě jde o porušení RŘ ať je úmysl pouze si ponechat chycenou rybu, aby v teple nezasmrádla. Pokud rybu vykucháž a vnitřnosti zahrabeš co nejdál od vody, či je dáš do sáčku a odvezeš domů, pak je to v pořádka i když se domnívám, že i zahrabat vnitřnosti se nesmí. Naházet vnitřnosti do vody je pro mě závažný přestupek proti RŘ, proti ochraně vody a živočichů. Chytání na rybí osásek snad zakázáno není, pokud to zrovna není ocásek ryby chráněné, či ušlechtilé.

Robert - Profil | Čt 8.4.2004 8:59:53

Rudy: kuchání není porcování. Jestliže v nějakém historickém vydání je zakázáno kuchání, je mi to jedno. Snad nechceš, aby rybáři znali všechna vydání RŘ několik let zpátky a řídili se všemi tam uvedenými zákazy?
Pokud chytám na rybí ocásek, chytám na rybku nebo na maso?

Radek Ch. | St 7.4.2004 21:54:52

Rudy - těžká polemika. Jak to mám udělat já, když jdu ráno od 4,00 vláčit ? Ve 4,30 chytnu štiku, kterou si chci nechat a před sebou mám celý den. Vykuchám ji. Ale kde ? Když v lese, tak to za chvíli v létě smrdí a ostatní rybáři nadávají. Když ve vodě, tak zase nadávají jiní. Když hážu vnitřnosti do vody, tak bez plynového měchýře,aby neplaval po hladině. Ale proč by raci to masíčko???? nemohli sežrát ? A bereš to z mé strany jako krmení ?

Rudy - Profil | St 7.4.2004 18:09:40

Neměl nastražené udice, ale podle mě se dopustil závažného přestupku, ale podle DK, k ničemu nedošlo. Pokud v DK budou sedět osoby neznalé zákona a RŘ, pak se bude dít to, co se děje. Je pravda, že je přestupek a přestupek a za závažné porušení RŘ by měl být trest co nejvyšší. Co se týče porcování a filetování, v tomto případě RS by neměla jak zjistit kolik kg a v jaké míře rybář ryby ulovil, kdyby toto nebylo zakázáno. V minulosti RŘ obsahoval větu kuchání a filetování ryb zakázáno. Zas přišel někdo chytrý a místo kuchání napsal porcování, ale pokud by měl soudný člověk rozhodovat o tom, zda rybář při kuchání ryb porušil RŘ, musel by dospět k názoru, že ANO. Pokud chci rybu porcovat musím ji před tím vykuchat.

Gudaska - Profil | St 7.4.2004 10:06:34

Véna S.> Souhlas. Ale určitě neházet do vody. Zahrabat, odnést . . . .

Véna S. - Profil | St 7.4.2004 9:54:52

Gudaska: Tady jde podle mě o něco jiného. Pokud rybu jen oškrábeš a vykucháš třeba pro to aby se ti nezkazila, nezasmrádla, pořád ještě při případné kontrole je poznat co to bylo a jestli to mělo zákonnou míru (samozřejmě u ryb se stanovenou mírou). Když uřízneš hlavu a ocas, je to již svým způsobem porcování, ale hlavně nedá se již v některých případech poznat, zda byla např. míra dodržena.

Gudaska - Profil | St 7.4.2004 9:30:31

Jirka: Položme si otázku: Proč je v RŘ zákaz porcování a filetování ryb? Já se domnívám, že jsou k tomu dva důvody. 1. Nedělat u vody bordel. 2.Oněch diskutovaných 7kg masa domů (pokud ryby vykuchám, uřežu jim hlavy, tak jsem ještě nezačal porcovat, ale 1/4 váhy je doma). Pokud tedy kuchám u vody ryby ať mám nebo nemám nastražené udice, je to z logiky věci porušení RŘ. Takovéto pokusy o vyčůrané výklady je naopak potřeba trestat přísně, neboť nejsou porušením z nedbalost (např. zapomenutí něčeho z povinné výbavy doma), ale vědomým a cíleným přestupkem.

Miloš_diakritický | St 7.4.2004 9:22:54

Jirka:
V Žatci je to o povolenku, i když vnitřnosti do vody vrací rybář, který ukončil denní lov. Výklad RŔ je zde nekompromisní....

Jirka | St 7.4.2004 8:36:48

Rudy: když naházel vnitřnosti do vody, měl přitom nebo potom nastražené udice?

Rudy | Út 6.4.2004 19:00:35

U nás se zatím tyto přestupky řešily pouze přes DK, ale je pravdou, že i vyjímky skončily u Policie a to pokud se jednalo o lov v době hájení a zakázaným způsobem. Jsou to zatím světlušky, ale uvidíme co přinese nová prováděcí vyhláška. Co se týká člena RS v DK, pak jsem pro z toho důvodu, že někteří členové DK neznají zákon ani RŘ a místo, aby přestupek potrestali, vrátí povolenku s tím, že se nic nestalo. U nás to bylo v případě odebrání povolenky pro kuchání ryby u vody a DK povolenku vrátila s tím, že zákaz kuchání ryb není V RŘ, ale je tam pouze zákaz porcování a filetování. Ovšem si neuvědomili, že vnadění krví a masem je zakázáno a toho se rybář dopudtil, když vnitřnosti naházel do vody.

rybopet - Profil | Po 5.4.2004 19:48:21

Nikita-menej pravdepodobná ,ale je.Na Slovensku je to teraz trochu ináč,medzi pytlactvo sa radia aj tzv. pytliacke spôsoby,ktoré sú presne vymenované u nás na nástenke v Rybárskom dome.Budem presne citovať z novely trestného zákona:§181d-Pytliactvo:Kto neoprávnene zasiahne do výkonu práva poľovníctva alebo do výkonu rybárskeho práva tým,že bez povolenia loví zver alebo ryby,alebo loví zver alebo ryby v čase ich ochrany alebo zakázaným spôsobom...atď.Čiže môže to byť rybár aj s platným povolením.Je to zatiaľ vyšší stupeň normy ako u Vás,ale možno si zoberiete príklad.

Nikita - Profil | Po 5.4.2004 19:01:20

Nestrannost by mohla být porušena jen v případě, že by člen DK a RS byl ten, kdo řešil u vody přestupek s rybářem, kterého DK projednává. Protože v DK nesedí sám, pak je ovlivnitelnost ostatních členů méně pravděpodobná. Jsme dobrovolná organizace a nejsme u soudu. V DK se řeší přestupky rybářů organizace a tudíž se nemůže řešit pytlačení. Pytlákem je ten, kdo loví ryby atd. bez povolení. Pytlačení řeší přestupková komise pověřených úřadů a soud.

rybopet - Profil | Po 5.4.2004 18:34:53

Ale tým pádom nie je zaručená nestrannosť,berme to z príkladu nejakého iného trestného činnu,keď policajt,ktorí prichytí zlodeja,nemôže ho vyšetrovať ani súdiť,t.j. člen RS,ktorý prichytí člena RO pri eventuálnom pytliačení,nemôže posudzovať jeho vimu alebo nevinu.Podľa mňa ten diskutujúci mal pravdu a súviselo to s novo prijatými stanovami SRZ.V súdnom senáte pri súdnom procese nemôže sedieť policajt ani vyšetrovatrľ,ktorí vlastne chystajú podklady pre samotný proces.A tak by to malo byť aj u rybárskych organizácií.

zubáč | Po 5.4.2004 8:28:23

Nevidím problém, člen disciplinární komise je volený na konferenci MO, u nás za každý obvod jeden a závisí na výboru ObO koho navrhnou, není to problém RS, pokud je navrhnutý člen RS, souhlasí a je zvolený je to jen pozitivní. Konkrétně v Žilině jsou v DK 3 členové RS, předseda je právník, a ostatní členové mají také zkušenosti z výkonu RS i když momentálně už v RS nepracují ...

hraji - Profil | Po 5.4.2004 7:57:36

Tyto skutečnosti se nevylučují, člen kárné komise (tak se to nazývá u nás) je jmenován výborem a jestli je nebo není RS s tím nemá nic společného, RS ustanovuje stát a nikoliv MO.

ef7 | Po 5.4.2004 6:25:40

ano musí, a nielen sedieť , zo zákona, najskôr musí byť ...roky členom RS, až potom môže sedieť v DK