Násada a nasledná likvidace

Čágo,chtěl bych znát váš názor,,na každoroční vysazování kaprů a následná jatka.Je vážně smutný pohled na tyto vydry,jak jsou doslova nadržení na tyto dny a následně drancují a drancují tyto nové ryby,a už za měsíc tyto vydry začínají řvát že je v rybnících málo ryb .Můj názor je, že to chce alespon 14 dní zákaz chytání,a také když už dvě ryby,tak alespon každy druhý den,nebo raději až třetí.
Autor diskuse: ppatrik - Profil , 25.1.2007 všeobecné - ostatní

vlbo - Profil | Po 29.1.2007 14:17:53

možná by bylo lepší je nesadit a rovnou je rozvézt členům domů.Za týden už nemusíš ani k vodě,protože jsou v mrazácích.

havl | Ne 28.1.2007 10:45:50

Michalm: Samozřejmě cpaní kaprů do každé louže je další téma na dlouho :-)). Nezaměřuju se sice na lov velkých kaprům ale i tak mi to vadí. Znám třeba revír, takový větší potok, kde většina toku je mělká voda do 0,5 m až na pár hlubokých tůní a úsek v nadjezí, tloušťová voda. A sype se tu 2x ročně po 200 kaprech, převážně mírových. 2 měsíce po každém nasazení jsou břehy obsypány, dokud to bere, přes léto pak ani noha a voda úplně čistá. Přesně tady si dokážu představit "radši to sypat přímo do igelitek" .Plotici nebo okouna chytit je zázrak, tloušť se našteští množí sám bohatě, což zase samozřejmě "kapraře" dost obtěžuje. Jinak jsou všichni spokojení, hlavně že si zachytaj a nachytaj.

michalm - Profil | Ne 28.1.2007 10:20:25

Pridám svoj názor:
Čím skôr sa vychytajú násadové kapre, tým lepšie. Vôbec by som to neobmedzoval. Skôr sa mi zdá, že na revíri, kde chytám, tieto násaďáky rybári nevedia vychytať. Pri love na bolie je potom najväčší problém selekcia práve od týchto 40-60 cm piraní, lebo z hľadiska počtu je ich veľká väčšina. Ak by bolo na mne, nasádzal by som každé 3-4 roky skôr menšie množstvá kaprov.
Najlepšie skúsenosti mám z revírov, kam z nejakých dôvodov prestala MO vysádzať kapre. Po 4-5 rokoch tam takmer nikto nechodil a kapre tam boli nádherné. Do opačného extrému sa dostávajú revíri chyť a pusť, ktoré sú spravidla prerybnnené kaprom a kapre hmotnostne idú dolu. Ako príklad viem o kaprovi, ktorý bol odnesený zo zväzového štrkoviska do jednej súkromnej jamy a jeho miery sa zmenili z 92cm-17kg na 92cm-9,5kg.

tomvec - Profil | Ne 28.1.2007 10:02:19

Helle: Severní Morava sice zavedla na některých revírech K70, ale zrušila roční limit kapra 40ks a na některých revírech si MO zrušily měsíční hájení po vysazení. Takže jeden krok vpřed, dva kroky vzad...

Daniel Kudláček - Profil | Ne 28.1.2007 8:39:03

Pokud chcete vysazovat malé kapry do 40 cm,tak nesmíte zapomínat kolik je a jak velkých dravých ryb ve vodě (sumec,štika).Aby vám tam něco zbylo.

Helle - Profil | Ne 28.1.2007 7:33:09

Já osobně si myslím, že by problém z velké části vyřešil vysazovat ročky.Ti by měli dostatek času se naučit žít v normálních podmínkách,pár krát by se než dorostou 40 cm ocitli na háčku a naučili by se být opatrní.Rybařina by byla daleko zajímavější a hezčí.Co je hezkého na tom, když se po nasazení "hloupých kaprů" z rybníka tahá jeden za druhým bez ohledu na to, jestli ryby chytat umím nebo ne.To opravdu není rybařina, ale masařina pro hlupáky.Severní Morava problém částečně vyřešila měsíčním zákazem lovu, ale násada ročka by byla podle mého názoru účinnější a také ekonomicky nesrovnatelně levnější. A to nemluvím o veřejně známé skutečnosti, že dost velká část násady určené do svazových vod končí za "podivných" okolností v soukromých revírech.

havl | Ne 28.1.2007 4:59:33

Bachy: no u nás je taky po nasazení měsíc hájení kaprovitých ryb a za 20 let co chytám jsem nezpozoroval že by nějak přibylo velkých ryb, přijde mi to pořád stejné. Nasadí se, hájí se, do června se to stejně vytluče a pořád dokola. Tím nechci říct že by ve vodě nebyly žádné ryby ale rozhodně cítíš že už to není ono. Je to v lidech, žádné hájení, řády nebo profesionální stráž nic nezmění. Jak někdo tady už napsal, kdo chce masit, tak si příležitost vždycky najde. Jsem v tomhle skeptik a myslím že se to ani nezmění, protože to valné části rybářské obce prostě vyhovuje.

Bachy - Profil | Ne 28.1.2007 2:13:23

Nácelník - Když neseš 2 ryby místo jedné tak to není pytláctví ale pouhý zanedbatelný přestupek. A postihy?? To bych se zasmál.
Pyzda - Pěkně jsi to otočil. ...............

Nacelnik | So 27.1.2007 18:10:57

Jaké přísné pokuty - kyž nesu 2 ryby místo 1 povolené tak je to obyčejné pytláctví na což je § a mužeš mít papíry na co chceš, a postihy jsou docela slušné

Pyzda | So 27.1.2007 17:43:18

Pánové, variace na téma hájení, profi RS, sankce, tresty jsou už obehranou písničkou. Ano , může se takto některým rybářům znepříjemnit život, ale k jakému cíli to povede a za jakou cenu? Kdo je podle vás zásadním odpůrcem vysazování kapra jako násady, tedy 25-35cm?, případně ročka? Stačí podle vás prostředky z povolenek, a dalších poplatků na rozvoj celé rybařiny, tedy k lovu velkých kaprů, reofilních, lososovitých ryb a dravců? Pokud ne, kolik by jste byli ochotni za fungující rybařinu zaplatit? Je podle vás možný přechod od současné logiky, že si povolenkou kupuji možnost lovit ve stanoveném rozsahu, k lovu za ponechání ryb za konkrétní finanční spoluúčast konkrétní ryby nad např. poloviční hodnotu povolenky? Masakr kaprů byl donedávna modelem, aby když něco zemře, mohlo něco jiného žít (tedy vysadit násady na P revírech a umožnit vysazování dravců.) Toto se rychle mění a už tu zůstává jen to maštění násaďáků.

Bachy - Profil | So 27.1.2007 17:11:44

Ivo.S. - Já jsem tu už kdysi psal, že bych byl pro přísné peněžité pokuty, které by mohly nějakým způsobem fungovat jako finanční motivace RS. Jistě že to má nevýhody, ale cesta to je a dotáhnout do detailů jde všechno, stačí jen chtít. :o)

Ivo.S. | So 27.1.2007 17:06:45

Koukám , koukám, je to problém.O nějakých variantách se tu můžeme dohadovat, ale je to stejně zřejmě jen hrách na zdi. Dle mého by možná pomohlo zavedení opravdu tvrdých postihů. Jsem přesvědčen, že např. bodový systém zkrotil nejednoho bouřliváka (určitě ne všechny),ale vysoké tresty a možná ztrát RP jsou argumenty na zvážení. Domnívám se, že hodně lidí ubralo plyn. Toto bych zavedl i v rybaření. Věřím, že by to byl posun . Další možnou variantou by bylo, kdyby si každá MO v rámci možností prosadila jeden revír chyť a pusť. Každý by pak měl možnost volby. Buď lovit násaďáky a nějakého si i odnést, nebo lovit větší ryby bez nároku na maso.

Bachy - Profil | So 27.1.2007 16:47:27

silvan - no já tomu rozumím jako křeček ředkvičce ale myslím že když se jich méně pochytá, tak jich více doroste do větší velikosti. Nasadit by se mělo stejně a jestli se někdy nasadí méně tak aspoň se může nasadit víc jiných ryb, tedy každopádně výhodné. :o)))

silvan - Profil | So 27.1.2007 16:40:06

Bachy: rozumím tomu jako koza petrželi....ale když se ponechá méně ryb, tak se jich méně nasadí? Nebo ne?

Bachy - Profil | So 27.1.2007 16:38:26

silvan - Inu vede kolego, vede. Ti holdegroní jsou samozřejmě spíše závislí na tom omezení ponechaných, tam i těch 40ks co bejvávalo bylo dost benevolentních. To hájení beru hlavně jako určité etické gesto pro čerstvě nasazené ryby. Je to každopádně důvod pro to aby se za rok odneslo trošku ryb méně a to se hodí. Masaři si ty dva - čtyři týdny v roce snad mohou od věčného kuchání odpočinout né? :o)

silvan - Profil | So 27.1.2007 16:30:54

Bachy: no ale když měsíc hájíš, tak se vytahají všichni za měsíc:-)....tedy ani tudy asi cesta pro tebe, pána holdegrónů, nevede:-)

Bachy - Profil | So 27.1.2007 16:27:18

silvan - Jo pro plavačkáře je lepší chytit 50 miminek než dva pořádné, to já chápu. Já bych zas rád chytal větší kapry (a kdysi byli větší kapři mnohem víc zastoupení než dnes) - při hrajiho systému by se opět většina kaprů vytáhla než by dosáhly půlmetrové hranice, spíše by každý čekal až chytné krásného 40,5cm aby si ho mohl hned zbalit. Neříkám že je to špatné řešení, jen bych byl radši pro stávající vysazování s hájením a omezením ponechaných. Věřím že by se celkově chytali větší ryby a o to mi jde. Jednokilové kapří mimino mně moc nebere. :o)

silvan - Profil | So 27.1.2007 16:19:25

Bachy: nechte si tam to omezování lovu v tom vašem MO či ČRS...já jsem zde v MRS spokojen....ještě abych furt zjišťoval, kde se kdy smí a nesmí lovit. Nasazovat podměrečné kapry....část mírových rovnou z vétřiesky do igelitky.....a šmytec:-)

Přemas | So 27.1.2007 16:05:15

je to horke tvrzeni, ale hajeni byva jen kdyz se vysadi kapr. Kdyz se vysadi jine ryby hajeni neni, ale to neni ta podstatna vec celeho problemu. Problem je v chamtivosti lidi, ktera je v tomto dolicku evropy nadmerna. Vetsina lidi jsou nenasytna stvoreni, co vsechno na co neni paragon zmasej.
PS: uvadena data jsou bez zaruky

Bachy - Profil | So 27.1.2007 15:59:46

hraji - U toho měsíčního hájení kapra jsem se nevyjádřil přesně - u nás je celý měsíc úplný zákaz lovu kaprovitých ryb na stojatých vodách - tam si myslím že "pouhé" hájení po vysazení by bylo mnohem vhodnější. Chci tím říct, že když se naši rybáři smířili s měsíčním zákazem, dvoutýdení hájení po vysazování by vzali jistě s povděkem. Proč si tedy myslíš že na jižní moravě by to byl problém?

Bachy - Profil | So 27.1.2007 15:34:33

Jinak abych byl k našemu vysazování taky trochu kritický tak mi velmi vadí postup který byl použit v nedávné době.
Nasadily mníky a začaly je hájit až další sezónu.
Konkrétně na mé domácí vodě loni nasadily malé candáty (většina to má už teď za sebou) a až letos tam zakázali rybku.
To jsou podle mne opatření které se míjí účinkem.

Bachy - Profil | So 27.1.2007 15:17:11

hraji - Mám na to názor a vyjádřit se mohu. U nás byl kapr omezen na 40ks a vadilo to jen největším vydrám kteří ryby stejně jen směňovali, takže to svůj účel plnilo. Měsíční hájení kapra také všichni přežili ve zdraví. Nevidím důvod proč by měl být problém s hájením po vysazení. A oko vidí, oko není knoflík.

JKL - Profil | So 27.1.2007 15:10:11

hraji: To by ještě šlo, já to sečetl na cca 450 000,-, počítal jsem i použití auta a nějaký peníz na kurzy a pod. Nejhorší je, že jeden je málo.

hraji - Profil | So 27.1.2007 15:06:02

JKL: když budeš počítat 300 000, tak se moc nespleteš.

hraji - Profil | So 27.1.2007 15:04:15

Ivo.S. systém s jedním kaprem funguje v MRS již nějakou dobu a není třeba žádné zvýšené kontroly. Pravda, najdou se i tací, co si vezmou i kapry dva a pak se trapně vymlouvají, že nečetli BP. Ovšem stejné je to všude jinde. Lidi kradou, řidiči překračují rychlost atd. A když se udělá velká akce Kryštof, chytí tisíce řidičů a za dva dny je všechno při starém. Prostě kdo chce brát ryby, bude je brát vždycky.