Tlak vzduchu, fáze měsíce - vliv na braní ryb

Jaké máte zkušenosti s uvedenými vlivy počasí na braní ryb. Je pravdou, že při prudkém poklesu tlaku padají slabší jedinci ryb? Tmavá noc je dobrá, kdežto při úplňku neberou? A další....
Autor diskuse: PETR - , 8.9.2000 všeobecné - příhody, kuriozity

Bigveld - Profil | Ne 7.5.2017 21:48:20

souhlasím s názorem: když si týden až deset dní chodíte krmit místo, tak tam ryby jsou vždy.
Martin M. - ® Poslat soukromou zprávu.Pá 15.9.2000 12:24:13
JuraS> presne tak. Ryby prijimaji potravu temer porad, jsou to divoka zvirata a zavisi na tom jejich preziti aneb "nezrat je luxus". Vetsinou ryby neberou proto, ze v tomto miste proste ZROVNA TED nejsou. Jsou zkratka nekde jinde, a tam zerou normalne. Nekdy se nam treba zda, ze neberou nikde, ale to je proto, ze jsou ryby napr. tesne pod hladinou a tam nikdo nechyta, nebo jsou v nejakem jinem extremnim miste, kde by nas nenapadlo chytat.

Přemas - Profil | Čt 18.8.2016 6:22:20

Proč zrovna berou ryby v tu danou dobu nikdo asi nikdy nepochopí. Třeba letos. Co jsem proseděl dní u vody v bouřkách a čekal na úhoře. Ukázkový počasí a ani potah, abych je pak nachytal v dny, kdy bylo nebe plné hvězd, vedro a na hladině ani šplouchanec ...

drvoštěp - Profil | St 17.8.2016 22:45:12

Krtous >> Krtekzovy - 17.8.2016 21:09:21 >> Já chodím při každém tlaku ;))) A buď berou, nebo ne.Ale pokud chci naštvat kolegy tak vytáhnu mobil a kouknu na tlak a už nestačím utíkat ;))))

Smrtak - Profil | St 17.8.2016 22:31:58

Cital som teoriu, podla ktorej ak je vysoky atmosfericyk tlak, tak to zvysi aj hydrostaticky tlak co by malo posobit na haved zijucu vo vrstve bahna na dne rovnako, ako zvysenie vodneho stlpca, cize aby to vykompenzovali vylezu trochu von a ryby to zacnu zrat.

Teoria zaujimava, co vy na to? Je tu niekto kto by potvrdil/vyvratil spojitost medzi atmosferickym a hydrostatickym tlakom?

*ak je pojem hydrostaticky mimo, ta to nerieste, viete co myslim

Kondrakar - Profil | St 17.8.2016 22:25:29

Tak tohle sem nikdy moc neřešil. Když jdu na ryby, řesím akorát to, abych nezmokl nebo nemrzl (i když obojí se mi mockrát stalo). Nebo se nesmažil v hicáku, ale to k vodě jdu jen brzy ráno nebo až večer. Ale atmosferický tlak nebo fázi Měsíce neřeším. Předevčírem plál Měsíc na obloze jak lucerna a ryby braly.

Vítek - Profil | St 17.8.2016 21:20:33

Moje praktická zkušenost s meteorologickými vlivy na braní ryb:
úhoř: nízký tlak,déšť, temná noc bere báječně, při jasné noci bere od soumraku až krátce po půlnoci; vysoký tlak, bouře - bere výborně
sumec: vysoký tlak, temná noc
pstruzi: vysoký tlak, jasno - berou, nízký tlak, déšt - berou, vysoký tlak, bouřka - berou
štika, okoun - je to jedno, jedině vysoký tlak a jasno bývá horší braní, tak leda časně ráno při rozednívání
bílá ryba - berou furt, bez ohledu na počasí, jenom je najít

Krtekzovy - Profil | St 17.8.2016 21:09:21

Kdy se chodí na ryby??? Při nízkém nebo vysokém tlaku??? Děkuji

SIOLA - Profil | Čt 29.10.2009 20:53:01

Ahoj,
v jednom Kapru popisoval autor, ze při vyším tlaku je lepší schopnost vodni plochy absorbovat kyslik = větší potravní aktivita ryb ale pak zas píše že to pusobí negativně na jejich měchýř = apatie. Jaké je tedy teoretické pravidlo vysoký tlak = berou nebo neberou ?

strejka - Profil | St 31.3.2004 10:16:48

na ryby se dostanu akorat o vikendech, takze by me dopredu znama informace, ze tam jedu uplne zbytecne, jen nakrkla, neresim mesic ani tlak a proste jedu...

.Robo - Profil | St 31.3.2004 7:52:44

Ha! tak ten dest plati i na Jizere :)) Vida, to mi nejak unikalo.

.Robo - Profil | St 31.3.2004 7:51:59

Vsechny tyhle statisticky zalezitosti u me ztroskotaly. Vlastne jediny co mi fungovalo snad na kazdym reviru (...vzpominam... neplati to na Jizere) bylo lepsi brani po desti a polednak :)
Ten zbytek bude silne zavislej na reviru (a rocni dobe), ktery ja ovsem nikdy dokonale neznam :) Ackoliv... kdybych chytil o 300% vic ryb, mozna bych uz z toho neco vysledoval. Proste takhle pri tech nekolika kusech statistiky mlcej. Teda kecaj :)

mirmen - Profil | Út 30.3.2004 17:30:00

Důležitým faktorem je i oblačnost. Není nad fázi NOV, jihozápadní vítr, oblačnost 50-70%.

Martin M. - Profil | St 27.9.2000 15:07:41

nebo treba zerou pod hladinou, kde nikdo nechyta, nebo sjedou do 30m hloubky nebo ... kdo vi...
patenkty a skeble zerou i normalne.

Roman C. - Profil | Po 18.9.2000 12:53:46

MM>asi jo. Zerou porad, akorat nekde jinde a neco jinyho. (nejaky patentky, nebo skeble....)

Martin M. - Profil | Po 18.9.2000 12:10:21

RC> po bource berou, berou i po nahlem snizeni teploty! Sam jsi ted prece chytl 49+48cm kapry po bource.

Roman C. - Profil | Ne 17.9.2000 18:22:10

No az nekdo prijde na to "proc neberou", tak uz to nebude tak zajimave. Prave v te nejistote je to kouzlo cele rybariny. Samozrejme, ze se vsichni snazime vysledovat kdy a kam zajit a jak chytat, ale neni to tak jednoduche. Napr. proc nekdy ryby neberou po bource a nebo po nahlem snizeni teploty?? (nejak bych si to umel vysvetlit, ale pockam na vase nazory)

Martin M. - Profil | Pá 15.9.2000 12:24:13

JuraS> presne tak. Ryby prijimaji potravu temer porad, jsou to divoka zvirata a zavisi na tom jejich preziti aneb "nezrat je luxus". Vetsinou ryby neberou proto, ze v tomto miste proste ZROVNA TED nejsou. Jsou zkratka nekde jinde, a tam zerou normalne. Nekdy se nam treba zda, ze neberou nikde, ale to je proto, ze jsou ryby napr. tesne pod hladinou a tam nikdo nechyta, nebo jsou v nejakem jinem extremnim miste, kde by nas nenapadlo chytat.

JuraS - Profil | Čt 14.9.2000 9:42:28

Imhop: Zdá se mi, že sledovat jak závisí "intenzita braní ryb" na tlaku vzduchu, nebo fázi měsíce jako na všechny v ryby v celku a zprůměrovaný revír je nesprávné. Tyto dva faktory vyvolávají u ryb v porovnání např. se změnami teploty vody často úplně odlišné reakce a to spíše v závislosti na druhu ryby.
Spíše bych je charakterizoval tak (a je to zcela můj subjektivní názor), že počasí včetně intenzity světla (ve dne nebo v noci) a ovlivňuje krmící zvyky ryb (přesun na jiné místo, jiný způsob vyhledávání potravy, omezení smyslů, které pro vyhledávání potravy ryba používá, apod.).
Důsledkem je, že se nám zdá, když chodíme na stejné místo a chytáme stejným způsobem, že jednou byl dobrý den jindy za ne, nebo že před bouřkou to šlo a jndy to nestálo za nic.

Martin M. | St 13.9.2000 10:20:26

Radous> zalezi jak kde. Nekde jsou na rychle zmeny vysky hladiny ryby zvykle a berou i tehdy. Vetsinou je to na precerpavacich prehradach nebo i nekterych rekach.

PETR | Út 12.9.2000 6:16:56

Určitě jste se všichni setkali se situací,kdy za zcela stejných podmínek jeden den ryby perfektně berou a na druhý den je voda úplně mrtvá. Stalo se mi to při lovu úhořů,kaprů a někdy i u bílých ryb. Právě o toto mi šlo.

Radous | Po 11.9.2000 22:09:02

Ja si myslim, ze tlak vzduchu hraje roli jenom pri extreme rychlych zmenach, kdy se musi rybi organismus s temito zmenami vyrovnat. Stejne tak, jak to pusobi i na lidi. Mnohem vic podle me zalezi na kolisani vysky vodniho sloupce, ktere se v konecnem souctu tlaku projevuje mnohem vic, nez tlak vzduchu.

Martin M. | Po 11.9.2000 16:33:11

Snazim se ryby chytat kdykoliv to jde a nepozoroval jsem nejaky vztah k fazi mesice. Chytam vetsinou za svetla a malokdy vubec vim, v jake fazi mesic je. Tlak vzduchu mozna ma vliv vetsi, ale nevim jakej ;-) Na vetsine reviru, ktere mam prozkumane, jsem schopen rici, jestli ryby budou brat nebo ne jen podle kalendare a podle smeru a sily vetru, a jinak me pocasi moc nezajima. Predpoved sleduji hlavne abych nezmokl a nezmrzl ;-)

PETR | Pá 8.9.2000 13:25:19

Dle mých pozorování je situace skoro naopak než se píše v literatuře. Dravci nejlépe berou při dorůstajícím měsíci a úplňku, kapři zase naopak. Přitom ve všech knihách se např. píše, že na sumce je nejlepší tmavá noc. Tlak vzduchu určitě rovněž hraje nemalou roli - jen stále nemohu najít souvislosti.Jistě má vliv na plynový měchýř, ale co z chování barometru aktuálně odvodit, zatím nevím.

Tomas M. | Pá 8.9.2000 10:42:09

Vliv tlaku vzduchu na brani ryb jsem zatim nesledoval. V tomto roce ale pozoruji fázi měsíce a to jak ryby berou. Jak říkám, začal jsem s tím tuto sezonu - tzn. cca 5 měsíců, poznatky mám opačné něž píšeš v otázce.
Chci ale říct, že nepíši o chytání v noci ale přes den, většinou od brzkých ranních hodin do poledne. Ryby dobře berou za úplňku a v době kdy měsíc dorůstá - tzn., že srpek na obloze připomíná písmeno D. Méně záběrů mívám ve dnech, kdy je bezměsíční noc (ne z důvodu zatažených mraků) a v době, kdy měsíc couvá - připomíná písmeno C.
Kamarád má rybářské hodinky Casio, kde je síla braní ryb signalizována symboly rybek na displeji a vysledovali jsme, že signalizace je založena na tomtéž principu. Začínám tomu věřit.