Rybářské srazy, minisrazy, závody a podobně.

Pořádáte-li nějaký rybářský sraz, nebo závod, zvládáte to organizačně? Mám teď na mysli základní psané i nepsané zákony, které ctí vesměs každý slušný rybář (ne grilování selete a chlazení Gambáče :o) a to, nepoškozování přírody při případném vjezdu dopravními prostředky (pokud je nezbytný a běžnému účastníku silničního provozu povolený), šetrné zacházení s ulovenou rybou a její opatrné vrácení vodě, úklid břehu a využitých pozemků po skončení závodu, uvedení rozježděných (původně travnatých) cest do stavu jako před akcí ?
V mém okolí se již stalo pravidlem pořádat různé závody (kterých se neúčastním) a vzhledem k tomu, že se tyto akce konají v centru města a jsou na očích ne jen rybářské veřejnosti, ale i běžným občanům, mají všichni možnost sledovat co se na této "rybářské" akci děje. Na to, že si postěžujeme v kolektivu klasických, přírodu milujících rybářů u piva už jsem si zvykl. Ale je mi proti srsti, když jsem laickými pozorovateli s těmito závody spojován jen proto, že jsem rybář a napadán za "dobytčí" chování s úlovky (sypání zvážených ryb z kýble do vody z velké výšky, někdy i na kameny), ničení přírody (rozjezděné louky terénními vozy), bivakování v centru města u vody (rovnocenná konkurence bezdomovců :o)
Jak k tomu přijde slušný rybář, když ulovenou rybu uloží zpět do vody jako dítě do peřinky, na ryby jede třeba i na kole, nebo s vozem zajede tak, aby nenadělal na porostech žádnou škodu? Dají se takovéto závody ještě nazývat SPORTOVNÍ RYBAŘINOU?
CO VY NA TO ????
Autor diskuse: Vokoun - Profil , 23.5.2006 všeobecné - ostatní

Vašek | Pá 26.5.2006 20:26:33

Již podruhé zajišťuji dětské rybářské závody a to co jsem si přečetl je špatné ,ale na druhou stranu rybářy jsou dospělí lidé a měli by znát rybářský řád a také ten kdo tyto závody pořádá a píše propozice a většinou se také píše ostatní dle rybářského řádu .Jak máme přesvědčit ty mladé že to co vydí je špatné že to tak není právě tak a že se ten či onen rybář nechová tak jak má psáno v rybářském řádu ,závodící děti kteří mají dohled jak třeba rodičů tak i rozhodčích složených ze starších členů za přestupek že rybu hodí do vody jako kámen lze upozornit a vysvětlit proč to nemá dělat .Zase je otázkou zda chodí třeba do kroužku a jak je ten vedoucí vede ,musíme si uvědomit že z dětí je možno vychovat lepší rybáře než ty co jedou na závody se jen opít a užít srandy.

miki - Profil | Pá 26.5.2006 18:33:09

Vokoun: 1. Závody se nikdy nezrušej a budou tam dál.
2. Byl jsi u toho a neudělal jsi nic.
3. Poslední věc. Známe se a já vím, že jsi inteligentní člověk. Vím, co tě štve a už jsem psal, že s tebou v mnoha bodech souhlasím. Jediný, co nechápu je, proč píšeš o špatném chování na minisrazech atp. Ty závody beru, ale jinak jsem se nikdy s nesportovním chováním nesetkal. Já tady nechci slovíčkařit a internetově s tebou bojovat. Jde nám v podstatě o společnou věc-slušné zacházení s rybamy, ale jak říkám, ty závody tam budou a když ne tady, budou jinde a nikdo a nic s tím neuděláš, tak že tahle celá debate je v podstatě o ničem. To je všechno co jsem chtěl říct a končím debatu.

Angler: Proč se do mě navážíš. Vyser se na mě, jako já na tebe a nevotravuj.

Angler - Profil | Pá 26.5.2006 11:41:39

Takovej malej OT a zároveň poslední moje reakce na tohle téma: Přečti si to pozorně... já jsem se ! nesnažil ! srovnávat závody s něčím jiným... Jen jsem psal že se nedá posoudit kdo na to má a nebo nemá jen tak... Někoho to nebere, tak se na to vy....
Hotovka.

Vokoun - Profil | Čt 25.5.2006 19:57:09

miki:
1)co se týče závodů, tak asi zrušit, pokud se takhle zachází s rybama.

2) pod farou jsem já nezmasil ani jednu rybu a ty to dobře víš. Nebyl jsem tam sám a tenkrát jsi to pochopil. Nějak ti vynechává paměť, já mám svědomí čistý. A nemohu druhému rybáři nařizovat, kam si má usmrcenou rybu uložit. To je jeho boj.
A pokud už ji ten druhý zmasil, tak stejně musím na jeho obhajobu říct, že jí zabil rychle a bez utrpení (na rozdíl od "rybářů" závodníků).
Taky mi nejde do hlavy polemika v čem by se měla zabitá ryba válet ? Podle tebe v kočárku v zabalovačce? Tobě taky bude po smrti jedno v jaký rakvi tě pohřběj :o)
Teď jsi ale opravdu vytáhl mírně řečeno ne pravdivé argumenty. Tím to, co se děje na závodech neospravedlníš !!! :o)))))

Měl jsem za to že už nezávodíš a že tě tohle téma nechá chladným.

EDIT: 3) vůbec jsem se nenasral (to že na TO nemám) Agler ti to napsal výstižně a i já jsem to popsal podobně.

miki - Profil | Čt 25.5.2006 15:37:43

Vokoun: Já chápu, že se tě dotklo, nebo spíše, že ses nasral tím, že jsem ti řekl,že na to nemáš. Já ti řeknu upřímě, že už na to nemám taky a že bych se " samochválil"?? to je hovadina.
Nic méně s tebou souhlasím a veřejně říkám: Máš pravdu.
každej by se měl chovat u vody tak, aby své místo k lovu opustil pokud možno ve stavu stejném, jako když na něj vkročil. Sám ale víš (vždyť na to koukáš z okna), že při takovém množství chycených ryb to prostě nějáká odskáče. Je to ale jedna ze sta. Myslím, že je horší, když v lese někdo odbouchne srnu, než když lekne pár cejnů. Jasně, jsou to taky ryby a je mě jich líto a rovněž s tím nesouhlasím, ale jak to udělat, aby se to nikdy nestalo?? To prostě nejde. Snad jen závody zakázat, ale s tím nikdo nebude nikdy souhlasit.
A ještě jedna věc k té samochvále. Ty mluvíš o klidu v lůně přírody a zacházení s rybou jako v peřince. Já říkám dobrý, ale vzpomeň si na sebe, jak jsi chytal pod Farou a zmasil si kapra a lína. VÁLELI SE V KRVI A BLÁTĚ NA BŘEHU.
Viděl jsem to já, mdmejchal, Matrix a Strejda. A teď tady budeš kázat?? Já jsem mlčel a neříkal ti tenkrát na to nic i když tě ostatní odsoudili--ještě jsem tě obhajoval se slovy: "každej si přece může odnést rybu" Na druhou stranu by jsi se za to zacházení s rybama měl stydět.

Angler: Na tvou odpověď nehodlám reagovat, protože je evidentní, že nevíš o čem mluvíš. Nemotej klid u vody se závodama.

Vokoun - Profil | St 24.5.2006 7:48:47

Spinner: je vidět že jsi nečetl celou otázku a neprohlédl jsi fotky i s komentářem pod nima.
Tak ještě jednou. Do míst kde byly závody se zajíždět nesmí (vjezd je po protipovodňovém valu a po cyklistické stezce a pak po nezpevněné komunikaci). Nikdo jiný, krom těchto lidí kterým záhadně vydali povolení na tato místa zajíždět nesmí.
Žádná polní cesta tam před závody nebyla, byla tam všude krásná, zelená louka . Tu voranici tam nadělali při zajíždění.
Než se někoho budeš zastávat (typoval bych že sám sebe ;o), pořádně se podívej o čem se píše a co je na fotkách.


Angler: tak, tak... Dík, líp bych to nenapsal.

Angler - Profil | Út 23.5.2006 23:13:12

miki > ---a co se týká tvé účasti v těchto závodech, není to možná proto, že bys nechtěl, ale proto, že na to nemáš.--- hehe
No to je zajímavej výklad... proč by na to neměl mít? Třeba na to má... Je spoustu lidí, které tohle prostě neláká, já i kdybych chytal sebelíp, tak na závody z vysoka se.., protože dám vždycky přednost tomu, když se procházím okolo řeky sám, obklopen jenom přírodou, maximálně ve dvou s kamarádem na úhoře nebo jinou sedavou metodu, aby bylo s kým povídat... Závodit nepotřebuju, a určitě v tomhle nejsem sám, nepotřebuju si nic dokazovat, stačí mi cokoliv co chytnu, každá rybka mi udělá radost...

Spinner - Profil | Út 23.5.2006 23:01:38

Vokoun:Pokud na to koukam, tak bych tipnul, ze jsou to Pardubice.Co se tyce tematu zachazeni s rybou, k tomu nema cenu se vyjadrovat.Zalezi na kazdem jedinci jak se k tomu postavi, jak uz podotkl miki.Jen mi porad unika co tu vlastne resis s tou prirodou.Pominu-li bezvyznamne akce jako je sraz par rybaru nebo male gulasovky, tak se vsechny velke zavody konaji vzdy tam, kde je dobry prijezd, nekde ve meste apod.A to, ze je na brehu uslapana trava nebo ze polnacka, ktera je tam i pred tim neni rovna, ale vlnita od toho jak zaprsi.Na trave stoji i auta u jinych akci nez rybarskych.Za rok objedu vsechny velke zavody v republice a jeste jsem nikde nevidel, ze by se priroda nejak devastovala-mineno nevratne poskodila.Treba na Morave v UH je po GP svah totalne seslapanej a za tyden tam prijedes a uz ani nepoznas, ze tam byl zavod.To se na mne nezlob, ale neverim, ze chodis a zkoumas, ze tohle steblo travy bylo jinak nez vcera.Co kdyz ti tu travu uvali dest.Pujdes si na nej take stezovat?Odpadky jsou jina.Ty by mel poradatel bezpodminecne odklidit.

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 22:38:49

miki:
1) proč nesrovnávat všechny srazy a závody? Jsme v jedné přírodě a měly by pro nás platit pro všechny stejné (ani by nemusely být psané) morální a etické zásady.

2) povolení určitě mají, potkal jsem náhodou kamaráda z místního oddělení státní policie ČR a ten mi to potvrdil. Nicméně podotkl, že měli (údajně) za povinnost uvést pozemek do původního stavu na vlastní náklady a že nechápe, jak jim někdo takové povolení mohl vystavit. Policie prý z toho má mírně řečeno smíšené pocity.

3) co se týče mojí účasti, tak tvoje poznámka (že se neúčastním protože na to nemám) je nějak mimo mísu. Ale lze souhlasit v jedné věci, nemám na to, a to ŽALUDEK. S takovým závodem bych nechtěl mít nic společného. Spíš mám ale dojem, že s tebe teď vypadla samolibá sebechvála. Vím že jsi kdysi vyhrál nějakou tuhle ligu. Tak se chvástáš :o)
Pro mne je rybařina relax, odpočinek ve volném čase. Obdivování krás přírody.
Každý má na to, čemu se věnuje intenzivně. Já se kupříkladu věnuju martial arts, jestli ti to něco říká a taky nikomu neříkám na potkání že na to nemá.
Jestli ale máš zájem (jak vidím) dokazovat někomu na co má a nemá, můžeme udělat závody. Dvě disciplíny.
a) Rybařina-plavačka
b) Vale tudo (alternativně Street Fighting)
Oboje se dá odbýt na louce na břehu Labe ;o)

4) Zacházení s rybama. Je fakt, že ne zdaleka všichni se chovají k rybám tak prasácky. Pozoroval jsem spoustu jedinců kteří ryby vážili a pouštěli šetrně. Proč si tedy pořadatel ty "prasáky" nepohlídá a příště jim třeba nezakáže startovat?

5) Štve mne, že se tady spousta lidí ohání velkými slovy jak nenávidí masaře, jsou zastánci "chyť a pusť", podepisují K-70 atd.atd. A takovýhle exscesů si nevšímají. Asi mám smůlu, že bydlím přímo naproti místu kde se podobné události odehrávají.
Není pro mne pochopitelný, že pro každého platí jiná pravidla. Udělat běžný rybář jen setinu toho co tady pozoruji a vidět ho RS, tak je bez povolenky.

miki - Profil | Út 23.5.2006 19:38:12

Vokoun: Já bych chtěl jen podotknout, že tohle se nevztahuje na minisrazy -konkrétně třeba MRKu atp. Tam jsem neviděl jedinou uhynulou rybu a na srazech MRKu jsem byl 2x a vše naprosto v pohodě. Tvé fotky jsou z plavačkových závodů typu 1. liga atp. a s běžnými srazy bych to rozhodně nesrovnával. Co se týká vjezdu aut, mají vždy povolení a co se týká tvé účasti v těchto závodech, není to možná proto, že bys nechtěl, ale proto, že na to nemáš. Nic méně, s jednou věcí musím souhlasit. To zacházení s rybamy není vždycky úplně 100%, ale při nachytání 10kg ryb to prostě nejde. Všichni se snaží, aby měli vezír dostatečně ponořenej do vody a samozřejmě aby se s rybama zacházelo dobře. přesto se občas najde někdo, kdo tuhle zásadu poruší. Je to špatný, ale je to tak. A hlavně, je to v lidech.

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 12:10:53

MrKos: proto se právě ptám, jestli se takovéto závody dají ještě nazývat sportovní rybařinou, nebo již patří do jiné kategorie. Co třeba busines rybařina? A o penězích to na některých těchto srazech asi je, jelikož co jsem se měl možnost dozvědět, nebývají to vždy ofiko plavačkové závody, ale jeden všemi známý "rybář", si pronajal tenhle plac na uspořádání jakéhosi srazu pro ??? zřejmě své známé. Nejvích škody bylo naděláno právě na tomto setkání. Fotky co jsem použil jsou z jiného dne, možná že tentokrát z oficielních závodů, ale nevím to jistě. Jistě ale vidím následky. A je jedno jaký závod, nebo sraz to byl. V každém případě by se měla příroda šetřit a pokud se zdevastuje, měl by ji pořadatel na svoje náklady zrekultivovat do původního stavu.
Zacházení s úlovky je zase jiná kapitola...

MrKos - Profil | Út 23.5.2006 11:39:57

Vokoun: tady je problém ten že jsi do jedné otázky sloučil neslučitelné a to jsou minisrazy třeba MRKu nebo společná setkání různých jiných rybářů, gulášové závody, a ligové či neligové plavačkové závody.... První dvě kategorie bych vyšktrnul rovnou a o těch těch druhých je možné již diskutovat... I gulášovek jsem ( většinou jako pozorovatel ) objezdil poměrně dost a pokud si dobře pamatuju tak takové akce v drtivé většině nejsou o kvantech ryb ale tu a tam o nějakém kaprovi kterej jde stejně na pekáč... Bordel na břehu většinou zůstává ale MO s tím počítá a dlouho si ho tam nenechá... Už i možná proto že spousta takových rybníčků je v obydlené zóně....
Poslední kategorie je jistě diskutabilní ale to nemůžu posoudit protože tam nejezdím...

Aladin - Profil | Út 23.5.2006 10:20:33

Vokoun:na prvním srazu Bulváru jsme neměli co zmasit, protože se téměř nic nechytlo.....)))))))))

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 10:10:06

profo: taky jsme dělali sraz (opovrhovaného :o) Bulváru. Poznal jsem tam jen slušné lidi. Na fotky mrknu, dík za odkaz.

profo - Profil | Út 23.5.2006 10:08:03

Vokoun : tak to je dost hudtej brutus...:-((( když jsme měli srázek na Roudný - JČ, který pořádal Vláďa tady z MRKu, tak to vše proběhlo v pohodě a bez jakékoliv újmy na přírodě. Jediný kdo zajel autem až k vodě byl náš kolega - vozíčkář, u kterého je to pochopitelné. Ostatní odstavili své přibližovadla na vyhrazeném prostoru pro ně a k vodě absolvovali cestu po svých. Pokud chceš kouknout na fotky, tak jsou tady na MRKu a autorem je Kolči. Najdeš je v jeho kartě.

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 10:06:49

Tento obrázek je běžný u protějšího břehu. Stovky polomrtvých ryb, kterými si plní rackové žaludky .... :o( V zimě jsem tu zadal otázku o kormoránech.

http://www.mrk.cz/otazky.php3?id=10474

Teď přemýšlím, kdo je horší. Nemají k nim tito "rybáři" daleko. Rozdíl je "jen" v tom, že kormorán loví z hladu. Proč se ale takto chová ČLOVĚK ????

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 10:00:55

"Šetrné vracení" úlovků do vody. Jelikož jsem neměl tentokrát moc času sledovat celý závod, podařilo se mi zachytit jedno z těch ŠETRNĚJŠÍCH. Jinak je běžné i sypání ryb na kameny :o(

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 9:58:20

Samotné zacházení "rybářů" s úlovky. Vlečení ryb ve vezíru po břehu :o(

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 9:55:28

Zde byl v délce cca půl kilometru vysoký porost plný různé drobné havěti (kobylky a jiný hmyz, žabky). Kachny zde mívají hnízda. Nyní v celé délce zváleno :o(

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 9:51:05

Tudy z jedné strany porostů stromů vedla vyšlapaná pěšinka v trávě. Nyní je v délce víc jak půl kilometru rozježděná polní cesta.

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 9:45:46

Zde byla krásná zelená louka, kam se místní lidé z protějšího břehu kde je sídliště, chodili opalovat. Nyní je z této louky s trochou nadsázky tankodrom. (toto je místo na té druhé fotce po odjezdu "rybářů" )

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 9:43:34

Pro ilustraci nejké foto. Tady je najeto cca 20 vozidel až k vodě. Najíždění je prováděno po protipovodňovém valu, po ztezce určené pro cyklisty. Vozy parkují těsně u vody na nezpevněné komunikaci. V době největších závodů počet vozidel překračuje stovku. Lokalita je v klidovém centru města, v těsném sousedství městkého parku.