Jaký biwak????

Potřeboval bych poradit jaký biwak bych si měl koupit, když bych u něj potřeboval: podlepené švy, předsíňku, dvouplášť(aby se dal vytopit) a hlavně odep. podlážku. Díky moc za vaše tipy. ahma
Autor diskuse: ahma - , 5.1.2004 kaprařina - náčiní, doplňky

brach - Profil | Po 19.1.2004 7:29:00

Mimochodem - pokud máš stan s podlážkou, tak po týdenním stanování a sbalení stanu je terén pod stanem celkem neporušený a lehlá tráva se brzy zvedne.
U bivaků je vnitřek totálně vyšlapaný.

mario gochet - Profil | Po 19.1.2004 1:34:11

zkus www acron. cz a jiné souvisejíci pro outdoor.
Kvalitní turistické stany ve mně zatím budí větší důvěru než rybářské bivaky zejména způsobem prezentace u dovozců

Martin M. - Profil | Čt 15.1.2004 20:05:58

myslim, ze s tema plachtama je velmi slozite udrzet vizualni poradek na lovisti...

mirmen - Profil | St 14.1.2004 17:47:17

Bubák:ta plachta je fajn. Dá se využívat různejma způsobama. Jednak při spaní v hamace, jseš nad zemí a máš nad sebou a věcma stříšku. Pak jako střecha před stanem nebo před biwi. Neplácáš se v blátě při vaření a takovejch ptákovinách obvyklejch při vícedenním pobytu. A navíc je tahle plachta fajn i na podzimní a zimní chytání, kdy se z ní dá udělat zástěna proti vanoucímu větru, takže nejsi vyfoukanej až na kost. Viděl jsem i provizorní "biwi" ze dvou plachet, jedné 2x3 metry a druhé 3x4 metry, s třemi "zdmi" a střechou. Proti komárům sloužila stará záclona obarvená na zeleno. Těm klukům to na víkend postačilo.

Bubák - Profil | Út 13.1.2004 23:16:27

Dost dlouho používám při cestách do hor,nížin,pouští a vůbec všude tm,kde jsem nucen spát venku polyetylénoovou plachtu s očky.Dá se koupit v každém OBI,či podobném kšeftě.Do dvou oček se přiváží oči z pevné letecké gumy,do druhých se zahákne háček gumicuku.Ten stačí pouze omotat kolem stromu.Očka z gumy se zakolíkují jak u stanu.Hotovo za 2 minuty.

Martin M. - Profil | So 10.1.2004 20:53:27

jarouch> nejsem odbornik, ale nechapu, proc se nepoti? Myslel jsem, ze hlavnim cinitelem je rozdil teplot na vnejsi a vnitrni strane (ten zmenou stanu neosidis) a vlhkost vzduchu (trochu ovlivnis vetranim, ale pokud i venkovni vzduch je vlhky...). I kdyby to bylo cele z goretexu, tak to nezabrani kondenzaci na povrchu, podle mne. Nebo jo? Prosim, zkus vysvetlit, nebo aspon pospat rozdil v materialu a vetrani.

Jarouch | So 10.1.2004 18:42:02

Joga.Nechci Tě zrazovat z Combatu,ale podívej se na tu věc,že Combat má jen proslídovaný celý vstupní prostor.Když na něm máš zimní přehoz,zase má jen slídu a žádnou moskytyéru.Ten bivak nebude větrat ani náhodou!Naproti tomu Titan Viper II má na vnitřku síť a pak přehoz,ten se nepotí a super větrá,já ho mám odzkoušený!Zvaž to ještě!

joga - Profil | Čt 8.1.2004 23:18:23

ahma - Nash Combat TT + zimní přehoz, rychlo stavitelná konstrukce 16 000 u Těšínského. Novinka minulého roku, ale pravdu super bivak.

mirmen - Profil | St 7.1.2004 6:46:51

to ahma: zkus se obrátit na iva, před časem zkoušel nějaká biwi, tuším, že od Moselly

brach - Profil | Út 6.1.2004 8:04:09

Mám cca 20 let staré áčko s malinkou předsíňkou a nedám na něj dopustit. Samozřejmě je důležitá údržba - impregnovat nástřiky, které se dají bez problémů sehnat ve sprejích, hlídat švy apod. Jako kolíky používám dvoustováky hřebíky, v případě očekavané vichřice mu pomůžu dalším ukotvením - je to pohoda.

Ladys' | Út 6.1.2004 6:36:46

Souhlasím s Mirmenem raději přišetřit a jít do speciálky na hory.Ono když tři dny leje tak to člověk ocení.Takže je to o prašulkách:-)raději přišetřit,ale máš pokoj a to doslova.Ale na druhou stranu spávám pod igelitem a taky se to dá .

mirmen - Profil | Út 6.1.2004 6:10:12

to ahma: omrkni zdánlivě nesouvisející:
-howadoor ( jsou tam i docela zajímavé věci z cestování)
-www.svetoutdooru.cz
U těch dvouplášťů - záleží i na úhlech sklonu stěn,síle vzduchové mezery a konstrukci, jinak se stěny při poryvech a dešti "slepují" a začne jimi kapat.I podlepené švy se vyplatí ošetřit - podlepením textilní páskou či nátěrem. Ne bezdůvodně se v bazarech objevují výrobky se slovy: " jedenkrát použitý" či " v záruce".
Řekl bych, že seknout se při výběru stanu či biwi je mnohem horší, než udělat chybu při výběru navijáku nebo prutu.
V případě biwi či stanů nevěřím perzonálu prodejen ( řečím:"tohle se hodně kupuje", nebo "používám to sezonu k mé spokojenosti" zásadně nevěřím. Alespoň co se týká outdoorového byznysu.). U pobytu v přírodě záleží na spolehlivosti materiálů, tam dávám přednost názorům lidí, kteří už zažili tu nejhorší slotu.
Za komančů nebylo hodně věcí k sehnání a zlaté české ručičky občas vyráběly krosny či stany ( obšlehnuté z dovezených ze zahraničí atd.)

mirmen - Profil | Út 6.1.2004 0:48:16

oprava: místo r. 1978 má být 1988 (překlep - sorry)

siro | Po 5.1.2004 23:21:43

Mirmen:beru tvuj první výrobek ať to stojí co to stojí;o)
ps:se zipem také neustále válčim.

ahma:a máš od mirmena první odpověď.
V archivu již něco je ale ani za boha mi to nezvládne načíst abych ti dal odkaz(stránka se příliž dlouho....):o(

mirmen - Profil | Po 5.1.2004 22:54:49

siro: opravoval a předělával jsem batohy. Je to sice o něčem jiném, ale sehnal jsem zipy od Corazonu na podstatně vyšší zátěž, než jsou u většiny báglů. Nitě jsem volil obuvnické,se kterými se nitě používané výrobci naprosto nedají srovnávat. Skoro 18 let používám stan Gemma , dvouplášťový, který sloužil u řek, mořských pláží i při vysokohorské turistice. Myslím si, že namáhané věci nekoupíš v relacích jeden-dva tisíce korun. A když už kvalitu, tak od 5-6ti tisíc výš. Anebo - nechat udělat. Materiály ( látky,zipy,nitě,lepidla,izolační nátěry či spreje) se sehnat dají. Spojky se nechají vysoustružit. Co se týká laminátových tyček - tak shánět od výrobce. Záleží na tom, kdo má jaké možnosti a schopnosti. Počítej s tím, že 6000 ceny pro koncového zákazníka u sporotvního zboží obnáčí tak litr zisku pro výrobce,litr pro velkoobchod či dovozce do republiky a dva litry pro maloprodejce. Materiálové náklady bych odhadl na dva tisíce, těžko asi víc. Když si biwi prohlídneš podrobně (spoje,konstrukční prvky, úchyty aj.) - na tom zas tak složitého nic není.
Celá řada výrobků pro turistiku, tremping a koníčky -myslivost či rybaření jsou nesmyslně předražené.A ke stanům či biwi- když přijde vichřice 80-100 km k hodině, tak jdou většinou k čertu.Pokud někdo chce dát pár tisíc do dovolené, např. v zahraničí, tak by na kvalitě šetřit neměl.
V r.1978 jsem tábořil na Seči, po vichřici zůstal jediný z cca 80 stanů v kempu stát. Gemma. Díky konstrukci. Většina toho, co se prodává, jsou sračky. Postačí pro většinu situací, přeháněk, menších bouřek. Pokud přijde průserová záležitost, kdy se svírají půlky p.dele, tak pak jeden lituje, že si nepořídil hrad.
To už bych radši - než kupovat biwi, šel do Gemmy za 6.500,a nechal upravit:
a) vchod aĺa biwi
b) odříznout podlážku, obšít a upravit na odepínací ( ale s možností spojit pomocí lanka provlečeného zdířkami s celkem v případě ,že přijde vichr)


siro | Po 5.1.2004 22:29:12

mirmen:někdy mne fakt pobavíš,dík:o))))))))))

mirmen - Profil | Po 5.1.2004 22:10:07

možná by se dal vyrobit?? Zvlášť,když víš přesně, jak by to mělo fungovat. Materiál se určitě sehnat dá.