dajou se pouzit oleje z aromaterape do boilies

hladani alternativnych zdroju
Autor diskuse: milan - , 3.3.2004 kaprařina - nástrahy, návnady

Milan B | Čt 11.3.2004 18:37:24

Mirmen: Co ja vim, tak po prvnim lisovani za studena, dochazi k tzv. lisovani za tepla, jeho podstaou je rafinace zbytku oleje v latkach pomoci benzinu. Za zvysene teploty se proplachnou zbytky , stale hodne bhate na oleje, benzinem. Oleje se v benzinu rozpusti, pak se naslednou destilaci benzin odpari a zustane olej. Tohle co zde pisu je asi jen takovy princip pro predstavu, ve skutecnosti to bude asi o mooooc slozitejsi. P.s: nejsem chemik, takze pokud me bude nekdo chtit opravit a doplnit, rad se poucim

CTC - Profil | Ne 7.3.2004 20:01:53

Jsem chemik a o tuhle problematiku se zajímám. Kdo by chtěl, tak si o tom můžem popovídat třeba na mailu

mirmen - Profil | So 6.3.2004 17:59:29

O olejích skoro nic nevím, jen pár zmínek od kamarádky zaměstnané v lékárně. Nejkvalitnější přírodní oleje jsou zásadně z prvního lisování. Pak z drti výrobci různými techologiemi vytřískávají maximum možného, druhé a třetí a kdovíkolikáté lisování.Někdo z chemiků by to mohl trošku uvést do obrazu, co všechno se k dosažení maxima používá a čím se pak produkt "lakuje narůžovo". Nejkvalitnější suroviny jedině v lékárně nebo v nějakých prodejnách pro pekaře, cukráře apod.

Mário | Pá 5.3.2004 14:35:29

Ja neviem ale mne sa ani tie potravinárske nezdajú že by to bolo všetko úplne na prírodnom základe, ved len kolko tých rôznych sirupov je , a Prírodné esencie musia byt velmi drahé. Ked si predstavim do takého litrového sirupu za neakých 16,5Kč kolko ide esencie a keby to mala byt len prírodná tak tá cena určite nebude taká aká je.

Jirkas - Profil | Pá 5.3.2004 8:19:44

Ptal jsem se u jedné české firmy, která tyto produkty dodává na trh (nikoli však pro rybáře) a bylo mi sděleno, že jejich esenciální oleje jsou syntetické, protože jsou určeny do aromalamp, na PotPourri, FreshPourri atd. Naopak jejich éterické jsou přírodní, protože na rozdíl od esenciálních se používají pro lidské tělo (do koupelí atd.).

Honzas - Profil | Pá 5.3.2004 6:47:35

MM: Je to možné. S takovými věcmi se dá určitě různě čarovat. Pak musí člověk asi důvěřovat určité značce, kterou si odzkouší.

Martin M. - Profil | Čt 4.3.2004 23:21:00

honzas> mne by zase zajimalo, jestli jsou 100% prirodni ty rybarske ;-)
(jsem presvedcen, ze u valne vetsiny vyrobku ani nahodou prirodni nejsou)

ryb.stráž | Čt 4.3.2004 9:08:29

Chceš ryby chytat nebo otrávit? Nebrat!!!

Honzas - Profil | Čt 4.3.2004 6:02:04

V obchodech s aromaterapií nabízejí většinou 2 druhy esencí. Do aroma lamp a přírodní. U firmy Salus jsou kromě popisu na lahvičce rozlišeny tyto esence i barvou loga na etiketě, kdy u přírodních je podbarveno zeleně a u esencí do aromalamp do hněda. Zajímalo by mě jestli ty 100% přírodní, jak uvádí na lahvičce, jsou opravdu bez syntetických příměsí. Jinak EO jsem také koupil v ryb.obchodě.

virta | St 3.3.2004 21:40:50

Podobne ako vladys, som to už poštou zasielal jednému kolegovi z mrku, ktorý mi zaslal podobnú otázku na mail, pri výrobe boilies ani o tom neuvažuj, tých alternatívnych zdrojov je požehnane, ale niekde inde...

siro | St 3.3.2004 16:37:34

milan:měl jsem obdobné "choutky"jednou jsem si však nedopatřením otřel lahvičku o obličej a myslel jsem že se po..... jak to strašně pálilo.Velice rychle jsem na to pak zapomnel.

vladys | St 3.3.2004 10:10:40

milan> tato tema sa uz v minulosti preberala, pri siliciach {esencialnych olejoch}, zopakujem len moju reakciu >
"Veľa predávaných silíc {EO} má na obale upozornenie : „Používať do aromalámp alebo do „ pot-pouri“ (zmesi suchých kvetov). Sú to väčšinou silice syntetické, látky, ktoré majú podobnú, pre nás častokrát identickú vôňu, ale odlišnú štruktúru a zloženie. Ich cena je síce niekoľkonásobne nižšia ako cena prírodných silíc avšak pre vnútornú aplikáciu (napr. ako aditívum do krmiva) sú nevhodné. Ich bioaktivita je zanedbateľná prípadne žiadna. Odpovedajúcu biologickú aktivitu zaručujú iba prírodné rastlinné silice." Pouzitim syntetickych silic {najma z dlhodobeho hladiska}, mozes sposobit problemy traviacej sustavy, najma podrazdenie vnutorneho epitelu creva, nemyslim si, ale ze by to mohlo sposobit uhyn ryby.