Jakou návnadu připravit na ryb.závody

Hned na začátku května pořádá MO závody odpoledne pro mládež.Loni zde byl syn s dědou , ale nic se mu nepodařilo chytit což ho velmi mrzelo letos bychom se chtěli lépe připravit.Poradí mi někdo jak uspět aby to kluka neodradilo.Chytá se na stojáku asi dva hektary hodně leknínů hloubka od jednoho metru asi do tří směrem do středu , okolo topoli,nahoře přítok z řeky dole odtok,na dně asi dost bahno.Na jakou rybu se soustředit loni se všichni snažili chytit kapra ale marně.Já bych to viděl spíš na droboť.
Autor diskuse: vašek - Profil , 10.4.2003 plavaná - nástrahy, návnady

Hamon - Profil | Po 10.4.2006 15:25:09

JAro:Vdaka za radu,do toho anglicaka asi pojdem na isto,vetsia vzdialenost,asi vacsi klud.Co sa krmenia tyka,tak v poho,bezne pri chytani plotic sa to zvrtne na chytanie kaprov,tak tri styri kapre a potom znova plotice a tak dookola.Uz sa mi to stalo asi 10 krat,hlavne v maji a zaciatkom juna :)).Za rady vdaka

Zbojo - Profil | So 8.4.2006 8:52:57

ja par rokov chodim na taketo preteky na zaciatku sezony, u nas je problem, ze sa sutazi o jednu najvacsiu rybu, nie na body za chytenene ryby.preto sa sustredim vzdy na kapre a vychadza mi to.
nacinie rozoberat nejdem, pouzivam klasicke trojdielne 2 3/4lb palice, navijak s bait., ale o to nejde.krmitkovu zostavu-krmitko s trubickou a nadvazec z makkej snurky, male ale pevne haciky, u mna owner, samozrejme ze s ockom.
ako krmenie vnadiacu zmes excelent jahodovu, do toho susene mlieko, este den pred pretekmi, niekedy vecer uvarim konope a tou vodou kde sa varilo zamiesam vnadiacu zmes aj s par hrstami konope plus stavu s jednej velkej konzervovanej kukurice-Bonduel.pekne to premiesas, postupne vlhcis, to vies..rano je srot akurat.najeden hacik celu dazdovku, nie len kusky, celu a na druhu malu medovu pufinu, uplne tu mini a dve zrnka bonduelky.chytam tak 40 metrov od brehu, niekedy aj menej.a snaz sa hadzat na jedno miesto, oznac si silon fixkou a dodrzuj len smer.to je dolezite.
vzdy sa mi podari nachytat v priemere 8 kaprov, od 50 do 60cm, lenze u nas je zly system, na hodnotenie a vazenie sa nesie iba jedna najvacsia..
dufam, ze ti moje rady trosku pomozu a nejakeho toho kapriho si chytis...i ked to zavisi od dalsich faktorov..

Kolco | Pá 7.4.2006 23:29:55

Tak touhle otázkou se zabyvám již delší dobu a můžu ti říct,že pozoruji hodně aspektů at.výběr místa,použití návnad,nástrah a o technice lovu.U nás neznám nikoho kdo by byl vícekrát úspěšný.Takže bych se soustředil na správně vyváženou udici s co nejůžším splávkem(brčko),ostrý menší háček(gamakatsu,owner)jako návnadu bych použil to čím na tom rybníku krmí( zjistit si to)pokud ne tak bych šel do nějaké lepší směsi na plavanou s udržovací složkou můžeš použít sekané žížaly nebo hnojáky a jako nástrahu masáky,hnojáky,rohlík,kolínko spíš bych se snažil chytit kapry než drobotinu v květnu by to neměl být problém a už vůbec bych se nebál nahazovat pod břeh i to je moje jedna ze strategií,kterou málo kdo používá a pak hodně štěstí a petrů zdar.

Jaro - Profil | Pá 7.4.2006 20:04:33

Hamon, vašek - pretekáte na relatívne malých vodách. Mám pocit, že ryby sú obkolesené zo všetkých strán a ruch na brehu ich môže, na rozdiel od individuálnej rybačky, kľudne vyplašiť a sústrediť ďalej od brehu. Preto by som volil angličák a hádzal do vzdialenosti, ktorú dokážete ešte presne zakrmiť. Pokiaľ to ovládate tak kľudne aj prakom. Krmivo použiť kvalitné kaprové, spolu s partiklom a živou zložkou. Na začiatku masivne zakrmte a čakajte, kým nepríde záber. Až potom opatrne prihoď. Ak tam budeš neustále hádzať krmivo, tak ryby vyplašíš. Montáž si zvoľ z atlasu montáži tu na MRK-u.
Hamon - neviem, či je dobré riešenie miešať ploticové a kaprové krmivo - to ako myslíš, že ti budú brať aj plotice aj kapre - máš to odskúšané ? Pokiaľ nie, tak na pretekoch neexperimentuj. Ak máš za 1 cm kapra 1 bod tak chytaj kapra a na ploticu za 1 bod sa vyprdni.

HP - Profil | Čt 6.4.2006 17:46:32

Hamon: Jo ja jsem spiš v tomhle začatečník, ale už jsem pochopil, že bez živý to nejde. Někdy ale ani ta nepomuže když prostě nenajednou. JO zavody často jsou i o mistě tak hodně štěstí u losu, často se už tam rozhoduje o úspěchu či neúspěchu.

Hamon - Profil | Čt 6.4.2006 17:42:47

K pouzitej zostave, chytal som na 2g plavak na pevno,po hodine som rychlo previazal na priebezny a siel som chtat do vzdial okolo 20m od kraja.Navezec som mal hrubky 14,presiel som na extremnejsi 10 ale bezo zmeny.Uz som nevedel,co mam spravit.Fakt som z toho bol dost znechuteny.Viete mi nieco poradit?

Hamon - Profil | Čt 6.4.2006 17:39:49

All:Chcem sa opytat trochu k otazke,tiez planujem taktiku na ryby,len s tym rozdielom,ze u nas je hodnoteny hlavne kapor,teda lepsie povedane hospodarsky cenna ryba,ta je za cm bod,ostatne su hodnotene 1 bod za kus.Rybnik ma asi 4 ha,dno bahnite miestami strkove,bez rastlin.Sutaz je 14.5.Aku farbu,prichut a zlozenie krmiva pouzit.Po minule roky sa najviac kaprov nachytalo na plavanu.Problem je v tom,ze dost zavisi od vyzrebovaneho miesta.Povodne som pouzival dva druhy komercneho krmiva,jeden zvlast na plotice,tech tam je dost a zmiesal som ho s hrubsim krmivom na kapra a dodal som k tomu partikel kukuricu.Krmil som asi 10-18 metrov od kraja.Celu dobu sutaze,asi 2 hodiny som na kostnaky,kukuricu resp zizalu nemal ani zaber.Pravdu povedat,uz som bol z toho zufaly,absolutne ziadnu rybu som nedokazal stiahnut.Neviete mi povedat nejaku fintu na ne?Napadlo ma do krmiva pridat aj ako pise dantex 0.5l kostnaku.Tento rok to chcem skusit.

dantex - Profil | Čt 6.4.2006 11:54:21

Vašek: dejte alespoň 0,5 l červů do krmení a přesně nakrmte ca 15m od břehu - to by mělo zafungovat na plotice.

HP - Profil | St 5.4.2006 17:47:06

Vašek: Zaleži kolik Tvymu synovy je a jestli chyta běžně nebo jestli hop nato chces jen pritahnpout. Jestli nema problemy s nahazovanim tak jdete do plavany, kup komerčni krmeni a soupni do toho cervy nebo hnojaky, Urcite bych zkusil nejdriv kapra ten jde z rana vzdy a je to pochytani radeji zacni se silnejsim vlasem 0,14 a pak pripadne zjemni. Jinak bych to videl taky spis bliz. Hodne stesti a napis jak jste dopadli.

VL.Slezák - Profil | St 5.4.2006 17:40:27

kupte si plavačkové krmení na studenou vodu a chytejte na masné červy a rohlík nebo kombinaci těchto nástrah,použijte lehkou montáž-2gr.pevný splávek,0.14vlasec a 0.12návazec-HODNě štěstí

vašek - Profil | Út 15.4.2003 14:27:00

zubáč:díky moc pokusím se držet Tvých rad a dám vědět jak jsme dopadli:)

zubáč | Út 15.4.2003 7:12:28

O to víc platí, kvalitnější návnada na menší prostor a pohyblivá nástraha - kosťák, hnoják nebo rousnice, ale pro sichr i pařený rohlíček muže udělat zázrak... Když máš dobré kaprové krmivo, stáhne se ti i bílá ryba, v této době snad ne příliš světlé ani příliš tmavé, něco lehce do oranž, příchuť těžko poradit, mně momentálně dost slušně funguje med a citrón ... I silony přizpusob začátku sezóny kmen max. 0,18 a forpas 0,12 až 0,14 ... na to bych možná vsadil ...

vašek - Profil | Po 14.4.2003 16:14:57

zubáč:jde o tůň kousel od Labe v létě tam bylo asi 6 metrů vody nad současnou hladinu tak nevím co tam je snad tak dali nějaké kapry.Problém vloni byl v tom , že týden před závodama tam jezdili chlapi krmit troufám si tvrdit , že metrák deně určitě.V den závodu to téměř nebralo, jen pár kaprů dopoledne. Odpoledne když mají závody děti tak se chytil pouze jeden kapr a jedna tuším plotice.Bylo spousta cen aby děti byli motivované ale nebylo je za co rozdělit jsem zvědav kolik dětí to letos zkusí po tom fó pá vloni.Syn chce zkusit plavačku na odhoz aby chztil nějakou zajišťovací rybičku (připadně rybičky)pak dle času zkusit feeder, když by se chytali kapři , vše záleží i na počasí.Děkuji za radu. kdyby Tě ještě něco napadlo budu rád i za maličkosti sám také začínám.

zubáč | Pá 11.4.2003 7:47:40

Je potřebné znát vodu aryby, které se vyskytují. Osobně bych použil dobré krmivo na kapra, jako partikl kukuřici. Jakým zpusobem chytá??? Na plavačku normál nebo odhod bych použil určitě živou nástrahu - červy všeho druhu, které jsou povolené, na těžko bych asi volil feeder a nástrahu kuku + 2-3 kosťáky, nebo pařený rohlík + kosťáky .... Pokud klasicky na těžko asi kukuřice nebo foukačka, případně rousnice .... těžko radit bez konkrétní znalosti revíru a omezujících faktoru ... ale pokud se hojně vyskytuje kapr, hrrr na něj, bílá ryba se ti také stáhne do zakrmeného místa ...

miro | Čt 10.4.2003 20:08:22

nakrmit kusok (do 10-15m) od brehu nejakou komercnym krmivom na plotice nariedenym na 1/2 struhankou, pridat trochu uvarenych konopnych semien, pripravit ako nastrahu kukuricu, hnojaky, kostne cervy, pareny rohlik na kocky aby mohli oskusat, co pojde najlepsie. chytat na bic alebo match na plavajdu obe nad dnom, mat pripravene navazce(forpasy), aby sa nezdrzovali navazovanim po odtrhnuti a to by v tom bol cert, ak nenalovia vanu plnu plotic za par hodin ... a s tym musia s prehladom vyhrat nad ludmi, co budu mat aj 2-3 kaprov. ale lahko sa povie, tazko sa urobi :[ rozhodne vsak takyto postup je viac na istotu, ako cakanie na 5kg kapra. male ryby su vsade a pri troche stastia sa ich da nachytat zachvilu velke mnozstvo

lula | Čt 10.4.2003 18:28:15

tak treba kukurici v medu a pred tim krmení,nebo přímo krmítko a žížalu zpusob neexistuje kazdej musi sam,ale urcite bych se nesnazil chytat uprostred rybnika!