Tabulky

Zdravím vás kolegové a chci se vás zeptat jaké máte zkušenosti s udáváním hmotnosti ulovených ryb podle tabulek? Podle mě jsou dost nadsazené. Několikrát jsem si ověřoval skutečnou váhu ryby s tabulkami a ani v jednom případě se tabulky ke skutečnosti nepřiblížily. Vždy tam byl dost velkej rozdíl a to, třeba u kapra 55cm i půl kila. To znamená, že pokud se uvádějí tabulkové váhy, je z revírů vytaháno tuny ryb, ale pravda je jiná.
Autor diskuse: Miraryb - Profil , 28.7.2007 všeobecné - ostatní

Pike - Profil | Ne 29.7.2007 12:28:42

Nikoliv, ten kdo se chova rozumne, vahu v zadnem pripade nepotrebuje. Vahu k zvazeni ulovku, aby nahodou nepresahl 7kg, potrebuje jen rybar, pro ktereho neni rybolov konickem, ale zpusobem vylepseni domaciho rozpoctu. Vsichni asi zname takove ty lovce, jejich cilem je se co nejdrive odchytat.

Sp. - Profil | Ne 29.7.2007 10:49:42

a preto treba nosiť vahu zo sebou.........

Cottus - Profil | So 28.7.2007 22:53:47

hraji: dobře víš , že každá MO skládá hlavně papírové účty....
"výtěžnost" pak bývá hodně hypotetická...Pd X Po např.
Nelze donekonečna věřit papíru...občas by bylo záhodno kouknout se i do vody...
Vím,že to není všude ,ale je toho dost.....kvůli podobným papírovým hospodařením jsem nepokračoval v činnosti hospodáře MRS!!!

Přemas - Profil | So 28.7.2007 21:56:47

hraji - to že se zarybňuje v každé MO podle jiného scenáře, je jednou jisté. No a že se v každé MO hospodaří s penězi jinak, to je taky jisté. Někde mají plus, jinde mají mínus........ Třeba naše organizace je každoročně na nule :o(

hraji - Profil | So 28.7.2007 21:07:07

Miraryb: kolego, než začneš vynášet nějaké soudy a tvrdit tu zjevné nepravdy, zkus si nejprve ověřit, zda to, co zde píšeš je pravda aspoň částečně. A úplně nejlepší je nepsat o tom, o čem nic nevím. Konkrétně mám na mysli tuto lež jako věž: "MO však vykazují "těžbu" podle tabulek. Podle toho dostávají finance na zarybnění. Otázka je, kam ale ty prachy jdou, protože zarybnění je podle mě stále stejné."

77car - Profil | So 28.7.2007 12:34:42

Váhy podle tabulek někdy přibližně odpovídají skutečnosti jindy ne. Jednou jsou údaje v tabulkách nadsazené jindy naopak. Já sám mám zkušenost z jednoho úseku Labe, kde kapři váží o dost více proti tabulkám, a naopak z jednoho úseku Ploučnice, kde ryby váží o dost méně oproti tabulkám. Tabulky jsou dle mého názoru zprůměrované.

Miki - Profil | So 28.7.2007 10:48:50

Miraryb: Já tě samozřejmě nezahrnuju do kategorie "takyrybářů", jen jsem reagoval na tvou otázku, nebo spíše názor. Já s tebou v podstatě souhlasím, ale moje předešlá odpověď ti měla naznačit, že jsou v ryb. řádech jisté minely a některé opravdu markantní-viz. absence podběráku v povinné výbavě-což je dle mého horší zlo.
Ale zpět k tomu o co tu jde. Když v rybářském řádu ony zkreslené tabulky s váhou ryb nebudou, podle čeho určíš váhu ulovené ryby?? Kdo ti nařídí, abys měl u sebe váhu na převážení?? V řádech chybí jiné, dle mého důležitější věci k řešení, než tohle. Opravdu si myslíš, že jeden z mnoha finančních úniků MO pramení z toho, že je pár kaprů o půl kila nižších, než je skutečnost v tabulce?Vezměme příklad. Rybáři jisté MO vytěží za jeden rok z vody celkem 800 kaprů. Pokud jsou hmotnostní tabulky zkreslené a kapři jsou těžší o půl kg-podle tabulky v RŘ, tak si může ona MO vykázat o cca 400kg větší výtěžek kapra a tím pádem se to může odrazit třeba na dalších dotacích. Co se ale stane, když jsou někteří kapři naopak lehčí??? To by zase vlastně mělo absolutně opačný význam a rybáři by okrádali MO.
Já si osobně myslím, že je dobré, že tam vůbec nějáká taková tabulka je a dále zastávám názor, že řešení tohoto problému je nepodstatné. Pokud mě ale přesvědčíš, že to tak není a udáš pádné argumenty, proč se tím zabývat, veřejně to tady přiznám.

Miraryb - Profil | So 28.7.2007 8:13:49

Miki - vidíš a já si zrovna myslím, žeto své opodstatnění má. Vím, že tabulky jsou orientační, ale při odchodu od vody jsi povinnen napsát nejen míru, ale i váhu ulovených ryb a tabulky se opravdu hodně liší od skutečnosti. Tím, že si za rok odnesu 3 - 5 kaprů od vody se nepočítám mezi tebou níže jmenované, přesto, když by si vzal každý rybář jenom to, co já, jsou to za rok tuny ryb, ale ve skutečnosti je to o hodně méně. MO však vykazují "těžbu" podle tabulek. Podle toho dostávají finance na zarybnění. Otázka je, kam ale ty prachy jdou, protože zarybnění je podle mě stále stejné.

Miki - Profil | So 28.7.2007 7:34:11

Opravdu je to tak podstatná záležitost, aby se tím někdo zbýval??? Uvědom si, že ty tabulky co tam jsou jsou pouze orientační, aby jsi určil váhu ryby, kterou potom zaneseš do úlovkového lístku a v případě, že chytíš rybu nad 7 kg, musíš od vody. To by musela být v poviné výbavě váha, která tam samozřejmě není. A pokud tam není ani podběrák, kterej je fakt dost nutnej, na nějakou váhu každej hází bobek.
Co se týká tvé poslední věty, tak jen doufám, že ony "tuny ryb" nejsou brakovány z našich vod tím, že se napíše do úlovkového lístku-podle tabulky o půl kila méně - , ale tím, že to vytahají "takyrybáři", kteří si úlovek nenapíší vůbec.