Pomozte zachránit rybník

Zdravím všechny zúčastněné. Myslím, že vy nám můžete pomoct zachránit rybník.. Městský úřad v Orlové rozhodl o zasypání rybníka, který už máme nejméně 100let. Vždy to byl chovný rybník plný ryb, v pronájmu ho měl rybářský svaz. Najednou si město vymyslelo nějake stupidní argumenty a chtějí ho zahrabat. Více viz http://oa.macura.cz/phpBB2/viewforum.php?f=4
a http://oa.macura.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=20 .
Pokud má někdo jakýkoliv nápad, jak rybník zachránit, jsme samé ucho. Nevidíme jediný důvod k utrácení peněz za násilné zbytečné změny v přírodě. Děkujeme.

Autor diskuse: Lukas Macura - , 23.5.2006 všeobecné - ostatní

Lukas Macura | Čt 22.6.2006 14:21:15

Jen pro informaci, stale bojujeme, je to opravdu boj s vetrnymi mlyny, ale pomohli nam ochranari a uz to nasi radni nebudou mit tak jednoduche.. Napisu sem az dojde k nejakemu definitivnimu rozhodnuti, zatim stale bojujem. Chceme rybnik predat mladym rybarum, maji tady organizaci. Starali by se o rybnik a pri tom se muzou neco naucit. Staci tam nasadit nejakou bilou rybu. Co vy na to ?

Jeste se chci zeptat, nevite jak je to se samocistici schopnosti vodnich toku ? Pritok do rybnika je totiz cim dal vice zaplaven splasky :(( Existuje nejaky vhodny zpusob, jak to vyresit? Vubec se v tom nevyznam. Samozrejme nejlepsi by byla kanalizace. Ale na tu nasi radni nemaji kdyz za 5.5 milionu zahrabavaji rybniky :((

Lukas Macura | St 31.5.2006 23:31:57

Takze, pokud to jeste zucastnene zajima, zde je odkaz na nejakou fotodokumentaci: http://oa.macura.cz/phpBB2/viewtopic.php?p=191#191
Je to opravdu zalostny stav, ale porad nam pripada logictejsi udelat z rybnika zpatky rybnik, nez neudrzovanou travnatou plochu. Za par let na ni totiz mozna vyroste i nejaky hypermarket :(, to az se zapomene ze tam byl rybnik a ze to puvodne bylo zasypano pro sportovni ucely..
Informace o rybniku se objevila i v reportu. Myslim, ze s tim, co mame, uz se nam podari rybnik zachranit. Dekujeme. Budeme dale informovat.

Lukas Macura | Čt 25.5.2006 13:25:55

Na email jsem neodpovedel, protoze v posledni dobe resim vice problemu a proste nestiham. Ale myslim, ze jsem vse popsal dostatecne zde. Nechci po nikom, aby za nas neco delal. A take jsem vsem podekoval za napady. V soucasne dobe davame dohromady podklady a fota. Az budu mit v neco v ruce, samozrejme to sem poslu, pripadne na mail, pokud to bude nekoho zajimat. Pouze jsem se zeptal, zda nekdo neni z okoli a nezna kontakt na mistniho clena rybarskeho svazu. Vubec totiz nevim, kde tato organizace sidli a jak je organizovana. Mesto tvrdi, ze rybnik nechteli do pronajmu. Chci se ujisitit ze tomu tak je a do jakych podminek je mesto tlacilo, ze to nevzali. To je vse. Samozrejme budu zjistovat i po vlastni ose, jen mi pripadalo logicke ze sem muze zabrouzdat nekdo z okoli kdo bude vedet.
Jeste jednou dekuji za hodnotne navrhy.

brach - Profil | St 24.5.2006 18:43:08

Vážený pane Macuro, existujete-li:
Ve snaze pomoci jsem odpověděl dle svých možností. Poslal jsem vám i e-mail.
Nyní tápu. Ze začátku se jednalo o rybník. Nyní to už rybník není. Cituji:"Je fakt, ze v soucasne dobe se to rybnikem nazvat neda".
Na e-mail jste neodpověděl. A teď už potřebujete kontakt na Mo nebo nějakou organizaci.
Pokud existujete vy i ten skororybník, věřte, že za vás nikdo nic neudělá. Nápadů zde máte dost, tak se už trochu starejte sám, event. lidi v Orlové. My za vás nic nevyřešíme.

Milan B. (MB) | St 24.5.2006 12:48:17

To Lukas Macura: Hod sem nejake foto, at lidi co ti radi vedi jak to tam dneska je.

Lukas Macura | St 24.5.2006 11:05:17

Voda tam je ale je ji malo. Tedy to co naprsi a co neodtece rozbitym bidlem. Je fakt, ze v soucasne dobe se to rybnikem nazvat neda. Tohle si panove vymysleli dobre.. Vypustili ho a rozbili, aby tim zrusili argumenty o tom ze je to rybnik. Rybnik se samozrejme vypoustel casto predtim, rybari delali vylov, takze jsme pocitali, ze ho zase nekdo napusti. Ale opak je pravdou a z nicehonic prisli urednici mesta s tim, ze delaji stavebni rizeni o sanaci. Az v tu chvili jsme se do toho trosku zakousli. Lidi si samozrejme stezovali uz predtim, ze rybnik je vypusten, ale urednici z mesta spolehlive ignorovali vsechny stiznosti.
Prosim, v tuto chvili bych potreboval, protoze jsem dnes dostal vyjadreni mesta, nejaky kontakt na rybarsky svaz nebo organizaci v nasem okoli, ktera by o rybnik pripadne projevila zajem (at jiz odkup nebo pronajem). Mesto tvrdi, ze to nikdo nechce. To mi pripada jako totalni blbost. Mesto udajne delalo i drazbu, ale nikdo se te "drazby" neucastnil. Taky velmi podivne. Stale nemuzu pochopit, kdo muze mit tak eminentni zajem na zasypani rybniku. Zakazka prece musi jit pres verejnou obchodni soutez, tak si tim zadna firma nemuze byt jista.. Ale je evidentni, ze za tim nekdo stoji..
Kdyz jim dam pod nos papir o tom, ze se o rybnik postara nejaka organizace a nebude je to stat ani korunu (nebo minimum, tedy oprava bidla a pritoku), nemuzou pred obcany ustat utraceni 5ti milionu.
Dalsi vec je, ze nemaji zadne dalsi plany co s tim dal. Dalsi penize pak prece pujdou do udrzby travnate plochy, ktera vznikne. Fakt to nechapu.

G.Moolis - Profil | St 24.5.2006 10:27:19

Lukáš: Jestli chceš, napiš mi na mail. Pokusil bych se ti sehnat nějakého botanika od vás z regionu. Pokud je tam ten rybník dlouho, je reálná šance, že se nějaká rostlina stojící za ochranu najde. jenom nechápu, jednu věc. Chceš zachraňovat rybník, ve kterém není voda? Žádná? Jde Vám o tu plochu nezasypanou (mokřad), chcete znova rybník napustit? Dost podstatná věc.

Michal | St 24.5.2006 10:25:06

rybomil: to neřeš, o kompech toho taky moc nevím, občas taky tápu a někdy je řešení velmi jednoduché, pak se nad sebou těžce zamýšlím apod. :-) no, když něco nevím, tak se zeptám,ne ? :-)

rybomil | St 24.5.2006 10:19:03

Michal: Netušil jsem, že tak jednoduché, jsem holt PC trdlo....

Lukas Macura | St 24.5.2006 10:03:36

Opet zdravim. To je prave ten problem, ze rybnik neni rybnik. Tedy fyzicky ano, ale v katastru je veden jako ostatni plocha. A to je ta pakarna. Nekdo zadrbal katastr, 100 let si nevsiml, ze je tam voda a najednou maji silny argument ze rybnik se musi zakopat. A dalsi argument je ten, ze uz tam vlastne voda neni. Coz je ale opet dusledek prace fotbaloveho klubu, potazmo mesta. Ano, rybnik kdysi slouzil jako pozarni nadrz. Zrejme uz nikdo v Orlove nepocita ze muze horet. U rybnika vzdy probihalo nespocet pozarnich cviceni. Zde http://oa.macura.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=20 je odkaz, kde jsem se snazil to popsat.
V kazdem pripade, dekuji vsem za podnetne navrhy!

Petrson - Profil | Út 23.5.2006 20:41:39

>> Lukáš > EDIT: Ještě mě napadlo - pokud je rybník v katastru zanesen jako vodní plocha, můžete se také obrátit na Agenturu ochrany přírody a krajiny (chráněná teritoria, fauna a flora jsou jejich parketa). Pokud je např. rybník zahrnut v pásmu ÚSES = Územní systém ekologické stability (což zjistíš tamtéž), čemuž bych se dle mapy ani tak nedivil - a podotýkám, nemusí hned jít o nějaký druh chráněného území - částečný úspěch by to mělo zaručovat. Mám velmi dobré kontakty na vedení AOPK s celorep. působností. Chtěli-li by si to zkusit touto cestou, pošli mi mail (v kartě) s podrobným popisem situace a pokud možno oním výpisem z katastru, ať máme pro začátek aspoň něco v ruce. Pak se můžem pokusit zatahat za nitky.

Petrson - Profil | Út 23.5.2006 20:22:37

>> Lukáš Macura > Ono zlikvidovat rybník, vedený na katastrálním úřadě jako vodní plocha, není jen tak. Minimálně by to mělo být zaneseno v územním, OÚ odhlasovaném, plánu, "rekonstrukce" musí být provázena stavebním povolením (jak už psali kolegové níže) atd. Takže zkuste zjistit na katastrálním úřadě, jak je plocha zanesena, a nejen na místně příslušném OÚ, ale třeba i na KÚ, zda jdou chystané změny oficiální cestou a jak jsou ošetřeny. Pokud nejsou, jde o porušení zákonů.

Jan Černý | Út 23.5.2006 16:55:30

Přeji lepší den. Nevím, který z zoho množství rybníků je ten pravý, jak je rybník veliký. Ale z hlediska minimálně ochrany přírody by bylo fajn nechat plochu pro vodní ptactvo, vytvořit pokud možno rekreační oblast s případným koupáním, vykašlat se na produkční rybářství - mít revír např. pro dravce, ... Je to těžké. Lidi jsou neuvěřitelný svině. Pokud by v okolí rybníka byly podmáčené louky se zajímavou vegetací, dalo by se to uhrát na nějaký stupeň ochrany, minimálně přírodní park, Ostravu neznám, je mi líto. To že je rybník vypuštěný nahrává pro jeho aspoň částečné odbahnění, samovolné desinfekci a přirozené degradaci organických látek na úrodnou půdu - hnojivo dejme tomu

JKL - Profil | Út 23.5.2006 16:42:44

Nenapsal jsi, jaké měl rybník původně určení - není to náhodou retenční nebo požární nádrž? Pak by šel použít i zákon o požární ochraně, pokud je tam v okolí nějaká vodoteč, studny .... možná Vodní zákon. Jinak i na demolici musí být stavební povolení, občanské sdružení může být účastníkem řízení (na vlastní žádost, pokud záměr zapadá do jeho náplně). Možnosti by se našly ale připrav se na neuvěřitelnou pakárnu. :-((

Michal Jakš - Profil | Út 23.5.2006 16:24:09

Jo už se zaregistruju, ale necham to na ráno. Jinak muj mail : michal_jaks@vuv.cz

Michal | Út 23.5.2006 15:52:59

rybomil: když najedeš šipkou myši na jeho jméno u příspěvku, tak se ti e-adresa zobrazí na spodní liště prohlížeče :-)

Vase jmeno zde David | Út 23.5.2006 15:40:13

to se omluvam,za to že,jsem napsal,že tam ten rybník není.Kolik tak může stát obsádka raků :-) ?

rybomil | Út 23.5.2006 15:30:22

Michal Jakš: No ale když nejsi registrovaný, jak máme vyloupnout Tvůj mail? Někdo to jistě i tak zvládne, ale já ne.

ХА da madafakin ХАР - Profil | Út 23.5.2006 14:24:55

jo jo, velkej megasvaz, ve kterem se ledasco ztrati a prkotinama se zadnej agent ve vedeni zabyvat nebude

a to se jeste i dnes najde silenec, kterej bude i nadale tvrdit, ze hospodareni mensich, privatnich subjektu je horsi, nez poklicka zmrdosvazu

Royal Wulff - Profil | Út 23.5.2006 13:35:03

Lukas Macura:
Pred par rokmi sa nam podarilo zachranit nasu pstruhovu riecku pred buldozerom Povodia za pomoci ochranarov. Dokazali vyskyt chranenych a ohrozenych druhov a dodnes nam ucinne pomahaju. Spolocne sme napr. zacali realizovat projekt reintrodukcie cereble a dokonca nam zohnali peniaze na nasadu lipna.

brach - Profil | Út 23.5.2006 13:05:46

Lukas Macura - poslal jsem ti mejl na tvoji adresu lukas@macura.cz

G.Moolis - Profil | Út 23.5.2006 12:37:40

Lukas Macura: dobrej nápad je hnát to přes ochranu přírody. Sežen botanika, který se ti porozhlédne po rostlinách, které tam aktuálně rostou. A třeba hydrobiologa, který ti udělá rozbor fauny.

Lukas Macura | Út 23.5.2006 12:27:22

Zdravim,
ten rybnik tam opravdu "je a neni". Tedy dlouho byl, ale pak prisli nejaci zamestnanci fotbaloveho klubu (mimochodem jineho klubu nez ktery tam x let predtim fungoval a nemel s rybnikem zadny problem) a rozbili nasilim bidlo a zakopali pritok.. Dnes tam voda je, protoze mistni aspon trochu bidlo opravili ale samozrejme ze to neni puvodni stav. Vody je tam uboze malo. Ale zab a dravych ptaku je tam dost. Diky za vsechny odpovedi! Budeme se jimi ridit. Jinak, nepochopil jsem to, ze muj dotaz byl anonymni. Podepsal jsem se preci. Ale napisu to jeste tady, pokud to neni videt. Nemam se za co stydet.
Lukas Macura
lukas@macura.cz
Obcanska alternativa

Michal Jakš - Profil | Út 23.5.2006 8:33:35

No trochu bych to opravil. Ten rybník na letecké mapě je. Vodni plochy jsou opravdu často na leteckých snímcích zelené a jejich identifikace je otázka praxe. Pro ukázku zasílám obrázek,kde na jednom snímku je čistý letecký snímek s rozlišením 1m (detailnější je zbytečný) a na druhém je na snímek položena vrstva nádrží z geodatabáze DIBAVOD, kterou garantuje naše pracoviště (VÚV T.G.M.) Tato vrstva je součástí základní mapy ČR 1 : 10 000 (ZABAGED). Jinak pokud budete kdokoliv hledat nějakou nádrž, vodní tok, rozvodnice,ozvěte se a já Vám to najdu a zašlu mapku. No problema.

Sander - Profil | Út 23.5.2006 8:09:14

Vase jmeno zde David > raci se dají sehnat velice jednoduše. Navíc - vždyť jich tam nemusí dávat stovky ne? Známý pracuje ve výzkumáku ve Vodňanech, takže nevidím problém v tom je nesehnat. Stačí aby autor otázky o ně projevil zájem a můžu nažhavit telefon :-)

Vase jmeno zde David | Út 23.5.2006 7:31:17

Lukas Macura,ano přesněji jak to řekl brachm,ale 1)kde seženete obsadku raků ?! 2)nechci ti brát 100let rybník ale na mapě vubec neni(na letecké)
Zde mapa:http://www.mapy.cz/?mp=base&zm=15&cx=142277312&cy=135300752&pw=676&ph=420
mapa letecká:http://www.mapy.cz/?mp=ophoto&zm=15&cx=142277312&cy=135300752&pw=676&ph=420
3)si jsem slepej ale ja tam vidim zeleň

Petrson - Profil | Út 23.5.2006 7:20:45

>> Brach > tak to je nápad za 100 bodů ! :-) Teď jen doufat, že tady oni místní potentáti nemonitorují.

brach - Profil | Út 23.5.2006 7:15:41

I když se snažím anonymům neodpovídat, tady činím jednu z vyjímek:-)
Urychleně sežeňte raky a nenápadně je vysaďte do rybníka. Pak zavolejte nejbližší pracovníky ochrany přírody (včetně nějakého redaktora z okresních novin), přesvědčte je o tom, že v rybníku žijí raci, a nejen raci, ale i žáby (skokan zelený, hnědý, ropucha obecná) a jiní chránění živočichové.
Problém je v tom, že rybník je chovný, což znamená, že ho občas vypouštíte. Udělejte z něj rybník revírový, což není vůbec žádný problém.