BRIGÁDY ČLENŮ - práce nebo peníze?

v ostravě mám možnost odpracovat 10 hodin nebo zaplatit 500 kč. myslíte že je to skutečně ekvivalent? jak u vás probíhají brigády? hospodáři - čemu dáváte přednost?
Autor diskuse: MacOS - , 3.12.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

KAREL - Profil | So 1.1.2005 14:05:03

Mám možnost také zaplatit nebo odpracovat,zaplatím,protože nemám tolik času a je to i pro mne výhodnější.Za 10 hodin v práci dostanu víc než zaplatím.MO potřebují také nějaké finance na zaplacení práce strojů atd.Tak že dávám přednost tomuhle řešení. Karel.

J.Matousek - Profil | So 1.1.2005 13:48:42

pipo: Já sem z J.Čech a mám stejnou možnost jako MacOS a platí to od 15 let

pipo | So 1.1.2005 10:19:43

Zdar chci se zeptat musí mládež 16-18 let dělat brigády?.

Véna S. - Profil | Út 16.12.2003 8:13:15

Martin M: Jistě, bylo by to možná lepší, ale velká většina těchto vod je jako revír více méně nepoužitelná, např. malá výměra, malá hloubka, špatné podmínky pro přezimování ryb, nestálý přítok (nebesáky) atd. atd. Takhle jsou alespoň využité a udržované. A nějaká koruna z prodeje násad se organizaci vždycky hodí.

Martin M. - Profil | Po 15.12.2003 17:55:15

vena> opet si trosku rejpnu, promin: je lepsi mit hodne chovnych vod a svou nasadu, nebo nekterou z tech vod zmenit na sportovni revir a nasadu kupovat? ;-)

Véna S. - Profil | Po 15.12.2003 7:48:19

kruci musím to po sobě víc číst, buď dělám chyby já, nebo začíná zlobit klávesnice. Opravy: podmínky a v tom roce

Véna S. - Profil | Po 15.12.2003 7:44:50

Martin M.: Netvrdil jsem, že profíci mají horší násady. Pomínky západních Čech a jižní Moravy jsou trochu jiné, přírodní podmínky, délka vegetačního období atd. Jde o to, že jako územní svaz máme ze všech územních svazů největší výměru chovných rybníků a jsme téměř soběstační ve výrobě násad. Prodej a nákup násadových ryb se děje přednostně mezi jednotlivými odganizacemi, nakupujeme většinou jen ty druhy ryb, které u nás prostě udělat nejdou, např. plůdek amura, tolstolobika a pod. Jak jsem psal o těch ztrátách, tak v tome dopadli stejně i produkční rybáři. Tehdy prostě násada nebyla.

mirmen - Profil | Pá 12.12.2003 21:11:33

siro: tak to lituju,snad by pomohlo jen vytrestání happeningem , nápis na karton, který by měl na plotě : NEKUPUJTE TADY VEJCE, SLEPICE KRMENY RYBAMI , V JEJICHŽ TĚLE JE RTUŤ !!! či tak něco. Jenže to má být vtip, protože kdyby to bylo navádění, tak by to bylo trestné . Takže žádné happeningy, nesmí se to !!!!!!!!!!

siro | Pá 12.12.2003 21:03:30

mirmen:já znam několik místních(Kralupy-Lobeček) dědků co berou úplně vše a co je nežratelný hoděj slepicim.
Dokonce i muj velmi dobrý kamarád bral cejny slepicim,když jme se seznámili.Já cejny jako sportovní rybu vždy zbožňoval takže dostával pořádnej záhul.
Přerod z drsnýho masnáka na etického rybáře mu pak netrval dlouho.Známe se už 9let a min 8let seká dobrotu;o)
Přešel z vlasců 0,35mm na 0,12mm a je etika sama.
Každý jsme nějak začínal.
Žel bohu dědci se neustále pohybují ve stejně smýšlejících klanech a jen tak sami od sebe názor nezmení:o((

mirmen - Profil | Pá 12.12.2003 20:52:14

siro: je to fakt tak zlý? s tím krmením slepic? Já jsem se naštěstí s nikým takovým nepotkal. Kdysi někdo napsal do rybářství článek, ve kterém líčil příběh chlapa, který zkrmuje vše pro slepice či jakou drůbeř, a pak jsem to slyšel vyprávět na rybách. Když jsem to slyšel poněkolikáté, nedalo mi a zeptal se na zdroj. Byl to článek v rybářství a vypravěč ho převzal za svůj. Proto jsem dost opatrný, co se týče některých hororů. Tím ale nechci zase na druhou stranu bagatelizovat . Jenom si nedovedu představit, že by někdo z dědků, které znám ( např.právě z part pečujících o rybníky), byl něčeho takového schopen. A možná právě - k otázce - brigády mohou mít i velký význam pro výchovu ( a to nemyslím "budovatelsky" ) a získání trochy úcty k práci druhých.

siro | Pá 12.12.2003 20:20:50

Mirmen:třeba Kralupy nasazují i bílou rybu.Příští rok budou cejny nasazovat opět(a je to opravdu potřeba).Zase budou mít místní dědci co pro slepice:o(((

mirmen - Profil | Pá 12.12.2003 20:20:34

Martin M. tak to blajopřeju a myslím to vážně. Vzpomínám si, že jsme do několika lejt dávali "drobotinu" slovenou z rybníka a vysazovali jak na stojatou, tak i na říční revír (po toku níže propojeno s rameny a přitékající říčkou), kde se ryba mohla rozjet o najít vhodné podmínky.

Martin M. - Profil | Pá 12.12.2003 19:31:15

mirmen> moje organizace letos vysadila asi 13 metraku 'bilych ryb'. Nevim presne jakych, ale drive to byvali velci cejni z Pohorelic. Vim i o jinych revirech v okoli Brna, kam se tihle cejni davaji. Taky nasadili hodne jesenu, mozna ze stejneho zdroje.

mirmen - Profil | Pá 12.12.2003 18:27:59

Martin M. v podstatě se dá koupit všechno. Ale má-li MO vlastní chovnou vodu, pak při vysazování např.vlastních kaprů do revíru se s tím "svezou" i odchovaní líni, plotice, hrouzci či karas obecný, ona "plevelná ryba", kterou si jinak málokdo koupí. Pochybují, že by organizace zcela odkázaná na nákup obsádky vyčlenila část finančních prostředků pro neatraktivní rybu. Setkal jsem se sice (rok-dva), že MO Hradec Králové nechala pod soutok Labe s Orlicí vysypat dvě nebo tři lejty bílé ryby dovezené buď z Kopidlna nebo z Chlumce ( už si přesně nepamatuju), ale nikdy jsem o nákupu bílé ryby neslyšel. Kdysi např. MO Třebechovice udržovala odchov cejnů. Matečné ryby byly opečovávány jako oko v hlavě. Dodnes, dávno po zániku odchovu, rybáři po toku Orlice níže vzpomínají na "zlaté lopaty".I v odchovu pro nakupující bude platit nabídka p- poptávka. A žel - vyhrávat bude na celé čáře ten za.raný kapr.Nic proti kaprům, nemohou za to, oni si svůj osud nevyvolili.

Martin M. - Profil | Pá 12.12.2003 18:05:05

Vena S.> asi jsem mladej a blbej, ale zil jsem v predstave, ze zijeme v trzni ekonomice a za penize lze koupit opravdu vsechno (pokud neco na prodej neni, mas prilezitost pro svuj vlastni podnikatelsky zamer). Nechapu, proc by profesionalni chovatele ryb meli mit horsi nasadu nez 'dobrovolnici', kteri tomu venuji 10 hodin rocne, nebo proc by v cele CR nasada vychcipala jenom mne ne.

Véna S. - Profil | Pá 12.12.2003 8:15:01

Frk: Těžko, budeme od sebe pěkných pár kilometrů.

Frk - Profil | Čt 11.12.2003 22:44:32

Véna S./ Jako bych to psal já. Nepsal jsi náhodou o naší organizaci? ;-)))

Véna S. - Profil | Čt 11.12.2003 8:10:34

Martin M: Už jsem to asi na MRKu psal, jsou období, kdy je ryb nadbytek a seženeš všechno za dobré ceny. Ale je to pár let zpět, byla špatná zima a ztráty na komorách byly 50 - 70%, někde i víc. Pak násadu nekoupíš ani za zlaté prase, a pokud ano, je to ten největší odpad. Poznamenalo to produkci ryb min. na dva roky. Samozřejmě, narosty ryby veliké, protože jich bylo v rybníku málo.
My si odchováváme kapra, lína a štiku od váčkového plůdku, který nakupujeme, ostatní ryby jako jednoletou, nebo dvouletou násadu. Některé ještě otočíme na rybníce. Dodáváme i jiným organizacím K 1 - 3. Zkoušeli jsme jeden rok i lipana v sádce z odkrmeného plůdku. Vycházelo to dobře, jenže zrovna v té době začali opravovat jez, nešla nám voda do sádek, uhodila vedra a museli jsme to v předstihu narychlo přelovit a vysadit do řeky. Alespoň víme, co si do řeky dáváme.

Martin M. - Profil | St 10.12.2003 20:09:18

Mne by treba zajimalo, jestli je financne fakt lepsi si ryby pestovat sam a nutit sve cleny okolo toho makat, nebo radeji rybniky pronajmout nekomu, kdo tomu rozumi a ma na to lidi. A nasadu koupit takovou, jako zrovna potrebuji (ruzne druhy a velikosti ryb) a ne jakou jedinou umim behem lednoleteho cyklu vychovat.
Beru, ze nekdo to dela rad, ale hodne z vas tady psalo, ze brigady jsou povinne nebo financni kompenzace tak vysoka, ze jim stejne nic jineho nezbyva.
(ja osobne si ale nestezuji, 300Kc, nasada se kupuje - ostroretky, parmy, tlousti, lipani...)

Many - Profil | St 10.12.2003 10:33:18

Véna S.-úplný souhlas.Naprosto stejná situace v naší MO.

brach - Profil | Út 9.12.2003 9:01:32

Véna S. - nezbývá, než souhlasit.

Véna S. - Profil | Út 9.12.2003 8:23:09

U nás je to 15 hodin, nebo 900 Kč. Do konce března mají členové možnost brigády zaplatit, pak už je musí odpracovat. Potřebujeme práci a ne peníze, máme 8 chovných rybníků o výměře 20 ha. Už i na výlovy začíná chodit míň lidí. Během roku nikdo dělat nechce, všechno - krmení, vysekávání hrází, údržbu a pod. dělá jen malá skupina lidí, hlavně ti zatracovaní důchodci. Mladí už dělat nechtějí, jenom chytat. Nejlepší je, že na konci listopadu příjde řada lidí, že chtěji jít na brigádu, že nemají odpracováno, že v létě nemají na brigády čas, to že chodí na ryby. Při tom dostanou během roku třeba 5 pozvánek na brigádu. Když jim pak řekneme, že povolenku dostanou až si to na jaře odpracují, odejdou třeba do Plzně, kde jak psal Robert, zaplatí pouze 200 Kč a tím to pro ně končí. Plzeň má cca 4000 členů a nic, na čem by brigády dělali. Až těch pár nadšenců, kteří to táhnou, skončí, bude asi dost zle. Obecně jsou na tom produkční organizace podstatně hůř, než ty, které jen ryby kupují, a bude to asi stále horší.

pavel - Profil | Po 8.12.2003 11:30:58

brigády ne, raději peníze

Osprey - Profil | Pá 5.12.2003 16:15:56

Většinu lidí práce nezajímá a platit by taky nechtěli. Práce pro organizaci je něco, co dělá těch pár chudáků, na které se pak v hospodě nadává, jak blbě zarybnili. U nás začíná být problém sehnat dost lidí na výlovy. Letos jsme lovili bezmála dvouhektarový rybník ve čtyřech. Ještě, že tam toho po loňské povodni moc nezbylo.

brach - Profil | Pá 5.12.2003 10:37:25

Příklad MO Police n/Met. a MO Meziměstí.
Nemají chovné rybníky a jejich hospodaření je stejné jako v SHO. To znamená, že za tržbu z prodaných povolenek (svým i cizím), nakupují hotovou rybu a dávají ji do RMV. Výhodou Police je, že mají i tržbu z hospody, kterou kdysi postavili a provozují ji.
Na rybník v Polici jsem dříve jezdil a tahali se tam kapři, perlíni, candáti, pstruzi, líni, amuři - celkem všehochuť. Letos rybník vypustili (odbahnění) a slovili pouze kapra, pár amurů a tolstolobců. Takže - typicky kaprová voda v P-revíru.
Počty jsou jednoduché: K2-3 nad 70 dkg = 43,- Kč/kg
700 kg = cca 1000 ks K2-3 = 30 100,- Kč
100 rybářů = povolenka 301,- Kč a 10 ulovených kaprů.
Takhle přibližně vypadá hospodaření na RMV.

Robert | Pá 5.12.2003 9:32:17

Brachu, jak je možné, že někdo má RMV a nemá chovnou vodu? Z čeho se ta RMV zarybňuje?

brach - Profil | Pá 5.12.2003 6:47:45

Přátelé, nemyslete si však, že to tak funguje ke spokojenosti všech. Samozřejmě jsou výpadky a hádky jako všude jinde. Situace výboru a hospodářského odboru je ulehčena tím, že brigádníci vědí od začátku, co mají dělat. Platících brighodiny moc není.

A ještě odpověď na otázku - samozřejmě dáváme přednost práci našich členů - pokud někdo něco udělá na rybníku, važí si pak rybařiny trochu jinak, než ten, který jen zaplatí.

brach - Profil | Pá 5.12.2003 6:42:39

Rozdělení brigád:
1. Každý rybník má svoji x-člennou skupinu, která se o něj stará (sekání trávy, odstraňování větví, úklid, sekání ledu atd.) - vyhodnocení jejich práce probíhá před prvním prodejem známek
2. Každý chovný potok má dvě skupiny, první prořezává před výlovy (1x za tři roky), druhá je lovící (sama kontroluje prořez a pak si stěžuje nebo taky ne u hospodáře).
3. Mudr. nemusí odpracovat brighodiny - může podle svého svědomí pomoci. Totéž se týká důchodců.
4. Mládež do 15-ti let (kroužek) dostala na příští rok řeku - úklid břehů.

pavel | Čt 4.12.2003 19:35:55

to alan: já už k brachovi přestupuju. jen musím z našich hlavounů vyrazit převodku. vzdálenost MB-Broumov je asi 200km.

brach: dostal's maila?

pike | Čt 4.12.2003 16:20:35

Vzpomenu li na sve pusobeni v organizaci UH, tak jsem byl s brigadama spokojen. Vetsina lidi si je pred 5 lety odpracovavala. Treba na pristavbe klubovny, technickeho zazemi u chovnych rybniku, pri vylovech a rozvazeni ryb do reviru. Pak tady byly povodne, takze 3 roky bylo co delat. Asi je vyhodou, ze organizace mela urcite zazemi v podobne klubove mistnosti, plno chovnych rybniku a plno reviru. Vzpominam na to rad.Sveho casu jsem misto brigad tvoril internetovou stranku teto organizace

G. Moolis - Profil | Čt 4.12.2003 15:48:57

brach: během mých rybářských brigád jsem zažil spoustu věcí.
1. úklid okolo staveniště kulturního centra ve městě.
2 přehazování cihel z místa A do místa B
3. o rok později přehazování cihel z místa B do místa A.
4. stavbu hráze plůdkového rybníka
5. o pět let později čistění hráze toho samého plůdkového rybníka. Nikdy nebyl napuštěn.
Mám pstruhovku od patnácti a ke pstruhům jsemse nikdy nedostal.
Taky jsem zažil, jak si prominenti po výlovu rozváží kapry, sobě i svým známým.
Radsi platím anonymně prachy v Praze. To je moje zkušenost.

Alan | Čt 4.12.2003 15:18:20

brachu, nebejt vaše MO tak daleko, zvažoval bych přestup. Možnost 15 hodin pracovat na chovné vodě za to stojí. To vypadá jako ironie, ale výjimečně to tak není :).

brach - Profil | Čt 4.12.2003 14:31:11

GM - díky, přesto však i naši rybáři odcházejí do jiných MO.
Proč, to už tady bylo řečeno - jdou za lepším: výhodou okolních organizací je, že nemají chovné vody a mají RMV.Proto mají méně brig.hodin a menší cenu za brig.hodiny.
Přecházejí do okolních organizací, ale chytají pak hlavně u nás. Je to svobodná volba každého, přesto jsem uvnitř naštvanej (a nejen já).
U nás je povinnost 15 brig.hodin, nebo 70,- za hodinu. Nebo část odpracovat a zbytek doplatit - v žádném případě členy neomezujeme.

G. Moolis - Profil | Čt 4.12.2003 13:41:48

RadekP, Many: Osobně bych nikdy do Prahy nezmigroval, kdybych k tomu neměl svoje důvody.
Uvedu příklad z MO Rakovník: Držitel MP povolenky odpracuje 10 hodin a může si je zaplatit, držitel P povolenky (já nápříklad) odpracuje 20 hodin bez možnosti finanční náhrady. Výboři mi vysvětlili že pstruhařů je málo a proto si musí na svém odpracovat více hodin, které jsou prostě potřeba. Nechápu, podle mne jsou revíry bez rozdílu majetkem organizace a není důvod aby se o pstruhovku nestarali majitelé MP povolenek. Protože se mi v minulosti několikrát (vlastně vždy) stalo, že jsem někde sypal obilí, nebo čistil hráz kaprovýhop rybníka, upozornil jsem že si chci skutečně hodiny odpracovat napstruhovce.
Výsledek: Dvacet hodin jsem hákoval na hrázi nějakýho podělanýho kaprovýho rybníka. To byl důvod, proč jsem odešel do Prahy. Ne to, že podmínky jsou lepší, i když pro by nebyly?
Organizace jsou tady pro nás, a ne my pro organizace. Za naše peníze by měli odvádět určitou službu, kterou velice často neodvádí a jenom buzerují. Pokud mi někde nabídnou slušné podmínky, okamžitě do toho jdu. Pokud se výboři nezačnou slušně chovat, budou jim lidi dál odcházet.
Brach: Sorry, tebe se to netýká.

Many - Profil | Čt 4.12.2003 12:04:44

RadekP-s tou migrací jsou u nás rovněž problémy,někteří přejdou k jiným MO kde jsou pro ně podmínky"lepší".

RadekP - Profil | Čt 4.12.2003 11:55:26

U nás je 10 hodin nebo 500 Kč. Platí cca 90% lidí. Práci udělá hlavně výbor. Osobně bych uvítal větší počet lidí na práci, protože jenom údržba (posekání trávy kolem revíru, chovných rybníků a drobné opravy všeho v majetku organizace)zabere poměrně dost času. Upravit cenu za brigády si zatím netroufnem, protože se to hned projeví v migraci lidí tam, kde zaplatí míň (u nás to Praha).

Alan | Čt 4.12.2003 9:42:16

migi>To s tou krví je ovšem individuální podle MO. Před pár lety se to tu probíralo.

siro | Čt 4.12.2003 6:47:19

Povětšinou platim.Ve velkých městech jsou radši za prašule než hledat práci pro x tisíc členů.
Ze začátku jsem měl snahu,ale po každé mi řekli zavolejte si za týden.Po měsíci a něco jsem to vzdal.