Kapři na čas

Čágo-Napište názor nebo zkušenost.Jelikož nemám jindy čas tak si krmím místo pravidelně mezi sedmou až půl devátou večerní-pouze kukuřicí a řepkou-pak když jsem si šel zachytat ráno nebo odpoledne tak byla bída ale večír v čase toho krmení jsem si zachytal super i když jsem tam třeba dva dny nic nedal.Mají ryby ňaké časové hodiny aby věděli kdy je čas najet na toto místo.
Autor diskuse: leguan - Profil , 11.4.2007 všeobecné - ostatní

leguan - Profil | Čt 12.4.2007 21:10:36

fisky-.jasan že nenosí v kapse budík ale mě to tam takhle jde a to tam dávám pouze větší dávky řepky.

tomm - Profil | Čt 12.4.2007 11:49:32

Ten Pavlovův reflex bych zde právě aplikoval tak, že souhra určitých zvuků
(pokaždé se opakujících, když k vodě přijde rybář) znamená nebezpečí a ryby se dají na úprk, podle mě jsme pro ryby až příliš snadno identifikovatelní.

Na vlastním rybníčku, nebo sádkách, kde je jsou ryby závislé na přísunu potravy od člověka je samozřejmě možné, že je k připlutí přiměje i bouchání o kýbl, na revírech, kde je rybářský tlak o tom dost pochybuju.

obrisek - Profil | Čt 12.4.2007 11:03:15

já bych malé a střední kapry přirovnal v nadsázce k slepicím:-))...určitě o tom ví své hospodáři chovných rybníků když chodí krmit...ze své skušenosti vím, že ryby berou i ve chvíli kdy jim v prsačkách pod nohy sypu další krmnou dávku kuku....takže bubnování ano:-)u větších kaprů to bude ale jinak...

Fishky - Profil | Čt 12.4.2007 9:55:43

Kapři a čas? Hloupost, kapři přeci nenosí hodinky :)))
...někteří borci dokáží typnout relativně velice přesně i čas záběru, ale najít kapra v určitém čase na určitém místě a přimět ho navíc i k záběru chce zřejmě víc než učit si je a klepat přitom na kbelík.

Henos - Profil | Čt 12.4.2007 9:37:52

Tvoja otázka dosť súvisí s veľkosťou revíru, hĺbkou, na ktorej kŕmiš a s obsádkou rýb. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že v praxi to za určitých podmienok funguje presne tak, ako píšeš. Ja som ich mal dokonca naučené presne na obed na čas medzi 12 a 13 hodinou - všetci sa opalovali a kúpali, ja som si tam začal rozkladať svoje fidlátka a čumeli na mňa, či mi nehrabe. Potom už len utekali z vody, keď silon rezal hladinu a zaháknutí kapri si to šinuli rovno medzi nich. Kŕmenie máš takisto dobré, ak niečo dokáže kapry naučiť pravidelne navštevovať isté miesta, tak táto kombinácia určite, podľa mňa sa tomu žiadna kombinácia boilie-peleta nevyrovná.

Starouš - Profil | St 11.4.2007 14:47:27

tomsa: Zní to zajímavě..., jako krmení psů pana Pavlova:-) Bane, možná to funguje. Podle mého názoru, ale každý podobný zvuk působí spíš rušivě, podobně, jak to napsal tomm.
leguan: Myslím, že po dlouhodobějším vnadění si ryby zvyknou najíždět na krmení v určitou dobu. Je ale taky možné, že ryby prostě najíždějí na určitá místa v určitém čase bez ohledu na krmení.(že mají nějakou obvyklou trasu) Pak většinou na stejném místě přicházejí záběry obvykle ve stejnou dobu...(záleží pak jen na krmení, jak dlouho se ryby na daném místě zdrží).

hraji - Profil | St 11.4.2007 14:44:33

A co Pavlovův reflex? Nešel by aplikovat i na tento případ? Duháci například reagují na poklep na krmicí zařízení bez toho, že by do vody spadlo jediné sousto

tomsa - Profil | St 11.4.2007 14:37:19

tomm:Ta praxe není z revíru, ale z mého soukromého rybníčku a opravdu funguje.
Na řece jsem díky mnoha povinnostem ještě pravidelně nekrmil. Spíš jsem to jen přirovnával k tomu co znám.

tomm - Profil | St 11.4.2007 14:28:45

Asi taky záleží kde chytáš, protože jak už tu někdo psal, tak na malých revírech ryby projíždějí vodou a na krmné místo mohou dorazit i několikrát denně (může to být i víc kapřích hejn nezávisle na sobě).
Třeba na řece to podle mě závisí na délce úseku, klidně se může stát, že ryby projedou kolem krmného místa jen jednou denně,nebo vůbec - ve tvém případě večer, stejné je to i na rozlehlejších vodách.

tomsa> Podle mých zkušeností souhra těchle zvuků většinou způsobí přesný opak, tedy odjetí ryb co nejdál od krmného místa.
Nechci se tě dotknout, ale tohle může platit možná někde na hladové násaďáky, ale že by určitý hluk u vody paušálně přitahoval kapry je podle mě poněkud odvážné tvrzení.

tomsa - Profil | St 11.4.2007 13:43:31

Jestli ryby čas vnímají, to nevím, ale při krmení na rybníku vždycky klepnu kbelíkem o kámen a pak sypu. Do pěti minut voda vaří.Myslím si, že to není otázka času kdy krmíš, ale spíš jen souhra určitých zvuků, které pronikají do vody při krmení. Potrava na stejném místě v tom má taky velký význam.

Mr.Piket - Profil | St 11.4.2007 9:14:30

Dle mého názoru čas vnímají - nemyslím konkrétní hodinu ale část dne. Určitě se vydávají na potravu v pozdních a ranních hodinách.
Je toho více, ale nechci se rozepisovat.
Vojta

Mr.Stick - Profil | St 11.4.2007 0:12:21

Ryby určitě čas nevnímají, ale jezdí si svoje pravidelná kolečka a po několikátém vnazení již dokážou celkem přesně odhadnout, kdy se na to místo dostavit s istotou nového přísunu lehko získatelné potravy.