Citlivost fídr kontra odhoz.

Kolegové, nemáte někdo zkušenosti, event. názor, na výběr účinnější metody za uvedeného příkladu?
Příklad: aktuálně malý stoják, kde "to" kapři zrovna chtějí "položené": tedy fídr s jemnou špičkou, průběžná montáž a odhoz anglán 6-8g, dováženo cca gramem olova, většina zátěže na dně - přehloubeno. Odhoz obvykle jemnější udice, fídr přesnější krmení (aspoň v mém případě:-), návnada a nástraha stejné.....abych to vyzkoušel, na to si netroufnu, protože bych to paralelně neodsledoval (nejsem chameleon:-). Pokud bych dokázal přesně krmit, měl by být odhoz produktivnější? Díky za názory a rady.
Autor diskuse: Silvan - Profil , 15.2.2007 všeobecné - techniky lovu

brach - Profil | Po 19.2.2007 8:21:27

Na malých stojácích jsem zastáncem metody citlivější a účinnější, než je fídr s anglánem - lov na mačkanku.
Nevýhodou je nutnost téměř bezvětří (i když - dokázal jsem chytat i za silnějšího větru způsobem prut do vody). Je to rybačka poměrně namáhavá, protože je nutná koncentrace na záběry (podobně jako u feederu), běžně mívám ruku položenou na prutu a chytám na jediný prut.

Silvan - Profil | Po 19.2.2007 7:54:58

yxo: a taky, jak piše MrKos, v očích...určitě jde většinou odhoz vyladit tak, aby bylo vidět každé pocucnutí, ale problém je, že díky větru, vlnkám, světlu, očím to prostě nevidím....o delší vzdálenosti se už vůbec nemusím bavit.
Fídrová špička ve vzdálenosti 4 m je vidět určitě lépe, ale možná tam negativně funguje větší odpor špičky (než sestavy odhozu) a možné problémy s rostoucí vzdáleností místa lovu (tah vody, průtažnost vlasce...).

yxo - Profil | Ne 18.2.2007 13:27:36

vsetko je to v rukach..niekomu ide lepsie feeder niekomu odhoz...

MrKos - Profil | Ne 18.2.2007 11:02:17

Martin M: na krátké vdálenosti a slušné hloubce lze chytat na plavajdu tak že vidíš i pouhé ocucávání nástrahy... avšak vyžaduje to ideální podmínky, dobrý zrak :-), skoro bezvětří a opravdu stoják...
na větší vzdálenosti máš asi opravdu a myslím že hlavním rušivým elemetem bude zdolávání ostatních ryb... myslím že když na menším stojáku bude všehovšudy jenom pět velkých ryb tak produktivita obou technik bude srovnatelná...

MrKos - Profil | Ne 18.2.2007 10:58:01

splavek: a čemu to přisuzuješ? nepopírám že to není možné a dokonce vím že se to stává... ale proč to tak je? plavajda se dá postavit tak že vidíš jakýkoliv kontakt s nástrahou... na větší vzdálenosti je už třeba aby ryba pohla i brokem a nebo aspoň obratlíkem... ale proč někdy toto všechno nefunguje a šlape víc feeder?

splavek - Profil | Ne 18.2.2007 10:41:10

Přispěji také svojí troškou do mlýna.Většinou na počet ryb bývá odhoz probuktivnější, ale zažil jsem i situace, že odhoz téměř nula, nula nic.Ze zoufalství jsem do těch vzorně rozkrmenejch míst nahodil feeder a ejhle záběr střídal záběr, většinou docela slušní cejni.Před tim jsem čaroval ze sestavou jak nejlepe jsem uměl až změna stylu zabodovalo.Nestává se mi to pravidelně , ale občas takovou zkušenost mám.

Pete - Profil | Čt 15.2.2007 23:02:29

Velice zajímavá otázka a přiznám se, položil sem si jí již několikrát - naposledy minulý víkend, kdy jsem chytal na jedné menší pískovně. Já na odhoz (přehloubeno) a kolega na feeder a přestože jsme měli stejnou velikost háčků a délku i průměr forpasu tak jsem toho nachytal 3x více a to sme to házeli prakticky do stejného fleku. Většinou mám skutečně na odhoz daleko více záběrů, ale jak psal MM je to hlavně od hejnových ryb...např. takový Cejnek malý to je klasika na odhoz :-)

Silvan - Profil | Čt 15.2.2007 20:53:28

MM: takže myslíš že kapr holdegrón bude při luxování na plavajdě "neviditelný" a na fídru hop uvidím, až se sekne?...pokud nechám na odhozu srovnatelně dlouhý forpas a 1-2g olova na dně, které to za malého větru udrží, tak by to snad vidět být mohlo...tedy spíše připotopení než povytažení..?...no ale já stejně chytám akorát čudle:-)

Martin M. - Profil | Čt 15.2.2007 12:40:37

Silvan> s odhozem si temer vzdy vice zachytas, mnohdy budes chytat i zajimavejsi ryby, protoze JE citlivejsi, ale ty opravdu bonusove si troufam tvrdit, ze vytahnes az na feeder, protoze u nich nejde o zadnou citlivost, ale proste jim to nabidnout, nerusit je a cekat.
Staci se podivat na videa jako je Korda underwater fishing, co tam ty velke ryby delaji s nastrahou a jestli bys to na plavacku videl jako zaber. Podle mne se tyhle velke ryby musi zaseknout (sami nebo rybarem) hned jak pohnou s nastrahou o par cm, coz na plavacku nikdy nedokazes, tam ma ryba cas si nastrahu prozkoumat a vidis, az kdyz s ni odplouva. Casto chytnes jen hejnove ryby, ktere jsou na zakrmenem miste divoke a hybou se. Kdyz ti tam lehne kapr (doslova) a jen luxuje kam mu dosahne chobot, tak takovy zaber na splavku neuvidis, nebo aspon ja to neumim ;-)
Zaroven na zaber musis cekat treba i par hodin a byt stale ve strehu a take pritom nechytit zadne jiny ryby, kterymi by sis to plasil.
Proto jsem v pravidelnem chytani velkych ryb na standardni plavanou pesimista. Ano, jdou chytat, i ja mam par peknych na svem konte, ale neni to prilis efektivni. Myslim obycejnou plavanou, kdy si sednes, zakrmis a chytas. Soulacka, lov z hladiny nebo lov bez zakrmovani napr. na rousnice nebo kostku brambory je neco jineho, ale to asi neni ta plavana z tve otazky.

profo - Profil | Čt 15.2.2007 10:17:58

miras S. jj tomu rozumím a souhlasím, ale opravdu je velký rozdíl mezi špičkou na feeder a na picker. Pokud ti to vyjde tak se zkus přihlásit na mini sraz do Jižních Čech a až dovalíš, tak ti to klidně můžu předvést jak já, tak i třeba Pete a nebo Petr.k.

miras S. - Profil | Čt 15.2.2007 10:14:45

Profo: Není špička jako špička. Co používám 3/4oz tak se chová a detekuje záběry líp než 1/2 oz. Záleží na materiálu, výrobci a hlavně každému vyhovuje něco jiného.

profo - Profil | Čt 15.2.2007 10:07:20

Levák Bob : jj to se stát může a jak znám sám sebe, tak u mě by to spíš bylo pravidlem....:-))))))

Miras : na pickeru mám nejsilnější špičku 1/2oz a pak ještě dvě o dost jemnější. Jak který picker se nechá nazvat krátkým feederem. taky mám jeden takový, ale ten se spíš chová jako L feeder i když je na něm napsáno WP.

Levák Bob - Profil | Čt 15.2.2007 9:57:54

profo - a pak se sejdou na druhý den a všechno bude jinak :-)

miras S. - Profil | Čt 15.2.2007 9:56:46

Pepinoo: picker je nejen kratší, ale i jemnější. Na pickeru používám špičky 0,5 a 3/4 oz. Ne že by nešly dát i na feeder, ale není to ono. Zjednodušeně je picker malý feeder.
Silvan: Máš pravdu že s montáží na odhoz si musíš vyhrát. Stávalo se mi dost často,že jsem vytáhl vycucaný červi a splávek se ani nehnul. Mě se osvědčil krátký forpas cca 10 cm a lehce přehloubit. Záběry se projevují jenom lehkým povyjetím splávku.

profo - Profil | Čt 15.2.2007 9:48:25

PePinoo : picker je kratší, to máš pravdu, ale není to to jediný jak se od sebe liší. Navíc a to je to hlavní, používá jemnější špičky než feeder a je tedy schopen detekovat mnohem jemnější záběry než feeder. Nebo spíše lépe řečeno je schopen ty jemnější záběry lépe zviditelnit. To bych asi tak řekl, že je jeho největší přednost oproti feederu. Jeho hlavní využití je od pozdního podzimu do jara. Tedy v době kdy ryby berou málo a velmi opatrně. Jinak je tu spousta článků, kde je to docela slušně popsané.

ale k otázce : myslím, že si tyhle dvě metody budou hodně konkurovat a záleží jen na tom jaké se bude dotyčný věnovat víc. Obě potřebují dosti velkou koncentraci na lov a tak se nedají dost dobře provádět jako test pouze v jedné osobě. chtělo by to aby se sešli dva a lapali každý jednou metodou. Pak by mohlo být jednodušší to porovnat.

Silvan - Profil | Čt 15.2.2007 9:27:45

miras S. No já to onehdá pruboval s mojí lepší polovičkou..ona na fídr vytahala hafo kaprů než já s odhozem přišel na to, že jim to musím dát přehloubené, pak začalo tak fučelo, že jsme to zabalili:-)
Odhlédnu-li od přesnosti krmení, tak asi zůstává ve hře jemnější montáž odhozu a síla "zrazovacího" odporu fídrové jemné špičky ve srovnání s odporem splávku a olova na dně - zde bude záběr vidět až hne s bročky na dně a pohne nějak splávkem, u fídru hýbnutí se špičkou..ale zase při pohybu směrem od špičky "brzdí" jen špička, při pohybu směrem ke špičce už celá krmítkoidní montáž.

Pepinoo - Profil | Čt 15.2.2007 9:21:38

miras S: jsem v tomhle smeru uplnej anty talent, ale mohl by jsi mne vysvetlit rozdil mezi pickerem a feedrem, myslel jsem ze je to to samy je ze picker je kratsi, vyved mne prosim z omylu..

miras S. - Profil | Čt 15.2.2007 9:06:58

Přesně tohle zkouším letos na malém stojáku. Pikr s krmítkem, páternoster a odhoz anglán 3g. Po cca 15 chytáních na tomto revíru vede suveréně odhoz v poměru 3:1. Včera pět kaprů, z toho čtyři na odhoz........ Pravda je že se to společně dost špatně sleduje a možná hraje dost velkou roli i to, na co se víc zaměříš, záběry jsou hodně opatrný