Zákaz lovu ryb na plavanou při soustředění

Buďte zdrávi,
v létě pořádáme na přehradě letní výcvikový kurz pro děti. V letošním roce nám po prvním turnusu zakázal hospodář MO chytat plotice, s tím, že je poškozujeme(občas došlo k pádu rybky na zem - učíme děti na jemnou plavanou - masňáci, slabé vlasce, malé háčky). Úhyn ryb jsme nezaznamenali.
Jde mi o to, jestli na to má hospodář právo. Hledal jsem nějakou právní poradnu pro rybáře, ale marně, takže se obracím na Vás. Domnívám se, že je to i proti smyslu celého kurzu, kde se děti mají naučit jak s rybou zacházet. Děti učíme užívat podložky, ale vlasec si nevybírá kdy povolí. Díky.
Autor diskuse: Luboš Chvátal - , 10.10.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Luboš Chvátal | Út 21.10.2003 13:02:30

Všem Vám děkuji za rady a za čas, který jste tomu věnovali. I já jsem členem výboru MO, kde jsem si na postup hospodáře stěžoval(mimochodem tvrdí, že na to má ze zákona právo). Spíš, ale jde o to, že dokážeme dělat něco bez jeho asistence a podle sebe(jeho argumenty, že vychováváme děti špatně, protože je učíme, že dostanou něco zadarmo atd. jsou nám totiž "proti srsti"). Díky

Frk - Profil | Ne 12.10.2003 22:32:16

U nás je vedoucí mládeže člen výboru. Takže není problém......

fanik - Profil | Pá 10.10.2003 21:11:08

Lubos> dej blbci funkci... nemel pravo :) doporucuji zachovat v kazdem pripade slusnost a podat stiznost. Jinak hodne zdaru s detmi :)

mirmen - Profil | Pá 10.10.2003 12:46:26

Luboš Chvátal:
dal bych přednost osobnímu jednání s hospodářem, poté v klidu probrat ( třeba na schůzi jejich MO) co a jak ve výchově mládeže, přínos výuky pro správné zacházení s rybou. Pro tábor pak vzít o jednoho vedoucího víc ( případně střídat dobrovolníky z řad rodičů), aby bylo možné se dětem více věnovat. I hospodář a organizace, kteří mají přehradu v péči, by měli reagovat vstřícně. Zejména, jestliže by děti mohly věnovat např. jedno dopoledne sběru čehokoli v okolí vody ( plastu, nedopalků, papírů, skla). MO by viděla vstřícnost, ochotu, i případné poškození několika rybek by bylo více než bohatě vyváženo přínosem pro přírodu ( jednak okamžitým - úklid, pak i dlouhodobým - roste počet ohleduplných kolegů,rybářů). Možná, že se má připomínka o dobrovolném úklidu zdá nemístná, ale byl jsem svědkem ( uklízeli jsme po cizích), jak trapně se cítil dospělý rybář, který hodil do křoví pikslu od žížal a desítiletý kluk ji před jeho očima vydoloval a dal do igelitky k ostatnímu bordelu.
Jinak děkuju každému, kdo se věnuje dětem. Hodně štěstí.

xycht - Profil | Pá 10.10.2003 10:34:27

Luboš: Jsem laik, ale domnívám se,že na to právo nemá, teda rozhodně ne uplatňovat to proti jedné skupině rybářů a to je zřejmě i tenhle případ. Je to fakt volovina, zajímalo by mě co je to za idiota, vždyt jde o dobrou věc. Vést děti ke správnýmu zacházení s rybou je záslužná činnost a proto přeju hodně zdaru a míň takových "hospodářů"

brach - Profil | Pá 10.10.2003 6:53:35

Hospodář MO neměl právo zakázat vám naprosto jednostranně lov plotic.
Doporučil bych stížnost na tohoto hospodáře vašemu Územnímu svazu.

Laďa | Pá 10.10.2003 5:31:07

Jedinou právní poradnu o rybaření, co znám, je v časopisu Rybářství. Můj laický názor je, že právo neměl, resp. neupírám hospodáři právo hájit nějaký druh ryb z určitého důvodu. Toto hájení však musí platit pro všechny chytající, nikoli pouze pro určitou skupinu. Pokud někdo s rybami při lovu nešetrně zachází, má být trestán individuálně, tedy zase ne celá skupina (věřím, že u vás o něco takového nejednalo). Je logická, že děti - začínající rybáři asi udělají chybu častěji, ale kdo nic nedělá - nic nepokazí. Při práci s dětmi přeju úspěch a někdy i pevné nervy.

Frk - Profil | Pá 10.10.2003 0:49:06

Luboš/ Hospodář má právo na svůj názor. To je vše.
Přehradu někdo obhospodařuje. Pokud Vám kurs odsouhlasí nadřízený orgán, doufám, že členskou schůzi kvůli tomu svolávat nebudete, řídíte se jeho pokyny, protože po tuto dobu jste plně v jeho pravomoci (pojištění, škody, atd. ..) Pokud se tedy vašemu hospodáři zdá, že se nechováte správně, má se obrátit služebním postupem (stejně jako na vojně) na nadřízené.
Úspěch v tomto případě mizivý až nulový(domluva- pokud mezi vámi není jiný problém..)