Není kaprařina už moc přetechnizovaná ?

Když pročítám pokec, otázky a další, stále častěji si kladu otázku, jestli už kapraři co chytaj na bojlís a na montáže a na kmenovou pletenku která se nedá přetrhnout a používají spostu různých systémů a systémků a pomůcek a naházejí do vody metráky krmení a chytají zásadně na bojlís které kupují a vedou vášnivé diskuse o tom, které bojlís je lepší ... atd atd.... nejsou už někde úplně jinde než na rybách. Myslím to ve smyslu tom, že třeba já a věřím že i řada dalších vyznávají spíš takový ten způsob lovu blíže přírodě - jeden prut, nakonci jedenm háček, na háčku kolínko nebo žížalka, když jdu k vodě tak jedu na kole a všechno se mi vejde do jednoho tlumoku. U vody mě nebaví sedět dlouho na jednom místě , taky sice chvílema bobkařím, ale spíš se pohybuji kolem vody s prutem v ruce a hledám rybu. Kaprař jede k vodě s celým konvojem a založí na břehu základní tábor na několik dní , připomíná mi to spíš výpravu na Nanga-Parmat. Takže moje otázka , vlastně několik optázek :


1) Který způsob lovu z výše popsaných preferujete a proč ??


2) Myslíte si, že počet a velikost ulovených ryb je přímo úměrný kvalitě a množství výbavy a krmení a pomůcek ??


3) Vím, že kapraři chytají velké ryby.
Ale zajímalo by mě kolik jich chytnou ??


Není lepší zachytat si , chytit a pustit třeba 20 malých za 3 hodiny a nějakou větší pokusd přijde vzít domu, než čekat celej den na jednu velkou rybu ??


Poznámka: Nevyznávám zásadně "chyť a pusť " , když domu aspoň občas nepřinesu rybu, jsem naštvanej. Ale snažím se postupem času víc si vážit toho, že jsem u vody a koukám do zelenýho a že je u vody hezky,a mít radost jen z toho. A když chytnu rybu, tak je ta radost o to větší.



Tak mi sdělte svoje názory a hlavně mi nenadávejte, mě by to fakt zajímalo. Pepe.
Autor diskuse: pepe - , 26.6.2003 kaprařina - nástrahy, návnady

Piskotus - Profil | Út 1.7.2003 15:26:48

brach:Já taky rostu,ale do šířky.Pípáky nenávidím.
Na co maj příposlechy.

brach - Profil | Út 1.7.2003 14:34:48

Právě proto tam je regulace hlasitosti, aby každý v širokém okolí věděl, že mám záběr, ne?
Ale vážně, mě maximálně vytáčí rybář, který silon nahozeného prutu šponuje přes zapnuté pípáky. To vážně rostu...

Dicky - Profil | Út 1.7.2003 14:26:24

Raďošek: To máš pravdu.

Raďošek - Profil | Út 1.7.2003 14:07:44

Marda: jako souhlasím s tebou, ale až na tu nobelovku za hlásiče. Je totiž docela dost rybářů, kteří nevědí nač je regulace hlasitosti...

Marda | Po 30.6.2003 18:06:58

Preferuju sezení u krásný vody a čekání na velkou rybu. Nobelovku bych dal výrobcům hlásičů, dá se při chytání číst kniha, nebo "přemýšlet". Přímou úměru nelze hledat tam, kde člověk něco dělá pro radost. Já osobně krmím tak že ve čtvrtek zakrmím 1,5kg boilin, v pátek potom jedu do neděle chytat. V pátek chytám vnadím jen tím co je na PVA a na celou sobotu a neděli mi zase stačí 1-1,5kg boilin. Do toho nějaká kukuřice. Nevím co je pojem velká ryba. Asi jak kde. Jsem člověk, kterej je spokojenej s rybama od 3kg do 10kg. Jednou v roce vyjedu za hranice, potom jsem samozřejmě napnutej jak struna. Všechno jde stranou, rybařina je 100%. Pak to musí jít nad 10kg až tak do... na zatim mám 16,5kg. Jen doufám že nikdy u vody nebudu rušivej element. Snažim se mezi to křoví nejvíc zapadnout. Nemám rád lidi co vytvořej základnu, udělaj vatru, pustěj si rádio a z patrolů (který dle nich musí každej "specialista" mít) tahaj pytle mosel, ritchwortů a jet fishů.... to fakt néééééé

Libor | Po 30.6.2003 13:44:07

Vůbec se Tvému názoru nedivím a docela ho i chápu.I otázky jsou zcela logické,i když si myslím.že je za nimi ještě něco...?Každý rybář,který podlehne touze po chycení velkého kapra,začne ignorovat jiné ryby(v tom dobrém slova smyslu),a dělá vše pro "svůj osobák".I "kaprařem" však můžeš být třeba jenom na 2-3měsíce v roce,pokud svou vášeň dokážeš krotit.Je to však něco jako přestat kouřit.K té "přetechnizovanosti asi tolik:i konzervativní klasičtí muškaři používají uhlíkové superpruty,plavačkáři využívají bojové brzdy a děličky,vláčkaři honí taky každé deko,čili
i "aktivnější"metody(jak se na to díváš ty)používají nejmodernějších materiálů a technologií.
K té úměrnosti:myslím si,že každý,kdo umí kapry aspoň trochu chytat a chce toho "svého",se vzdá častých záběrů na udici s krmítkem,a raději hledá "tu pravou tvrdou kuličku"i za cenu dlouhého čekání na záběr.Je to o trpělivosti,víře sama v sebe,vnitřním klidu atd...Nehodnoť někoho nebo něco,o čem nemáš dostatek informací a znalostí.A pokud tě baví chytat každých 10 minut malé kapry,a slušně s nimi zacházíš,tak proč ne.Jenom trénuj,ale pozor na toho bacila,ten jednou přijde...Pak budou tvé otázky trochu jiné.
Zdar

brach - Profil | Po 30.6.2003 7:00:23

Padre, plyne to ztoho, že kaprařit umí skoro každý, ale muškařit málokdo.

PADRE | So 28.6.2003 16:17:01

Jsem kaprař amyslím si že to s tou složitostí u kaprařiny není tak hrozné,vypadá to trošku odlišněji ale vypomeňte si když jste se učili číst tak Vám to ze začátku připadalo složité a to je s tou kaprařinou a hlavně s používáním těch složitejch věciček jak někteří píšou stejný. Brzo si na to člověk zvykne a přijde mu to jako samozřejmost a jak to dobře napsal Fery Prostě mně to baví a stalo se mi málo kdy nebo lépe řečeno neviděl jsem že by nějaký kaprař polemizoval o mouchaření tak jako se někteří opírají do kaprařů.

ivo | So 28.6.2003 9:29:22

Jirka Krejčí to bezvadně vystihl. Já osobně nekroutím udiveně hlavou nad ostatními rybolovnými styly. Prostě každý má to své a na všem je něco fajn.

pepe | Pá 27.6.2003 8:13:09

Hezky jste mi to vysvětlili. Vidíš, to mě prve nenepdalo, ta podstata věci : Každej ukájí svoje pudy jak uzná za vhodné a jak mu to vyhovuje. Že to může být taky o tom, s partou tejden tábořit u vody a užít si volna, kamarádů, přírody, pivíčka a ryb. A jestli tam hážu jedno kolínko nebo něco jinýho, to už je každého věc. Tak ahoj.

Přema (15 let) - Profil | Čt 26.6.2003 20:47:14

Souhlas s Ferym, sice nejsem kaprar jako kaprar i kdyz si taky nekdy zachytam na boilis ale miluju kdyz jsem u vody pres noc i treba na 2dny a vubec mi nechyby civilizace!!!

Fery | Čt 26.6.2003 18:32:11

Jsem kaprař,ale rád chodím i na plavačku a předem nejsem schopen říci jestli někdy neskončím u vláčky, nebo u mouchy.Rád sedím u vody i několik dní a neni to o velkých kaprech.Je to o kamarádství, o přírodě,o dlouhém úniku od civilizace a když na to člověk má čas tak proč ne.PROSTĚ MĚ TO BAVÍ.Jinak to dobře napsal Koťon a Jirka.

rapalla - Profil | Čt 26.6.2003 16:08:20

Přesto, že jsem zejména fídrař dokážu pochopit i ostatní způsoby a kromě muškaření je taky všechny provozuju. Z přetechnizované kaprařiny mám vesměs dobrý pocit, protože mi umožní při feederu, nebo plavačce mít k dispozici druhý nahozený prut, aniž bych se mu musel více věnovat. Někdy po dvou tří hodinovym intenzivním fídrování s 30 rybami si hodně rád sednu do křesla, zavřu oči a čekám na pípák. Je hezký si na jemné udici povodit 40-50cm kapříka, ale zážitek s 12ti kilákem (životní ryba), zdolaným z cca 120m na kaprařskej cajk po cca 20minutách je minimálně stejně kvalitní. Vůbec nelituju vynaložených prostředků na veškeré vybavení, které přinese pohodlnější rybaření, bez všech těch stresů a obav jestli vydrží to či ono, když zapřáhnu větší rybu. Kolik peněz je každý z nás ochoten a schopen investovat do svého koníčka je druhá věc.

Medeo - Profil | Čt 26.6.2003 14:10:19

1) Nikdy jsem na koule nechytel a myslím, že nikdy nebudu klasický koular. Už delší dobu jsem vlastníkem fídříku a nemám žádnou potřebu měnit. Nedovedu si představit být celý den bez záběru. 2) Každý at si to vyhodnotí po svém. Pro někoho to jsou velké peníze, ale znám lidi kteří dali za koulařské sestavy i 40 litrů a ani nemrkli. Jeste byli móc spokojení. Každpopádně určitě to je o pohodlí. Kdo má peníze tak si MůŽE konfort a pohodlí dovolit. Nemyslím si však, že kvalitní ryb. vybavení samo o sobě zaručí úspěchy. 3) Jelikož chytám na feeder tak snad ani nemusím psát co mě baví více. Samozřejmě že vytahnou třeba dvacet ryb než jednu trofejní. To ale záleží na každém rybáři co si vybere.

Mara - Profil | Čt 26.6.2003 13:54:58

Neni...

Mike - Profil | Čt 26.6.2003 13:32:34

Rybařina vůbec je nějak moc přetechnizovaná. To máte.... (pájku, pokračuj)

pike | Čt 26.6.2003 13:26:20

Pretechnizovany je a jak. To mate same pipaky, swingery, rodpody, tripody, kliniky a pelety, cert aby se v tom vyznal.

karel - Profil | Čt 26.6.2003 13:08:43

strejka: ne nadarmo se rika tichej blazen :-)

strejka - Profil | Čt 26.6.2003 12:57:47

kaprare s celou jejich alchimií a high-tech cajkem taky nechapu, nadruhou stranu, kdyz se hloubeji zamyslim nad tim, jak asi na laika pusobi celodenniho mrskani vody rotackama, woblera a kdovi cim jeste, coz je muj nej styl, dochazim k zaveru, ze jsem taky na hlavu

Robert | Čt 26.6.2003 12:24:10

Lov karů na bojlíz mi je ukradený a nikterak mi nevadí, když tak někdo chytá. Na druhou stranu chápu odpůrce. Když totiž partička kaprařů přijde k rybníku na "výpravu" a čtrnáct dní blokuje kus břehu, kam si ty dva týdny nikdo jiný nemůže sednout (i proto, že oni na místě stanují a tak ho vlastně blokují i když mezi 24-04 nechytají), věřím, že to leckoho namíchne. Je to svým způsobem agrese.