Rybí násada - nákup

Jak probíhá nákup násad do svazových revírů, pokud nejde o vlastní odchov? Kdo rozhoduje, kde se ryby nakoupí? Probíhá nějaké výběrové řízení nebo jak se může nový obchodník dostat k takové zakázce? Taky se vám zda, ze kvalit násadových ryb (kaprů) je často velmi špatná, např. oproti vánočním kaprům stejné velikosti?
Autor diskuse: Martin M. - Profil , 24.1.2007 všeobecné - RŘ, MO, svazy

profo - Profil | Čt 25.1.2007 14:39:20

Pyzda : krajem myslím ÚS.

Pyzda | Čt 25.1.2007 14:24:16

profo : krajem myslíš ÚS, nebo ryb. orgán? U nás nám do toho také nikdo nemluví, nad plán nasadíme cca 200 kg bílé ryby a 20t kapra. Tedy "optimální" poměr.

profo - Profil | Čt 25.1.2007 14:11:37

Pyzda : nevím jak u jiných, ale u nás jdou peníze navíc do reofilní ryby, protože si kapra děláme sami a když chcem vysadit kapra navíc, tak je z našeho chovu. Ryba, která se nasazuje navíc se pouze u nás hlásí na kraj, ale kraj jelikož jí neplatí nám do toho nemluví. Například ač nemáme P revíry, tak do potoka nasazujeme PO a lipana. A dá se říct, že se jim tam daří, hlavně teda PO.

Pyzda | Čt 25.1.2007 14:03:12

Profo : do zarybnění jdou asi všude, alespoň na papíře, ale mě, starého rejpala by zajímalo, jakým procesem. Má se vysadit přebytkový kapr a vytrhnout tak svazu trn z paty, nebo koupit reofilní ryby, lososovité ryby, měl by to asi odsouhlasit minimálně uživatel, t.j. ÚS a možná i ryb. orgán. Když vysadíš kapra jsi ve shodě, u nás i s ryb. orgánem, paradoxně. Pak je těžko hovořit o podpoře původních druhů ryb.

profo - Profil | Čt 25.1.2007 13:48:18

Pyzda : kolik přesně dělá redistribuce u nás ti nepovím. To je spíše otázka na našeho ekonoma. Jak se peníze použijí to je i u nás jednoduché. Jdou do zarybnění. ÚS vydá ceník podle kterého nám (MO) proplatí slovenou rybu dle výkazu sumářů na revírech, které obhospodařujeme a které spadají pod krajské hospodaření a ryby dle ročníhozarybnění. Peníze co MO vydělá nad rámec a za které nakoupí rybu jdou do zarybnění nad rámec dekretu. Ale souhlasím, že to nemusí být všude stejné.

Pyzda | Čt 25.1.2007 13:42:10

Profo " věřil jsem, že to nějak vysvětlíš, nebylo to rýpnutí, ale dotaz. Zaryb. plány stanovuje ve většině krajský ryb. orgán na návrh uživatele. Proto ta otázečka. Mě by zajímalo, jak a na co používá MO peníze z redistribucí a vlastní, případné, obchodní činnosti. U naší MO představují finance na redistribuci cca 1/3 prostředků na zarybnění. O použití těchto prostředcích nerozhoduje MO, není uživatelem revíru, myslím, že to všude může být jiné.

Miloš_Dia | Čt 25.1.2007 11:32:19

brach:
díky ti za potvrzení mé fabulace ! :-)

brach - Profil | Čt 25.1.2007 10:45:34

V celkovém rámci stejně vše zaplatí členové MO...

brach - Profil | Čt 25.1.2007 10:43:41

add 1)2)4)5) - tak nějak
add 3) - nepřímo.
Příklad: Prodám ÚS přebytek a ÚS ho přidělí jiné MO dle obsádkového plánu.
Samozřejmě - pokud CHCI rybu nad obsádkový plán, musím ji zaplatit. Že to je zrovna (náhodou) ryba z "přebytků" neni rozhodující.

Petr | Čt 25.1.2007 10:40:49

Pokud vím z naší MO,tak rybu si zajistíme sami nákupem,kde je rozhodující cena a kvalita násady(ÚS dodává jen ryby vylovené v předchozím roce nad rámec zarybnění nebo ryby nedostatkové).Jelikož jsme relativně mladá MO a nemáme žádné majetky z dob komančů,nevyplatí se nám při dnešních cenách rybníků a pronájmů,vyrábět vlastní násadu,proto vše kupujeme.Ale k otázce:
1)o tom jsem psal výše
2)o nákupu zpravidla rozhoduje hospodář,po schválení ceny výborem MO
3)s kvalitou násady u nás nikdy problém nebyl,jelikož máme osvědčeného dodavatele.Snad jen jednou jsme odebírali násadu od zpřízněné MO,nějaké přebytky ryb z výlovu,ale od toho jsme v dalších letech upustili,právě kvůli mizerné kvalitě násady..
A k ceníku vydávaného ÚS-ten je vydávaný proto,aby MO nenadsazovali ceny vyrobených ryb z vlastních zdrojů.Nicméně některé ceny oproti tržnímu prostředí mohou být mimo mísu(ale to beru v dle minulých let,aktuálně nevím)

Miloš_Dia | Čt 25.1.2007 10:07:43

N brach - ® St 24.1.2007 9:24:57
Vezmu to podle otázek.
1) Do svazových revírů (rybolovné vody místních organizací) dodává obsádku Územní svaz dle plánu-počtu (MZe).
2) ( MO si rybu navíc může koupit dle svého uvážení (většinou však od ÚS - výhodná doprava, cena i kvalita dodávané ryby).
3) ÚS má buď svá rybochovná zařízení, nebo kupuje přebytky od MO, zabývajících se rybochovem.
4) Nový obchodník se může dostat k zakázce tím, že nabídne ÚS, event. Mo své "zboží". Může být vybrán.
5) Dodatek - ÚS každoročně vydává ceník ryb, kterým se organizace víceméně řídí.

add1 - to je svým způsobem docela pochopitelné, pokud má US na sebe napsané dekrety

add 2) - výhody se deklarují velmi snadno, když jsou evidentně zaplaceny rybáři cenou povolenek. US nic nenutí chovat se tržně, když má do jisté míry ročně zajištěý "stálý" příjem. Jde jen o tom, zda a pro koho je to výhodné.

add 3) - nakupované přebytky - je možné fabulovat a prohlásit, že příjem z přebytků jedné MO "zacálujou" nějaké jiné MO ?

add 4) - nový obchodník má zřejmě smolíka - viz. bod 2 a 3

add 5) - US a jeho ceník je "víceméně" diktátem...

profo - Profil | Čt 25.1.2007 9:09:04

MM : nemáme stanovený dodavatele. Ty si vybíráme podle ceny a dáme dost i na doporučení jiných MO. Jinak když nabídka přijde na MO je vždy projednána výborem a pokud je hlavně cenově zajímavá, tak se v drtivé většině minimálně jednou vyzkouší zda je dodavatel spolehlivý a opravdu plní v dimenzích nabídky. Jinak to samé co psal hraji.

Pyzda : jen na okraj. napsal jsem "ÚS (MZe)" rozumné a nehledající lidi zámynku pro rýpání si z toho odvodí, že jedno stanovuje ÚS a druhé MZe. Jinak nehodlám debatovat ohledně ptákovin a chytání za slovíčka při vytrhávání z kontextu i jinak..

hraji - Profil | Čt 25.1.2007 7:54:21

Martin M: abych se vyhnul debatám s mystifikátory a vymýšleči neexistujících problémů, jsem ti kdykoliv k dispozici k diskuzi na toto téma, ale mimo MRK. :-))

Pyzda | St 24.1.2007 16:44:23

Martin M. může se jednat o místní zvyky, ale fenomén zvaný BP či vysazení nad plán ( z vlastních zdrojů- redistribuce a obch. činnost) je velkou neznámou. K tomu by se mohli "hoši" vyjádřit.

Martin M. - Profil | St 24.1.2007 16:31:03

Chlapi dik, ale mne by spis zajimalo, kdyz zacnu vyrabet stiky pod cenou, nez za jakou MO nakupuji/vyrabeji dnes, jestli mam sanci, ze je ode mne koupi, nebo jsou nejak zavazany svazem, od koho maji nakupovat, nebo jinak vazany. Mam trochu strach, a mam i signaly, ze to tak skutecne je, ze v tom je dost podivnych praktik - tyka se to hlavne MO s velkymi reviry, ktere nemohou pokryt nasadu jen ze svych rybochovu.

Pyzda | St 24.1.2007 16:26:13

Jako znalý "laik" se táži profa, kde jsou ceníky ryb stanovené MZe? Ty snad není nutno tajit, jako ceny stanovené svazem. To ti asi ulítlo ne?
Zásadním rozporem jsou zarybňovací plány, které už jsou dávno nereálné a ceny ryb. To, že svaz prostřednictvím MO "plní" plány, neznamená, že vše je v pořádku. Ceny násad dravců a lososovitých ryb nejsou reálné. Ano možná jedna MO může "dělat" štiky, jiná lipana, ale pro svaz to v požadovaném objemu nemůže stačit. To asi ví každý. Proč se tvářit, že to není problém?

profo - Profil | St 24.1.2007 9:55:02

Velice obdobné tomu co nastínil Brach. ÚS (MZe)vydá zarybňovací plán a ceník ryb. MO se obojím řídí a podle toho nasazuje. Naše MO disponuje rybochovným zařízení, takže nasazuje rybu vlastní produkce a nakupuje nebo vyměňuje rybu vlastní produkce za rybu potřebnou pro nasazení u druhů, které sama neprodukuje. Pokud i tak MO vyprodukuje přebytek snaha je taková, aby buď MO dostala finanční náhradu za prodej přebytku a tu vložila do nákupu ostatní ryby nad limit zarybnění pro obhospodařované revíry a nebo nasadí nad plán z vlastní produkce. Výběr dodavatele probíhá na MO každoročně. V případě dobré zkušenosti (kvalita ryby, cena atd...) není důvod dodavatele měnit. Samozřejmě je možnost jej změnit a dodavatele nabízí svou produkci přímo MO a nebo dodavatele doporučuje ÚS či jiná MO.

Véna S. - Profil | St 24.1.2007 9:42:20

V podstatě to samé co uvádí brach. Jako územní svaz jsme téměř soběstační ve výrobě násad základních druhů ryb. Násady se distribuují mezi jednotlivými MO. Územní svaz zajištuje pro MO nasadu druhů ryb, které zatím žádná naše MO neprodukuje, nebo jsou nedostatkové jako potočák, lipan, tloušt, podoustev a pod. Pro celý úz.svaz je platný ceník násad, na který je vztažena kalkulace ceny povolenky.

brach - Profil | St 24.1.2007 9:24:57

Vezmu to podle otázek.
Do svazových revírů (rybolovné vody místních organizací) dodává obsádku Územní svaz dle plánu-počtu (MZe).
MO si rybu navíc může koupit dle svého uvážení (většinou však od ÚS - výhodná doprava, cena i kvalita dodávané ryby).
ÚS má buď svá rybochovná zařízení, nebo kupuje přebytky od MO, zabývajících se rybochovem.
Nový obchodník se může dostat k zakázce tím, že nabídne ÚS, event. Mo své "zboží". Může být vybrán.
Kvalita ryb byla v našem kraji zatím na velmi dobré úrovni, takže MO Broumov nemusí shánět nové dodavatele.
Co se týče obsádky Po - dodavatele si vybíráme sami (zde se však jedná pouze o plůdek).
Dodatek - ÚS každoročně vydává ceník ryb, kterým se organizace víceméně řídí.