Konzervační látka do boilí

Konzervační látka do boilí

Prosím poraďte někdo konzervační látku do domácího boilí. Dík Autor diskuse: Honza - Profil , 14.9.2002 kaprařina - nástrahy, návnady

0x v oblíbených a 0x v ignorovaných.

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

Nvladys | Po 23.9.2002 12:40:41

brach> :)) = vtip, pre istotu som to zopakoval :)

Nbrach | Po 23.9.2002 8:14:30

Vladys: pokus o vtip....

Nvladys | Pá 20.9.2002 19:26:19

brach> :)) kazdy predsa vie, ze kuchynska sol, teda chlorid sodny sa vo vode rozklada na kation sodika a anion chloru, teda na iony ktore vo vode volne difunduju (rozptylia sa) do priestoru. Preto akumulacia soli vo vode v okoli boilies ako aj " konzervace masa ryb, plujicich v tesne blizkosti" neprichadza v uvahu.

Nbrach | Pá 20.9.2002 14:09:15

Vladys - a tam začne konzervace masa ryb, plujících v těsné blízkosti

Nvladys | Pá 20.9.2002 9:44:29

honzas>tiez som zacinal s nizsim davkovanim. 2 pol.lyz na kg suchej zmesi, mi ale vychadaju zatial ako optimum (pocet zaberov).Obavu z vysokej hladiny soli v boilies nemam, sol sa vo vode okamzite rozpusta a rozptyli do priestoru.

NHonzas | Pá 20.9.2002 8:58:10

Vladys : 2 polévkové lžíce na 1 kg suché směsi ? Není to pak moc slané ? Já dávám 1 kávovou lžičku a zamražuji. Při výpravě na dýl jak 3 dny dávám bobky do krabice se solí.

Nvladys | Čt 19.9.2002 15:24:32

Robert Ti poradil sorban draselny (oskusane/funguje) ja pridavam : chlorid sodny, teda kuchynsku sol. Dve polievkove lyzice na kg suchej zmesi posobia ako atraktant, ako aj slaby konzervant. PO uvareni boilies nechavam susit dva dni a potom ho skladujem zasypane solou. Doba trvanlivosti min. 6 mesiacov.(oskusane/funguje).

NRobert | Út 17.9.2002 14:10:20

Netopýr: V množství, které stačí na konzervaci, člověk přítomnost kys. sorbové nepozná. U ryb nevím. Ale protože mastné kyseliny vznikají rozkladem tuků, pak by bylo možné, že má i vábící účinek. To ale nevím.

Nnetopýr - Profil | Út 17.9.2002 13:24:43

Dalo by se tím sorbanem konzervovat třeba těsto, které mně zbylo po víkendu na příští lov o sobotě? Nezmnění se tím nějak chuť?

NRobert | Út 17.9.2002 12:26:18

Sorbanem jsem konzervoval těsto, když jsem jel na delší výlet nebo mi zbylo krmení. Působí proti kvasinkám a plísním při hodnotě pH směsi 6,5 a méně. Aktivní je kyselina sorbová, což je nenasycená mastná kyselina, která se v přírodě taky vyskytuje. Ke konzervaci toho bude stačit tak 0,01-0,02%. Navíc u boilí se nemusí přidávat do těsta, ale jenom se hotové boilí může namočit do roztoku a usušit.
Jaké mají složení drahé rybářské konzervanty? Ono těch fungujících variant moc není. Další možností je kyselina benzoová (ale působí jenom do pH 4,5, což většina těst a boilí nesplňuje), kyselina propionová (ta působí proti bakteriím, ale málo proti plísním a kvasinkám) nebo parabeny (metyl až propylester kyseliny hydroxybenzoové), které ovšem smrdí i v nízkých koncentrací (tzv. lékárenský zápach). Takže se vsadím, že ve většině drahých rybářských konzervantů je sorban draselný za 5 Kč.

NHonzas | Út 17.9.2002 11:59:05

Zkoušel někdo do boilie ten sorban draselný ? Já jsem si ho koupil, ale neměl jsem ještě tu odvahu dát ho do směsi.

NRobert | Út 17.9.2002 9:17:16

Sorban draselný z Potravin, připrav si asi 5 Kč na balíček.

NMaxwell - Profil | So 14.9.2002 13:13:04

Preservabait od Nutrabaits,ale připrav si prachy.