Oznacene ryby..

Smi sy rybar ponechat rybu,ktera je "oznackovana"?Ja osobne si myslim,ze si ji ponechat nesmi..Rř je tomu venovan menši odstavec,ale jestli si ji rybar smi ponechat nebo ne,tam napsany neni..Hadal jsem se s jednim masarem a ten mi zaryte tvrdil,ze si ji muze ponechat.Jestli o tom vite vic jak ja,tak mi,prosim,pomozte..Diky
Autor diskuse: Burry - Profil , 27.3.2007 všeobecné - ostatní

MRKnato - Profil | Čt 29.3.2007 14:32:55

Někdo nosí značkové oblečení, já zase jím značkové ryby, protože mám jistotu, že nemohou být pro mě škodlivé, když jsou tak sledované, vážené a kontrolované, víc než vepřové.

Firo - Profil | Čt 29.3.2007 14:07:43

jen proto, že někdo rozumí BP líp než ty a pochopí co se v nich píše, tak je masař?

hraji - Profil | Čt 29.3.2007 9:33:21

Co se týče značkování ryb, provádí se pouze a jen za účelem zjištění přírůstků a migrace. Právě díky značkám se dá zjistit naprosto přesně, že ryba vysazená v určitém dni, u které je zapsána před vysazením hmotnost a délka, třeba za rok migruje o několik kilometrů proti proudu a přibrala 2 kila a vyrostla o 12 cm. Značka je tak malá, že rybu v žádném případě neomezuje, jedná se většinou o plastový válečer dlouhý asi 3 cm o průměru 2,5 milimetru. Chování k ulovené značkované rybě je popsáno v Bližších podmínkách MRS. Pokud má ryba míru a není hájená, rybář siji smí ponechat. Je pouze na jeho zvážení, zda by nebylo vhodné takovou rybu pustit.

Spacir - Profil | Út 27.3.2007 17:23:33

karlec: dela se to proto, aby vedeli jak se kaprum na urcite lokalite dari, o kolik vyrostly atd atd...je to ale myslim zbytecny delat i kdyz je taky pravda ze je treba znat jak se rybam dari ale myslim ze to se da zjistit nejakym jinym zpusobem a ne prychyceni na rybu umelou hmotu s kterou musi zit cely zivot...zda se mi to nefer k rybym prislusnikum...

hanss - Profil | Út 27.3.2007 16:00:18

Masař by zasloužil přes dřžku!!!

vokl - Profil | Út 27.3.2007 10:10:08

(2) Uloví-li osoba provádějící lov rybu, která je pro vědecké účely opatřena značkou, určí druh ryby, změří její délku a zjistí její hmotnost. Jde-li o rybu uvedenou v § 15 odst. 1, zaznamená tvar, barvu a popřípadě číslo značky a úlovek ryby spolu se zjištěnými údaji ohlásí uživateli rybářského revíru; v hlášení uvede dobu a místo ulovení. Nejde-li o rybu uvedenou v § 15 odst. 1, zapíše údaje o délce a hmotnosti ryby do povolenky k lovu; zjištěné údaje ohlásí uživateli rybářského revíru, v hlášení uvede dobu a místo ulovení a připojí značku.

ZNAČKOVÁNÍ KAPRŮ.
Za účelem zjištění ročních přírůstků byla část násady kaprů do revírů Odra 2 A – podrevír č. 8, Stonávka 2 A a Slezská Harta 1 A opatřena plastovými značkami. Značka se nachází pod hřbetní ploutví kapra.
Lovící, který si kapra ponechá, je povinen po usmrcení ryby značku vyjmout a s písemným záznamem odevzdat neprodleně vlastní MO nebo jiné organizační složce svazu. Do záznamu uvede: jméno, příjmení, MO ČRS, revír a datum ulovení, přesnou délku a hmotnost ryby. Z řádně zpracovaných a se značkou předaných záznamů bude každoročně vylosováno 15 lovících, kteří obdrží zdarma povolenku na následující rok.
18.října 2006 - bylo provedeno značkování kapří násady do Těrlické přehrady. Bylo označkováno celkem 1017 ks náhodně vybraného násadového kapra. Značky jsou silonové šipky s bílým terčíkem a jsou umístěny ve svalovině pod druhým paprskem hřbetní ploutve. Povinnosti rybářů, kteří uloví takto označeného kapra je nahlásit úlovek hospodáři nebo jeho zástupci. Bližší instrukce přineseme během týdne. Fotoreportáž ze značkování je na http://www.rybari-havirov.cz/

profo - Profil | Út 27.3.2007 10:08:31

Stanley 87 - ® : barva a tvar se liší podle toho kdo vysazuje a jak označí. Jinak krom toho co píšou kluci se značkuje pro určitý výzkum. Víc by ti asi řekli hospodáři. jinak většinou se značka umíšťuje na ploutve.

Lubo - Profil | Út 27.3.2007 10:04:21

Značka o které jsem psal níže já vypadá takto

Stanley 87 - Profil | Út 27.3.2007 9:58:20

A jaky ty znacky na tech rybach jsou?jaky barvy,kde jsou umisteny,jak jsou veliky,........................???uz jste nekdo takovou oznackovanou rybu chytil???

karelc - Profil | Út 27.3.2007 9:47:45

Spacir: kdyby tam ta soutěž nebyla, tak se na to každej vykašle, ty značky někam posílat... Otázka je, kdo a proč má vlastně potřebu ryby značkovat. Ale tomu nerozumím, takže se v tom hrabat nebudu...

Spacir - Profil | Út 27.3.2007 9:04:26

Lubo: jak rikas , plati to tak poprve letos na Slezske Harte kde znackovali kapry, a pokud si ho vezmes musis znacku poslat na prislusny CRS, a jeste tady udelali takovou blbost pro "masare" ze nakonci roku se budou losovat ti co poslali znacku od kapra,a kdyz vylosujou dotycneho tak ma zdarma celeropublikovou povolenku, tak si dovede predstavit jak si v tom masari budou vyzivat....

Lubo - Profil | Út 27.3.2007 8:11:21

U nás na SM si ji ponechat můžeš. Jedná se o dva revíry, kde vysadili značkované kapry a pokud si takového chceš ponechat, musíš značku odevzdat i s údaji o váze, délce a revíru, kde jsi ho chytil. Pak budeš zařazen do losování o 15 povolenek zdarma na příští rok.

profo - Profil | Út 27.3.2007 7:29:07

Tohle je citace BP ČRS :
§ 15 vyhlášky č. 197/2004 Sb.

(1) Ulovené ryby v rybářském revíru, které

a) nedosahují nejmenší lovné míry,
b) byly uloveny v době hájení, nebo
c) jsou chráněny podle zvláštních právních předpisů,

musí být šetrně vráceny zpět do rybářského revíru, v němž byly uloveny.

(2) Uloví-li osoba provádějící lov rybu, která je pro vědecké účely opatřena značkou, určí druh ryby, změří její délku a zjistí její hmotnost. Jde-li o rybu uvedenou v § 15 odst. 1, zaznamená tvar, barvu a popřípadě číslo značky a úlovek ryby spolu se zjištěnými údaji ohlásí uživateli rybářského revíru; v hlášení uvede dobu a místo ulovení. Nejde-li o rybu uvedenou v § 15 odst. 1, zapíše údaje o délce a hmotnosti ryby do povolenky k lovu; zjištěné údaje ohlásí uživateli rybářského revíru, v hlášení uvede dobu a místo ulovení a připojí značku.

Z tohoto vyplývá stejný závěr jako je v MRS. Rybu pokud splňuje podmínky si lovící může ponechat. Musí však splnit povinnost ohlášení jejího ulovení na uživatele revíru.

Kobrik - Profil | Út 27.3.2007 5:48:56

Tuta - Proč by si ji nemohl vzít, pokud dosahuje nejmenší lovné délky, nebo není hájená? To co jsem psal v předchozím příspěvku je vyňato z RŘ, nevím, co jsi četl ty, ale každopádně buďto nepozorně, nebo máte jiný řád :-) Pokud se mýlím, nechám se poučit!

Tuta - Profil | Út 27.3.2007 1:43:41

Ahoj.Takovéhle masaře znám na vlastní kůži,nemusíš mít strach,že jsi v tom sám.Já spadám pod MO Nechanice a v řádu je psáno totéž co v káždém jiném a to že pokud někdo ulový označkovanou rybu je povinen ji pustit zpět do vody,změřit ji,zaznamenat tvar značky,přibližnou váhu, a nahlásit tento úlovek místnímu hospodáři MO.Není zde však patrné,jestli se jedná jen o ryby ušlechtilé,nebo o všechny druhy ryb.

Kobrik - Profil | Út 27.3.2007 0:11:17

Zdroj: http://www.mrsbrno.cz/radmp2007.php

Nevím jaký RŘ jsi četl, ale jako člen MO Ivančice by pro tebe mělo platit totéž, já jsem v něm našel tohle:

Úlovky značkovaných ryb

1. Uloví-li oprávněný k lovu rybu, která je opatřena značkou a kterou je povinen pustit zpět do vody, protože je hájená nebo nedosahuje nejmenší délky, zaznamená číslo a tvar značky, změří délku, odhadne její přibližnou hmotnost a pustí ji zpět do vody s náležitou opatrností. Úlovek ohlásí Moravskému rybářskému svazu, Soběšická 83, 614 00 Brno a v hlášení dále uvede dobu a místo, kde rybu ulovil.
2. Uloví-li oprávněný k lovu rybu, která je opatřena značkou a kterou nemusí pustit zpět do vody, zjistí druh ryby a její přesnou délku a váhu. Úlovek ohlásí na adresu uvedenou v předchozím odstavci a v hlášení dále uvede dobu a místo, kde rybu ulovil. Pro kontrolu připojí značku.