problem s cejnem

Mam problem. Chytil jsem na Vltavě cejna, kterej ma 44cm a většinou znaků odpovídá cejnku malému-nechce se mi ale věřit, že bych mohl chytit tak velikýho cejnka (rekord je okolo 46cm)
Autor diskuse: Martin - , 12.5.2006 všeobecné - druhy ryb, rekordy

miki - Profil | Po 15.5.2006 19:29:30

Endy: S tím souhlasím, u nás na Labi jsou prý rovněž ostroretky, ale já ji nikde nikdy neviděl. Ostatní tvrdili, že ano a když jsem je poprosil o fotky, skutek utek.
Pz:Zahoď papíry a kašli na rybařinu
Ale taky vážně. To, cos napsal je pravda. Nic méně, rybář by měl poznat druh ryby už podle jakési intuice. Samozřejmě, že s mutanty je problém a i u nás se občas chytí podoustevcejn atp. V podstatě s tebou tedy souhlasím.

Endy - Profil | Po 15.5.2006 9:15:27

no este dalsi problem...ostroretka X podoustev...ach jo...viz casopis rybarstvi..prej podostev 43cm...na fotce ostroretka :((

Martin M. - Profil | Po 15.5.2006 8:56:11

pz> souhlasim, sam mam problem vetsi cejnky od cejnu rozlisit. Kolikrat si clovek uvedomi, ze byla nejka divna, az kdyz rybu pustil...
Endy> za to bych Pohorelicaky nechal zavrit az zcernaji, takhle zamorovat sportovni vody (pod vypusti) touhle bestii

Endy - Profil | Po 15.5.2006 1:01:53

4 PZ
..ani me nemluv..ouklejky pruhovany jsou "belice" popr. "cervenky" ja tyhle vyrazy nesnasim

nebo foto...udajne podle rybaru je to krizenec cejna..hoodne pouzivana rybicka po vylovu Vrkoce...chytalo se jich tam do cerinku stovky...

pz - Profil | Po 15.5.2006 0:24:56

miki - tvrdit, ze de bezpecne poznat cejna a cejnka si nedovolim tvrdit ani po dvaceti letech praxe, tj. stejne jako mas odchytano ty :)

ale vazne - podle charakteru vody totiz telo a barva ryby nemusi odpovidat "standardu", stejne i tak pocet supin je jen orientacni, protoze nikdy nevis jestli treba deda nebyl soused od vedle...
navic krizeni techto dvou druhu je hlavne na mensich vodach tak enormni, ze se uz nebavime o cejnu nebo cejnkovi, ale proste o parchantech :)
je otazkou, zda se mnou budete souhlasit, ale u cena/cejna je podle mne tento opacny paradox - na "bahnite" vode s velikosti casto zanikaji vyraznejsi rozlisovaci znaky, na rozdil treda od problemu mnoha rybaru rozlisit mlade jelce, jelce/amura, ouklej/bolena, plotici/perlina - tady se naopak s vetsi velikosti rozdily jiz zretelne rysuji...

mimo zapis: ono vseobecne rozlisovani ryb je u rybaru dost velka slabina, ale vetsinou zde stejne asi plati to same, co u houbaru - co neznam, nejim :)
p.s. zerte kapry, je to hrozna ryba, bohuzel jiz tezce domestikovana

miki - Profil | Ne 14.5.2006 12:13:49

taky bych rád viděl fotku. Můžeš spočítat počet šupin v boční čáře a porovnat ji s cejnem velkým. Kromě toho má cejnek výrazně větší oko, červenější prsní ploutvičky,středové postavení úst a i šupiny jsou výrazně větší. taky bývá celkově robustnější. Osobně jsem chytil největšího cejnka okolo 35cm, ale poznal jsem ho naprosto bezpečně.

Martin M. - Profil | Pá 12.5.2006 8:48:50

Martin> posli fotku a zasedaci komise rozhodne :-) Myslim ze jsou realne i kusy nad 50 cm, akorat je vetsina rybaru poklada za cejny. Ti velci uz nejsou tak vybarveni.

Carp team Exil - Profil | Pá 12.5.2006 7:26:39

Martin:Já taky chytl cejnka malého 45cm???Na žížalu mam ho na fotce,ale když je rekord vtší tak sem ho ani nikam neposílal.

pz - Profil | Pá 12.5.2006 2:34:13

proc?
ja na morave vloni obdobne, ale nez sem stacil vytahnout fotak a metr pro zdokumentovani, sam se osvobodil z podruci podberaku...
jo abych nezapomel - cejnek okolo 40-45 cisel, nastraha peleta (zizala), byl zaplisnen...