K-70 a lov 24 hodin

Zdar. Jen pro informaci. Dnes jsme měli výročku a byl přítomen zástupce Severočeského svazu Šmíd. Taxem jsem se ho zeptal jestli se dějí nějaké věc ve věci K-70 a 24 hodinový lov. Nějak se mu to nelíbilo. K-70 je dle svazu nesmysl, protože tato ryba po několikerem chycení umře a dovedete si představit poseté dno takto velkých mrtvol. A nejhorší je, že rybář, který chytí svoji životní rybu by si ji nemohl ani nechat. Jsou prý na to soukromé vody, tak ať si karp team chodí tam. Lov nonstop další nesmysl, který nejde změnit. Doby lovu jsou prý vyvážené a stačí. Na dotaz, že je to tak čas pro důchodce, nebylo odpověděno. Asi jim to tak vyhovuje. Jinak jsem si docela naběhl, ale to už nikoho nezajímá. To pro vaši informaci o změnách pro Severočeský kraj. Líbí se vám přístup Svazu k této problematice?
Autor diskuse: Hnat - Profil , 25.2.2007 všeobecné - RŘ, MO, svazy

JKL - Profil | So 17.3.2007 18:20:27

Petrson: Taky hodlám vyrazit, ale má se ochladit a hnusně tady fouká. Ono to jednou vyjde. V Brně jsem měl tu čest pozdravit mocné vládce virtuálních vod - RC a MM. Jinak vlastně nikoho osobně neznám, takže ani nevím koho jsem potkal.

Petrson - Profil | So 17.3.2007 16:16:40

>> JKL > tak to jsme na tom stejní zoufalci - taky jsem ještě nesmočil. Ale říkám to optimisticky, protože snad už zítra :), i když počasí moc nepřeje.
Snad si v Brně narazil jakož i pokecal s nějakým zavilým MrKařem u stánku.

Petrson - Profil | So 17.3.2007 15:48:12

>> MRKnato > no, obojí by asi byl extrém - což jsem ohledně RS již uvedl (extrémní rozsah, ovšem za lidový obolus navíc. Pokud bychom i u těch peněz měli hovořit o extrému, pak jedině v kontextu "extrémně nízký příplatek", jiný se totiž nenabízí). Dejme tomu že jsem tedy vymezil krajní hrany, mezi nimiž by dobrý hospodář našel přijatelnou kombinaci pro tu kterou vodu. Takže - od každého něco a hlavně s rozumem (tedy i RS, i ryby). Ale jako by si mezi svými slovy jedním dechem dodával: Svaz - zcela jasně nerovná se dobrý hospodář. Tady je opravděpodobné, že spíš než výraz extrém bude našim lodivodům srozumitelnější slovo exkrement. Těmi - všeho druhu - ostatně organizaci zahnojili vrchovatě.

JKL - Profil | Čt 15.3.2007 8:44:13

Petrson: Jojo, tak zhruba, jak píšeš. Jakákoli změna v mamutím OS je problém. Těmi změnami zdola myslím základní demokratický princip - volbu. Jenže je to problém. V demokracii se jaksi menšina podrobí vůli většiny. A podívej se na tu většinu ve svazu. Pasivní, bez zájmu, resp. se zájmem o mrazák, egoisté obhajující pouze svůj zájem a jimž je život ve vodě ganz egal......Proto mluvím o začarovaném kruhu. Původní myšlenka svazu jako OS je okleštěná na pouhý rybolov, a podle přání většiny se pouze doplňuje do vody maso. Vyššímu menagementu svazu to vlastně vyhovuje, navíc je stav každoročně schválen , a to "demokraticky".Změna je skutečně jaksi "science-fiction" - ve většině MO určitě. A za tohoto stavu doufat, že bude schválena PRS - buď na úkor masa nebo zárovň se zdražením povolenek? Bohužel - to asi bude neprůchodné. Proto si myslím, že vývoj by měl směřovat k "zeštíhlení" - jak jsem to psal, to by totiž mohlo probíhat v rámci MO, možná se pletu, ale připadá mi to nejmíň utopistické ze všech utopií které jsem přečetl.
Jinak - u nás už zobou, pár kapříků už bylo - ovšem ne u mne - já se ještě nedostal k vodě. Alespoň jsem se včera urval a podíval se do Brna. Dost pěkných věcí k vidění. Termín na sumce ještě nemáme, i když už bude na čase. Musím to popohnat.

MRKnato - Profil | Čt 15.3.2007 8:08:34

Petrson : ty si opravdu myslíš že je lepší 300 jednostanně orientovaných policajtů kolem vody, místo 120 mega dalších ryb? Toto množství není pytláky vychytatelné! A investovat 120 mega jako investici pro 0.5% rybářů je zvláštní. Hovořil jsi o změně. Ano ta kdyby nastavila progresivní redistribuce i z ryb ulovených jinými, než místními rybáři a byly by to finance pro tento konkrétní revír, máš ideální motivaci pro každého člena spolku-MO. V tu ránu by bylo víc RS než si umíš představit.

Petrson - Profil | Čt 15.3.2007 3:22:36

>> JKL > s kvalitníma lidma je taky trochu průšvih, to jo. Šlo by je však přibírat z již fungujících RS, řeněme motivačním řádem. Možností po x letech stát se profíkem, s tím, že kdo je už má odsloužené a je fakt dobrej, ať složí zkoušky a může začít hned.
Taky jsem uvedl dost extrémní rozsah napříč celým svazem. Vlastně si ale moc nepředstavuju takový postup, spíš občasné uvolnění pravidel v úsecích revírů, kde už RS funguje. K tomu, s téměř okamžitou návratností peněz do systému (pokrytí RS, event. dorybnění). No a těch 10 - 20 faktur měsíčně by zvládnul hospodář, když by zbylo na odměnu i pro něj.

Co jinak, slyšel jsem, že u vás (s.) pěkně zobou :)

Petrson - Profil | St 14.3.2007 22:06:03

>> JKL > popsané okolnosti plynou právě z té masovosti, kvůli níž se vytrácí duch OS jako takový, vzájemná solidarita a spolupráce jednotlivců fakticky nefunguje. Valná většina členů má pouze jeden zájem - zaplatit a chytat ryby. Ostatní je - krom zarybněnosti - nezajímá. Ovšem i když projevíš zájem, máš chuť se účastnit brigád nebo doplnit řady RS, prostě to nejde ! Tedy svaz se dostal do absurdní situace, kdy je uplatňována rétorika v naprostém rozporu s posláním OS.
Tomu by jistě prospěl model, který si rozvedl v závěru, což však předpokládá změnit strukturu organizace od základu, čili se již pohybujem v žánru fantasy.
Jak naznačují kolegové ze SR, je evidentní, že svazovedení nemá zájem kamenné vazby měnit, diskuze na tato témata nepřipouští a spíš bych řekl, že tahá za nitky směrem dolů, aby udržela status quo. Což se mi nelíbí, protože tato organizace prostě v principu demokratické mechanismy nectí. Vymlouvat se stále na to, že máme možnosti změny prohlasovat zdola, je trochu alibistiské - když zohledním, že samotná trojstupňová struktura něco takového v zásadním měřítku neumožňuje. S trochou nadsázky to připomíná bolševika, kterak se v předsmrtných křečích oháněl, že přece máme demokracii a volit stranu chodíme dobrovolně.
Je ovšem nutno dodat, že zde má členstvo silné mezery a situace by zřejmě byla jiná, kdyby progresívněji smýšlející jedinci chodili na schůze a hlasováním protláčeli návrhy změn k lepšímu.
K těm financím - možná by opravdu rozpočet jednoho profi RS byl vyšší. Předpokládal jsem plat na úrovni českého průměru - zhruba 21 brutto klacků, kdy by tedy podle mě zbývala ještě slušná rezerva na další náklady, které rozvádíš. Ale i když by se náklady pohybovaly kolem 35, 37 tis., podstata se příliš nemění - rozpočítáno na členy by šlo o zdražení v řádu jednotlivých stovek. Zdráhám se tvrdit, jestli je zvýšení ceny povolenky na hlavu o 5 - 7 stovek moc nebo málo, to si musí každý vyhodnotit nejen vzhledem ke svým příjmům, ale především výdajovým prioritám. Z osobního pohledu jde o pakatel, uvědomím-li si celoroční zhodnocování částky, kterou mnozí nelitují dát měsíčně za cigára, pivo, telefony... A pokud by těch pár "mrzkých grošů" někoho přivedlo ke zrušení členství, asi pro něj rybařina není tak důležitá. Důsledkem by mohlo být, že by ve svazu zůstali jen rybáři, které opravdu baví a náklady nepřepočítávají na kg kapra. Co se týká agendy kolem zaměstanců, to by asi byla náročná zátěž, ale je možné se poučit od kolegů z MRS, kde RS fungují jako samostatní živnostníci, tudíž si téměšř všechny papíry, se svým výkonem spojené, vyřizují sami. Navíc se ušetří na odvodech z mezd.

Sp. - Profil | Ne 11.3.2007 17:03:00

tak to mate smutne,keď nemate 24hod. lovy.Na Slovensku mame 24hod. 3mesiace. a to sa nam zda malo.Asi vaši funkcionary niesu rybary......

Tomi SR - Profil | Ne 11.3.2007 16:27:22

Neviem, čo majú funkcionári na českom rybárskom zväze proti lovu nonstop. Je to predsa uplne normálna vec. Mnohí si myslia, že ide iba o nabalenie sa rybacinou, ale to je omyl. a ečte jeden odkaz pre tých, čo majú argumenti proti tomu aj na tomto fóre. Nech skúsia zaveslovať si niekoľko kilometrov denne a potom nech hovoria, či je vyvážka na 300 metrov sranda. To sa proste nedá byt v kuse hore bez spánku celý týždeň. Napríklad na našej vodnej nádrží prichádzajú zábery pravidelne o 2,30 ráno, inokedy je tažké uloviť kapra. Boj o povolenie nonstop lovu je ako boj proti veterným mlynom a bude to ťažké. Do vedenia Českého rybarskeho zväzu musí prísť nová krv, ináč sa nič nezmení. Väčšinou sa na internete nevyjadrujem, ale niektoré názory ma k tomu proste prinútili.

JKL - Profil | Ne 11.3.2007 9:09:41

Petrson. Ahoj. zhruba tak jak píšeš, má to ale pár "háčků".
1) Svaz je OS, byť mamutích rozměrů. To není nějaká entita, která řídí poddané. Ta iniciativa musí nutně pocházet zdola. Vedení OS nemůže diktovat členům - to je proti smyslu jeho existence. A jaká je průchodnost zdola víme všichni. Struktury svazu jsou pružné asi jako žulový obelisk. Ale za to si můžeme sami - jako členové.
2) Dražší povolenka - možné řešení, nicméně 32 litrů PRS/měs. je podhodnoceno. To pokryje ztěžka mzdové náklady. Pak je tu výstroj, výzbroj, kurzy, cesťáky,..... ale to určitě znáš sám.
3) Zavedení PRS znamená stát se zaměstnavatelem - další náklady. Personalistika, kontroloa, účtařina ......Mohlo by se to zvrhnout v další moloch. A pracovní místa by byla - jenže - obávám se - v kancelářích.
4) Je to běh na sakra dlouhou trať - porovnej to s Městskou policií - na začátku zřizovala obecní policii každá vesnice, výsledky pod psa - někde to neufinancovali, jinde neuhlídali. Je to stejný problém jako jinde - kde sehnat kvalitní lidi???? Jak je hodnotit? Jak kontrolovat? Podle počtu kontrolovaných to nejde - kontrola by byla jen na místech s velkým tlakem. Krokoměr to nevyřeší, píchačky na stromech u vody taky ne.
Ale nemyslím si, že by řešení nebylo, až takopvý pesimista nejsem. Jen k úvaze - představ si svaz jako OS, s členskou základnou. Členy by byli poze rybáři ochotní pro rybařinu pracovat - ať rukama či hlavou. Ti by mohli získat povolenky relativně levné. Ostatní rybáři, kteří se zajímají pouze o vlastní rybolov, by povolenku kupovali v tržní ceně a byli by samozřejmě vázáni pravidly. Tak by se svaz stal vlastně poskytovatelem služby, a zároveň by se výrazně zmenšil a tím stal funkčnějším. Otázkou je samozřejmě legislativa (neziskovka a p.) Tohle je jen v opravdu hrubém obrysu, ale stejně - pokusit se to realizovat, to bych asi pochopil, jaký pocit má datel na sekvoji. Je to trochu začarovaný kruh. Všichni by rádi změnu, ale aby ji udělal někdo jiný, já teď musím jinam, nebudu si pálit prsty, to nemůžu Frantovi udělat, stejně to nemá cenu, ..........atd,atd.

Petrson - Profil | Ne 11.3.2007 5:46:37

>> JKL > rozumím Ti a v tom jsem s Tebou. Vymýcení, (přinejmenším částečné), popsaných rozšířených porušování, asi je zásadním stupněm k dosažení třeba jen diskuze svaz. orgánů o možnostech povolení NL.
Má to ale druhou rovinu, kdy je nutno připustit, že reálné možnosti jsou. Sami jste se Šeptalem trefili příklady - jak časté kontroly na některých vodách (kde tedy usilovat o částečné uvolnění doby je opodstatněné), tak rozporuplnou - ošemetnou hráz nepochopení svazem. Pokud bych z těch řad zaslechl vážně myšlený argument: udělejte na břehu pořádek a přestaňte porušovat RŘ, pak Vám NL povolíme, smeknul bych.
Možnost NL skrývá dost silný motivační potenciál: Tuto nadstandardní službu je možné zpoplatnit a umožnit tak srovnání zvýšeného tlaku dorybněním. Dále - vrátím se k číslům. Zdražením povol. o 500,- Kč., při cca 252.000 členů ČRS to hodí 126 mega. Poděleno 384.000,- (podle mě dostatečný reálný náklad jednoho člena profi RS - 32 tis./měs.) se zjeví dost neuvětitelné číslo 328 strážníků. Tedy v průměru slušných 36 na 1 ÚS vč. revírů Rady. No, je divné, že o vytvoření takového množství pracovních sil politici kteří rybářům jako naprosté výjimce zákaz nadělili, a "sběhlost" v sociální oblasti tak často dávají na jevo, ani neuzauvažují.
Jestli ono by to ovšem nenarazilo na další barieru - zarybňovací plány. Možná by muselo při dosazování pro NL dojít k jejich změně - což je vázáno mj. na nové výběrové řízení, resp. změnu nájemce revíru. Že by jeden z důvodů, proč svaz nechce rozfoukávat tuto půdu, aby se mu nerozžhavila pod nohama - MRK-ni-nato ?

Azbest - Profil | Čt 1.3.2007 17:03:39

No voni ty co tam seděj(na svazu) při svým věku už dávno o sedmi nemakaj...

Vybliz - Profil | Čt 1.3.2007 16:43:15

MRKnato: O dvojich pravidlech ani nemluv. Nevim co rict na situaci, kdy me kontrola kara za roztahane veci, ale absolutne ma na haku, ze jejich mistni kamaradi totalne porusuji veskera pravidla(nocni lov, bojky, pytlaceni nocnima snurama aj.). A tohle neni modelova situace, ale konkretni priklad a rekl bych bohuzel, ze neni ojedinely. Kdyz pravidla, tak pro vsechny!

MRKnato - Profil | Čt 1.3.2007 12:51:57

šeptal : pro mě není podstatné, jestli tvrdě, nebo měkce, ale někoho ano a někoho ne. To je podstatně jiná kategorie. Někoho zatknu, někoho ne. Někomu papíry seberu, někomu ne - za to samé! Lov 24H, tak jak dnes svaz funguje, je pokus o únik ze spoluúčasti a už tak chatrných podmínek pro společný rybolov.

šeptal - Profil | Čt 1.3.2007 12:26:05

Vase zprava

šeptal - Profil | Čt 1.3.2007 12:25:24

MRKnato: Jen jsem čerpal z jakéhosi článku, osobní zkušenost nemám. Ale bezpochyby kdekoliv ve světě je jakékoliv hrubé porušení čehokoliv postihováno podstatně citelněji, než v našem absurdistánu. Ať je to alkohol za volantem, nebo pytlačení.

MRKnato - Profil | Čt 1.3.2007 12:20:45

šeptal : rád se nechám poučit, ale Denny tu hovořil o něčem jiném. Možná na soukromém "jezeře", stejně jako u nás na soukromé vodě.

MRKnato - Profil | Čt 1.3.2007 12:18:08

Modrák : jasně! Kápl jsi nato. Žádné vyčůrané BP, rybářský řád a vyhláška na formátu A5 standartním čitelným písmem a za fatální a jasné porušení fatální následky. Máš CS povolenku, tak informace o hospodaření v celém svazu, ne jen v MO! Žádné hnidopyšství , ale jasná zodpovědnost státu za situaci v přírodě. Dnes jsou rybářské orgrány krajů naprostými Hurvínky. Tito úředníci přímo odpovídají za stav v revírech, který přehlížejí! RS a to i sebeprofesionálnější s tím nic neudělá. Může akorát vyděsit nějakého kluka, nebo strejdu z baretem co u vody usnul po opici.

šeptal - Profil | Čt 1.3.2007 12:14:27

MRKnato: Pokud vím, tak kontrola čehokoliv není naší národní záležitostí. Kontroluje se kde co kdekoliv ve světě. A hlavně postihy za porušení jsou trochu jinde, než ty naše srandovní. Zkus si třeba chytit lososa v Britské Kolumbii na hák bez zamačklého protihrotu.

MRKnato - Profil | Čt 1.3.2007 12:07:47

Stačí ukázat vystřelenou nábojnici a článek o neštěstí u řeky ve Slivenci. Ale teď vážně, právě CS hospodaření i když šíleně vedené ti dává možnost bloumat po revírech a hledat tu správnou zaslíbenou vodu. I houbař musí čas od času změnit svoje místa.

Modrák - Profil | Čt 1.3.2007 12:06:23

MRKnato: Jo. Tak se podívej kolem sebe (nejenom u vody) a představ si, jak by to vypadalo bez uplatnění tebou popsaného modelu. Problém není v množství kontrol ale v jejich kvalitě. Holt, co se dá dělat, kontrolující jsou také jenom ČEŠI. JKL: A to je přesně ta chyba, že došlo v rámci osvícenství k jejich zrušení.

JKL - Profil | Čt 1.3.2007 12:01:44

MRKnato: Bohužel neznám jiný legální způsob, jak do lidí narvat podvědomí co se dělá a co ne, a obyčejný respekt k právu. Tělesné tresty nejsou legální, hrubé násilí taky.

MRKnato - Profil | Čt 1.3.2007 11:57:54

JKL : jako správní češi si neumíme představit život bez kontrol. Ráno kontrola na silnici, pak na vrátnici. Na služební cestě na železnici, od manželky a na infekci. Pak kontrola studní, odpadů na inspekci. V restauraci kontrola míry piva ve skenici, pak odpadů v popelnici. Co je pak kontrola na Lipenci s mými třemi kapry pod kamenci?

Vítek - Profil | Čt 1.3.2007 11:50:39

to all: běžím něco shánět do zobáčku, večer zase přiletím :-)

JKL - Profil | Čt 1.3.2007 11:45:51

Vítek : Nojo, proč ne, jenže - zase skončíme u kontroly.

MRKnato - Profil | Čt 1.3.2007 11:42:51

Vítek : ani se nezeptáš na tu úhoří mušku? Je to americká imitace dešťovky, mrská se, bliká a ještě vzdychá. Sám bych neodolal.

Vítek - Profil | Čt 1.3.2007 11:42:11

Modrák: MRKnato má takový šikovný sáček s agregátem a hospůdku za odpočivadlem :-)

Modrák - Profil | Čt 1.3.2007 11:39:04

MRKnato: A jaké ryby že to prosímtě chodíš na pstruhovky po půlnoci rabovat?

Vítek - Profil | Čt 1.3.2007 11:38:02

MRKnato: já jsem pro určitou možnost nočního rybolovu na P nádržích, kde je mník, úhoř, kapr - o tom žádná pochyba. Je to možné revír od revíru s evidencí, ono zas nočních lovců tolik nebude.

MRKnato - Profil | Čt 1.3.2007 11:35:50

šeptal : a kdo by byl proti? VŠICHNI. Protože takhle si to nějak vybrečí, nebo okecají. Když dojde na placení tak z 10 frajerů je většinou jen jeden.

šeptal - Profil | Čt 1.3.2007 11:31:13

MRKnato: Nakonec, i na těch pstruhovkách by to třeba šlo, pokud by byl stanovený limit ponechaných ryb na rybáře a sezonu. Ale celý je to zase jen o kontrole. Viz poznatky kluků ze Slovinska.

MRKnato - Profil | Čt 1.3.2007 11:30:13

Vítek : spíš lampičku.

MRKnato - Profil | Čt 1.3.2007 11:29:00

šeptal : proč ne, pak mě ale sděl svůj názor, proč nepovolit lov na pstruhovkách každý den a taky do noci. Mám specielní mušky na úhoře, ale ty jsou účinné až po půlnoci. Co se týče ""rabování" pstruhovek, všichni přece Po pouští ne? PPOBLÉM není v klidu pro ryby, ale v možnosti vymaštění revírů. Problém nastal s přemírou kaprů všady a všade, a následně se z toho "líhne" obtížný "hmyz" velekaprosazopouštěči, kteří razí směr svazovývoje přes spáleniště, přes krvavé řeky.

Vítek - Profil | Čt 1.3.2007 11:27:45

JKL: co dávat za příplatek noční známku k povolence? tím je jasná evidence a okřídlenými slovy - basta mudlerka!

šeptal - Profil | Čt 1.3.2007 11:16:07

MRKnato: Nějak jsem nepochopil. No, nic neobvyklého. Zkrátka - nevidím jediný racionální důvod, proč non-stop nepovolit.

MRKnato - Profil | Čt 1.3.2007 11:04:02

šeptal : to špatně čteš. Mám za to, že po tvrdé RS je zde voláno a naříkáno na obhajobu úzkých zájmových skupin proti cílům svazu, až tak daleko bych šel ve svém názoru.

šeptal - Profil | Čt 1.3.2007 10:59:32

Tak jsem se dočkal. Zase argumenty o klidu v přírodě, jakési večerce pro faunu kolem vod, její potřebě plnohodnotného spánku... :o)