chov ryb-vylov

Je mozne chovat ryby v rybniku, ktory sa neda vypustit? Resp. ako taky rybnik lovit, akym systemom v nom chovat ryby? Jedna sa o cca 8ha, prietocny, hlbka max 8m. Je mozne ho zriadit ako sportovy, rekreacny a pod ale je aj zamer chovat v nom ryby na predaj a konzumaciu. Dik za kazdy tip.
Autor diskuse: MISO* - Profil , 25.2.2007 všeobecné - ostatní

Petrson - Profil | Ne 25.2.2007 9:31:22

>> JKL > ahoj Jirko, letí k tobě Hedvika :))

JKL - Profil | Ne 25.2.2007 9:09:51

MISO*, Podle české legislativy - jak píše Petrson- tam nemůžeš provozovat rybníkářství. Nejde jen o legislativu - při té velikosti bys ho asi těžko bez vypuštění slovil. S tím sportovním revírem bych až takový problém neviděl, prostě běžný soukromák s možností rekreace.

Petrson - Profil | Ne 25.2.2007 9:09:29

>> MISO > co se týče způsobu lovu, zde se toho asi moc vydumat nedá, pakliže voda nelze vypustit ( i když po technické stránce by myslím řešení jednoduchého odtoku nebylo tak složité - skoro bych řekl, že snazší, než výlov za plného stavu hladiny). - Tedy zkouša agregátu, možná odhozové sítě (nevím, jak se přesně jmenují, navíc tady je myslím účinnost dost diskutabilní), velké čeřeny můžou být relativně úspěšné na vodách s hlubokými pobřežními úkryty; tenaty budou krajně nevhodné, vzhledem k nevratnému poškození úlovku.

Petrson - Profil | Ne 25.2.2007 8:58:05

>> MISO > tady bude asi zásadní, jak to ošetřuje Vaše legislativa. V čechách samozjřejmě můžeš louži bez odtoku vlastnit, ovšem oficiálně tam nelze provozovat ani revír sportovní, ani chov (dle rybníkářství). Podmínkou k získání povolení u obou typů podnikání je např. výměra od půl ha, regulovatelný odtok a přítok - prostě musí splňovat docela podrobně uvedené parametry.
Popsaný příklad si snad lze představit jako ekologický provoz, dejme tomu s doplňkovým využitím ke sportovnímu rybolovu (chovu již nikoliv - intenzivní zarybňování na tomto druhu vody není povoleno), přičemž ovšem nesmíš tvořit zisk.
Nevím ovšem, jaké jsou slovenské normy v tomto směru.