Obmedzenie záberov povrchových rybiek

Ahojte, môže mi niekto poradiť? Chytám na plávanú na mŕtvom ramene Latorice. Sústreďujem sa hlavne na lov spodových rýb ako kapor, pleskáč, lieň a karas. Mám problém dostať nástrahu v podobe hnojového červa ku dnu na jemne vyváženom angličáku, pokiaľ pomaly klesá ku dnu vždy mi ho otrhajú malé rybičky ako červenice a beličky(perlíny a oukleje), ktorých je tam strašne veľa. Riešil som to ťažším plavákom ale aj tak to nieje dosť rýchle, na feeder niesu veľmi zábery lebo je tam bahnité a zarastené dno. Keď dám kukuricu tak si ju ani nevšímajú, najradšej tam majú hnojáka aj kapry. Proste keď trošku zakŕmim tak tam voda doslova vrie drobnými rybkami a je po love. Dik
Autor diskuse: Laci - Profil , 20.7.2006 plavaná - techniky lovu

Dart Ness - Profil | Út 10.10.2023 21:48:48

lacozamba >> Laci - >> Tenhle problém jsem na jednom revíru řešil taky kvůli zakrslým cejnům. Koupil jsem v osivech klasickou (tvrdou) kukuřici a uvařil doměka.
Fungovala skvěle - tahal jsem kapry a amury.
Pak jsem nabyl dojmu, že ta žlutá barva na tmavém dně plaší ryby a trvá delší dobu, než začnou brát.
Nakoupil jsem tedy tvrdou červenou kukuřici a uvařil doměka. Má teda menší zrna.
Ryby ta barva neplašila a záběry přicházely o dost dříve. Tím, jak byly ty červené zrna kukuřice menší, tak jsem krom kaprů a amurů tahal i pěkné karasy (stříbřité samozřejmě).

lacozamba - Profil | Čt 15.6.2023 9:23:34

J

ecofish - Profil | Po 24.7.2006 12:53:32

Tenhle problem řešim na Labskej ramenech pořád, bohužel nikdy 100% úspěšně. Chce to angličáka napevno co nejmíň předváženýho, nebo líp nepředváženýho. Většinou jsou +2g což je moc málo, často ani 4g nestihnout prolítnout ke dnu. Blbý je klasický plavačkový krmení, to jde moc do sloupce, lepší je krmit jen hrubým partiklem, dobrá je kuku+pstruhový pelety(velký s dírou), arašídy,cizrna, hrášek apod.,ale musíš se smířit s míň záběrama. Jakmile dáš na háček něco živýho tak je to špatný, lepší je kuku a úplně nejlepší se mi zdaj být pelety(s dírou) nastražený mimo háček. Ty si můžeš doma snadno vyrobit, návod je někde tady na mrku. Ale zdaleka nejůspěšnější je lovit večer kolem soumraku, to se drobný rybky stáhnou do úkrytů a je klid na velkou rybu. Se svítící tyčinkou místo anténky to jde až do půlnoci. Pokud tam u vás ale máte mrtě trumenů(sumeček americký) tak nefunguje skoro nic z výše popsaného. Přeju mnoho zdaru :-)

dantex - Profil | Po 24.7.2006 11:13:28

Laci: no jasně, musíš dát větší zátěž na vlasec, aby nástraha propadla ke dnu rychleji a rybky to nestihly sežrat (alespoň 2g nebo i víc)

Laci - Profil | Po 24.7.2006 10:58:16

dantex-asi si nepochopil otázku plavák sa nepostaví z dôvodu toho že ho ešte pred dopadom olovka a háčika je záber od povrchových rybičiek ked dopadne na dno a olovko tesne nad dno tak už je háčik prázdny :-)

Laci - Profil | Po 24.7.2006 10:54:59

mirmen-Vďaka za rady včera som to skúšal a už to bolo lepšie až na to že ryby brali slabo iba nejake väčšie plotice na kukuricu hnojáky som ani nemal takže bol relatívne kľud. Ku koncu som to zo zúfalstva skúšal na selet z rybičky a tie červenice brali ešte aj to :-)

libkos - Profil | Ne 23.7.2006 14:31:43

Tam asi velký tlak na ryby nebude,použij silon tak asi 0,28mm a máš pokoj.Hodně štěstí

mirmen - Profil | So 22.7.2006 13:16:02

Napadá mne vnadit jen několika desítkami zrn - partiklem. Třeba kukuřice ( hrášek) a uvařené arašídy, půl - půl.
Drobnou rybu to tolik lákat nebude, pravděpodobně najede jen pleskač ( cejn), větší plotice a kapřík.
Je fakt, že na kapra můžeš čekat i víc hodin nebo být bez úspěchu.
Nástrahu můžeš dát klidně hnojáka, ten ale bude lákat skoro každou rybu a kapr se k němu nemusí dostat.
Pokud nechceš lovit drobotinu, měl by jsi dát nějaké selektivní sousto ( velikostí i chutí ), třeba 2 zrnka hrášku na vlas nebo menší bojlinu apod.

K lovu na bahnitém dně na feeder.
Na rameni do vzdálenosti 20-25 metrů by ti mělo stačit zátěž do 5-8 gramů, montáž paternoster, návazec 20-25 cm dlouhý, uchycený alespoň 20 cm nad zátěží. Pokud chceš , aby se vzášel nad blátem, můžeš háček nadlehčit třeba kouskem korku.

dantex - Profil | Pá 21.7.2006 14:27:03

Laci: pokud se ti splávek leží na hladině, máš nastavenou moc velkou hloubku a zátěž leží na dně. Měl bys přesněji změřit hloubku nebo ji zmenšovat tak dlouho, až se splávek začne stavět - pak budeš mít zátěž těsně nade dnem a splávek bude velmi citlivý.

myke | Čt 20.7.2006 9:11:05

V tom případě mě napadá už opravdu jen změna nástrahy. Co nějaké masové peletky na vlas pod háček. Na plavanou je to sice poněkud neobvyklé, ale kamarád tak docela úspěšně chytá. Možná by to tu bílou rybu eliminovalo?

Laci - Profil | Čt 20.7.2006 8:00:03

myke-sustredil som záťaž na jedno miesto (plavák na pevno) s veľmi krátkym náväzcom aj tak to nepomáha len občas, proste nahodíš a plavák sa ti už nepostaví ale leží na hladine a trhá s ním, vytiahneš a háčik je olízaný :-), ale vďaka za radu

myke | Čt 20.7.2006 7:45:34

Těžší nebo lehčí splávek je úplně jedno. Důležité je, aby nebyl tolik předvážený. Čím větší dovážení, tím rychleji půjde nástraha ke dnu. V krajním případě poslouží i průběžný splávek bez předvážení. Pokud tam není příliž hluboko tak i pevný splávek.