Piskoři a sekavci

Chtěl jsem se vás zeptat jestli jste někdo v poslední době narazil na tyto druhy ryb, zdá se mi že tu pod tvrdou ochranou potichu vyhynuli.

colek - Profil | Pá 14.7.2006 13:51:30

Tomáš: můj názor, ztvrzen poznatky ze školy je takový, že jes velký sladkovodní poulace nevytvoří.
další názor je takový, že jes malý může vytvořit př podmíkách vhodného výtěrového substrátu, kvality vody a průtokových poměrů atd. populace vytírající se přirozeně třeba i labi, vltavě, ohři atd. v povodí labe sice není původní ale podnebné podmínky jsou podobné jako v olasti řeky moravy, dyje dunaje..

rybomil | Pá 14.7.2006 6:59:31

colek: Tam co jsem dříve jezdil to bylo zas opačně. Když nastala koupíčí sezona, všici napustili bazény, protože voda z obecního vodovodu byla za 5 Kč / m3.Voda došla, tak obec vyhlásila zákaz zalévání atd.Ti co to nestihli ( chalupáři ) ji vzali z potůčku a voda se ztratila pod tou regulací jak píšeš. Čistička byla v plánu asi 26 let, takže dodnes tečou pračky do potůčku. Když teče málo je to konec života, přitom mnou vysazení potočáci se někdy udrželi i 3 roky.Starostovi i většině zastupitelů je přes 60, tak se není co divit, že to tam vedou jak za komančů. Po návsi běhá kdejaké domácí zvířectvo, ze dvorů teče močůvka a všude parkují traktory a náklaďáky co z nich teče olej a nafta.

Tomáš Kaipr - Profil | Pá 14.7.2006 2:11:04

Sorry čolku, ale já čekám až mi odpovíš jestli j.velký má někde v přírodě vytvořené sladkovodní populace které se třou aniž by táhly do moře jinak jsem objevil stránkyhttp://sturio.free.fr,ale neumim to fr takže z toho vim pr.Chtěl jsem se zeptat jaký by byl tvůj názor na vysazování j.malého u nás na Labi, jinak jsem už slyšel názor, že by se do Labe mohl dostat i přirozeně při cestách do brakické vody z řeky Dviny a pak třeba Havlkanálem. Je to sice trochu divoké, ale já bych se nedivil ničemu. Myslím si, že se sem stejně dříve či později dostane protože na Orlíku je loven už pěkně dlouho a i velmi pěkní jedinci.

colek - Profil | Čt 13.7.2006 14:02:07

už vyhynuli, páč to tu úbec nežije

Bubu - Profil | St 12.7.2006 15:30:58

colek: MNO JÁ ZAS TAK LEKAVEJ NEJSEM :-)). Jestli budu mít možnost, tak to určitě vyzkoumám.Já když jsem nějakou takovou pěknou rybku chytil, tak jsem se jí snažil co jejdříve a bez poškození vrátit do vody. Přště jí snad těch pět vteřin pozorování neublíží.

Vláďa S. Já jsem viděl na Berounce u Mokropsů nastraženou a trojhákem prošitou malou parmu, tak 10-12cm.Když jsem se ozval, tak mi bylo řečeno, že jsem kreten, co ani nepozná hrouzka!! Fakt smutný.

colek - Profil | St 12.7.2006 14:53:43

TOMÁŠ:v oblasti posledního výskytu jes. velkého by mělo zkázáno jakoli zasahovat do prostředí. žádný lov na moři, na řekách jen sportovní rybolov(omezený) atd

colek - Profil | St 12.7.2006 14:49:12

BUBUBUBUBU: TO SES LEK CO? BUBU: na vodňanské se vyskytuje mřenka, na vlašimské by to mohl být možná i sekavec páč je to ve stejné oblasti mno nevím

Vláďa S. - Profil | St 12.7.2006 14:39:36

colek> Nečteš co píšu: a) rozhodně nejsme ve sporu s tím, zda prozrazovat či ne místa výskytu, b) četl jsem teď zprávy z nejnovějších ichtyologických průzkumů dost řek, prováděných samozřejmě fundovanými odborníky, a prostě se některé (bohužel dost) lokality nepotvrdily, ač do té doby byla odborná veřejnost na tom, že tam dané druhy jsou.

No, a třeba mřenku už jsem viděl jako nástražní rybičku, nedělejme si iluze, většinový rybář, toho "hrouzka" na candáta nahodí, i když je trochu jiný... :-(

colek - Profil | St 12.7.2006 14:34:24

RYBOMIL: je to tri roky zpět, potok regulovný protékajícíé neší vesnicí vyschl. regulace je provedena tak nešetrně že celé koryto včetně dna je vydlážděno tvárnicemi s otvory pro zatravnění. podloží je vsypáno štěrkem tzn.: poslední zbytky vody co by stačily na zachování průtoku pro přežití vyskytujících se druhů, se vsáknou do tohoto podloží, vlastně je to funkce drenáže. potok vysch a já zachráni cca 80 mřenek a 7 raků které jsem převezl do míst nad vsí kte je koryto přírodní a voda se ještě nevsakuje v navazujícíé regulaci a v pozdějším účinku drenáži. přesně jak říkáš mají na nízký stav také vliv zahrádkáři- ti odčrpávají posledníé zbytky vody na zalévání- udělal jsem opatření- zašel jsem na obecní úřed kde po návštěvě vyhlásili rozhlasem zákaz čerpání vody a navíc posílili průto vodu z rybníka. moc to ale nepomohlo lidi čerpali dál a tak jsem začal vyndavat hdice na břeh:)

colek - Profil | St 12.7.2006 14:24:39

Vláďa, S: konopišťský potok by výskytu sekavce mohl odpovídat, možná si myslíš(te) že v rybářské škole je to jen nějaké " literatura uvádí" ALE- učitel který nam sděloval info i o výskytu sekavce má známé z oblasti kterí mu výskyt potvrdili z ichtyologických výzkumů. jedna říčka ve středních čechách práve asi tak v do cca 30ti km od konopišťského potoka se tímto druhe může honosit. nebudu ji jmenovat z důvodu ochrany.

Bubu - Profil | St 12.7.2006 12:14:39

Vláďa S: Znovu jsem mluvil s kamarádem, co spolu ty rybky chytáme. Po menších dohadech jsme dospěli k tomu, že na Blanici se jedná o mřenku, ale na tom Konopišťském potoce to opravdu bude sekavec, tedy né všechno, ale určitě u pár kousků si jsem jistý na 100% :-). Když se zadaří pokusím se někdy o foto.
rybomil: S tím průtokem je to hrůza a to nemluvím o kolísání hladiny vlivem chodu a nechodu (nadržování vody) malých vodních elektráren! Já když vidím chcípat kvůli lidský blbosti i malou čudlu, tak je mi z toho na blití.

rybomil | St 12.7.2006 10:43:18

Řízek : Sekavci jsou určitě i v JČ a kraji Vysočina. BuBu : Na přítocích Konopišťského a Janovického potoka je mřenky hafo, jen občas je blbá chalupářská manie ( naplňování bazénů z potůčků a následný průtok nula ) nebo pračkománie zredukuje.Krásná rybka , kterou vidět chcípat po stovkách je na zabití starosty a jeho přisluhovačů.

Vláďa S. - Profil | St 12.7.2006 9:23:24

Bubu> Také bych se klonil spíš k tomu, že jsi lovil mřenky mramorové, s těmi se lze setkat poměrně často.

Ad uvádění míst výskytu> Také jsem kdysi na jedné říčce chytil sekavce ač tam jeho výskyt, pokud vím, uváděn není. Ale abych někam psal přesná místa výskytu vzácných živočichů, nebo třeba růstu zajímavých druhů hub, mě ani nenapadne, přeci jen nadšený amatérský zoolog/ archeolog/ ichtyolog/ ***log dokáže nadělat víc škody než užitku ... Tohle jsou informace tak pro dobré kamarády, o kterých vím, že mají k tématu co říct.

Bubu - Profil | St 12.7.2006 8:55:19

colek: Asi jsem z toho vedra trochu mimo. Jedná se o Blanici Vlašimskou nikoli o Blanici Vodňanskou! :-(
Ale stejně jsem se díval da atlasu a nejsem z toho o moc moudřejší. Na tom Konopišťském potoce to je asi určitě sekavec a na té Blanici si nejsem jistý. Těch rybek jsem tam chytil víc, ale spíš se přikláním k té mřence. Příště budu pozornější a nebo se přihlásím do rybářského kroužku, snad mě tam naučej rozpoznávat druhy ryb :-).

Tomáš Kaipr - Profil | St 12.7.2006 0:39:54

Petrsne rozumím a budu čekat na datum. Čolku to co jsi napsaljsem z toho co jsem si našel už vyrozuměl, jen jsem si myslel, jestli takováhle populace j.velkého někde neexistuje myslím si, že by mohla být klíčová k jejich záchraně jako druhu. Stejně je to hrozný na jednu stranu je Francouzi chráněj a na druhou stranu nejsou schopný ukončit lov v ústí řek do moře což ničí nejen jesetery ale i lososy a mořské pstruhy.Myslím si, že by si tady v tomhle měla evropská únie dupnout a zakázat jim to ono mi budem dycky kecat a radit gdyž jde o Afriku Čínu apod, ale pokud to máme pod nosem tak budem dělat, že to nevidíme

colek - Profil | St 12.7.2006 0:04:20

TOME: nevím jestli v labi jsou vhodné podmínky- pro jesetera malého by moýná mohly vzniknout ale nevím protože v povodí labe není původní- je to ale možné. jseter velký je ale na život ve slané vodě vázán tak jako vyza. je sice možné vyzy a jes. velké držet v zajetí ale v přírodě tyto druhy nejspíš budou mít vždy tendenci migrovat. Vytvoření stálých sladkovodních poulací něchterých druhů jeseterů je otázkou desítek né-li více let. jaxem říkalbude to problém- vlastně je- počet volně žijících kusů jeseterů velkých se čítí řádově ve stovkách kusů. jinak Jes. velký je evropský dru a vždy obýval jen evropské moře a řeky. je to taková evropská vyza. Vyza je zas jen výhradně východoasijský druh který se vyskytuje jen v oblasti kaspického moře a černého moře- tzn. vázaný na některé evropské řeky( dunaj) ale se základem asijkých slaných vod

Petrson - Profil | St 12.7.2006 0:01:02

>> Tomáš > je to skvělý počin, s tím rybníčkem, ať se mu daří a rozkvétá. Stříbrňáci jsou problém, oni pěkně dorůstají ke 40, když jsou někde "noví", ale časem se skoro všude začnou přemnožovat, pak zakrní a všechny úlovky jsou ve velikostech +- 20 cm. Asi je to o tom, že dravci po nich moc nejdou, spíš preferují domácí druhy.
Až budu znát pracovní rozpis na zbytek léta, pošlu Ti to mailem a dohodli bychom se na konkrétním datu, kdy bych dorazil.

colek - Profil | Út 11.7.2006 23:53:57

obrázka jsou jen doklad ke dnešním problémům slábnutí golfkého proudu, za poslední desetiletí o třetinu, abych pravdu řek moc se vnich nevyznám jen tak zhruba

colek - Profil | Út 11.7.2006 23:52:20

Golfský proud se dělí na několik větví- (Irmingerův, norský a severoatlantický proud- tyto jsou severní.). Od mexického zálivu se line po pobřeží sever. ameriky kde se odchýlí od pevniny v oblasti Newfoulandu. základní dělení je ale na severní a jižní proud. Severní směřuje k severní evropě a jižní k západnímu pobřeží afriky. zde je tedy důkaz že úhoří monté se dříva dostávalo přírodními vlivy až k ústí labe, rýna, polských řek odra a wisla a k ústím řek skandinávského poloostrova a islandu. dále pak vysvětluje výskyt úhoře v dunaji kam se dostane přes přes dardaneli a bospor do černého moře a pak do dunaje a řek jako dyje jihlava atd.

Tomáš Kaipr - Profil | Út 11.7.2006 23:42:28

Čau Petrsne to by bylo supr, kdyby jsme pokecali naživo jinak myslím si že by nebylo od věci domluvit se všichni koho takový věci o jakých jsme tady psali zajímají a sejít se někde u vody, těžko říct třeba by z toho nakonec vzešlo i něco co by těm našim vodám pomohlo. Sumáři už začínají brát jen těch malejch je nějak míň povodeň je odpláchla,, nach Dresden" tak to teď jistě plundrujou tam, teď se tady zase hodně pomnožily stříbrňáci karasi, občas si tady s tim přemnožováním připadám jak v Austrálii. Přeju tý tvý tůňce s karasama obecňákama aby někoho nenapadlo tam dosadit stříbrnou cizáckou novou krev. Docela se mi teď povedlo vzbudit vesnické národní uvědomění v mladejch rybářích u nás, jsou teď pyšný na to jak jsme zařídili rybníček a všichni maj zakázáno tam cokoliv dosazovat bez schválení, oni na to dohlížej a pěkně si tý funkce užívaj takže si myslím, že u nás stříbrňáci už nemaj šanci.

colek - Profil | Út 11.7.2006 23:39:51

Vase zprava

colek - Profil | Út 11.7.2006 23:39:30

colek - Profil | Út 11.7.2006 23:31:15

BUBU: na blanici vodňanské se běžně vyskytuje mřenka- mohla to být ona ne?

Petrson - Profil | Út 11.7.2006 23:07:47

>> Tomáš Kaipr > ahoj Tomáši, odpovídám později, protože net u mě pár dní nedobrovolně absentoval. Co se toho úhoře týče, tah monté z Karibiku je závislý na Golfském proudu, tudíž se týká spíš jihu Evropy. Ale pokud by se zbloudilý jedinec dostal až k Hamburgu, myslím, že by klidně mohl proplout až k nám – Labe je prostupné po celé délce, čehož důkazem jsou nenen vracející se lososi, ale občas i mořský pstruh, který „zabloudí“. Nejlepší by asi bylo zkusit získat informace o rybách, na něž se ptáš, od nějakých výzkumáků. Pokud vím, UK taky pár zachovalých tůní ve St. Č. Využívá jako přírodní laboratoře. Je však otázka, zda by byli ochotni poskytnout informace. Můžu se spojit s kamarádem, který má v AOPK na starost ÚSES a dotační tituly MŽP, takže některé lokality by měl znát.
Vím o tůni s přirozenou reprodukcí karasa ob., je jich tam dost, přestože místní ji využívají k lovu nástražek. Takže pokud bys o ně měl zájem do Vašeho jezírka, rád poradím – od Vás to není tak daleko. Naši loňskou výměnu si samozřejmě pamatuji, škoda, že se mi vybil mobil a na dovolené jsme se nesešli, letos bych to rád napravil a třeba na den, dva během srpna/září k Vám přijel a na rybách rád pokecal. Mohli bychom to spojit i s tím „záchranným“ odlovem a převozem karasů.

Tomáš Kaipr - Profil | Út 11.7.2006 20:33:32

Dík kluci za vaše optimistické informace, já tady opravdu nikde v okolí na výskyt těchle ryb nenarazil a to jsem se opravdu snažil a jsou tu velmi krásné lokality kde by mohli žít. Labe a jeho přilehlé tůně jsou podle mne na tom s čistotou už velmi dobře a tak jsem si říkal, že by se tam hodilo tyhle ryby dosadit. Myslím si, že tam dříve jistě žily. máme tady velmi hezký vesnický rybníček, který jsme dali do cajku a odstranili z něj karasy stříbrňáky. jsou tam stulíky lekníny a krásné obrovské škeble tak bych tam chtěl piskoře a hořavky dosadit snad se jim tam dobře povede. Jinak čolku to s těmi jesetery velkými, já jsem chtěl vědět jestli nevíš jestli někde jsou schopni dělat netáhnoucí sladkovodní populace jako je to u j.hladkého, který takové populace v Dunaji prý má. Labe u Litoměřic má myslím takové parametry které by takové populaci mohli vyhovovat