Hájení ryb po vysazení.

V poslední době se ustupuje od hájení nasazených ryb.Jaký je Váš názor na tuto skutečnost.Má hájení ryby v tomto období své opodstatnění?
Autor diskuse: Mira Ř - , 31.10.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

abyss - Profil | Po 13.11.2006 19:30:38

v sr nie lebo ci tyzden ci dva rybozruti to vychytaju do supinky

splavek | Po 13.11.2006 19:26:25

U nás na severní moravě,se sice hájí kaprovité ryby celej měsíc,ale jen na stojácích.Byl jsem svědkem toho jak na malé říčce ,kam jinak chodí pár skalních,po vysazení kaprů,to vypadalo jak při nájezdu tatarských hord.Takové hájení je jen poloviční,protože masaři se přesunou na řeky.

Bosanac - Profil | Čt 9.11.2006 8:18:01

Hajeni je jen kvuli kapru . A v tuto dobu ostatni nemuzou ani vlacet . Ctyri tydny podzimu je v prd.li kvuli fetisu , dva tydny hajeni a potom min.dva tydny oblozeno bobkarema . V soucasne situaci kdy CRS propaguje jen chyt a sezer je to hloupost .

Pvl - Profil | Pá 3.11.2006 13:56:21

Na co hájit ! Ryby jsou tam od toho, aby se vychytali . :o§)))) Toto je názor člověka z ryb. svazu !!!! Pak se nedivme ,že je to takový jaký to je !! V zásadě má pravdu ...... Dobrý ne ? :o§(((((((((

obrisek - Profil | Pá 3.11.2006 13:19:34

mitchell- sem to já ešče si tam do zámrzu pujdu párkrát zavláčet uvidíme zdar

[uzivatel odstranen] | Pá 3.11.2006 10:40:05

MiraŘ -- z dikce BP plyne, že každá část se posuzuje zvlášť, tedy 10 dní za rok v rybníku 1 a 10 dní za rok v rybníku 2...

Mira Ř | Pá 3.11.2006 10:31:27

hraji-vím,že toto je tvá parketa a musím uznat ,že v těchto věcech jseš dobrej.Ale podívej tento im aginární případ:revír tvoří 2rybníky.Na každý budu vysazovat v jiném termínu.Podle tebe když zahájím první na 10dnů ,pak můžu druhý taky na 10dnů.Ale v celku je to už 20dnů.Nemělo by to být 5a5dnů?(10:2)

hraji - Profil | Pá 3.11.2006 9:05:14

Ano, mám zkušenosti, je třeba vycházet z platných BP pro MRS, kde se píše:
" V zájmu hájení kapra po vysazení může místní organizace (dále jen MO) stanovit zákaz lovu kapra nebo všech druhů ryb v revíru jí svěřeném nebo v jeho části, na dobu max. 10 dnů v roce po vysazení. Tento zákaz lovu musí být v revíru viditelně označen tabulemi.
Myslím, že o žádných zlomcích doby hájení se zde nehovoří a taky je nikdo nepoužívá, každou část revíru je možno hájit maximálně 10 dnů v roce.

Mira Ř | Pá 3.11.2006 8:55:24

V rámci hájení dle platných předpisů je stanovení možné max. délky hájení,ale na revír.Z toho by vyplývalo,že pokud se revír skládá z několika dílčích vod(rybníků),muže se každý rybník hájit pouze zlomkem 10dnů:počtem hájených rybníků.A to ještě pouze v 1roce.Máte s touto problematikou nějaké zkušenosti?

hraji - Profil | St 1.11.2006 16:31:55

Matrix. ano, v tom to je, ono se nechce. Zkušenost mě naučila, že jediné řešení, nepopulární a mnoha lidem zde na mrku silně vadící, je osobně se angažovat a dělat to, co je potřeba sám a získávat podporu mezi ostatními. Děsná práce na mnoho let.

Matrix - Profil | St 1.11.2006 16:23:07

hraji: No tak třeba okouna - ale zatím jsem byl na všech výlovech svojí organizace a jako magor se tam cávhal v blátě, ikdyž mám brigády dávno hotový, tak tam vidím co se v rybnících vyprodukovalo: Mimo kaprů, štik......velké množství cejnů - dali se na rybníky s velkým výskytem cejna - nechápu proč, velké množství plotic a perlínů - VŠECHNY si je rozebrali ti co přišli na výlov jako nástrahy na dravce. S těmi okouny je jasné, že jsou choulostivý - ale v sobotu jsem byl na dalším výlovu(malý bahnitý rybníček, kam se dalo pár okišů do 20cm) - překvapení náš čekalo, když jsme slovili cca 150 - 200ks okouna velikosti cca 8cm...všechny si samozřejmě rozebrali rybičkáři....:( Ono kdyby se chtělo, tak by to šlo...ale zřejmě se nechce...

Fanda | St 1.11.2006 16:12:25

Vážení kolegové,
odolal jsem pokušení se zapojit do debaty hned, jakmile byla otázka položena, protože jsem se nechtěl dát ovlivnit zjištěním, že i u nás se najednou po vysazení nic nehájí tak, jak bylo "dobrým zvykem" ještě třeba loni. S tímto konstatováním jsem si málem rozhněval svého nejlepšího kamaráda, protože jsem mu sdělil zdroj této překvapivé informace, tj. jiný "kámoš" a současně největší vydra v MO, neb právě ten se mi pochlubil, kolikpak jich už odnesl během posledního týdne domů. Můj slovutný kolega hned naběhl na pány z výboru, a byl zahrnut jednoduchou logikou : když loni při mínus 30 stupních už nezbyl nikdo, kdo by na Moravě 10A ( tj. 1-15 ) pravidelně sekal led, a na většině slepých ramen se na jaře odnášely mraky uhynulých ryb a zakopávaly se ( a jaké! ), není lepší ty násaďáky pustit, když se to dodržování zákazu stejně nedá uhlídat?
Ať se ty vydry zalknou třeba hned, a hlídat důchodce nemá smysl, mají tolik času, že si to my, ostatní ani nedovedeme představit, a fint, jak obelstit RS už znají dost. Hádat se s upoceným dědulou, který se na to už týden dopředu třepe, a je to v podstatě během roku jeho jediná radost sedět tam hned po vysazení, protože jinak rybu neumí chytit, proč?
Ono i to vysvětlení pánů z výboru má svoji logiku, ne?
Jenom mne prosím nekamenujte, já bych to hájil pořád, a že pouštím 99,999 % ryb hned z podběráku, nemusím nikomu dokazovat. Stačí, když to hřeje mne samotného!

rybomil | St 1.11.2006 15:23:35

Nejsem zas tak starej, ale pamatuju. Třebas to , že po skončení výlovu baštýř p. Lávička po ucpání stavidla stélkou a zasypání pískem tím stavidlem druhý den " trhnul " - to aby i ti sekavci a hořavky pod hrází nezahynuli a přes zimu byl minimální průtok. Jenže od r. 1980 je nové železné stavidlo, neprojde ani kapka a pak na jaře přijde povodeň, bo už je rybník nadržený daleko víc než by dle manipulačního řádu býti měl. Rybářům utečou ryby, povodeň spáchá škody, stát to přes daňové poplatníky zacáluje a ten promovaný porybný je vlastně tůůůze chytrý, bo se nic tak moc nestalo.. Několikrát takto už tátovi vyplavil zatím pouze zahrádku. Když byl táta mladší , dal mu v hospodě přes držku. Teď je po bipasu, tak nezbývá, než že brácha dojede s traktorem a patřičné stavidélko pro nahánění rybníčků vytrhne, bo jako živitel rodiny přece nemůže ohrozit veřejného činitele.

Jaroslav Kučera - Profil | St 1.11.2006 14:13:47

Mitchell.Děti se v dospělosti budou chovat k živym živočichum a přirodě tak to co jim dnes dovolime a jakym přikladem jsme jim mi samotni.Kuči.

V.K. - Profil | St 1.11.2006 14:08:52

Uvedomte si panove, ze pokud se ty ryby nebudou z reviru brat, tak spousta producentu ryb bude mit obrovske problemy s prezitim...Edit:Myslim kapry...

Mitchell - Profil | St 1.11.2006 13:51:57

Jaroslav Kučera:no tak nase organizace dela detske zavody a kdo si chytne miroveho kapra tak si ho muze vzit kdyz byly povoleni jeste2 tak si braly i dva spis by je meli ucit ty ryby poustet

Jaroslav Kučera - Profil | St 1.11.2006 13:46:51

Josef.Na rybařske zavody se ryby vysazuji pravda ale po zmeřeni či zvaženi putuji zpatky do vody aby udělaly radost dalšimu sportovnimu rybaři.Kuči

Mitchell - Profil | St 1.11.2006 13:08:55

obrisek: ten s knírkem je v docela v pohodě ten problemy nedělá aco ty možná se známe neděláš v bazaru?

Fishky - Profil | St 1.11.2006 12:57:36

Míra Ř: myslím, že hájení nemá absolutně vliv. Ryba co neměla co dočinění s "háčkem" se chytne kdykoliv a je jedno, zda hned, nebo až za týden po nasazení (prostě přijímá potravu důvěřivě). Změnu bych viděl v možnosti "chytání" ale nutnosti pouštění úlovků po vysazení (ryby by se "aklimatizovaly" na nutnost být ve střehu). Ona modelová situace je mnohdy vidět pár dní po otevření revíru, kdy z počátku ryby berou, a pak "útlum". Věřím, že onen "nezájem" ryb není způsoben zmasařením násady, ale právě zvýšenou ostražitostí...

V.K. - Profil | St 1.11.2006 12:44:40

Hraji:K tem nasadam okounu a pod.Snezim se kazdy rok obstarat si po vylovech nejakou tu rybku.Loni na jednom rybniku bylo mraky strevlicek.Letos, protoze ke kaprikum pridali candaty a pravdepodobne i nejake okounky jsem strevlicku chytil pouze jednu.Bohuzel nastala situace, ze druhy den po ukonceni vylovu uz na rybniku hospodarily jenom volavky...Se znamym se nam podarilo snad behem pul hodiny do jednoho cerinku nachytat odhadem asi 500 krasnych zdravych kapriku 10-15cm a nekolik candatku do 25cm.A okounku do 8cm nepocitane.Kaprici a candati skoncili v obecnim rybnicku, kde je asi taky neceky zadna slast, ale ten zbytek rybek skoncil ve volatech volave.A ze jich tam jeste zbylo...Je treba rici,ze to byly volavky bile a byly nadherne...

hraji - Profil | St 1.11.2006 12:09:27

Matrix: líbí se mi to tvé svaté nadšení a rozhořčení, ale ty víš o někom, kdo chová okouna jako násadu? Nebo kdo chová cíleně plotice jako násadu? Nebo cejna? Tyto ryby /plotice, cejn) se vysazují jen když se sloví na produkčním kaprovém rybníku.
A okoun je tak choulostivý na kyslík, že jeho lov na rybníku do sítí je utopie. Prostě tyhle ryby se musí v normální řece namnožit samy, nebo je třeba vyvinout velké úsilí pro jejich zajištění z výlovů na podzim. a okouna z vysazování úplně vynechej, to je nereálné.

Matrix - Profil | St 1.11.2006 11:22:55

Pyzda: Jenže tady v okolí se vysadí ryby - ať už kapři nebo třeba duháci na pstruhovku a okamžitě se to vybere...u nás dávají na řeku kapry - jiná ryba tam prakticky není(cejn, plotice, okoun), protože ji nikdo nevysadí....kapři se vyberou ještě na podzim a pak je zas řeka celý rok mrtvá...pár dravců a zapomenutých kapříků...To samí je při nasazovaní ryb na P potok - v létě jsem byl na slovování potoka od škodné, aby se mohli vysadit malí potočáčci - za 3km jsme pomocí agregátu vylovili 1(jednoho) potočáka - lipana žádného...takže v tomto případě by bylo lepší, kdyby tam ti duháci byli - jenže to nejde, protože jsou do týdne po zahájení pryč...

Pyzda | St 1.11.2006 8:16:42

Josef : velmi dobrá úvaha nad tím, co je to vlastně "sportovní rybolov" a kdo je "sportovní rybář". Myslím si, že kdyby se dodržoval zaryb. plán, tak by do vod šel úplně jiný sortimet velikostí ryb, a ne jen ti dvoukiláči. Pak by hájení řešilo úplně jiné problémy.

Josef | Út 31.10.2006 23:34:02

Rád bych podotkl, že těsně před různými rybářskými závody se vysazují ryby a nikdo z účastníků to nepokládá za "nesportovní". Nelze se pak divit, že to stimuluje mnohé rybáře k tomu, co je zde kritizováno.