rybáři vs. vodáci

Jaké pocity prožíváte, když vidíte vodáka na řece a chystá se projet místem kde právě chytáte ???
Autor diskuse: Kubík - , 30.7.2006 všeobecné - ostatní

Sazava10 - Profil | Út 15.9.2020 22:44:14

Šplíchy >> máš pravdu,svatou pravdu! Ale letos nepamatuju jako jindy ,,skupiny" němců,holanďanů,to jsem nezažil ani před ,,covidem"!

Jabberwocky - Profil | Út 15.9.2020 22:23:04

Děkuji všem za reakce. Ano, je to průrva Ploučnice. Moc hezké místo. Vlastně se člověk nediví, že tam všichni chtějí, ale pak to tam zas vypadá jako na Václaváku.

Mám ještě pár konkrétních dotazů:
Nerozumím slovům vláčka a trhačka. Má to nějaký vliv na to jak případně objíždět?
K nataženým vlascům: Když vidím vlasec, který končí splávkem (typicky spíš asi na rybníku?), tipuji, že od splávku jde kolmo dolů. Správně? Ale jak je to, když vlasec mizí ve vodě bez splávku? Logika mi říká, že zřejmě pod hladinou pokračuje pod plus minus stejným úhlem. Je to tak správně? Čili musím odhadnout, kam až vede a jak hluboko pod hladinou je, že? Občas to proti sluníčku nebo naopak ve stínu je z lodi blbě vidět.

A souhlasím, že se slušností a vzájemným respektem se obvykle dojde nejdál. I ten nejostřejší hajný nebo porybný zjihne, když zjistí, že nejen že ho slušně zdravím, nýbrž že jsem ještě k tomu vysbíral bordel, který na daném místě nechali předtím jiní. Obojí zažito na vlastní kůži :-)

kubah - Profil | Út 15.9.2020 20:02:55

Šplíchy >> jak píšeš...

Mžík - Profil | Út 15.9.2020 19:52:23

Jsem z rodiny vodaku, lovcu, a rybaru. Nelze srovnavat vsechny tri moznosti s tim co bylo a s tim, co je...vodaci nejsou vodaci, rybari nejsou rybari a lovci jsou kazdej druhej Helmut aby se to zacvakalo...cili me uz nasrat nic nemuze, ja se nasranej narodil...

splavek - Profil | Út 15.9.2020 19:41:46

Šplíchy >> Mám úplně stejný postřeh od nás Z Moravy.

splavek - Profil | Út 15.9.2020 19:40:45

Dokud u nás na Moravě nebyl provozován komerční komfort pro taky vodáky, tak na ni jezdili opravdoví a skalní vodáci. Bohužel vyrostly kempy,půjčovny lodí občerstvovací stanice a podle toho to taky tak vypadá. Co mě zaráží je přístup CHKO-Litovelské Pomoraví. Přijde mi , že tam vodáci můžou všechno, ale ostatní ani uprdnout. Bůh ví co tam je za kšefty.

Šplíchy - Profil | Út 15.9.2020 19:38:54

Sazava10 >> Sázava je krásná řeka ale plná lodí. Když jede vodák (většinou starší manželský pár) tak o těch ani nevíš že jedou. Nejhorší jsou skupiny lodí a raftů plné mladých kteří jsou většinou pod párou, ty ještě nevidíš ale už slyšíš řev, bouchání pádel o lodě. Tyhle party podle mě nemají s vodáky nic společného, to jsou vodní turisti.

Sazava10 - Profil | Út 15.9.2020 18:29:05

Siven Polní >> jo jo máš pravdu,ale i tací jsou vodáci! Máš pravdu je moc hezká.

Siven Polní - Profil | Út 15.9.2020 16:04:00

Sazava10 >> Tak před půlnocí je to už demence... 🙈🙈🙈 Jinak Sázava je nádherná....

Sazava10 - Profil | Út 15.9.2020 15:22:55

Siven Polní >>
Siven Polní - 15.9.2020 13:35:21 >>je to složitý mám pozemek přímo u vody jsem za zatáčkou ještě keř a všimnou si nás pozdě,ale když jim nestačí cedule 20 m před místem tak to je složitý. A když Ti jedou za tmy v 11 v noci tak si říkají o problém.

sven - Profil | Út 15.9.2020 14:12:06

Tibiik >> jj. A také:
https://www.filmovamista.cz/2990-Princezna-a-pisar?​zaber=35768&&pocet=32
a
https://www.novinky.cz/vase-zpravy/clanek/z-pekla-s​testi-se-tocilo-v-certove-dire-pod-ralskem-283639
Jako rozumím tomu, že to je atraktivní místečko pro "pražáky" ale 5 půjčoven lodí na jeden potok, mi příjde už dost za hranou...

Tibiik - Profil | Út 15.9.2020 13:58:49

sven >> Já pořád že mě to něco připomíná,je to Ploučnice?
https://www.filmovamista.cz/film/nalezenamista?id=3​587-Cesta-do-praveku

Siven Polní - Profil | Út 15.9.2020 13:35:21

Sazava10 >> Samozřejmě při vláčce jsem zase málem sejmul pána na kajaku, který mi zpoza mostu vjel "do rány". Nejsem žádnej "Dušín" a nejdřív mě to naštvalo. Ale vyhodnotil jsem to jako svou chybu, měl jsem s ním počítat. Zároveň ale musí počítat s rybáři i vodáci, jak píšeš... S tou trhačkou to bylo na Jihlavě u Cvrčovic, dost nepříjemný zážitek...

Siven Polní - Profil | Út 15.9.2020 13:29:42

Sazava10 >> Před sebou ano, to je ale aspoň vidět i ten rybář poblíž...

Sazava10 - Profil | Út 15.9.2020 13:25:46

Hezký den ten problém bude věčný problém jsou slušný ,,vodáci" a ten zbytek,když sedíte na břehu skuste spočítat kolik lidí pozdravý ,,ahoj"? Porybný vyprávěl že vodáci mají třetini řeky a další dvě mají rybáři z každý strany řeky,jestli to platí nevím.A tu šňůru když budu mít uvázanou na trhačku předemnou tak se stejně poraníte je potřeba se tolerovat!

sven - Profil | Út 15.9.2020 12:54:17

Jabberwocky >> Vážený kolego, jak už zde bylo zmíněno, vše je o lidské slušnosti a vzájemné toleranci.
Pouze bych jako bývalý vodák (C2 a rekreační smíšená) a zároveň sportovní rybář podotkl, že není třeba se uchylovat do submisivní pozice, právo užívání vody mají obě skupiny stejné.
Současnost je dnes bohužel taková, že vodáci jsou na vymření a vody bezohledně okupují nenasytní majitelé půjčoven, s kvanty zhusta nalitých zákazníků, nemajích o vodáctví nejmenšího tucha..
Právě tak je tomu i v případě rybářů a takyrybářů, rovněž zhusta pod vlivem a nejen...
Jen bezohledný vůl si natáhne vlasce ve frekventované plavební dráze a nápodobně i obdobný z druhé strany, který má nepřekonatelné nutkání, plavit se v každém potoce s 30cm vody a pokud možno davově...
Dokud se obě strany nezamyslí samy nad sebou a nebudou se samy snažit navzájem si nepřekážet, tak na to světýlko na konci tunelu, budeme nejspíš čekat marně..
To se spíš objeví třetí strana a vyřeší problém rázně.... přírodě ku prospěchu...

Btw. toto kdysi býval přepychový revír...dnes tam chcípl pes....

rarasto - Profil | Út 15.9.2020 10:33:24

Jabberwocky >> Pekný dotaz, je potreba sa dívať odkiaľ idú vlasce do vody, a miestu kde pretínajú hladinu sa vyhnúť. Rybár na brehu vačšinou "plťku" upozorní, ak ide zlým smerom. Treba zachovať kľud, a pokojne preplávať okolo, bez dlhých rečí, bez eskimákov, ale s pocitom, že rybár na brehu vie o mne a keby niečo tak ma upozorní. Ryby nevyplaší pokojná plynulá plavba, rybár pri rieke by mal s plťkami tak trochu počítat, je to o pochopení jeden druhého... A čo sa týka vlascov vysoko nad hladinou - ak nie je iná možnosť a zasahujú do šírky toku viac ako by bolo vhodné, tak asi nie je iná možnosť ako ich podplávať (pokiaľ možno bez dotyku).

Siven Polní - Profil | Út 15.9.2020 10:20:03

Jabberwocky >> Vždycky to jde, viz Pepa. Jako rybář jsem neměl konflikt s vodákem, a ani jako vodák s rybářem. Občas i u mě dojde ke kolizi (opět z obou stran), ale slušná omluva to jistí a jede se/rybaří se dál. Jako pozdrav stačí i mávnutí rukou, to samo o sobě srazí emoční hrany a obě strany tím hlavně potvrdí, že o sobě vzájemně vědí. Bacha, někteří experti vyvazují nástrahu na dravce (sumce) k protějšímu břehu řeky (nesmí, ale dělají to), tak pozor na nebezpečí zranění od šňůry. Až se mi takové setkání stane příště, tak to stříhám... Ahoj 🛶

pepa-č - Profil | Út 15.9.2020 9:59:02

Jabberwocky >> žádná věda. proplout normálně, vlasce nepodjíždět, pozdravem se ryby neplaší. okolo brodícího, aby o tobě věděl. ideálně do něj nevrazit (ne každý člověk na lodi to dokáže) chápat, že ten brodící, kolem kterýho jedeš, už ti nechce odpovídat, jestli berou, i když ty se ptáš poprvé, bo už jsi dneska 8452tá loď a s úsměvem odpovídal té první, druhé, třetí. pak už to neba. navíc, když většina projíždějících byli ožralí Kotek s Mádlem s reprákem na plný koule. jinak i mezi rybářstvem je solidní porce podivných lidí, často s ohavným vztahem k přírodě, posíleno alkoholem atd.
dobrý den, děkuji, nashledanou, pardon - umí zázraky. slušnost je zdarma.
stejně jako ne každý člověk, co jede na kánoi je vodák, tak stejně ne každý člověk s prutem je rybář.

edit: 14let stará diskuz, dobrý :-))

Jabberwocky - Profil | Út 15.9.2020 9:47:46

Vážení rybáři, chtěl bych se coby vodák a nerybář zeptat na pár věcí ohledně našeho vzájemného setkávání na řece. Nejde mi o obecnou diskusi, nýbrž pokud možno o praktické rady. Co bych potřeboval vědět:

V jaké vzdálenosti Vás a Vaše vlasce cca míjet?
Poznám nějak spolehlivě, kam opravdu nemám zajíždět, abych nepřišel do kontaktu s vlascem a neplašil ryby?
Plaším ryby, když v okolí rybáře promluvím?
Můžu pozdravit, nebo tím už vyrušuji? (Tím nemám na mysli hlučné ahóój.nýbrž úplně normální polohlasné dobrý den.)
Můžu vlasce podplout, když je prut hodně zvednutý?
Jak rybáře míjet? Zabrat, abych byl rychle pryč, nebo spíš vytáhnout pádlo z vody a projet potichu, abych neplašil ryby?
Upozornit na sebe rybáře a nějak se zeptat, kudy plout, nebo to raději potichu odhadnout, abych nerušil (i s risikem, že to odhadnu blbě)? Třeba když má nahozeno přes šířku řeky.
Rybáře brodícího v řece míjet zezadu, nebo zepředu? Snažit se na sebe předem upozornit?
Ještě něco důležitého, na co jsem se nezeptal?

Na vysvětlenou: Na vodu jezdím nějakých pětadvacet let a stav komerčního vodáctví (ono to už dávno ani vodáctví není) mě vůbec netěší. V tomhle ohledu s většinou Vašich stížností bezvýhradně souhlasím. Došlo mi ale, že sám za sebe vlastně nevím, co přesně by ode mne rybář na břehu potřeboval. Konflikt jsem neměl nikdy, i když jsem něco zvoral, dokázali jsme se slušně domluvit, ale třeba nevědomky dělám něco špatně, co by se dalo snadno napravit, kdybych si o tom věděl. Děkuji a přeji všem Petrův zdar.

Azbest - Profil | So 5.8.2006 16:06:18

Blbců je bohužel rozhodně víc než 50%.To se projevuje nejvíc na výsledcích voleb...Slušné procento je také mezi umělci.

JKL - Profil | So 5.8.2006 13:23:48

Zoidberg: I tak možno, ovšem mnoho inženýrů ekonomie hraje golf a někteří i rybaří, ba i na lodích je možno je spatřit. Diplom viditelně nenosivše jsou od běžné populace téměř k nerozeznání. A blbců je rozhodně víc než 4%. :-)))))

Zoidberg - Profil | So 5.8.2006 11:50:42

JKL: Dovolím si nesouhlasit s tím poměrem blbců ve skupině. Je to stejný případ, jako s homosexuály. Těch je taky mezi baleťáky víc, než mezi golfisty (zde a mezi rybáři je jich statisticky nejméně). Nevím, jak jsou na tom vodáci s blbcema, ale z vlastních pozorování vím, že nejvíc je jich mezi "inženýry" ekonomie :o)))

Vláďa s. - Profil | Pá 4.8.2006 13:02:42

Véna S.> Jestli myslíš jako podložku pod Úlovek, tak to by si to chtěla vychutnat spíš kráva než bejk, né? Nebo homobejk, hmm... :-) Ale, bohužel ne :-( Nu, naštěstí šlo o rozumné bejky a poté co zjistili, že se nenechám sežrat ani zčásti, tak už mě jen chvíli doprovázeli ... asi další kilák :-)

OBr - Profil | Pá 4.8.2006 13:00:24

Kubík: ze Sušice, o týden jsme propásli dobrou vodu z Radešova, škoda. Vody bylo dost i když místy, když se rozlejvá do šířky, se muselo pořádně koukat kudy jede proudnice..

Véna S. - Profil | Pá 4.8.2006 12:47:12

Vláďa S: Jestli byla slušně propocená, tak šel po soli, případně kdo ví, kde jsi ji použil jako podložku pod úlovek :-)))

Kubík | Pá 4.8.2006 12:32:42

OBr- a odkud jste jeli?? Dalo se to sjet bez pěší turistiky ???

OBr - Profil | Pá 4.8.2006 12:29:44

šeptal: jenže vona byla v tej vodě nad kolena (její), to bych jí musel nejdřív drobet polechtat, aby drobet ten pupek stáhla a já mohl project...
ale jak tak koukám, co to je proti bejkovi-muškařožroutovi :)

Vláďa s. - Profil | Pá 4.8.2006 12:20:45

OBr> No odbočím ještě víc, jednou jsem tak seděl znaven na břehu potoka a převaloval jsem nymfy, vestu sundanou a položenou vedle sebe a najednou koutkem oka zahlédnu jak mizí dozadu. Tak se otočím a hledím do očí bejka a druhý vedle má v dršce mou vestu, kterou si zvolil jako obzvláštní lahůdku z celé louky ... co dělat? Hráli jsme přetahovanou, huš na ně nefungovalo, a slavně jsem zvítězil, jen kus vesty vypadal jak sežvejkanej :-)))

šeptal - Profil | Pá 4.8.2006 12:18:45

OBr: Podjet pod břichem. Doporučuji vyhnout se vemenu. :o)

OBr - Profil | Pá 4.8.2006 12:13:46

no, dovolím si trochu odbočit od tématu, teď jsme jeli Otavu a přímo v řece se mi do cesty postavily tři na půl zabrozený krávy (myslím tím zvířata :) .. no jak je mám přemluvit aby tam nebrodily? Domluva na ně neplatila, prakem jsem to radši nezkoušel ... co s nima?

Michal | Pá 4.8.2006 12:04:31

a tady už máme první odvážlivce po projetí kolem nas... Azbesta s prakem, omluvte prosím kvalitu fota :-)

OBr - Profil | Pá 4.8.2006 11:03:32

Je to o dialogu a domluvě. Lidi mají tolik zálib a činností, že se nutně musejí v některých chvílích vzájemně omezovat a pak by se mělo jednat. Máme tu výhodu, ale žijeme (nebo si to myslíme) v civilizované zemi, kde se spory řeší prvotně domluvou. Mít povahu jako nějací divoši z Afriky (se vší úctou k nim), tak tady chodí nebo se belhá mraky zmrzačenejch vodáků a umlácenejch rybářů.
Ale na druhou stranu, ve správnou chvíli je přesně mířená facka lepší než sto pokusů o domluvu, ale to je na každým z nás jak situaci odhadne.
Loni jsem po dlouhém "vyjednávání" poslal místo sestavy na plotičky na druhý břeh 50g olovo a byl pokoj ....

Petrson - Profil | Pá 4.8.2006 10:45:35

>> Azbest, JKL, Obr > je to tak, stejně mě dokáže naštvat jak ožralej vodák, tak ožralej rybář, tak ožralej koupač nebo pikniker, je to v zásadě jedno. Samo, když se napijou skuteční dospělí pro radost a uvolnění, aby bylo trochu srandy a líp to ubíhalo, nic proti, taky to k relaxu patří. Jen to nesmí být kila "vysmátýho" odpadu, decibelu řevu a siláckých ramen, který se pak takovým blbům rády nafukují.

Azbest - Profil | Pá 4.8.2006 10:31:38

Vodáci bohužel obnášejí také své procento debilů,kterým nedojde,že ten člověk na břehu už slyšel tu nablblou otázku o braní 20x a že mení hluchej a i kdyby byl,tak že řvaní nepomůže.Ne všichni vědí,co dokáže kvalitní prak od Stonfa a jím vyslanej šutr.Stejně tak ne všichni rybáři neví,že řeka jim nepatří a že když jsem zabrtoděnej,tak nemám punc majitele,ani když se xychtím jak bubák kříženej s Gustou Fučíkovou:-)