skladání dělených prutů

Jakým způsobem skládáte dělený prut? Sundáváte celou sestavu, i naviják ? A jaký máte pouzdro ? Já jsem měl doposud jen teleskopy, teď jsem si koupil feeder a při skládání mám vždycky pocit, že zraju pro Chocholouška. Koupil jsem si pouzdro / měkké / s místem pro naviják, ale narvat do něj ten prut je úkol jen pro silné nervy. Poraďte něco lepšího.
Autor diskuse: slimak - , 4.4.2003 všeobecné - náčiní, doplňky

Raketýr - Profil | St 30.4.2008 18:32:29

Přeprava prutů v autě:
Nemá někdo nějakou podobnou vychytávku na převoz prutů? Už mne neba všechno pořád rozebírat a ukládat do futrálů :-) Případně dá se u nás něco podobného sehnat?

Tomas - Profil | Pá 17.12.2004 20:56:58

s vláčákem se nepárám, jen rozložím prut napůl , díly přiložím k sobě a háček nástrahy zaháknu do očka na to určeného u rukojeti, zaklapnu kličku a jdu k autu. Tam vrazím až po naviják do orig. látkového futrálu. To že část od navijáku čumí ven mi nevadí.

Vase jméno zde Kutil Tim. | Čt 16.12.2004 16:36:53

Na děličky jsem si udělal asi 40cm obaly, první vznikl ustřižením klasického obalu který jsem dostal s prutem, ze zbytku zrcadlově totéž na druhou stranu.Ve středu tohoto výtvoru na kraji po propíchnutí mám uvázanou tkanici- dva asi 25 cm dlouhé konce na omotání a zavázání. Neplánovaná výhoda - do spodní části vkládám krmítko.Sklapnu k sobě a zavážu.Používám 2 roky pro 11děliček - vynikající.

Vydra - Profil | St 9.4.2003 15:32:05

vzdy po lovu sestavu kompletne slozim, pruty do pouzdra, navijaky do "kapes" montaze do kapsy, kompletni priprava rozlozeni prutu, stojanu, hlasicu... trva do 20 minut, a mam klid s motanim:))

netopýr - Profil | St 9.4.2003 9:33:11

zubáč> Mám v báglu hromadu věcí - i zbytečných - ale protože na rybky nechytám a tudíž ani je nepropichuju - jehla na prošívání rybek se u mně ještě nevyskytuje.

siro | Út 8.4.2003 6:50:05

Asi jsem vyměklo ale vše očešu otřu od vody a písku a jednotlivé díly uklidim.Ta chvíle zdrzení je lepší než půl roku čekání až se prut vrátí z opravny.
Strejka:Jen si vzpomen jak skončil Pepik Tleskačů!!Taky zlomil;o))

Janci - Profil | Pá 4.4.2003 23:06:40

Prve dva tyzdne po kupe skladam...


Tak sa mi stalo, ze som omylom hodil kudlu na novu matchku a potom samozrejme aj v tom mieste praskla...(Ked som s nou hadzal feederove krmitko...) :-)

Hrouzek - Profil | Pá 4.4.2003 21:30:18

No tak já se stim nešroubuju>>složim a omotám to 2 páskama na obou koncích prutu a je hotovo!Nestrácet drahocenej čas... navazováním atd.

Krcma | Pá 4.4.2003 21:05:23

Sice jsem línej jako prase,ale k prutům se tak nechovám.Rozšroubuju je komplet a šup do krytu

Šlehy | Pá 4.4.2003 20:59:45

Když jsem to tak pročetl,tak patřím k té líné menšině,co si koleduje o průser.Mám teď nové 4-komorové pouzdro a pruty tam dávám osazené i s montáží(bez olůvka či krmítka).Jedná se tedy o feedery.Matchku odstrojuji.Ta se mi bohužel do futrálu nevejde a vozím ji pouze pokud jedu na stoják,feedry,boloňu a biče vozím furt.

J.Š | Pá 4.4.2003 20:28:36

Ja vzdycky celou montaz sundam a je to!!!mam tridilnou delicku a dva dily dam do pouzdra a ten dil s navijakem soupnu rovnou do tasky.mam o delicku trochu strach,ale nejaky specialni pouzdro si nemuzu dovolit.nejlepsi rada zni:na vse si davat co nejvetsi pozor.

Dicky - Profil | Pá 4.4.2003 14:11:04

Na každý prut mám na míru ušitý obal z pevné látky do kterého se vejde prut i s navijákem. Díly prutu k sobě přichytím pásky suchých zipů, kolem olova dávám širší pruh tzv.umělé jelenice se suchým zipem (obdoba neoprenových pásků, které mají v ryb.potřebách) a na špičku prutu mám krytku z kůže. Zatím tyhle obaly slouží bez problémů.

zubáč | Pá 4.4.2003 12:33:12

podobně jako red.foot, jen mám pouzdra upravená tak, že nemusím sundavat naviják, i plátěná i pevná, při trošce opatrnosti to funguje ...

slimak | Pá 4.4.2003 12:12:13

Jo, a Dlouhý bidlo je ten prut.

Cyril | Pá 4.4.2003 11:20:20

Sergo Aš : zkus si vzpomenout na Rychlé šípy a jejich ježka v kleci

Sergo Aš | Pá 4.4.2003 11:17:26

Strejka>Teď si ze mě udělal úplnýho blba.Vůbec nevím vo co Go.

Cyril | Pá 4.4.2003 11:11:50

strejka : tak jsem se už dlouho nezasmál - díky

Iceman | Pá 4.4.2003 11:10:50

Jako red.foot, jenom s tím rozdílem, že prut dám do pouzdra od Hadanského i s plátěným origo obalem. Souhlasím - lenost se nevyplácí!!!!

strejka - Profil | Pá 4.4.2003 11:03:58

Když natočíme nejdelší díl prutu tak, aby vyčníval z nejširšího otvoru obalu, posuneme díl do poloviny výšky. Pak točíme za vyčnívající díl prutem tak, až na jeho protilehlé straně dostaneme do kolmé polohy nad sebou jiné dva díly, nejdelší po tom, který už vyčnívá vpředu. Popostrčíme předním dílem prutu tak, aby jeho dva kolmo nad sebou se nacházející díly pronikly protilehlým otvorem nejvíce ven. Potom za přední díl sklápíme celý prut jakoby dolu, až jak zadní dva díly dovolí, a poněkud doleva. Tím prut dostane takovou figuru, že všechny jeho ostatní díly, které jinak překážejí jeho vyklouznutí ven, zmizí z jiných otvorů v jejich vnitřku a zaujme příznivou polohu k nejširšímu otvoru. A pak už jen prutem kroutit za nejdelší vyčnívající díl střídavě sem a tam. Potom se osvobozuje prut stále víc a víc svými díly, až je venku úplně!

pro složení prutu opačný postup

zubáč | Pá 4.4.2003 11:00:46

Netopýr: na co takové křeče, stačí jehla na prošívání rybek, kterou nosím zapíchnutou ve vestě a mám pomucku stále při ruce ...

red.foot - Profil | Pá 4.4.2003 10:41:13

na přívlačové pruty jsem si chtěl pouzdro taky udělat, ale právě proto, že pořád popocházím a často i brodím, spokojil jsem se jen s obalem z pevné látky. zdá se mi, že jeho očka jsou silnější a pevnější než u match prutu. dávám si pozor a zatím to vychází. trubku bych nakonec stejně někde zapomněl

netopýr - Profil | Pá 4.4.2003 10:38:18

Medeo> K tomu navlíkání silonu očkama. Já jsem doma sebral největší jehlu, která se v minulosti používala na štepování ponožek a po nasazení navijáku do sedla protáhnu asi 0,5 m silonu tou jehlou a potom provlíkám očkama. Okoukáno z nějaké knížky o tipech na ryby. Na moje starý oči vynikající.

Lubo | Pá 4.4.2003 10:38:00

Normálně ho složím i s montáží. Odejmu košík, háček zavěsím na poslední(nebo předposlední) očko u druhého spoje (spoj špičky nepočítám),tento díl vytáhnu a nechám viset. Pak vytáhnu prostřední díl a přiložím k poslednímu tak, aby ten silnější konec prostředního dílu byl u rukojeti toho posledního dílu. Potom přiložím k těm dvěma dílům i ten se špičkou aby byla špička u rukojeti a na obou koncích omotám gumičkou. Pouzdro nepoužívám, protože na ryby jezdím autem a prut dám na zadní parapet, kde se mu nic nestane.

Mirek S | Pá 4.4.2003 10:08:57

Na kaprové děličky mám novodur. trubku asi 11 cm průměr, na konci zátky s molitanem. Celé to rozeberu a díly prutů uchytnu do dvou molitanových špalků s výřezy. Ale to jen při převozu třeba na dovolenou, trvá to asi 15 minut. Pokud chodím každý večer, tak jen zabalím pruty i s montážemi a navijáky do celty. Ale to si na ně dávám bacha.
Pro match mám trubkové pouzdro od Hodonského (cca 550 Kč), uvnitř je trubka z izolační pěny a má to posuvné pouzdro na naviják. Do konců jsem přidal molitan. Prut jen rozeberu (montáž a naviják nechám) a díly uchytnu do tří molit. špalíků s výřezy. Do pouzdra to ale musím dávat dost opatrně, abych neulomil nějaké očko. Složené to je za asi 3 min.

Jirka | Pá 4.4.2003 9:51:59

Tento problém hrál s spolu transportní délkou hlavní roli při nákupu mých nových prutů. Po důkladném posouzení mých požadavků jsem nakonec zvolil teleskopy (telecarp DAM) a koupil k nim vhodné pouzdro. Otřu a zasunu díly teleskopu, přichytím háček, olůvko/krmítko a také sklopenou kličku navijáku přitáhnu gumičkou, nasadím plastovou krytku špičky, prut připevním do pouzdra dvěma suchými zipy. Protože mám pruty nové, tak si s tím hraju a piplám.
Když vyrážím na přívlač, tak dvoudílný třímetrák nesu v originál hadrovém obalu, naviják a ostatní mám v baťohu a skládám/rozkládám kompletně u vody.
Zatím jsem nevyřešil problém lepší ochrany prutu:
Chtěl bych mít při transportu prut v tuhém obalu, třeba ve vystlané plastové trubce, jenže kvůli očkům by musel být příliš velký průměr, nebo nějak trubka prořízlá a větší očka koukat ven.
Hadrový obal jednoduše složím do kapsy baťohu, ale co pak s tou trubkou? Pro feeder toto řešení asi velmi dobře vyhovuje, protože pevný obal stejně jako baťoh položíš při lovu na zem, jenže při přívlači nachodím poměrně velké vzdálenosti a nosit něco v ruce dost dobře nejde.
Tak jak tedy ??

Mário | Pá 4.4.2003 9:47:44

Vždy všetko rozoberám a dávam do originál obalu ale ako tak pozeram niečo na štýl MM a red.foot b sa hodilo, tak isto ako na feedry aj na matchke je tých ók do aleluja :o(

cejnek | Pá 4.4.2003 9:40:17

Mám na feedery i na kaprový děličky udělaný futrály z vodovodní trubky(novodur).Jeden futrál vyjde na 60 kč a asi čtvrt hodinky práce.Montáže stejně sundavám,takže sundat naviják už je jen chvilka.Když se ta trubka polepí saméolepama,tak to vypadá i dost dobře.

red.foot - Profil | Pá 4.4.2003 9:22:58

medeo : na hajzlu toho času prosereš více. a co teprve na rybách...

Medeo - Profil | Pá 4.4.2003 8:18:14

Nesmirne me to s..e. Pokazdy skladat feeder. tech ok co se musi provleci. No ale kdyz si clovek koupi feeder skroro za trojku tak asi musi bejt opatrny. Jeste jsem to nevymyslel a myslim, ze na to ani neprijdu. Jednou jsem v afektu nastavil stopky a cca 4 minuty to cloveku vezme. 2x denne, 6x tydne, 24x mesicne, 100x rocne.....

michal_v | Pá 4.4.2003 8:05:12

Já jsem taky letos koupil kaprový děličky (3,9) s futrálem od Hodonskýho (140 cm) a vleze to tam tak akorát. Používám jen 2 pásky suchýho zipu, jeden nahoře a druhý dole, těma to stáhnu a kolem montáže (olova) omotám pásek molitanu a chytnu tím spodním suchým zipem. Pak to celý i s navijákama přidělám do obalu (jsou tam taky suchý zipy). Zkoušel jsem na obalení olova i takovou tu molitanovou izolaci na trubky, ta je taky docela v pohodě. Zatím jsem byl u vody většinou sám, až pojedu s kámošem, tak mi bude nadávat, že mi to trvá, ale co se dá dělat...

ivo - Profil | Pá 4.4.2003 7:59:18

Mám ušitá vypolstrovaná pouzdra na složený prut i s navijákem. Na každý prut extra dle délky prutu.Je tu super.

zubáč | Pá 4.4.2003 7:57:14

Podobně jako red.foot, v tomto případě se lenost nevyplácí ... i když mám pouzdra, kde se dá uložit rozložený prut i s navijákem ...

red.foot - Profil | Pá 4.4.2003 7:45:04

po vzoru MM používám následující : match prut (150 cm v klidu) - utrhnu sestavu, sundám naviják, rozložím prut, vložím jej do orig. látkového obalu a to celé vložím do novodurového, na míru zhotoveného a pěnovou izolací vypolstrovaného pouzdra, opatřím pouzdro zátkou a jdu domů. sborka i rozborka zabere tak málo času... a můj milovanej proutek si zaslouží tu nejlepší ochranu, když chci, aby mně bezvadně sloužil. už tak trpí, když jej přenáším při stěhování na jiné místo při lovu ... a nepoužívat ochranu ? to se v dnešním světě nevyplácí už jaksi všeobecně... proto můžeš pro ochranu svého prutu použít i služeb ruské mafie

Orf - Profil | Pá 4.4.2003 7:34:49

No já to řeším tak že spodní díly s navijáky přichytím do komor vaku suchými zipy a zbylé díly dám do původního obalu od prutu a ty pak dám do jedné komory a přichytnu opět suchými zipy.
To:Jariss taky mám vak dřív než pruty a vyřešil sem to tak že sem si to dal prodloužit od někoho co umí šít a pokud je šikovnej tak to vypadá fakt docela dobře, akorát je problém sehnat tu orig. látku.

brach - Profil | Pá 4.4.2003 7:31:05

2 pruhy silnější látky o trochu delší, než díly prutu. Našít tři pruhy suchého zipu (nahoře, dole a uprostřed), díly prutu položit vedle sebe (mezera cca 10 cm), na ně položit vrchní pruh látky s druhou částí zipu, stočit a převázat provázkem. To je nejjednodušší, co mohu poradit. Dál už fantazii meze nekladu a jakékoliv vylepšení je vítáno. Dále - např. v každé textilce jsou silnostěnné papírové trubky (dutinky), na které se navíjí látka - i ty by se daly event. použít (zatím jsem to nezkoušel).

Piškotus - Profil | Pá 4.4.2003 7:19:30

Kompletně vše rozeberu naviják sundám vše oddělím do pouzder.Lenost při letmém balení se nevyplácí.

jariss - Profil | Pá 4.4.2003 6:54:19

Vlastním matchku. Po skončení rybačky sestavu utrhnu, prut poskládám a stáhnu gumou na dolním konci. Na špičku nasadím izolaci na plastové vodovodní trubky a vložím do pouzdra Ponty 140 cm od Hodonského. Tu izolaci dávám aby nedošlo při transportu k poškození prutu. Složenej prut kouká totiž 5 cm ven. Prut jsem koupil později než pouzdro. Zatím mi to takhle funguje :o))

Laďa | Pá 4.4.2003 0:28:22

Pořídil jsem si matchku a futrál jsem si šil sám.Rozebírám na prvočísla.