Chorvatsko-rybaření

Potřebuji informace o možnostech rybolovu ,cen povolenek,druhu povolení-týkajících se chytání z lodi na moři.
Autor diskuse: JIM - , 24.5.2003 všeobecné - revíry, cestování

.Robo - Profil | Čt 5.6.2003 7:47:51

Zdar, jestli zvladas enghlish, lookni se na sem http://www.telpro.cz/mocrs-mh/Croatia.htm
je to asi dva roky stary. porybnyho ani policajty jsem nikdy v Chorvatsku nevidel, ale mohli bejt maskovany :)

Sikula - Profil | Ne 1.6.2003 11:18:16

Cyril: Ne, opravdu jsem to nemyslel konkrétně. Ani na tebe, ani na nikoho jiného. Chtěl jsem říct jen a pouze to, že kdo je mladej, nemusí bejt blbej. "Naposloucháno z domu" To mi příde jako opřepaná (neříkam neoprávněná) fráze dospělých, ale snažím se si o tom udělat vlasní obrázek. Co se týče volby slov, tak je mi jedno, jak to řekneš. Pokud to řekneš zaobaleně, tak jde akorát o to, že to budu dýl luštit
Vašek- Mistře Vašku, to, že máš kamarády Chorvaty znamená, že taky nejsi objektivní, nebo se mýlím? Takže příště taky použij mozek! To co jsem napsal si opravdu myslím, a takové zkušenosti (bohužel) mám.
Rasto: Ale práce tam je, všude je práce. Pravda je, že tý práce neni tolik, jako jinde. Chorvati ale nemůžou dělat jen přes sezonu a myslet si, že z toho vyžijou přes zimu a ještě si postaví nový domy. Takhle to opravdu neunguje. Zachvíli lidi pochopí, že se nevyplatí tam jezdit, a pojedou jinam.
Robert: Už tam nepojedu.
Lojza: Ale Češi chtějí pracovat, ty mluvíš o cikánech. Silnice (okresky)pěkný nemáme, ale nechceme za ně platit. S dálnicí je to jiný. (Chorvati taky mají placenou dálnici a tunely, ale jen tam, kde ta dálnice je! A u nás silnice první třídy rozhodně nevypadají jako jejich magistrála.) čeští policajti rozhodně korektní najsou, respektive úplatky berou. Ale u nás si schopnej po dálnici jet 130km/h, kdežto v chorvatsku je 50km/h jen pro sebevrahy. Neboj, já o mojí dovolenou se starat nemusíš. Ovšem podle toho co píšeš, tak jsi v Chrvatsku nikdy nebyl.

Rybaření- Jediný, co jsem dosud s úspěchem lovil, byly převážně malý, tak 5 cm velký,pruhovaný rybky na maso z mušlí (na skalách jsou přilepený takový kloboučky.) Byly nejvíc v přístavišti u betonovejch zdí. Místní rybář (ten, co mi povídal o tom, že povolenka na moře neexistuje) jezdil na lodi dál na moře. Vstával brzy, aby tak na pátou hodinu už mohl chytat. Jinak říkal, že sevelký ryby drží dál, protože se bojí toho hluku z pláží. Když jsem se potápěl, viděl jsem 1km od pláže hejno cípalů od 25 do 40cm v 7m hloubce 10m od skal (břeh) a sem tam nějakou ropušnici do 20 cm. Je to ošklivá červená ryby, vynikající do kuchyně, ale jedovatá. Zabít nemůže, ale rána je bolavá, hooodně bolavá a dostaneš křeče (osobní zkušenost zatím naštěstí nemám, kamarád ano). To, co se tvrdí je, že kdyř někdy něco takovýho chytneš,ustřini vlasec a nech ji plavat, nedotýkej se jí.

Lojza - Profil | So 31.5.2003 0:39:02

SikulMá se řict že Češi jen kradou , chlastají pivo a nechtějí makat.Že jsou zvyklí na to aby se stát musel postarat o všechno.Že cestám tady cizinci řikají Český emental.Čeští policajti jsou proslulí svoji korektnosti a neůplatnosti. Místo na dovolenou si vybírame dle toho jak se nam před tím líbilo nebo ne. Jiný kraj jiný mrav. Dopručují Sikuly dovolenou za malí peníz v tomto momentě v Izraeli.At´ se seznámi a pozná i nějake jiné moře.

Robert | Pá 30.5.2003 12:33:34

Musím se Sikuly trochu zastat. Asi nemá s Chorvaty dobré zkušenosti - ta drahota je celkem objektivní a tamní loupeživí policajti u silnic jsou také světoznámí. Na druhou stranu se mu divím, že tam jezdí, když v Rudém moři se může potápět levněji.
A těm, co ho tak nevybíravě okřikují - politická korektnost je taky pěkný svinstvo.

rasto | Pá 30.5.2003 11:37:28

Je to fakt odklonenie od otazky.Sorry.
------------------------
Sikula:radsej nepis ked chces napisat nieco taketo.Tiez keby som sa ti pozrel do karty tak by som volil ine slova.V Chorvatsku som nebol jeden raz (mam to blizsie ako ty)takze viem ake su tam cesty.Podla nich ale nebudem sudit Chorvatov.Draho tam je ale nikto ta tam nenuti ist.Osobne mam rodinu ktora tam dost dlho zila a poznam par rodin co tam ziju.Ja by som sa do garaze nestahoval aby som mohol ubytovat hosti na cele leto vo svojom vlastnom byte!V primorskych oblastiach prace niet.A zburane domy z niecoho postavit treba.
----------------------------
Ohladom rybacky v Chorvatsku toho moc neviem.Bol som dokonca prekvapeny ked som pri potapani lapol 2 vacsich krabov ze mi domaci ani nevedeli povedat ako ich upravit.Co vsak viem tak ryby tam su ale nie tolko ako v prirodopisnych filmoch :-)

Vašek | Pá 30.5.2003 10:52:27

Já mám pár dobrých kamarádů, kteří jsou Chorvati. Tak bych je chtěl vzkázat mistrovi Sikulovi, že by měl trochu více používat mozek, když něco veřejně presentuje. Samozřejmě, mentalita Chorvatů je odlišná, má to své klady i zápory, ale charakteristika od mistra Sikuly je 100% neobjektivní a mírně řečeno primitivní. Asi by to chtělo kurzy slušné chování a vyjadřování. Takže hochu, zamysli se nad sebou a hlavně studuj slusné chování a trénuj inteligenci.

kusus - Profil | Pá 30.5.2003 8:30:43

A ja si zase myslim, že tahle otazka byla o informacích o rybolovu a probírat donekonečna mentalitu Chorvatu nikomu nic moc nového nepřinese. Napište raději něco o zkušenostech s rybolovem, určitě to bude přínosnější. Nic vezlém.

Cyril | Pá 30.5.2003 7:07:19

Sikula : Ikdyž "mluvíš obecne",asi ses s těma čtyřicetiletýma chtěl trefit do mě :-).Vůbec tě nesoudím a tím méně podle deseti vět.Jen jsem reagoval na ty dvě poslední.A že jsem se předtím nepodíval do tvé karty a nezjistil si tvůj věk?To by na věci moc nezměnilo.Možná bych volil jiná slova,ale obsah by byl stejný.Mám doma téměř stejně starého kluka,tak mi věř,že vím o čem mluvím když říkám,že jsi ve věku,kdy vidíš všechno jen černo bíle.Dokonce si troufám napsat,že většinu toho,co jsi tady napsal,máš naposloucháno z domu.To ale nic nemění na tom,že s tebou souhlasím aspoň v tom co se týká cest a taky v tom,že chorvaté více chtějí,než nabízí.Prostě je tam draho a vyloženě zneužívají toho,že jsou pro moře chtivé lidi poměrně blízko.

Sikula - Profil | Čt 29.5.2003 22:47:25

Jasný je, že každej chorvat takovej neni. To je samořejmý. (Vždycky se najde výjimka)Ovšem takovou zkušenost zatím (za 6 let, co tam jezdíme)mám. Za těžký peníze nenabízej nic.
ad díry - Pokud máš jet 10 hodin po hnusný silnici v takovym horku, tak ti díry vadit budou.
ad válka) - Nemaj snahu makat. Jen z tebe ždímaj prachy. Zkus poznat mentalitu těch lidí.
ad 15 let - I některej patnáctiletej může bejt inteligentnější, jak některej čtyřicetiletej. (mluvim obecně) Nesuď někoho podle 10 vět, který napsal.
A pro doplnění, zatím mi je 14...

Fugas | Čt 29.5.2003 10:31:52

Jak to tady čtu, tak 50kg úhoře bych snad radši ani nechtěl ulovit. To musí bejt šílená potvora! Jinak docela zajímavý čtení. Nebylo by možná špatný založit třeba pokec o rybolovu na moři.
V Chrvatsku jsem krom několika 10cm čudel nikdy nic nechyt. Co jsem neutrh, to zrezlo...

Cyril | Čt 29.5.2003 8:51:17

xroman : Máš pravdu.Rasto to napsal přesně.K tomu není co dodat.

rasto | Čt 29.5.2003 8:45:51

Ok,Ja som sa do karty nedival.Sikula by mal vazit slova co pise.Vela ludi sa to moze dotknut.Aj ked mu je 15.Inak v 15 tich ma diery na cestach teda vobec netrapili :-)

xroman | Čt 29.5.2003 8:22:45

Rasto, Kusus, Cyril: Zas ne tak ostre. Dival jsem se do karty a Sikulovi je 15. V tomto veku mel asi kazdy radikalnejsi nazory nez ted. Ne teda, ze bych z jeho nazorem souhlasil.

rasto | Čt 29.5.2003 8:04:15

Sikula:ako by sa Vasa krajina zotavovala z takej vojny?Myslis ze by nechcela zarobit tam kde sa da?
Tak nesud!!! Blbce

kusus - Profil | Čt 29.5.2003 7:42:04

Souhlasim s Cyrilem. Je to hodně drsné a rasistické a ja rasisty nerad (ikdyž cikány taky moc ne :)).

Cyril | Čt 29.5.2003 7:12:26

Sikulo , jsi opravdu takový vůl.nebo ty poslední dvě věty dopsal někdo jiný?

Sikula - Profil | St 28.5.2003 19:15:46

Vinko: Tak za mistra se rozhodně nepočítam. Za tu desinformaci se omlouvám, nikdy jsem o tom neslyšel, a ani místní papíry neměl a mě říkal, že že nic takovýho neni . Toť pro vysvětlení. Zajímalo by mě, jak dlouho tento zákon platí. Do Chorvatska jsme dosud jezdili na dovolenou kvůli potápění. Letos nepojedem, jelikož jsou chorvati neskutečný hovada. Za roční povolení na potápění chtěli 100Kn (jako jedni z mála na světě, možná jako jediní, abych nekecal), což jsme teda překousli, teď (od Nového roku) chtějí za individuální potápění v přepočtu asi 10 200,- za osobu. Mimoto blbnou s policajtama. Silnice tam pořádný nemaj. Ty jako borec jistě víš, jak suprově se jede po magistrále (pro ostatní -je to něco jako u nás okreska s tim, že je tam všude díra a zatáčka), když máš jet dolu na jih. Když už chtěj zaplatit (za nic, za to, že tam mají bordel, ani pláže neuklízej), tak by měli taky něco nabídnout. Chorvati mi připadaj jako národ lenochů, blbců a zlodějů. Jak spadali ze stromů, tak tam jsou dodnes.

Bára - Profil | St 28.5.2003 13:04:16

Vinko:Díky za informace. Chystám se za měsíc do Chorvatska a stále zvažuji zda si mám vzít s sebou prut. Ten úhoř by mě lákal, ale samozřejmě i jiné ryby.

Slimak | St 28.5.2003 6:20:48

kusus: V přístavu / spíš bych měl napsat přístavišti - v mém případě to byl malý záliv před hotelem, kde kotvilo asi 10 lodí a nebyl tam velký provoz/ máš tu výhodu, že ti částečně vnadí místní rybáři, kteří obyčejně hází poškozené a uhynulé ryby do vody po příjezdu z lovu a tak se tam některé druhy ryb drží, a také od nich je možno nějaký kousek nástrahy získat / dobrý je taky krab, akorát musí být větší, abys na něm vůbec našel kousek masa /.
Vinko: pokud máš napsáno něco o mořském rybolovu v Chorvatsku, tak sem s tím, myslím, že bude spousta lidí, které to zajímá

Vinko - Profil | Út 27.5.2003 21:07:40

kusus: lov úhoře mořského je poměrně jednoduchá záležitost, přesto velice zajimavá a vřele ho doporučuji jako cílovou rybu. Chytej ho hlavně v noci, především za temných nocí bez měsíčního svitu, na terénech s co největším množství úkrytů v podobě děr mezi kameny nebo úkrytů jakéhokoliv druhu. Doporučuji se přes den potápět a vyhledat vhodné lokality. Na Krku se určitě najdou. Jako nástraha jsou vhodné různé druhy ryb nebo hlavonožců, nejlepší je však co možná nejčerstvější sardela, celá nebo půlka. Jednoduchá sestava s průběžným olovem, ocelovým lankem a jednoháčkem na konci. Vlasec minimálně 0,30,spíše ještě více, co nejméně průtažný nebo šňůra, prut poměrmě tuhý. Když chytáš úhoře jistě tušíš proč. Je to rybařina především o čekání, může zabrat v kteroukoliv noční dobu a když už zabere tak mu dopřej trochu času, trvá chvíli než to zhltá. Když už ho vypumpuješ, pokud je trochu vetší (v Jadranu byly chyceny i 50kg kusy), tak si dávej pozor na jeho silné údery ocasem a na zuby, rád kouše.

kusus - Profil | Út 27.5.2003 14:29:21

Vinko: no já bych Jadran určitě nevychytal :)))) Pokuta je to drsná. Asi bych to stějně risknul. Jak na ně,ze břehu mimo pláž (ostrov Krk)? Jsem docela vysazeny na sledkovodní úhoře a rad bych chytl třeba i toho mořského. Dle rady Slimaka asi chytat v přístavu nebudu, když nebudu mít povolenku. Jake nastrahy, zpúsob lovu,vlasec ,lanko? mam použít?

Vinko - Profil | Út 27.5.2003 14:11:56

Za případné gramatické chyby se také omlouvám, jsem přece jen Chorvat, takže podle mistra Sikuly toho moc neumím.

Vinko - Profil | Út 27.5.2003 13:45:25


kusus: zda je to opravdu tak horké nevím, sam jsem se s kontrolou na moři za dlouhá léta setkal jen několik krát, vždy doslova přiletěli na rychlém člunu, porozhlédli se, zeptali jak to jde, pozdravili a odfrčeli. Na břehu jsem kontrolu nepotkal nikdy. Na druhou stranu jsem třeba nedávno slyšel, že za chyceného a zabitého zubatce v době hájení lokální borec zaplatil pokutu v přepočtu cca 20 tis. korun. Konec září je pokud máš trošku štěstí na počasí jedno z nejlepších období.

Robert: věř nebo nevěř, moře se také uměle zarybňuje. Navíc je to také zpusobeno tím, že spousta turistů (především Italů), jezdila s tím, že si chytnou pár kvalitních ryb, prodají je (1kg, třeba toho zubatce na tržnici stojí 400 - 600 kč) a tak mají rybářskou dovolenou skoro zadarmo. Neobhajuji, jen z části vysvětluji.

Slimak: máš pravdu, jsou tam tři celkem běžně ulovitelné jedovaté ryby. Nejjedovatější a opravdu velice běžná a na pohled ničím výraza ryba (narozdíl od dvou druhů ropušnic) je tzv. pavouk. Jedovaté trny má na hřbetních ploutvých (těch nejblíže hlavy) a ve skřelích.

Pokud chvíli vydržíte mám to rozepsané trochu objemněji, tak doufám, že to v dohledné době i dokončím.

Slimak | Út 27.5.2003 10:59:58

kusus: Myslím, že docela dobrá šance je v přístavech, já jsem chytal v září předloni na Hvaru poměrně slušný úhoře, jinak prý lze taky chobotnice na gumovou nástrahu vláčenou po dně. Určitě nejlepší to je z člunu, z pobřeží jsem ale taky několik rybek chytil. Na položenou je dost velká spotřeba materiálu. Jako nástraha rozhodně kousek rybky, aspoň já jsem na pečivo nechytl nic.Jinak bacha taky na jedovaté ryby - minimálně jedna dost nebezpečná tam je, ale to by spíš mohl vědět Vinko, dle odpovědi soudím, že toho o tamějším rybolovu ví nesrovnatelně víc než já. Co se týče povolenky, tak tu jsem neměl, ani jsem nevěděl, že bych ji měl mít a nikdo mě nekontroloval. Ale teď, když to vím, bych si to určitě netroufl, i když ty ceny mi taky přijdou dost vysoký na to rekreační chytání, kdy si s sebou bereš prut opravdu jen pro srandu a zpestření dovolený.

Robert | Út 27.5.2003 8:27:27

Víte někdo i o jiných evropských zemích kromě Chorvatska a Španělska, kde je potřeba pro mořský rybolov povolenka?
Vinko: Ty ceny jsou fakt hustý, to jim ještě turisti tu válku nezaplatili?

kusus - Profil | Út 27.5.2003 7:42:57

No a za ty pravopisne chyby se omlouvám :(

kusus - Profil | Út 27.5.2003 7:41:58

Je to opravdu tak horké? Na Jadran asi koncem září pojedu a chtel bych si tam skusit zachytat, ale povolenka se mi kupovat nechce. Jaka je šance při rzbolovu ze břehu chytit větší rybu (Nad 50cm) a jakym způsobem a na co je nejvhodnější chytat?

onry - Profil | Po 26.5.2003 22:02:58

Vinko: potvrzuji je to tak!!! Někteří "odborníci" tu tvrdí že na Jadran povolení netřeba.To jsou ti co tam jeli sami autem bez cestovky, protože jinak by jim to delegát řekl. Nás postrašili vězením, tak jsem prut ani nevytáhl(ryby nebylo skoro vidět).

Vinko - Profil | Po 26.5.2003 17:02:15

Koukám, že pan Sikula je opravdový odborník a že taky toho hodně ví o Chorvatech. Takže, pro provozování sportovního rybolovu na moři, jak ze břehu, tak i z lodě samozřejmě povolenku potřebuješ a vydává se na 1, 3, 7, nebo 30 dní a stojí 60, 150, 300, nebo 700 KN. Ty ceny se ale možná změnili, nejsem si úplně jist, protože jsem členem rybářské organizace (klubu), takže mám roční povolenku za jinou cenu. Existuje ještě speciální povolenka pro lov mečouna obecného, plachetníka štíhlého a tuňáka obecného. Kupují se v rybářských prodejnách (jak kterých) nebo v přístavním velitelství. Existuje samozřejmě také rybářský řád určující, kdy se jaký druh smí chytat a nejmenší lovné míry (konkrétně se nebudu rozepisovat protože je to velmi dlouhé), smí se chytat s dvěma pruty s dvěma návazci (háčky). Možnosti rybolovu jsou opravdu rozmanité a
chceš-li chytat z lodě, tak jsou řekl bych velmi rozmanité, čili měl by jsi napsat alespoň částečnou představu.

strejka - Profil | Po 26.5.2003 9:35:38

nekde jsem slysel, ze do Spanelska a Chorvatska potrebujes povolenku i na more, ale nevim, co je na tom pravdy, ja tam vzdycky chytal (asi 4 x po tydnu, same cudly) bez povoleni a nikdy nikdo ani nemuk

Sikula - Profil | Ne 25.5.2003 14:15:20

Na moře nemusíš mít povolení. Žádný se neprodává. Pokud budeš chytat v sezaně, tak chytneš hovno. To bys musel daleko na moře na hloubku. Ty ryby jseou z toho tak vytřískaný, že od konce května do půlky září se stěhujou dál na vodu. Ale celkově je Jadran "bez ryb". Jedna z mála věcí, který chorvati uměj je rybolov.