Výklad RŘ

Došla nám na organizaci zabavená povolenka. Mimo jiné za kuchání ryb u vody. Podle zákona, RŘ i mne hrubé porušení. Jenže ouha. V řádu je porcování(filetování). Dotyčný jen kuchal??!! Pro mne je to jasné, ale co na to Vy, rybářští fandové?
Autor diskuse: FrK - Profil , 1.8.2002 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Gudaska | St 11.9.2002 10:34:57

RŘ mimo lovné délky ryb obsahuje ještě jeden limit: ponechání si 7kg ryb. Nechne stranou, zda si někdo ryby nechá a jiný je pouští, ale těch 7kg je jistě počítáno i s vnitřnostmi.

Luigin - Profil | Po 12.8.2002 11:50:12

Jirka Krejčí>...a když se ti chce srát tak moc,že málem nestačíš sundat prsačky(natož vykopat díru) postav nad tím mohylu..:-)

FrK - Profil | Ne 11.8.2002 20:52:33

Případ vyřešen. Komis ,která případ řešila rozhodla --3 měsíce se zpětnou platností- . Předseda přitom "kuchání" ponechal stranou. Člen totiž použil jen to co se mu hodilo.
Dále měl - Nezapsán datum a druh úlovku - CS řád požaduje
- nepořádek- bez komentáře
- odmítnutí komentáře,popis svými slovy a podepsání hlášenky
- neslušné jednání s RS
(Předseda sám volal na příslušnou organizaci, aby si událost poslechl i z druhé strany).
Nakonec došlo k tomu, čeho jsem se obával nejvíce. Rasismus! Dotyčný je totiž příslušník prý námi utlačované menšiny a RS si na něj zasedla. Přitom podobný malér jsme s ním už řešili. Skončilo to tak, že jsme si vyslechli, že si povolenku máme strčit do pr...píp.
Jak tichý a uklidňující je ten náš rybářský sport.

Jirka Krejčí | St 7.8.2002 8:49:33

Alan. Chtěl jsem jenom říct že mi vadí bordel u vody a že nikoho nezabije když po sobě uklidí.

Chacharius - Profil | Út 6.8.2002 15:11:23

Mirek S: ty vo*e, ty ses biolog! :-) ...jasny jak facka, zeme je placka ! :-)))
Ja bezne vyhazuju z okna z auta nedopalky! Musim ale nechavat aspon centak nevyhulenej, protoze jinak to ty potvory zajici nechtej dojizdet. Jo a na D1 maji radi lehky Dunhillky, kdyby chtel nejaky myslivec krmit ! :-)

Mirek S | Út 6.8.2002 13:21:11

Sidlo > Netvrdim, ze odpad z ryb priroda nezlikviduje, ale je to jednak neprijemne (pach, sracky na zemi,..) a druhak predpokladam, ze to muze byt zdrojem nemoci a u zkazeneho masa i jedu . Rychle se priroda sama zbavi jen omezeneho mnozstvi (jezci, lisky, brouci). U Policky to muze byt jen nezajem organizatoru, mozna by pripadny obyvatel domu pod tim mel jine pripominky. U odpadu z rostlin je to rozhodne mene nebezpecne. U srotu je to celkem prirozena a casta vec, ze se do vody splachne nejaka semena a voda si s tim poradi. Nehlede na to, ze sroty jsou dost drobne na to, aby je vyluxovala drobotina. U tvrdeho, vareneho boili, ktere je vetsi, nez dokazou bezne plotice a cejnci zdolat, muze byt problem s plesnivenim, pokud to tam lezi vic tydnu. Take jsem uz i u nas videl lokalni zakaz krmeni boili.

Alan | Út 6.8.2002 12:30:41

Jirka Krejčí>Úžasný! Podobný vychytávky miluju, například "mateřským mlíkem to počíná, heroinem končí". Pokud jsem to teda nepochopil špatně a tys vybízel šídla k zakopání plastových lahví.

sidlo | Út 6.8.2002 12:07:24

to co tady pisete sice ma svoji logiku, ale podivej se na priklad policky. tam pozavodech se potok pod hrazi stava krvavou stokou. proc? organizatorum je to proste jedno. kdyby jim to vadilo nebyl by problem postavit dva, nebo tri stoly urcene ke kuchani ryb, vedle tekouci vodu a kos na odpadky.
pokud vezmu v uvahu odpoved Mirka tak v ni najdes krasny priklad. vezmu napriklad posledni vetu. zamysli se kdyz budes krmit srotem, kukurici,... mas jistotu ze je to sezrane? asi ne, ale preci to budes delat dal. proc chces chytit rybu. neboj priroda si s tim poradi.
pokud jde plasty a igelity tak to je jina, ale to sem nepatri a kdo je tak linej ze to nedokaze odnest do volneho kose zasluhuje pres hubu!

Mirek S | Út 6.8.2002 10:31:08

Rozhodne jsem pro zakopani nebo odneseni odpadu z kuchani (kdyz uz musim rybu kuchat v prirode). Neni nic prijemnejsiho, nez sedet cely vecer u vody a cuchat hnilony smrad ze zkazeneho masa, nehlede na pripadne choroby a znecisteni vody pri desti atd. Krmeni divoke zvere je dost neurcite, nekdy to muze jen odtahnout jinam a uz nemam kontrolu, jestli je to opravdu sezrane. Ona ta zver se bez nasi pomoci obejde, pochybuju, ze je na tom zavisla. Stejne tak krajeni vnitrnosti do vody pro nakrmeni pstruhu, zase neni jistota, ze je to sezrane.

Jirka Krejčí | Út 6.8.2002 9:35:45

Robert. Jo pohoda nic se nemá přehánět,ale ten extremet stačí zakopat.Představ si nějakýhoho třpytkaře jak se prodírá křovím a šlápne do toho.
Sidlo.No vydíš a kvůli takovím lidem je tato debata. Kdyby sis vykopal díru a doní vše uložil nic by se ti nestalo, protože rozházenými vnitřnostmi a šupinami to začíná a plastem v křoví končí.

sidlo | Po 5.8.2002 13:50:06

kucham a vnitrnosti hazu do krovi, nebo do vody. domu si beru jen maso.
FrK>jen me zajima jak budes postupovat v pripade ze si chci rybu chycenou u vody udelat? tady je treba citlive postupovat, a ne z pocitu on chytil rybu ja ne. a vida on ji kucha! no pockej ja ti ukazu....

Robert | Po 5.8.2002 10:10:51

Jirka Krejčí: Trochu jsem se ohradil, protože kdyby to šlo takhle dál, tak bychom brzy přišli i na to, že když se chce rybář vydělat pod keř, tak ten exkrement musí uložit do psího pytlíku a donést do kontejneru do nejbližší obce. Podle mne je hlavní problém v příliš vysoké návštěvnosti některých lokalit a hlavně - plastové obaly!!!

Royal Wulff | Po 5.8.2002 8:05:29

Branko> Mozes upresnit, v ktorom paragrafe vyhlasky sa doslovne prikazuje zachovat ulovok v takom stave, aby bolo mozne identifikovat druh ryby a skontrolovat jej dlzku ?

Jirka Krejčí | Po 5.8.2002 7:15:03

Robert. Kdyby to bylo tak jak říkáš nic proti tomu nemám, ale neznám zvíře ktré jí šupiny.A ani vntřnosti nezmizí tak rychle. Věřím tomu že jsi slušnej chlap, a že po tobě skutečně nic u vody nezůstane,ale jsou takoví všichni?Není náhodou většina takových co se jim podá prst a chtěji celou ruku.Kdyby totiž to bylo vše vpořádku a nezůstávalz u vody ostatky ryb, nikdo by tento problém neřešil.

Robert | Pá 2.8.2002 13:13:31

Jirka Krejčí: Odřezávání rybích hlav je proti řádu tak, jak napsal Igor. Samozřejmě, pokud chytám ve městě z dlážděného nábřeží, tak tam ty vnitřnosti nechávat nebudu. Ale pokud se na místě vyskytují hojně raci, tak nebudu dlouho váhat a hodím to i do vody (bez měchýře ovšem). V přírodě je mnohem lepší (pro přírodu!), když je nechám tam - ať už zakopané jako hnojivo pro rostliny, nebo jako krmivo pro zvěř - ježci, lišky, divočáci, ptáci nebo i ti mravenci to vyluxují bezezbytku. Jenom to nedám na pěšinku nebo na místo, kde se sedí, to dá rozum. Nosit to v igelitu do kontejneru je podle mne sviňárna.

Branko | Pá 2.8.2002 12:31:17

FrK> Dosť by ma zaujímalo, čo bolo to ďalšie "mimo jiné".Všelijakých nechutných bordelárov je okolo vody dosť aj u nás na Slovensku.Inak naša nová vyhláška jasne zakazuje ponechávať odpad z čistenia rýb na mieste lovu a doslovne prikazuje zachovať úlovok v takom stave,aby bolo možné identifikovať druh ryby a skontrolovať jej dľžku.

Prca | Pá 2.8.2002 11:40:05

>>>FrK Vzhledem k tomu,že chytáš od roku 1975 a narodil ses 2000 tak máš na věc poměrně vyhraněný názor,bohužel špatný.
Igor to napsal přesně,nemá cenu to opakovat.

Prca | Pá 2.8.2002 11:23:56

>>>FrK Vzhledem k tomu,že chytáš od roku 1975 a narodil ses 2000 tak máš na věc poměrně vyhraněný názor,bohužel špatný.
Igor to napsal přesně,nemá cenu to opakovat.

Prca | Pá 2.8.2002 11:18:24

>>>FrK Vzhledem k tomu,že chytᚠod roku 1975 a narodil ses 2000 tak mᚠna věc poměrně vyhraněný názor,bohužel špatný.
Igor to napsal přeně,nemá cenu to opakovat.

Jirka Krejčí | Pá 2.8.2002 8:11:11

Panové už jste někdy přišli na místo kde se válely rybí hlavy a vnitřnosti? Já už mnoho krát. Kdyby skutečně všichni byli takoví že vnitřnosti zakopou nebo jinak uklidí (nemyslím nahází do vody)nejsem proti kuchání u vody.Ale v současné době jsem ještě pro tvrdší postihy.

brach | Pá 2.8.2002 6:23:54

Stalo se nám, že našemu členovi byla odebrána povolenka za přestupek, který se normálně řeší napomenutím na místě. Člen to oznámil výboru a čekalo se. Povolenka přišla za měsíc, pár dní po výborové schůzi. O trestu rozhoduje výbor. To znamená, že dotyčný, který je jinak velmi pracovitým a solidním rybářem, by musel čekat 2 měsíce, než se mu povolenka (v tomto případě s omluvou) vrátí. Obvolal jsem členy výboru a povolenku rybáři vrátil. Takže v tomto případě (v letních měsících - dovolená) byl rybář téměř 2 měsíce bez povolenky.
FrK: píši to proto, aby se v případě, který uvádíš, nestalo něco podobného.

Radek Ch. | Čt 1.8.2002 22:25:51

Když jdu na celodenní přívlač v létě a chytím štiku, kterou si chci nechat, nejde jinak než ji vykuchat. Jinak to za chvíli zasmrádne a můžu to vyhodit. Dokonce jsem se přesvědčil, ža na druhý den na místě vyvrhnuté vnitřnosti nejsou ( asi liška ) a dokonce i šupin je míň ( mravenci )

FrK - Profil | Čt 1.8.2002 21:20:18

Ještě jsem tu povolenku neviděl, až přijde k řešení budu referovat.

Alan | Čt 1.8.2002 15:03:34

Porušení RŘ to nebylo ani náhodou! Povolenku vrátit, dohledat dotyčného RS a potrestat!

PTR | Čt 1.8.2002 12:39:18

To co tady řekli brach i igor, tak dle mého názoru souhlasí. Myslím, že v RŘ je ošetřena zejména snaha zabrátit "kradení" podměrečných ryb.Dle mého názoru kuchání ulovených ryb, pokud jsou odpadky uklizeny, není hrubé porušení, tudíž že nevznikne důvod k odebrání povolenky

Robert | Čt 1.8.2002 11:10:32

Ryby kuchám doma i u řeky. Vnitřností se zbavuji tak, že je položím asi 5 m od místa, kde sedím a do půl hodiny si pro ně přijde ježek (už je na to naučený a mám pocit, že mne vyhlíží kdy už přijdu). Taky různí ptáci si na nich pošmáknou. Zakopání pod drn je taky prospěšná činnost. Je to určitě k přírodě šetrnější, než to vyhazovat na sídlišti do popelnice.
Kuchání ryb je u vody jednoznačně povoleno pokud rybě neuříznu hlavu, ploutve apod. Tedy další případ, kdy RS nezná rybářský řád.

Zdenda - Profil | Čt 1.8.2002 11:01:54

Igor- taky souhlasím ( kuchám doma ).

mlejn | Čt 1.8.2002 8:32:52

Igor> souhlas, tot dobry nazor

Igor | Čt 1.8.2002 8:25:19

Já si teda myslím, že zákaz porcování je v RŘ z toho důvodu, aby v případě kontroly bylo zřejmé, zda ulovená ryba byla mírová nebo ne. Jiný důvod tam asi nebude. Tudíž vykuchání ryby (ponechání hlavy a ploutví) a řádné uklizení (zakopání) vnitřností by nemělo být sankcionováno.

Salmon | Čt 1.8.2002 7:38:14

Kuchání není dle mého názoru porušení RŘ, ale nepořádek při tom způsobený určitě ano! Pokud někdo chytí candáta, který to "nerozchodí" a chce zůstat na rybách do druhého dne, tak pokud si chce na té rybě pošmáknout, tak mu ani nic jiného nezbývá než ji vykuchat. Stejná situace je při ulovení pstruha při celodenní vycházce. Já jsem takové situace řešil tak, že vnitřnosti a šupiny jsem strčil do igelitového sáčku, který jsem důkladně zavázal nebo jesem vnitřnosti zakopal alespoň 20 cm pod povrch (bez igeliťáku!). To podle mě stačí.

Pakos | Čt 1.8.2002 7:24:20

Téměř jako vždy lze s Brachem jen souhlasit,i když na druhou stranu si myslím,že pokud by mělo být ukrytí vnitřností opravdu dokonalé,muselo by být minimálně půl metru pod zemí a kdo sebou na ryby bere rýč?

brach | Čt 1.8.2002 7:13:21

RS: pokud bych přistihl rybáře, jak kuchá ryby, odpad ukládá do vykopané jámy a vše čistě uklidí, neměl bych naprosto žádnou připomínku. Jiná RS si může počínat jinak. Je potřeba pochopit, že jako neexistuje přesně SLOVNĚ definovaný RŘ (slovíčkaření - čeština je příliš bohatý, i když krásný jazyk), neexistuje ani přesný a vyčerpávající jakýsi sborník porušení RŘ, podle kterého by RS postihovala rybáře, kteří RŘ porušují. Základní hrubá porušení máme, dokonce i se stanovenými tresty. V dalších případech má RS postupovat dle svého uvážení. A že jsou RS různého ražení, víme všichni. Já se snažím řídit svým citem pro situaci a okolnostmi kolem přestupku.