Večerní / noční přívlač

Nejde mi do hlavy, jak mohou mít někteří rybáři tak dobré výsledky s umělou nástrahou, když je TMA. V tomto případě přece ryba nemůže nic moc vidět (kromě candáta??) a tudíž záleží snad pouze na zvuku, chvění a vibracích ze třpytky, nebo woblera. (A snad také na šplouchání při dopadu nástrahy). A to prý záleží nejen na typu, ale i na zabarvení !!! Podle mých dosavadních zkušeností za soumraku berou větší kusy než odpoledne (okouni, štiky). Potmě jsem si ani neškrt. Poradíte?
Autor diskuse: Jirka - , 28.8.2002 dravci - techniky lovu

jirina 77 - Profil | Čt 30.8.2012 23:40:20

Párkrát sem byl, zatim nic moc de o to kam deš :)

P!F - Profil | Čt 30.8.2012 16:14:37

GTdpcfix >> Ono to skusanie je okrem ineho aj najdrahsie riesenie :o)

Dawemaster - Profil | Čt 30.8.2012 13:57:12

GTdpcfix >> Hmm tak včera nakonec jen pár malých úhořů ale dnes jsem si od kámoše půjčil starší vláčecí sportex (240 cm,38 g),a je u nás krásné počasí na štiky,tak to tam jdu házet až do tmy,dokud mi roce neupadnou... :D Alespoň si konečně osahám nějaký vláčák a potom už budu třeba moudřejší..

Dawemaster - Profil | St 29.8.2012 16:29:48

GTdpcfix >> Díky moc! Snad se zadaří :). Dnes to jdu zkusit ještě na noc na plavačku,tak snad se nějaký candát splete. Koupil jsem si nové krásné waglery tak bych je rád pokřtil :D....ani za pěkného úhoře bych se nezlobil,pro jistotu beru i rousnice.. :))

GTdpcfix - Profil | St 29.8.2012 15:39:13

Dawemaster >> jj vyzkouset sam je nejrozumnejsi reseni ze vsech.at se ti dari a neco peknyho nalapes!

Dawemaster - Profil | St 29.8.2012 14:44:49

GTdpcfix >> Dobrá dobrá,chápu tvoje argumenty asi bude nejlepší,když sám vyzkouším co bude nejlepší...čas ukáže co je pro mne vhodné :D. Já budu právě chytat na menších rybnících do rozlohy max cca 15 ha a 40 metrů daleko házet povětšinou nebudu. U nás to na candáty stačí házet povšetšinou do vzdálenosti max. 20 metrů od břehu a štiky chytáme zejména jen podél břehu,takže na nějaké daleké hody a zdolávání ryb z velké vzdálenosti se nechytám. S tím vlascem a pletenkou si to vyzkouším sám,co bude vhodnější pro můj způsob lovu. Chtěl jsem poradit hlavně s tím prutem abych hned napoprvé nešlápnul vedle. S pletenkou nebo vlascem už si kdyžtak zaexperimentuju sám... :)). Tak díky za tip!

GTdpcfix - Profil | St 29.8.2012 12:29:01

Dawemaster >> presne jak ti pise j.sladky
chytam hlavne na gumove navnady a to na jedne z nasich nejmladsich prehrad...sama parezovka,sutry,bordel.pokud budes chytat pouze na malych rybnicich tak ti vlasec staci ale pokud chces citit zabery na 40m zapomen na silon a to hlavne u lovu candata....nekdo rika ze se znurou padaji vice ryby?kdyz se nad tim zamyslis logicky diky neprutznosti ma vlasec neco navrch ale pri lovu az tak rozdil nepoznavam.nemluve o tom ze ti snura zachrani spoustu penez.je celkem rozdil jestli pouzijes 0,30 monofil ci 0.10 pletenku...lita to dal a hlavne mas staly kontakt s navnadou...postupem casu se naucis i lepe sondovat dno kdy pres snuru citis az do rukojeti jak ti presne klepne navnada o dno a tak samo se naucis rozeznavat napr zaber na 30 metru.s vlascem chytam uz jen pouze kdyz chci pouzit velmi male navnady.uz se tady o tom napsalo vazne hodne.koukni se napriklad http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=640744 samozdrejme ze i tady plati 100 lidi 100 chuti....jen by jsem ti jeste poradil aby jsi nestovnaval lov na pletenku pri kaprarine a pri lovu dravcu oboji je neco jineho ..

j.sladkay - Profil | St 29.8.2012 11:29:29

Dawemaster >> to chce aj nemat brzdu zatiahnutu na krv.
ked potrebujes hodit dalej, tak tenka pletenky ti bude viac ako potrebna. ked chytas na stojaku
ak sa ti ryba vyrezava nieje to len snurou, nemas vhodne zvolenu zostavu. pletenka ako forbas je blbost, a rozdiel medzi snurou a vlascom v priemere nieje az taky markantny, teda pokila fakt nemas speci snuru. vylozene snuru mam na 2 prutoch. vylozene vlasec mam na 2 prutoch. nezabudaj na to ze snura ma ovela nizsiu oteruvzdornost proti vlascu. snura ti da lepsiu prezentaciu nastrahy.

zhrnute neutahuj brzdy na krv. pokial chytas na kratku vzdialenost vlasec je v poriadku, netreba sa toho bat, zbytocne tenky vlasec netreba, mikromrdky chytat nebudes predpokladam. pri love na dlhu vzdialenost snura, s gumami to inak nema vyznam.

devils9 - Profil | St 29.8.2012 6:48:12

Za tmy chytám nejčastěji candáty a sumce, ale občas se splete i větší okoun či tloušť a bolen. Podle mě ale nejlepší na candáta je to za stmívání, když nepřijde záběr tak v tuhle dobu tak už z 90% vůbec

Dawemaster - Profil | St 29.8.2012 6:44:42

GTdpcfix >> Mimochodem,zrovna teď jsem v poradně přívlače narazil na čerstvě (2 dny) zodpovězené dotazy a tam odborní rádcové zrazují od používání pletenky zejména při lovu na rotačky,že prý na monofilu se rotačka lépe vede a já bych rád používal zrovna rotačky právě.....on každý poradí něco jiného,asi bude nejlepší když sám vyzkouším jestli bude lepší pletenka nebo vlasec.. :)

Dawemaster - Profil | St 29.8.2012 6:35:47

FRANK71 >> Koukám že na těch 30 g už se shodnete dva,takže si tedy pořídím prut do 30 g,40 g by bylo asi moc jak tak koukám...díky za tip :)

Dawemaster - Profil | St 29.8.2012 6:34:31

GTdpcfix >> Dobrá,díky za radu...mimochodem,proč trváš na pletence místo klasického vlasce? Vím že pletenka má výhodu v tom,že jde použít menší průměr pro stejnou nosnost a taky že má menší průtažnost....já osobně nemám s pletenkou dobré zkušenosti,protože ta nulová průtažnost je při mém způsobu zdolávání spíše na škodu,protože při silnějším tahu stačí aby ryba rychle škubla hlavou a vyřízne se mi.Monofil a jeho průtažnost dokáže tyto nečekané výpady ryby do jisté míry celkem solidně eliminovat. Používal jsem pletenku pro lov na plavanou i položenou ale po zkušenosti jsem raději opět přešel na klasický monofil,který mi vyhovuje více a lépe se mi s ním chytá...Rád bych tedy slyšel nějaké argumenty,proč při vláčení využívat raději pletenku místo vlasce. Už jsem potkal dost vláčkařů ale nevšimnul jsem si,že by některý z nich měl plný naviják pletenky. Buď lovili na klasický monofil,nebo na fluorocarbon a když už měli pletenku,tak jen jako forpas z toho důvodu,že u pletenky lze použít menší průměr a ryba tak u nástrahy neuvidí tlustý vlasec ale že by měl někdo plný naviják pouze pletenky,to jsem ještě na vlastní oči nikde ani neviděl.. :D

GTdpcfix - Profil | Út 28.8.2012 17:18:21

Dawemaster >> mno hlavne pokud chces lovit candaty a stiky zapomen na vlasec a uz tam motej pletenku...jinak taky si vazne myslim ze takovy prut do 30g bude akorat 40 g uz je celkem dost ja treba chytam dravce na 2-12 g ale priznam ze chytam na mensi navnady...gramaz prutu se vybira podle toho na jaky navnady chces chytat ne podle ryby...jinak toho sportexe jsem dneska drzel v ruce a reknu ti ze kdyby jsem nemel speedmastera uz by jsem ho dneska mel doma:Djinak pokud se ti podari sehnat dragon destiny tak nevahej ale uz jsem videl jen 15-40g coz je vazne hodne a 4-21g coz muze byt pro tebe asi malo ale ja by jsem rek ze to by nebyla spatna gramaz.....pokud by jsi se zabyvat hlavne lovem na gumy:D

FRANK71 - Profil | Út 28.8.2012 16:51:36

Dawemaster >> K prutu ti každej bude říkat něco jinýho, ale podle mě by ti stačil prut do 30gr., když chytáš na stojácích, délka 240 až 270, já mám rád delší a vlasec bych dal slabší. Značka záleží na tobě, každému se líbí něco jiného.

Dawemaster - Profil | Út 28.8.2012 16:40:54

FRANK71 >> Já právě vím kde ty ryby jsou ale už mne prostě přestává bavit klasický způsob lovu na položenou a chci zkusit něco jiného. Je mi jasné že sem tam můžu přijít o nějakého toho woblera, s tím do toho jdu...navíc revíry celkem dobře znám a vím kde jsou vázky a kde ne,takže je jasné že když půjdu někam kde je to dno samý pařez tak že tam nebudu házet rapaly za 300 ale že raději oželím nějakou tu rotačku nebo gumu. Nějaké zkušenosti s vláčením mám,nejsem zas až takový zelenáč,takže tak trochu vím o čem to je....já nepotřebuji ani tak poradit kde chytat ryby a jak ale spíš bych potřeboval pomoci s výběrem vhodného prutu,jak jsem již psal ve svém dotazu...Nikdy jsem vláčecí prut neměl a nevím podle čeho vybírat tak, aby vyhovoval mým požadavkům a způsobu lovu,který jsem popsal níže...

FRANK71 - Profil | Út 28.8.2012 15:56:21

Dawemaster >> Jestli nevíš kde jsou těch večerů bez ryby bude víc.Záleží také kde budeš chytat, může se ti stát, že půjdeš domu nasranej a třeba o tři stovky chudší, záleží na co je budeš chytat.:-))

Dawemaster - Profil | Út 28.8.2012 15:38:25

GTdpcfix >> *chci se začít "věnovat" nějakému aktivnějšímu a zábavnějšímu způsobu lovu.... pardon za vynechané slovo :))

Dawemaster - Profil | Út 28.8.2012 15:36:40

GTdpcfix >> Hmm moc pěkný proutek a za celkem i příznivou cenu na to že je to sportex,ten by se mi líbil...já vím že je candát složitá ryba na ulovení a právě proto se mu chci také věnovat. Já právě rád chytám ryby,které se chytají složitě...doteď jsem lovil candáty na položenou ale je to velice zdlouhavý způsob lovu,protože prosedíš několik nocí než se dočkáš jednoho záběru a už mi to přijde nudné. Vláčení je zábavnější v tom,že nesedíš na jednom místě jak pecka ale prochytáš třeba celý rybník a když se nepovede candát,tak to třeba vezme alespoň nějaká kudla ale sedět celou noc na jednom fleku a čekat už mě přestává bavit,chci se začít nějakému aktivnějšímu a zábavnějšímu způsobu lovu....

GTdpcfix - Profil | Út 28.8.2012 15:18:15

Dawemaster >> sportex black stream ...koukni na nej
akorat si nejsem jistej jestli je vhodne zacinat s vlacenim candatu ...je to asi nejslozitejsi ryba na uloveni
Black Stream BS 2701 270 cm 2 134 cm 16-30g 165 g 9
http://www.rybarske-nej.cz/rybarske-potreby/rybarsk​e-pruty/prut-sportex-black-stream-spinning-rods

Dawemaster - Profil | Út 28.8.2012 15:11:52

Zdravím kolegové rybáři! Mám dotaz který sem možná trošku nepatří ale částečně jo :) a nechci zakládat novou otázku (také kvůli tomu že jsem ještě nepřišel na to jak se to dělá,jsem tu nováček,tak se rozkoukávám..)...poslední dobou mne začíná dostávat vláčení a rád bych se této metodě chtěl věnovat více, jenže na to nemám patřičnou výbavu a tudíž jsem chtěl poprosit o radu vás,zkušené vláčkaře,zda by jste mi neporadili,jakou vláčecí výbavu si do začátku pořídit. Poradit potřebuji zejména s prutem. Nechci poradit přímo značku ale spíš parametry,jaké mám zvolit... Chytal bych převážně na menších stojících do rozlohy cca 15 ha a chtěl bych se soustředit hlavně na lov štik a candátů. Poraďte mi prosím někdo,jakou délku,gramáž prutu,jakou sílu vlasce mám použít? Jsem příznivcem spíše pevnějšího náčiní a razantnějšího zdolávání,nechci se s každou čudlou prát 10 minut a vyplašit si tak celé lovné místo... Zatím mám takovou představu,že by mi mohl stačit nějaký prut o délce kolem 2,5 metru s vrhací gramáží kolem 40 g a vlasec 0,25,myslíte že budou tyto parametry pro mne do začátku vhodné? Chci chytat spíše na středně velké a větší nástrahy (rotačky,plandawky,woblery),nechci nic na malinkaté twistery,smáčky apod,spíše něco silnějšího.... Díky moc a ještě jednou se omlouvám,že se se svým dotazem cpu do jiné otázky.. :)

rybomil - Profil | Út 28.8.2012 14:49:31

Bambus... T.maniak >> taky mám 2 fleky, kam na noční šichtu jdu vždy snad jen já. Párkrát jsem tam střídal ty z odpolední. Tam mám vždy lufta, co kdyby ta pumpa co pumpuje krev zas začla fixlovat, jak to skončí, bo po signálu MT operátorů ani památky. Nadopuju se práškama a doufám.....

Pedro1 - Profil | Út 28.8.2012 14:29:47

G.Lubin >> To vím.Třeba to začnu za pár let/desítek let dělat dobře:-)

Bambus... T.maniak - Profil | Út 28.8.2012 14:26:48

G.Lubin >> myslím si že tady u nás na ně nikdo cíleně na přívlač potmě nechodí..

krom mě..

nikoho jinyho jsem nepotkal...

G.Lubin - Profil | Út 28.8.2012 14:20:20

Pedro1 >> tak asi něco děláš špatně:-))

Jarda Š. - Profil | Út 28.8.2012 13:45:19

Pedro1 >> To u nás taky.

Pedro1 - Profil | Út 28.8.2012 13:43:45

G.Lubin >> U nás je nejčastěji v noci lovená ryba pěkný ho...:-)
Vlastně i přes den:-)

G.Lubin - Profil | Út 28.8.2012 13:41:42

Bambus... T.maniak >> ok, pak si tedy važ u vás nejčastěji lovené noční ryby-candáta. U nás na Moravě je to sumec, někdy spíš čolci:-). Lovu zdar

Bambus... T.maniak - Profil | Út 28.8.2012 13:39:09

G.Lubin >> bohuzel je to už starší a bylo to mobilem... narychlo..

je to řeka..

G.Lubin - Profil | Út 28.8.2012 12:17:37

Bambus... T.maniak >> Hezká ryba, fotka mizerná. Jen dotázek pls, to je stoják nebo řeka v noci? Zdar!

Bambus... T.maniak - Profil | Út 28.8.2012 10:59:25

Jirka - >> po tmě jsem nachytal jen candáty...

jinou rybu jsem nikdy nechytl... a taky na ně cíleně chodím.. ( přívlačí)

rybomil - Profil | Út 28.8.2012 10:36:15

Lauri >> ten 1 zásadní problém - v pracovní dny většinou pracuju, o víkendu práce doma, jinde, výpomoci při motozávodech .... a taky trochu relaxu na auto/rallyecrossu, u vody atp.

čolkař,zloch - Profil | Út 28.8.2012 9:22:46

Old Wolf >> my,chlapi v nejlepších letech bychom se neměli nechat strkat do jednoho pytle kdejakým skorodůchodcem..:-)
Ale k tématu-noční vláčka bývá překvapivě účinná a chytám tak rád,mám rád klid u vody

Lauri - Profil | Út 28.8.2012 7:03:21

rybomil >> musíš chodit, tam kde nikdo není a denní vláčku si taky užiješ

Pvl - Profil | Po 27.8.2012 18:42:09

PepanD >> Jj Nebudem "bulit" Je potřeba situaci trochu přikořenit . však víš ... :o§))

PepanD - Profil | Po 27.8.2012 18:38:04

Pvl >> Co bejvávalo, už se nevrátí. Dnes kdyby nám sundali ty dna odsodovek, tak jsme totálně v perdeli. No ni???

Pantera - Profil | Po 27.8.2012 18:29:34

Před par lety na hlavatkach... po tmě, na mrtvou rybu a ještě v proudu. Nastraha spis unasena proudem, tak těch vybraci bylo minimum. A v těchto podmínkách jsme jich ulovili několik. Nevím ,jak u jinych ryb ,ale hlavatka je opravdu dobry lovec...a sakra dobře vidi i po tmě. Někdy mě překvapilo,při muškařeni, když jsem chytal na nymfu za špatných podmínek v přikalene vodě, kolik jsem měl záběru.... Vezměte si pro přiklad řeky ,ktere jsou zakalene cely rok nulova viditelnost a přesto ryby dokaží lovit....

Pvl - Profil | Po 27.8.2012 17:49:00

Old Wolf >> No ... asi už jen tak :o§)

Old Wolf - Profil | Po 27.8.2012 17:47:42

Pvl >> Je ,ale alespoň trochu toho humoru,že nám zůstalo :-))

Pvl - Profil | Po 27.8.2012 17:43:55

Old Wolf >> Už je ti to taky asi prd platný co ? Já to nepoznal ale jsem na tom podobně už jako ty :o§)) Ve finále jsme na tom stejně :o§)))))) I když někdy vyjímka potvrzuje pravidlo . Nerad bych tě urazil .:o§)