Kde se vzal rybářský řád ?

Tahle otázka mne napadla po přečtení zprávy z 11. republikového sněmu ČRS, otištěné v časopise Rybářství z ledna 2007, tedy toho posledního. Kromě jiného přišla řada na již tradiční ukřivděné skuhrání směrem k tzv. soukromým revírům, a hlavním bodem "obžaloby" bylo právě nedodržování rybářského řádu na těchto vodách. Jenomže rybářský řád nebyl zjeven Bohem na hoře Sinaj. Rybářský řád byl stvořen lidmi, jak dokládá narychlo sepsaná příloha pro předplatitele č.18. nazvaná Hospodaření ČRS na revírech. Na straně 2 se píše: Spolupráce ČRS na tvorbě zákona a z něho vyšlé vyhlášky a její následné novelizace nemůže být nikdy doceněna. Podobných sebechvalných pasáží najdeme v tenké brožuře víc než dost, a kdyby nešlo o poměrně závažnou záležitost, mohli bychom se jim splečně od srdce zasmát. Jenže tento výrok mě jen utvrzují v přesvědčení, že ČRS vliv na podobu řádu má, a jeho dodržování pak vyžaduje i od soukromých vlastníků. Tedy podobná situace, jako kdyby nešikovný či líný hostinský prodával pouze ohřívané párky, díky známostem v parlamentu prosadil zákon nařizující všem restauracím prodej pouze této potraviny, a pak měl radost, jak dobře dokáže konkurovat. Takže by mě zajímalo, jestli někdo máte informace o původu rybářského řádu mimo působnost ČRS ?
Autor diskuse: marula - Profil , 6.1.2007 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Pyzda | Pá 12.1.2007 1:35:08

MD : popsal jsi to výstižně, až na to, že RŘ není extrakt, ale exkrement, protože pak budeme ptřebovat i silniční řád, kuchyňský řád, vězeňský už máme.

marula - Profil | So 6.1.2007 20:47:22

Miloš Dia: asi jsem to špatně vyvětli, mě nevadí, že by řád měl platit pro všechny, kdyby ho ovšem netvořil právě svaz ke svým potřebám. A že se na jeho přípravě podílel mi nikdo nevymluví.
mirmen: přesně tak, úpravy se nabalovaly podle režimu. Jenže do rybařiny by se politika tahat neměla.
A ta placka táhla opravdu až do Čech? v Rybářství to psali, ale nechce se mi věřit že by u nás žila taková potvora. Ale jestli jo, tak je škoda že tu už nejsou.

Bobika - Profil | So 6.1.2007 20:12:12

RŘ by měl vzniknout ještě před vyhlášením jakéhokoliv rybářského revíru. Tak jak se vytvoří stanovy zakládaného rybářského spolku. Ať se to jmenuje jakkoliv, jsou v něm obsaženy pravidla kterými se řídí vše kolem dění na konkrétním revíru. Ten musí vycházet ze zákona. V některých bodech může být dokonce přísnější jako je třeba vyšší než zákonem předepsaná míra jednotlivých ryb. Jestli má být "měkčí" než ustanovení zákona, toto by mělo být možné jedině na základě udělení výjimky ze zákona. Kolik "soukromých revírů má vůbec víjimku pro chytání nonstop, tři klacky, lov na dírkách atp.? Toto teď leží v žaludku vrchnosti ČRS, jak jsem se dočetl v časopisu rybářství 01/2007. Nějaký řád nebo jak ho nazvat by měl existovat u každého revíru aby tady nebyla anarchie, stejně jako třeba pravidla silničního provozu.

hraji - Profil | So 6.1.2007 17:28:04

Rybářský řád, , dříve lovební řád, existoval od okamžiku vzniku rybářských spolků.

mirmen - Profil | So 6.1.2007 14:43:39

marula: nejsem si jistý, ale prapůvod , tj. první "spolková pravidla rybolovu" vznikla před cca 110-130 lety, za France Josefa.
A postupně se nabalovaly úpravy, více či méně poplatné politickému režimu.

Celá řada omezení rybolovu vycházela z dění v přírodě , tahu ryb ( losos, pomořanská placka), tření aj. Zkusím, zda se mi podaří přesvědčit známého, který se zajímal o historii lovu koncem 19. a počátkem 20.stol, aby sepsal nějaký článek o rybaření v době našich pradědů a prapradědů. Tuším, že měl nějaké kopie muzejních listin, předchůdců RŘ.




Miloš_Dia | So 6.1.2007 14:18:10

marula:
Není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. RŘ je v podstatě jakýsi extrakt z BP a zákona 99. A zákon 99 platí principielně pro všechny "uživatele" revírů ve smyslu zákona. Zákon totiž nerozlišuje revíry na které má "dekret" nebo-li právo užívání Svaz a revíry tzv. "soukromé" . Což je v podstatě v pořádku. Na druhé straně ovšem platí jen pro ty revíry, které byly "vyhlášeny" podle něj. Svaz pochopitelně vříská, protože i když tato konkurence je mizivá, přeci jen existuje a znamená pro Svaz minimálně precedent, ze kterého by se mohla časem vygenerovat vlna separačních snah některých MO. Proto také většina MO své revíry "nevlastní", protože dekrety na jejich revíry mají v kolonce Uživatel zapsán příslušný Územní svaz.
Titul "soukromý vlastník" sice nemá definiční oporu v zákoně, nicméně pro Svaz je to rudý hadr, strašidlo a konkurenční nepřítel.
Takže, původ "rybářského řádu mimo působnost svazu" je zcela jasný - je to jakási pomůcka pro členy Svazu, která musí zásadně vycházet ze zákona 99 a bližších podmínek.