Boilies

Chcem sa vas opytat ako uskladnujete boilies ak vam zostanu na konci sezony. Cital som ze najlepsie je ich vysusit na kamen a nechat tak, zamrazit ze nieje moc dobre. Mate s tym nejake skusenosti. Jeden anglicky kaprar si ich dokonca az pol roka pred lovom vyraba, nestrati boila za taku dobu svoju atraktivitu?
Autor diskuse: tomas - , 23.11.2003 kaprařina - nástrahy, návnady

virta | Čt 27.11.2003 22:46:16

Danndy: Nehnevaj sa na svojho fanúšika, ostatne keby sme mali vždy a vo všetkom pravdu, načo by boli podobné diskusné fóra. Dnes sa mi nepodarilo, ale zajtra sa spojím s oným človekom a spýtam sa ho detailne a výsledok, nech už bude akýkoľvek, napíšem sem alebo do sekcie kaprařina. Neviem totiž, či bude táto otázka ešte na tej stránke ako aktuálna. Ja mám zas dnes dobrú náladu a tak Ťa zdravím a takisto ako Pedro Ti želám veľa úspechov. P.S.Katalyzátorom tej dobrej nálady nie je alkohol.

Danndy - Profil | St 26.11.2003 23:31:21

Vidím, že jsem měl nějakého fandu, kterého jsem zklamal. Pedro, tuto debatu jsem spustil jednoho krásného večera, posilněn alkoholem, po přečtení názoru na ničení am. kyselin teplotou pod +5°C, jsem se trochu roznítil neboť vím, že to není pravda. Poslední můj ohlas je ústupkem, protože došlo k malému neporozumění. Netušil jsem, že někdo považuje Aminosol za čisté AMK.

Pedro | St 26.11.2003 20:16:38

Danndy
tak najskor porozmyslaj, podiskutuj a pripadne potom vyhlasuj, ze niekto pise, resp. nepise pi...
Zelam ti vela peknych ulovkov
Maj sa

Danndy - Profil | Út 25.11.2003 23:46:25

Virta, začínám Tě chápat. Pravda je ta, že u aminosolu je uvedené rozmezí skladovatelnosti 10-25°C. Nevím přesně co znamená dolní teplotní hranice, ale ta horní zcela určitě chrání výrobek před rozkladem nosičů, které mají zjednodušeně za následek vznik -NH skupiny --> ztráta účinnosti výrobku. Nemá smysl rozpitvávat do detajlu teplotní odolnost AMK. Žádný mráz je neničí, v čistém stavu by byla největším nepřítelem po rozmrznutí vlhkost.
Co se mě týká, taky jsem se honil za aminokyselinama jako smyslu zbavený, ale myslím si, že aminokyseliny nejsou zatím alfou ani omegou v lovu kaprů. Osvědčily se mi zcela jiné přísady, ale nebudu je tady zveřejňovat. Měj se, Čau

virta | Út 25.11.2003 22:33:59

Danndy: Biofaktory preto, lebo vo veterinárnej distribúcii to bola jediná firma, jedná sa presne o výrobok AMINOSOL, ako píše miras a dôvod jeho kúpy je tiež presne ten, že v rybárstve je to to isté, akurát x-krát drahšie(liter AMINOSOLI stojí 300 Sk !). Takisto je mi jasné,že sú tam nejaké nosiče a skupenstvo AMK je trochu iné (HCl je tiež plyn, ale ak chcem z toho kyselinu, tak tiež sa mi dá sýtiť len do určitej miery, nikdy to nebude 100%). Takisto je to aj s tými AMK v tomto konkrétnom príklade, ak ich chcem mať v kvapalnom stave,tak proste musia byť na niečo naviazané.Slovko "čisté" je v tomto prípade preto, že roztok je pripravovaný iným spôsobom, ako je napr. enzymatický rozpad proteínu, pri ktorom zostávajú medzi AMK ako výstavbovými látkami proteínov ešte peptidové väzby. Spôsob prípravy je opačný (to sa domnievam a myslím,že mám pravdu,ak máš náhodou inú znalosť,tak daj vedieť).K tej teplote: som si zobral fľašu a je tu písané od 15 do 25 stupňov.Odhliadnuc od toho, som sa na túto vec pýtal človeka, ktorému v tomto ozaj dôverujem (a to neplatí len o mne,ale o viacerých špičkových kaprároch u nás,tým netvrdím, že som špičkový kaprár) a ten mi povedal, že v tomto špecifickom prípade mráz AMK ničí (v prípade kúpených aminokomplexov z rybárstiev to neplatí) a ja sa toho držím.A neviem, prečo by som nemal dôverovať nápisu na etikete, ktorý vraví to isté. Zmrznú nosiče, v poriadku, ale dotyčný mi povedal, že tým pádom odídu aj AMK. Inak, toto je len taký okrajovejší zdroj AMK, o firme Biofaktory toho moc neviem, ale ak chcem 100%-né prísady na báze pečeňových výťažkov,tak dôverujem medicínskej oblasti,ale toto s nikým nerozoberám,lebo dostať sa k tým veciam dá len na čierno a cez známych...Ak náhodou vieš o nejakom inom zdroji AMK (v hocakej forme,daj vedieť,som prístupný novým informáciám),keď vravíš, že Biofaktory za moc nestoja. S tým potápaním,som sa už potápal k viacerým veciam,aj ku kúpeným boilies,ktoré zostali 6 dní bez pohybu a každý deň sa odtiaľ ťahali kapre na kukuricu, ale ako si iste vytušil,k tým vedcom nepatrím,vždy používam čerstvé. Sa maj a daj vedieť!

Dandy - Profil | Út 25.11.2003 13:51:33

Přesně, tak. A pokud si někdo myslí, že jsou to čisté aminokyseliny, nechť si to myslí dál. Žádné takto prodávané AMK dopĺňky nejsou bez nosičů jimiž jsou různé mouky nebo biosoli. Proto ta skaldovatelnost v daném teplotním rozmezí.

miras | Út 25.11.2003 12:00:05

pro info: porovnejte slozeni vyrobku AMINOL od Vapenika a vyrobku AMINOSOL od Biofaktory. P. Vapenik jen pod dodal veticku "odskouseno nasimi anglickymi prateli", nic vic nic min.Vsadim se, ze z Biofaktoru berou AMK i ostatni nasi vyrobci boilies.

Danndy - Profil | Út 25.11.2003 1:11:57

> Virta: 1/ Nevím jaké boilie vysušuješ na tvrdost kamene, ale pokud dělám kuličky určené k "úplnému" vysušení, dělám je ták, aby se po určité době rozpadly. Tuto dobu se snažím co nejvíce zkrátit ( což je problém ). Právě kvůli takovým vědcům a jejich lačností po velkých kaprech, zůstávají koberce zahnívajících návnad na dně vod. Naházej někdy pár tvých tvrdých kuliček do vody s obsádkou malých ryb, po týdnu si vezmi brýle a skoč se podívat. Předpokládám ale, že jsi to už mockrát viděl.
2/ Co se týká AMK bez amidových vazeb, tak se jedná o opravdu čisté látky, které bývají nejčastěji v krystalické formě. To co sis přečetl na etiketě bůh ví jakého výrobku, není žádným argumentem. Jestli máš na mysli, tekuté aminokyselinové doplňky, tak jsi úplně vedle. Měl by sis vzít nějakou knížku a trochu si o tom přečíst. A vůbec by mne zajímalo, proč zrovna hranice 5°C??? To je opravdu p... Virta, taky nic ve zlém, ale pokud bádáš po levném zdroji čistých aminokyselin, tak Biofaktory není žádným vítězstvím.

virta | Po 24.11.2003 22:55:55

Danndy: Skús si niekedy zohnať čisté AMK, ktoré sa predávajú ako kondičné preparáty,nie to,že prídeš do obchodu a kúpiš "aminokomplex Těšínský",prečítaš si to priamo na obale.Ešte som tam schválne napísal "ktoré nemajú peptidové väzby",aby bolo každému jasné,že to vylučuje aminokomplexy z rybárskych obchodov.Túto otázku som diskutoval s človekom,ktorý je v tomto ozaj doma,lebo aj mňa onehdy dosť zaujímala. A k tej prvej veci:konečne mi niekto otvoril oči,načo ja blázon šúľam boilies pred každou výpravou,keď tie,ktoré by som ušúľal pred pol rokom ešte lepšie uvolňujú arómu,ako moje čerstvé...Dík,hneď idem chystať boilies, aby som mal na budúce leto špičkové guličky,myslím že to by ich atraktivita mala kulminovať...Nič v zlom Danndy,ale nie som zvyknutý aby mi niekto vravel,že píšem p...Konkrétne tú teplotu,čo je podľa teba p...,máš jasne uvedenú dokonca výrobcom pri skladovacích podmienkach,opakujem nejedná sa o nejaký aminokomplex,ale o metyonín,treonín,leucín,tryptofan,izoleucín,cystín-čiže esenciálne aminokyseliny v čistom stave. A aby si si nemyslel,že si vymýšľam,tak ti uvediem nápisy z etikety: Výrobce:Biofaktory Praha s.r.o. a ešte jeden hrubo vytlačený:CHRÁNIT PŘED MRAZEM! To len ak by si neveril tej odvolávke na človeka s ktorým som to konzultoval.Nie je mojim záujmom tu niekomu radiť nejaké p...,na to sem na mrk.cz nechodím.Tomas,vidím že už si začal,tak ti držím palce.Ešte jedna poznámka na záver: ak ešte pôjdeš na kapra toho roku (počasie je celkom fajn),tak na tie vysušené boilies nechytaj,alebo aspoň s nimi nerozkrmuj,kapor má už metabolizmus značne spomalený a s tvrdými guľami sa nebude "hrať",teraz potrebuje mäkké boilies a hlavne rýchlo straviteľné,aby ťa náhodou použitie tvrdých boilies nesklamalo hneď na začiatku.

tomas - Profil | Po 24.11.2003 19:49:46

uz som zacal experimentovat, odlozil som si vlastne boilies rybacie, polovicu som vysusil, polovicu som zamrazil skusim ich zachovat az na buduci rok. Potom ich porovnam s cerstvymi a uvidime co je naj...

Danndy - Profil | Ne 23.11.2003 23:28:59

Tomasy, nevím kde Virta vzal takové zkušenosti, ale z mých poznatků, jsem vyvodil závěr, který by se v mnohém od Virty lišil. Např.: boilie vysušené jako kámen, je tvrdé, ale velmi rychle ve vodě ztrácí svou struktůru a uvolňují veškerá aromata mnohem rychleji. Co se týka selekce ryb, záleží na revíru. S tou teplotou pod 5°C nad nulou a její ničivou schopností AMK, tak takovou p... jsem ještě neslyšel. Proto bych se nebál experimentovat se vším a sám si vytvořit vlastní názor.
--> pro Virtu: můžu se zeptat kde čerpáš ony informace, které zde šíříš????

virta | Ne 23.11.2003 22:56:05

Neviem,načo by som vyrábal boilies pol roka pred lovom,keď neviem,kde budem chytať,pri akej teplote,akou arómou je to tam už prechytané atď... Či nestratia boilies atraktivitu? Musíš vedieť,čo do nich dáš.Ak napr. aminokyseliny,ktoré nemajú peptidové väzby,ale sú v čistom stave,tak tie ti odídu určite(ničí ich už teplota pod 5 stupňov nad nulou).Ak ideš mraziť,tak sa vyhni mikroténovým sáčkom,to čo píše Miras je celkom dobrý spôsob.A tomu vysušeniu na kameň by som sa tiež vyhol,aj keď neviem,aké máš boilies.Ale skús to trebárs urobiť s guľkou na báze rybích múčok.Pri tomto spôsobe neodchádza len aróma,ale trebárs aj oleje v komponentoch prirodzene obsiahnuté.Extrémne vysušená guľa má okrem toho nízku nasiakavosť a tým pádom zle vytesňuje vo vode tie látky, ktorými má rybu zaujať.Tento spôsob úpravy je vhodný na revíroch,kde je veľa plevelu,ktorý si s normálnym boilies poradí,ale osobne sa mu snažím vyhnúť.Ale vravím, veľa záleží od zloženia guľky,určite nie je dobre takto skladovať proteínové alebo rybie, s múkami alebo vtáčimi zobmi je to už lepšie.Ak sú to kúpené boilies,tak ich kľudne zamraz.

Miras | Ne 23.11.2003 19:31:32

Ja mrazim, jen predtim zabalim do hadru a tak to vlozim do igelitu. Nevim nic o tom, ze by zamrazeni skodilo kvalite. Susenim se ale urcite take nic nezkazi, jej je boilie tvrde a voni mene nez cerstve, ve vode se ale vsechny latky zacnou postupne uvolnovat, jen to trva trochu dele, neni to ale v zadnem pripade na zavadu.