globalni sraz - feeder

Co chcete, aby se řešilo na srazu, který si bere za úkol vyvolat a odstartovat konečně nutné změny.
Pište prosím Vaše návrhy řešení a pokuste se vybrat pět zástupců, kteří budou obhajovat Vaše požadavky na srazu, který se bude konat ke konci tohoto roku. Děkuji
Autor diskuse: Kocháč - Profil , 3.8.2006 feeder - ostatní

Frk - Profil | Út 8.8.2006 23:38:06

MD/ Svaz nějaké peníze má, ale MO, tedy ty menší a malé nikdy potřebný financ dohromady nedají...lhůta hájení se krátí, pánové

Frk - Profil | Út 8.8.2006 23:32:50

Michal/ přesně

Miloš_Dia | Út 8.8.2006 9:39:04

. Dále bylo uloženo zpracovat metodický pokyn k získávání státních a účelových dotací.

Všem organizačním jednotkám ČRS pak bylo uloženo zkvalitnit a prohloubit práci s rybářskou mládeží a vytvářet vhodné podmínky pro činnost vedoucích kroužků. Dále bylo doporučeno na všech stupních vytvářet rezervní fondy za účelem nákupů a financování pronájmů rybářských revírů.

Tohle je zkrácený výcuc z usnesení X.republikového sněmu ČRS.
Kdo chce číst a přemýšlet, tomu to dojde samo.

JKL - Profil | Út 8.8.2006 9:30:05

Miloš_Dia: Tohle by vypadalo na dost zásadní problém - podle praxe by se to mohlo týkat především právě vlásečnic - lesní potůčky, strouhy v polích, obecní vodoteče ... A na prvotní průšvih je zaděláno. :-(((

Michal | Út 8.8.2006 9:23:53

Miloš: máš smolíka, čas nemám, jen jsem docela přesně věděl, kde to najdu bo jsem to kdysi na fakultě řešil v nějakým semináři, no aspoň něco mi v hlavě zůstalo :-))

Miloš_Dia | Út 8.8.2006 9:17:10

Michal:
no konečně jsi zabral, a pak že nemáš čas, mizero !
Přesně tohle jsem chtěl, aby někdo nadhodil....
Ostatní nechám na zdravém rozumu každého, kdo si chce dát jedna+jedna dohromady.....

Michal | Út 8.8.2006 9:10:26

Miloš: ne, měl zřejmě namysli § 127 odst. 5 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a změně některých zákonů (vodní zákon), účinný od 1. 1. 2002

(5) Vlastnická práva k pozemkům, které tvoří koryta vodních toků, které nejsou dosud vedeny v katastru nemovitostí jako parcely s druhem pozemku vodní plocha a které se staly podle zákona č. 138/1973 Sb. , o vodách (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, státním vlastnictvím, přecházejí na vlastníky pozemků evidovaných v katastru nemovitostí, na nichž tato koryta leží, pokud neoznámí do 6 měsíců od účinnosti tohoto zákona příslušnému vodoprávnímu úřadu, že s přechodem nesouhlasí. K přechodu těchto vlastnických práv dochází dnem následujícím po uplynutí lhůty k uplatnění nesouhlasu s přechodem.

Miloš_Dia | Út 8.8.2006 9:03:28

Frk:
který zákon a § máš na mysli ?
Pokud zákona 99/2004 a § 4, pak jsi zde nastolil problém, který bude testem inteligence pro většinu rybářů na MRKu.

Michal | Út 8.8.2006 8:49:44

Mr.Stick: za 3 roky budeš mít jiný starosti, ale třeba ne :-)

Frk - Profil | Po 7.8.2006 22:53:21

ZN/Trošku pepře.... Dle zákona se stává vlastník pozemku jímž protéká.....atd. a atd. vlastníkem vodoteče, pokud jí do určitého termínu "nevrátí". Není to si přesné znění paragrafu, teď večer do zákona nepolezu.... I to velkou měrou přispívá tomu "nezájmu"

Petrson - Profil | Po 7.8.2006 20:18:30

>> Kocháč > pravda, trochu jsem se unáhlil. Že to nebude krátkodobá záležitost je mi jasné, tak musím být víc trpělivý a sledovat vývoj. Nenech se od rejpalů jako já znechutit :-)

Mr.Stick - Profil | Po 7.8.2006 13:20:11

Právníci budou stát hromadu peněz...jedině někdo, kdo by to dělal gratis, protože je rybář...počkej 3 roky a já se hlásím :o)))

Kocháč - Profil | Po 7.8.2006 11:48:08

JKL - ® : proto ten právník, formou debaty na MRKu se nic nevyřeší, ale člověk si aspoň udělá průzkum.

JKL - Profil | Po 7.8.2006 11:46:11

Kocháč : Správně slova kladeš .....Ale má to háčky.
1. Občanské sdružení bude usilovat i o změny v činnosti jiného OS ??? (svazu)?? To je proti srsti.
2. Aby mělo OS šanci na vliv ne zákonodárce byla by nutná masivní členská základna, navíc jednotná. Jinak se všechno rozplizne do petic a výzev.
3. Cílem sdružení by měly být konkrétní změny - tedy i působení v orgánech svazu? To trochu smrdí palácovou revolucí.
Tím ti nechci brát elán, jen se trochu snažím připravit tě na možné vázky. Před srazem bych ti doporučil něco jako "přípravný výbor" - jakmile se sejde víc lidí než deset je smysluplná diskuze takřka nemožná - musí to mít předem daný směr.
Držím palce a nenech se otrávit.

Kocháč - Profil | Po 7.8.2006 9:18:23

Takže aktuální info a směr.
1. tuto debatu jako i debaty v jiných sekcích beru jako inspiraci.
2. V lednu se bude konat sraz na kterém bude mimojiné v programu i jednání mezi zástupci sekcí.
3. Na pořadu dne je sehnání právníka a odborníků.
4. Založení sdružení
5. Nemá smysl dělat drobné změny - míry, výbav, ....
6. vytvoření jasného programu a směr na zákonodárce
7. je to běh na dlouhou trať - odhaduji min.2roky

JKL - Profil | Po 7.8.2006 8:52:33

ZN : Tos napsal pěkně a přesně. Ono těch, kteří jsou ochotni obětovat velkou část soukromí není moc. Protože si myslím, že stav vod je klíčová záležitost (a nejen pro rybáře), je podle mne nutné, aby snahy o platnou účast na stavebním dění podepřel svaz - a to třeba jakýmsi poradním orgánem - skupinou skutečně kvalitních odborníků- které by platil a kteří by dokázali účinně zasahovat, kde je potřeba. Dobrovolný funkcionář, byť sebeobětavější, není dostatečnou autoritou v miliónových projektech. Pokud nebude na obzoru zlepšení v téhle oblasti, je podle mne snaha o změnu zarybňování, pravidel lovu a všeho ostatního bohužel z větší části bezpředmětná.

ZN - Profil | Po 7.8.2006 8:34:05

JKL :
naprosto s tebou souhlasím. Na druhou stanu, není se jim co divit. Proč by se měli starat dobře?
Chybí motivace, chybí pocit vlastnictví, chybí výsledný efekt. Stojí to spoustu času a energie ve vlastním volném čase. Na základě dobrovolnosti toho dosáhnout nejde. A ne každý je brach nebo hraji.

Kocháč - Profil | Po 7.8.2006 7:49:31

Petrson - ® : nemůžu být na netu 24h denně jako MM :o) Všechno pročtu a budu brát v potaz. O víkendu jsem byl na rybách a neboj se, že se nic neděje :o)

Petrson - Profil | So 5.8.2006 16:04:04

>> Brach > chtěl jsem napsat něco ve smyslu reakce JKL, a samosebou to není myšleno nijak osobně; co je platné, že se svazy mohou vyjádřit, když stále jsou říční toky obepínány betonovými pásy cudnosti, kde si původní druhy ryb o vytření v pobřežních porostech mohou tak akorát nechat zdát. Nechci spekulovat, do jaké míry možnost MO využívají; pouhé vyjádření stejně asi není dostatečnou pákou. Chybu vidím hlavně v ve státních podnicích Povodí, které bez skrupulí frčí v postsocialistických kolejích a hezky si jdou s betonáři a těžaři šutrů na ruku.
Jinak začínám chápat, proč se diskuze už moc neúčastníš. Kocháč se svého dítka zřekl dřív, než mu našel adoptivního koordinátora. Bez toho, aby diskuze někdo řídil, vybíral nejčastější návrhy do společného průmětu a posléze je distribuoval dál, téma zase v klidu utichne jak aférka z Blesku. Ale zase jsme si hezky po kavárensku potlachali...V opravdově míněných plánech ale jen nosit kafe nestačí. PS: Dík za odkaz na tu otázku.

JKL - Profil | So 5.8.2006 15:07:20

brach : To sice odpovídá, ale také to podle stavu některých toků resp. hlavně vodotečí vypovídá hodně o tom, jakou péči téhle problematice jednotlivé MO resp ÚS věnují. To opravdu není nic osobního - leckde to nejspíš šlape, ale mám na mysli případy regulací potoků které nejsou přímo revíry - jen přítoky. Přitom už stav těchto vlásečnic ovlivňuje rachost odtoku vody z krajinya tím i stav větších toků - vznikají pak velké výkyvy hladin a průtoků již při nevýznamných srážkách, lehce se pak vyargumentuje nutnost tzv. protipovodňových opatření a ty důsledky pak vidíme kolem sebe. Viděl bych to na zorganizování jakési poradní skupiny odborníků, kteří by v případech těchto zásahů pomohli příslušné organizaci tak, aby veškeré snažení mělo smysl. Obrázky rozježděných raků, narovnaných struh a betonových koryt napříč krajinou mě dokážou slušně vypěnit, obzvlášť když pak slyším jaké škody zase napáchala velká voda.

brach - Profil | So 5.8.2006 12:43:14

Oprava JKL - ČRS (MO a ÚS) jsou účastníky stavebního řízení ze zákona. Ještě se mi nestalo, že by se mi někdo hrabal v řece nebo v potoku bez našeho vyjádření. Pardon, jednou se to stalo a pokud vím, ten chlapík zaplatil docela tučnou pokutu.
Protože jsem se dosud ani jednou nevyjádřil k těmto Kocháčovým otázkám a zde jsem to porušil, upozorňuji na otázku (viz dole), kdy jsem si připadal, jako Don Quijote....... Návrh rybářského zákona V downloadu je umístěn návrh Ryb.zákona. V pokecech už začíná diskuze. Umístěte své názory sem. (Je srozumitelný, vyhovující dnešní době, ... všeobecné - ostatníZadal: brach - ® - 30.10.2003

Petrson - Profil | Pá 4.8.2006 16:26:35

>> JKL > je pravda, že proti nehoráznému betonování a kamenování přirozených toků je nejvyšší čas zasáhnout.

>> Kocháč > pokud se srazy uskuteční, rád tam návrhy zopakuji vč. přídavku JKL. Nějaké neofiko - předkolo se asi uskuteční už na tradičním MRKosrazu, že?

JKL - Profil | Pá 4.8.2006 15:59:01

Petrson : Ta možnost skutečně je - hodně OS vzniká vlastně jen proto, aby se pokusily usměrnit stavební zásahy ve svém okolí - osoba jako jednotlivec se stává účastníkem stavebního řízení jen pokud je záměrem dotčena - sousední pozemek, věcné břemeno a pod. OS se může stát účastníkem na vlastní žádost, pokud má stavební záměr vliv na jeho deklarovanou činnost, resp. pokud spadá do oblasti jeho zájmu. - Viz "Děti země" a pod. Proto politici tak rádi mluví o ekoteroristech. Je to vlastně jediná možnost, jak mohou lidi ovlivnit stavební dění ve svém okolí. Samozřejmě - je to o argumentech podložených fakty - emocionální výkřiky nemají vliv takřka na nic. Nejsem si jist, jestli svaz této možnosti nevyužívá - je ale otázka jakým způsobem a s jakým výsledkem.

Petrson - Profil | Pá 4.8.2006 15:40:31

>> JKL > souhlasím a podtrhuji, je s podivem, že pokud svaz tuto možnost má, ještě jí nevyužil. Taky mi vrtala hlavou obava, aby se v těch našich korytech ty původní druhy ještě vůbec měli kde vytírat, nevěděl jsem o této možnosti.

Ještě bych doplnil bod 3) a/ do TRŽEB patří zařadit také případné zisky MO.

JKL - Profil | Pá 4.8.2006 14:47:30

Petrson : Velmi dobré - navrhnul bych doplnění požadavku v tom smyslu, aby se Svaz, resp. příslušná část svazu - stal automaticky účastníkem stavebního řízení v případě úpravy toků, vodních staveb a podobně. Ze zákona to lze - občanská sdružení na to mají nárok. Obávám se totiž, že díky betonářské lobby nebude kam původní druhy vysazovat.

Petrson - Profil | Pá 4.8.2006 14:37:58

>> Kocháč > nejvíc teď fídruji, tak asi patřím sem :-) Trochu se naplňuje, čeho jsem se obával, a sice, že zacílení původní otázky na zarybňování se rozdělením do sekcí rozdrobí na poněkud nepřehlednou směsici - co člověk, to názor. Na druhé straně, když už nějakou iniciativu chceme vyvíjet, bylo by škoda opominout i další palčivé problémy.
Takže se pokusím shrnout za sebe pár bodů - požadavků na Radu, případně Sněmy ČRS a MRS, na kterých se dle mého valná většina z nás shodne.

1) Nalezení prostředků a možností, jak nad rámec dosavadních zarybňovacích dekretů vysazovat především původní druhy s možností přirozené reprodukce, a to tak, aby se zintenzivnilo vysazování:
a/ V MP-vodách: Pa, Os, Po, JJ, lína, Š, Ca, případně JT a Ok (na vodách s jejich rapidním úbytkem); dále zhodnotit možnosti umělého výtěru KaO, jesetera malého, piskoře, hořavky, horuzka, jakož jej uložit rybochovným zařízením svazu a zavést jejich vysazování do vhodných lokalit
b/ V P-vodách: PO, Li, střevle p., zhodnotit, připravit a zavést vysazování sekavců, mřenky, příp. vranky a také jesetera malého
c/ Paralelně schéma vysazování upravit tak, aby introdukce výše zmíněných druhů "nad plán" probíhala na úkor dosavadně vysazovaných nepůvodních druhů "nad plán" - především kapra, z týchž prostředků;
a dále tak, aby výsadba byla obohacena o juvenilní stádia - ročky, dvouročky, v optimální - přirozenému stavu blízké - skladbě, navržené odborníky (+ případně ve spolupráci s nimi zpracovat a připojit toto spektrum)

2) Každoročně s těmito zarybňovacími plány, jakož i s reálně vysazenými stavy, seznamovat členy MO prostřednictvím vývěsek, web-prezentace, příp. oběžníků

3) a/ Každoročně seznamovat všechny členy ČRS (MRS) s veškerými TRŽBAMI (rozčleněnými na: členské příspěvky, povolenky, brigády, dotace, ev. sponzoring) a NÁKLADY (investice, běžné provozní náklady, provozní n. rybochovných zařízení svazu, zarybnění, sportovní reprezentace, placené síly a odměny funkcionářům, daně).
b/ Zveřejňovat toky přerozdělených svazových dotací jednotlivým MO.
c/ Dále zveřejňovat zarybnění, jakož i oddělené účetnictví, RMV a zavést důslednou kontrolu SHORA, aby nedocházelo ke krytí těchto nákladů z celosvazových prostředků

3) Připravit projekt profesionální RS (týká se převážně ČRS) - zpracovat:
a/ Personální zdroje, finanční rozvahu nákladů a návrh krytí
b/ Pracovní náplň a předpoklady uchazečů
c/ Přípravu výběrových řízení a jejich organizační rozvrh
d/ Vytipovat revíry, přeshující hranice krajů, s úvodním zavedením PRS do provozu
e/ Zakalkulovat náklady do členských přízpěvků, příp. dalších zdrojů, a v tomto duchu je navýšit
f/ Uvést PRS do praxe na vytipovaných revírech
g/ postupně rozšiřovat personální základnu a teritorium její činnosti

4) Zažádat o výjimku z vyhlášky s cílem zavést non-stop rybolov v letních měsících

5) Podat žádost o výjimku ze zákona, za účelem povolení zimního rybolovu ny vytipovaných revírech, se zvážením možnosti dalšího zhodnocení této služby extra - příplatky
--------------------------

6) Nalézt vhodné zástupce v rámci MRKu, kteří by se zhostili úkolu tyto požadavky přednést na výročních schůzích svých MO (v ideálním případě víc zástupců jedné MO, aby se pokusili získat širší podporu pokud možno s předstihem), s cílem jejich schválení jako návrhu změn a poté pověřit delegovaného zástupce jejich prosazováním o úroveň výš; o totéž se pokusit přímo na krajských úrovních, příp. samotném sněmu RS.

7) Prezentovat tyto závěry paralelně přímo na Radě / Sněmu RS, jako návhr iniciativní skupiny v rámci svazu, případně petici (s mnoha podpisy)

8) Prezentovat a distribuovat iniciativu v rámci svazů (na stránkách MO), v médiích, oslovit veřejně známé osobnosti se žádostí o podporu; oslovit MZe, příp. kancelář PR

9) Pro případ neúspěchu akce zkonzultovat některé body s právníky s cílem zvážení možnosti alespoň transparentní poskytování rozpočtových informací vyžadovat po vedení svazu právní cestou

marfic - Profil | Pá 4.8.2006 0:27:23

mirek: chapu ze muze nekdo jezdit drancovat zlinske vody z jinych MO, a to by se mi taky nelibilo, ale na druhou stranu ty lidi ktery by dojizdeli by na tom asi moc nevydelali (benzin) a predpokladam ze bylo smyslem omezit mistni vydry coz se asi z velky casti podarilo. A neboj potocaka jsem uz nezabil dobrych 10 let a ani se k tomu nechystam :)))
Ale treba prave vase MO je priklad kde to jde a vyresi se to v MO, tak proc to resit na svazu. Zasadni problem je v tom ze vsechny zde navrhovane zmeny a podotykam ze k lepsimu, ukrajuji penize svazu a proto je nemuze nikdy podporit, psal jsem to ted v kaprarine

Mirek-zl - Profil | Čt 3.8.2006 21:26:32

Marfic: sice o tobě nic nevím ale o to teď nejde.V naší MO se prosadilo na schůzi omezení na pstruhových vodách že si rybář může ponechat 20 ks. potočáka za rok . na MP vodách máme omezení 4 ks kapra týdně, max. 40 ks za rok. Jelikož je to odsouhlasené na schůzi MO tak bohužel toto omezení musí dodržovat pouze rybáři organizovaní v MO Zlín. Jinak jak už jsem psal v jiné otázce, mírné zdražení povolenky podporuju, zavedl bych maximální hmotnost úlovku všech druhů ryb 20 kg , pak si myslím, že by nemusely být ani horní míry ryb, protože by si každý rozmyslel jestli si vezme 2 ryby 10kg nebo 10 dvoukilových ryb .Kdo by měl kila navíc , tak při výdeji povolenek na další rok by doplatil normální tržní cenu za kg. Postih za nezapsání ryby nejtvrdší- vyloučení ze svazu + pokuta.

profo - Profil | Čt 3.8.2006 18:50:03

Bulk : tak to se ti omlouvám, nebral jsem to sice jako rýpanec do mých žeber, ale chtěl jsem trochu rýpnout do tebe. Pochopil jsem že nevyjadřuješ nesouhlas, jen jsem chtěl aby jsi napsal něci navíc.

Plavčík Tom : jj tak jsem to pochopil dobře, jen jsem si to chtěl ujasnit. Dík.

marfic - Profil | Čt 3.8.2006 14:18:11

plavcik: LOBBING najdi si to ve slovniku.
ZN: vsak mi vime kde je jadro pudla :))))) nevim jestli jsem to nepsal jiz v kaprarine

ZN - Profil | Čt 3.8.2006 14:15:25

marfič:
nebo budou revíry, kde tolstolobec bude, a budou revíry, kde tolstolobec nebude. A člověk si dobrovolně může vybrat, kde bude utrácet své peníze a chytat. Nebo taky nechytat. Takto si vybrat nejde, všechno patří všem a peníze jdou jednomu :-)

plavčík Tom - Profil | Čt 3.8.2006 14:12:12

marfic: v MO těžko udělá pořádek jeden nebo dva lidé, proto bychom se měli spojit a jít na to touto cestou.