Metr na masaře

Měl bych takovej dotaz ? Byly by jste pro kdyby se zavedl takzvanej poplatek za ponechaní centimetru ryby třeba cm kapra by stal 1 korunu atd.. Že by se na konci roku když se jde odevzdat povolenka sečetli centimetry vytáhla peněženka a zaplatily pěkně cm . Svaz by měl peníze na ryby a masaři by si už rozmysleli jestli bude mít napsáno 30 nebo 40 ryb za sezónu .
Autor diskuse: Pytel - , 30.5.2006 všeobecné - ostatní

Unca - Profil | Ne 4.6.2006 23:45:51

mirmen - Žeru tvůj styl.

mirmen - Profil | Ne 4.6.2006 22:48:02

Unca: Pytel nahodil úsměvnou provokačku :-)))
Tobě nenadávám, to si tak nevykládej, vždy zastávám názor - brát ohled na místní vodu !!!

Mimochodem - 80 cm kapr je dobrej na škvarky :-)

Unca - Profil | Ne 4.6.2006 22:41:44

mirmen : Hele, nenadávej mi jen pro to že se mi zdá dobrej nápad kapra třeba na 80cm pouštět. Nejsem odborník a tak nechám otázky o úživnosti atd. jinejm. Třeba od příštího roku bude 70cm horní míra na Poděbrady 1A a Chomoutov 1A. Na těchto revírech je to rozhodně dobrej krok a má mou plnou podporu. O odbornosti názorů v této otázce nic nevím protože sem to od začátku nečet. Ale třeba podle zadání otázky si o odbornosti zadavatele udělěj obrázek sám.

mirmen - Profil | Ne 4.6.2006 21:45:27

Unca: co je to "horní míra"?

U kterých ryb, na jaké vodě?
Má být zavedena plošně bez ohledu na podmínky revíru nebo střední délky dosaženého věku druhu ryby ( na základě přání pablbů, kteří nemají nejmenší ponětí o tom, co je to úživnost prostředí aj.) nebo na základě najakých odborných posouzení??
A pokud na základě odborných posouzení,
tak mi, prosím, osvětli, které názory v této otázce jsou odborné.
Děkuji.

Unca - Profil | Ne 4.6.2006 21:38:11

Zavedení horní míry je dobrej krok, ale taky se to musí lépe kontrolovat. Já osobně mám za rok tak 1 kontrolu stráže, protože chodim večer a stráž převážně ráno. Za porušení míry nebo množství ryb bych bral povolenku na místě a provinilce vyloučil z řad rybářů. Řikal mi jeden mladej rybář, že je chytl porybnej a zebral jim povolenku na jižní moravu. Jenže než ji odevzdal na svazu, tak ti kluci si zatim koupili v pohodě novou. Tak mě někdo řekněte kde to sme. Metr na masaře je častější kontrola stráže a ne nějaká 1 koruna za cm kapra. Neni nic jednodušiho než chytit kapra a nezapsat ho.

tulo - Profil | Ne 4.6.2006 21:24:26

Unca-tady se ale řeší masaři a ne kapraři a porušovaní řadu.

Unca - Profil | Ne 4.6.2006 21:17:35

Řeknu vám svůj názor, ale napřed ke mně. Každej rok chytnu tak 100 kaprů od 40 do 70cm a z toho si jich vezmu tak 10 ( musim něco dat rodině ). Taky se mi nelíbí případy kdy mi kamoš řekne že byl na Poděbradech a chytl 2 kapry 40,5 cm a 42 cm. Zasačkoval je a než to jeho kolega co tam byl snim zbalil tak ještě vytahl štiku 50 cm a tu vzal taky. Byt po mym tak už nechytá. Nesnášim případy kdy dojde chlap ráno do Drahanovic, chytne dva 43cm a v poledne je tam znovu pro dalši dva. Ale na druhou stranu se mi nelíbí, že někteří rybáři porušují rybářský řád ( doba lovu, zavážení atd. ) a oháněj se tím že sou sportovní rybáři a ryby pouštěj. Než se začnou hádat kapraři a masaři tak si nalejme čistého vína. Ano omezil bych počet ponechaných kaprů ročně a zavedl horní míru, ale taky bych dohlížel na plnění rybářského řádu ze strany caprtýmů. A úplně nejlepší je, když příjdete do prodejny JetFish v Olomouci a tam na váz začně řvát nějakej zákazník z řad sportovních rybářů, co lezete do kaprařské prodejny když si berete od vody kapry. Myslím si že chyby by se měly hledat na obou stranách a ne jenom vymýšlet metry na masaře. Tak to vidim já.

mirmen - Profil | Ne 4.6.2006 21:14:48

Pytel, já bych raději zavedl poplatek za blbost :-)

medvěd - Profil | Ne 4.6.2006 21:13:39

Kubík:proč si platím povolenku?No úplně stejně jako si musím zaplatit kurt,když si chci zahrát tenis,bazén,když si chci zaplavat,lístek do kina,když chci vidět film atd

Kubík | Ne 4.6.2006 21:01:27

Ryby zas až tak nemasim, ale tohle mi přijde jako kravina (s prominutim), k čemu teda platíme povolenku ??? Může někdo oponovat, že na údržbu revírů, ale co se týče našeho územního svazu tak je minimální, alespoň mi to tak přijde. Na masaře se musí jinak, třeba zpřísněním RŘ a propo vždyť je to jejich právo. Sice to není "eticky" v pořádku, ale když je to takhle v RŘ.....

tulo - Profil | Ne 4.6.2006 20:59:34

nepomuže-začnou to sušit(((((

Kolči - Profil | Ne 4.6.2006 20:55:33

brach: jo, to bude nejlepsi :-))

brach - Profil | Ne 4.6.2006 20:52:38

A co zrušit mrazáky?

Pyzda | Čt 1.6.2006 21:49:54

pety : každý zde by asi uvítal, aby si mohl "lépe" zachytat, ale ruku k dílu přikládá velmi málo lidí a myslím, že to není ani účelné. Všichni "přikládáme" peníze a to si myslím, že je dostatečné. Tvé vývody vycházejí z infekce pseudonázorem zdejší většiny a proto s ním zkusím polemizovat .
1) Proč nemůže být redukcí (čistě teoreticky) platba např za 1cm ponechané ryby. CaR se to tedy netýká.
2) Tento bod je v rozporu s bodem 3). Zavedením horní míry ti těžko budou dorůstat ty 42cátníci, o ostatních rybách nemluvě.
4) Efektivní hospodaření je nutnou podmínkou změny, ale nedá se zavést na písknutí a naopak, změna je nutnou podmínkou dobrého hospodaření a je to na velmi obsáhlou diskusi.
5) Důslednou kontrolu (při platbě např. za 1cm) lze provádět i za pomocí "závisti". Jistě se ví, kolik si kdo ponechá ryb a kolik by za ně zaplatil ne? Navíc vyrušením většiny BP by na zásadnosti nabylo ponechání si nezapsané ryby.
Bohužel tvůj náhled na věc nepopisuje další a podstatnější problémy a reakci většiny rybářů, kteří jsou s dnešním stavem relativně spokojeni.

ZN - Profil | Čt 1.6.2006 20:21:35

Jiri nenadal :
vadí nám to proto, že by jsme byli rádi, kdyby naše děti a vnuci mohli jít taky někdy v budoucnu na ryby a ne jen k mrtvé stoce. Co je dnes povoleno, to bohužel tuto budoucnost nedovolí. Nevidíš si na špičku nosu.

Jiri nenadal | Čt 1.6.2006 20:17:26

Že vás to baví někoho napadat.Každého je to věc kolik ryb si od vody odnese.(Myslím povolené množství)A když vám to tak vadí tak k vodě nechodtě a sedˇte doma.

fikus | Čt 1.6.2006 20:07:51

pety> to je jak manifest z LP 1848 :-)

Vláďa | Čt 1.6.2006 18:56:02

Pety : souhlasím s tvými argumenty, cítím to stejně.

pety | Čt 1.6.2006 17:44:31

Zdravím všechny přítomné a diskutující.
Předně bych řekl, že se mi zdá zbytečné někoho napadat nebo osočovat. Na kvalitě diskuze to nepřidá.

Teď k tématu. Všeobecně se ví, že vymahatelnost práva v naší zemi není na dobré úrovni. Ani u nás rybářů to není jiné a obávám se, že tomu tak ještě nějakou dobu bude. Každý rybář by rád šel k vodě s pocitem, že ryby ve vodě jsou, je jich tam dostatek a
je jen na jeho šikovnosti jak si zachytá a jaké ryby se mu podaří přelstít. Pro to, aby tomu tak bylo ale musíme všichni přiložit ruku k dílu. To nejdůležitější zde již zaznělo.
1) Zredukovat počet ušlechtilých ryb, které si rybář může odnést ( jsou tací, co mají ryby opravdu rádi a i těm si myslím, že by řekněme 50 ryb mohlo stačit )
2) Zavést horní hranici míry ušlechtilých ryb
3) Možná zvýšit míru některých ryb, myslím, že kapr pod 42 cm by měl mít možnost ještě trochu povyrůst
4) Efektivní hospodaření MO ( nemyslím si, že sportovní rybolov by se musel potýkat s nedostatkem
prostředků na zarybňování, údržbu revírů atd...)
Pokud se o své revíry budou starat profesionálové, myslím, že to půjde. Protože, kdyby to nešlo, nevznikalo by spoustu soukromých revírů.
5) Důsledná kontrola a hájení práv uživatele revíru a samozřejmě hájení práv rybářů, kteří všechny stanovené podmínky dodržují. To samozřejmě souvisí s hospodařením MO. Věřím, že tam, kde se investuje do prof. RS, která bude v takovém počtu a s takovým vybavením,aby každý den( nebo alespoň podobně často ) zkontrolovala revíry, projeví se to na kultuře rybolovu i v peněžence MO.

Je na nás, abychom na schůzích důsledně prosazovali výše uvedená pravidla a nepřímo se tak podíleli na tvorbě moderního RŘ, který bude určitým způsobem reflektovat na vývoj rybaření. Jsem přesvědčen, že v případě, že se nám podaří postupně přesvědčit zástupce MO, o správnosti našich návrhů, jsme zase o krok dále a svazy na tuto skutečnost budou reagovat.

Tímto vyjadřuji pouze svůj vlastní názor, jsem pouze řadový rybář a pokud se v něčem mýlím, rád se nechám poučit, nejsem vševěd.

Za délku se předem omlouvám.

Neo - Profil | Čt 1.6.2006 14:42:40

ZN já jsem pro.