Povinná výbava

Zdravím všechny, doufám, že to není hlupá utázka, ale nevíte, jestli je povinné nosit k vodě podběrák a vezírek? Podběrák je samozřejmostí, když jdu na větší vodu, ale když si jdu zachytat na malý MP potok, kde jsou tak plotice a tloušti, dost mi překáží. A vezírek se mi taky nechce tahat, protože stejně všechny ryby pouštím. Jasně, že bych si mohl pořídit malý pstruhový podběrák na záda, ale spíš mě zajímá, jak je to legislativně. Jestli by mi třeba RS mohla dát pokutu, kdybych ty věci u sebe neměl. Díky za odpovědi.
Autor diskuse: Majdo - Profil , 9.6.2006 všeobecné - náčiní, doplňky

Míra Rybář - Profil | Pá 9.6.2006 23:32:34

profo - kus MOKRÝHO (!) hadru pod rybou je lepší než hlína, nebo štěrk a takovej kus hadru už unesu a věřím, že ty A TI CO MUŠKAŘÍ A VLÁČÍ taky. Nehledě na to, že hlavně muškáři používají háčky bez protihrotů a tím lehce vypnou rybu ve vodě.

Kubík | Pá 9.6.2006 21:36:17

Majdo- mam za to, že se od letoška podběrák nosit k vodě podle RŘ nemusí a vezírek ani nemusel.- jestli se mýlim tak mě opravte

profo - Profil | Pá 9.6.2006 14:44:35

opravdu trochu nechápu Vaše rozhořčení ohledně metru. Asi jsem divný, ale jednou je povinný a hlavně svinovací metr (2m) má rozměr 5x5x2 cm šxdxtl.. To si myslím, že je docela malý kousek plastu, který bez jakýchkoliv problémů strčím do kapsy u vesty a ani jeho váha není nikterak ohromná, těch pár gramů taky unesu. Co se týká hmotnosti, tak existují taky dnes už poměrně rozměrově malé mincíře a tak si myslím, že není problém ho mít, jinak se zápisem váha spouhlasím s Honzou P. a to právě s toho důvodu kontroly a informace o celkové váze. jinak si myslím, že to co je popsáno jako povinná výbava je docela pochopitelné a rozhodně bych v tom nehledal zbytečný mouchy. Jinak praxe je taková, že RS nemůže vyžadovat to co není nařízeno a kontrolovat MUSÍ vždy podle předpisů dle BP vydaných k povolence.

Míra Rybář - částečně máš pravdu (někdy je to u vody hnus to co předvádí někteří rybáři), ale nevidím to tak, že by podložka musel být povinná. Je složité vyspecifikovat jak by měla vypadat a hlavně ber to tak, že povinná výbava je koncipována tak, aby platila obecně pro všechny rybáře a ač nejsem muškař, tak si zrovna sortu muškařů a vláčkařů nedokážu dost dobře představit jak tahají podložky (např 75x75cm), když koukají na to jak toho sebou co možná nejmíň nést a pokud možno, tak vše nacpat do kapes nebo ledvinky. Myslím si, že v tomhle má Hraji opravdu pravdu. Zvaž to a poznáš, že na tom něco bude.

Honza Pok.: Máš pravdu v tom posouzení závažnosti přestupku. Osobně by se mi nelíbilo, kdyby rybář neměl u sebe metr, ale přiznám se dobrovolně a myslete si co chcete, řešil bych to poprvé jen domluvou a pokáráním, ale rozhodně bych mu hned nebral povolenku. Tedy pokud by při kontrole nedělal ramena a choval se slušně, pak se k němu taky budu chovat slušně. To mě víc rozčílí, když u něho najdu podmírovou rybu v vezírku a nebo nezapsanou a ponechanou rybu.

Honza Pok. - Profil | Pá 9.6.2006 11:52:13

A ještě jednou - zrovna zapisování hmotnosti minimálně dle tabulek je nutné po rybářích vyžadovat v okamžiku přisvojení vyjmenované ryby, neboť jinak hrozí překročení maximální možné denní hmotnosti souhrnného úlovku. Diskutabilní je odhad těch druhů ryb, které nejsou v tabulce uvedeny. V krajských a celosvazových tabulkách jsou rozdíly v hmotnostech, takže tady orgán z NDR pochybil a já si dám sakra bacha na to, podle které tabulky případně odeberu na čas povolenku.

Míra Rybář - Profil | Pá 9.6.2006 11:49:36

hraji -Pokud je rybář skutečně rybář, sám zváží....
Tak proč se musí zapisovat míra ryby, hned po zapytlování a ne třeba až když jdeš domů a nebo doma?
Pokud rybu navypnu ve vodě, použiju podběrák a není tam tráva, kladu rybu na podložku z pryže, která se používá třeba do koupelny na podlahu. Její rozměr mám 70x45 cm a přepravuji jí stočenou jako karymatku připnutou na báglu. Samozřejmě jí poleju, nebo namočím ve vodě než na ní položím rybu !! Nemusí to být podložka za nějakejch 500 - 1000 kč.

Honza Pok. - Profil | Pá 9.6.2006 11:45:20

Já se nestačím divit... Pokud by mnou kontrolovaný rybář neměl metr ani ponechanou rybu, podíval bych se do soupisku úlovků. Tam bych pravděpodobně viděl tak 20-30 docházek bez ponechané ryby a přátelsky bychom se rozešli bez přestupku.
RS je mimochodem povinna posuzovat nebezpečnost konání kontrolované osoby. V tomto případě bych jednoznačně nazval sám sebe konkrétním lidským orgánem, pokud bych takovému rybáři dělal jakoukoliv pakárnu.
Hraji má pravdu částečně. Znovu říkám, že nebezpečnost přestupku - neprokázání měřidla - u rybáře prokazatelně ryby pouštějícího - se blíží nule. Předpisy píší lidé, vykládají lidé a i lidé je případně porušují. A nejtěžší je člověkem zůstat. Howgh.

hraji - Profil | Pá 9.6.2006 11:34:10

PV: myslíš asi hmotnost, no nevadí, jak jistě víš, orgán sice stanoví zapisování hmotnosti, ale nestanoví, že musí být zapsána ihned, dává ti tedy možnost rybu zvážit doma, nebo dokonce hmotnost jen odhadnout za použití tabulek. Ovšem možnost odhadnout délku ryby nepředpokládá.

Míra Rybář: no to by byla pěkná krávovina, pořád chcete řešit zhovadilost některých rybářů jen dalšími a dalšími předpisy a zákazy a příkazy. Pokud je rybář skutečně rybář, sám zváží, kdy má použít podběrák, kdy použít podložku, není třeba mu to nakazovat.
Dokážeš si představit jak by asi vypadalo to nařízení vlastnit a používat podložku? To by se muselo u každé ryby? nebo by to bylo až od určité velikosti? Nebo hmotnosti? Samé krávoviny. Promiň, ale zkus opravdu přemýšlet, než něco navrhneš :-))

tomas36 - Profil | Pá 9.6.2006 11:25:03

pv: to aby nekdo zmenil rad a upravil ponechani ryby dle miry a vahy
priklad : kapr 50 cm 0,6 kg nebo 25 cm 3,8 kg nebo kombinace
( to byl vtip )

Míra Rybář - Profil | Pá 9.6.2006 10:50:43

hraji - určitě důležitější, než nějaké pravítko, by byla podložka pod ryby. Když vidím některé ,,rybáře", jak válí rybu po blatě, písku, nebo třeba kamení, nařídil bych tuto součást výbavy jako jednu z nejdůležitějších.

PV - Profil | Pá 9.6.2006 10:49:48

Hraji:ještě k tomu metru, tak proč ORGÁN taky neukládá mít u sebe kromě metru, taky váhu????? Váha ryby je taky povinný údaj pro zápis úlovku do povolenky.

hraji - Profil | Pá 9.6.2006 10:16:29

Hyter: orgán nepředpokládá, že někdo provozuje tak zvrácenou zábavu, jako je chyť a pusť, tedy úmyslné lovení ryb, jejich poškozování a poté ohleduplné pouštění. Protože orgán předpokládá, že rybář si rybu, která splňuje požadavky zákona, ponechá a ukládá mu povinost zapsat její délku, logicky uložil i povinnost mít u sebe prostředek ke zjištění délky ryby. Jak jednoduché a logické.
Zkus navrhnout důležitější věci do povinného vybavení. Docela by mě to zajímalo.

Michal | Pá 9.6.2006 10:07:44

brach: Teď jsme tohle zrovna probírali několik dní zpět v Plkárně. Dostaneš povolenku a jsou pro tebe závazné BP, které dostaneš spolku s ní, potud v pořádku. Přijedeš do VČ a koukneš do BP pro VČ, potud se asi shodneme. Ale ti co mají jen povolenku VČ, mají v BP napsáno, že podběrák je povinnou výbavou, ti co mají celosvazovou povolenku a dostanou k ní BP, tam u BP pro VČ NEmají napsáno, že podběrák je povinnou výbavou. Tudíž po držitelích celosvazové povolenky nelze vyžadovat nošení podběráku jako součást povinné výbavy, protože oni tuto povinnost nemají. Jsou pro ně jsou závazné BP, které dostali k celosvazové povolence, nikoliv ty, co se fasují k povolence pouze pro VČ. BP se nevyhlašují jako vyhlášky či zákony ve Sbírce zákonů, proto nejsou závazné obecně pro všechny a nelze u nich konstatovat, že neznalost neomlouvá. Prostě abys mohl říct, že držitel celosvazové povolenky porušil povinnost uloženou mu BP, pak mu tyto BP musíš dát spolu s povolenkou, pokud mu je nedáš, nemůžeš pak po něm takové povinnosti vyžadovat.

Hyter - Profil | Pá 9.6.2006 10:07:22

Nad povinosti mit metr mi zustava rozum stat, myslim, ze jsou dulezitejsi veci ktere by mohly byt v povinne vybave a pokud ryby brat nechci, tak na co ho mam......mozna to organ myslel jako obranu proti rybarske latine, kdyz reknu ze jsem chytil kapra xxl, nemusim ukazovat ze byl taaaaaakhle veliky :-)
ale jinak metr nosim, protoze musim

brach - Profil | Pá 9.6.2006 9:59:15

Michal - klasika je, že pokud někam jedu chytat, měl bych se seznámit s podmínkami rybolovu na onom místě. Nejde jen o dodržování RZ, RŘ nebo BP, ale i o různé Statuty:-((

Sander - Profil | Pá 9.6.2006 9:56:02

Míra Rybář > tam jde o zapsání míry do povolenky, proto ten metr. I když vezmeš "malou", tedy malou mírovou... :-)

Míra Rybář - Profil | Pá 9.6.2006 9:50:06

Majdo - podběrák, ani vezírek povinné nejsou, ale zaráží mě jiná věc. Proč je povinný metr, když ryby stejně neberu a pokud bych vzal malou, tak je to věc RS, aby si rybu změřila a zároveň mojí činnost náležitě ohodnotila.¨Zrovna včera kolega našel u vody metr. Chudák ten, kdo ho tam ztratil a při příští návštěvě ho RS kontrolovala.Vzhledem k tomu, že je to povinná výbava, by asi mohl přijít o papíry.

Ricci - Profil | Pá 9.6.2006 7:53:05

Majdo: řeknu to takhle, podběrák není nutnost, ale až se díky tomu že ho nemáš u sebe připravíš o životní rybu tak si budeš jen nadávat. Osobně bych už nikdy bez podběráku na ryby nešel. A vezírek není povinná výbava. Pokud si nehodláš rybu ponechat tak ti žádný porybný nic neřekne a ani se tě na vezírek ptát nebude. Mě se to ještě nikdy nestalo.

profo - Profil | Pá 9.6.2006 7:47:24

Majdo : je to trochu zamotaný, protože poviný není ani jedna z tebou jmenovaných věcí, ale osobně ti podběrák doporučuji a to hlavně když jdeš někam kde buď máš špatný přístup k vodě (vysoký břeh atd...) a nebo pokud jdeš někam kde to neznáš a nevíš jak bude vypadat břeh a nebo co je možné chytit za rybu. Jinak vzhledem k možnosti místní úpravy v BP pro daný kraj je nutno si změnu prostudovat před začátkem lovu. V BP je tento odstavec :" Při vylovování ryb je osoba provádějící lov povinna zacházet s rybou šetrně. Ryby, které jsou vraceny zpět do vody, je potřeba uvolnit z háčku bez zbytečné manipulace, pokud možno ve vodě. Pokud vězí háček hluboko v jícnu ryby, je nutno háček odstřihnout (odříznout). Za hrubé porušení tohoto ustanovení bude považováno vytahování ulovené ryby po břehu nebo její nešetrné vracení zpět do vody.", a podle něho se musíš řídit. Jak to přesně uděláš je na tobě a posoudit zda jsi to udělal správně je na RS. Přeber si to jak chceš, tak aby to bylo pro tebe a rybu dobře. Jinak jednoznažná odpověď zní ani jedno NENÍ dle zákona a vyhlášky povinné, pokud to jinak neupravují BP.

Michal | Pá 9.6.2006 7:41:08

Petr S.: no, nevím jestli to zapomněl zrovna VČ ÚS, ale prostě není to tam, by mě zajímalo kde udělali soudruzi z NDR chybu ...

Petr_S | Pá 9.6.2006 7:38:41

Michal: Máš pravdu, VČ ÚS "zapomněl" dát podběrák do bližších podmínek v soupisu revírů, který je součástí celosvazové povolenky...

Michal | Pá 9.6.2006 7:27:18

brach: ve VČ ano, ale jen pokud nemáš celosvazovou povolenku, pokud ji máš, pak se na tebe povinnost nosit podběrák ve VČ nevztahuje, viď ? :-)

brach - Profil | Pá 9.6.2006 6:01:56

Opět opakující se otázka. To jste líní přečíst RŘ a BP, které musíte dostat k povolence?
Při současné legislativě je někde podběrák povinný - např. ve Vč. kraji.
A že by byl v tomto státě někde povinný vezírek - tak o tom jsem ještě neslyšel.

Stam - Profil | Pá 9.6.2006 5:44:36

Vezirek neni povinny. Podberak nevim. Sou tu furt o nem spekulace.