Jak na Parmy

Určitě je nás víc, co chytají cíleně tuto krásnou a bojovnou rybu, takže by mě zajímaly Vaše tipy a rady, jak na Parmu vyzrát.
Autor diskuse: Koudy7 - Profil , 3.5.2006 feeder - techniky lovu

jepice.cz - Profil | Ne 28.5.2006 23:10:02

Koudy7- u toho novyho mostu jsem minulej rok chytal tlouste a proudniky na musku. ale zda se mi ze je tam na parmy moc melko. spis bych tam sel na nejakyho bolena...

Koudy7 - Profil | Út 9.5.2006 13:23:43

jepice.cz - jasně, to je on. Ale jak říkám, letos začínám hledat odznovu.

mirmen - super, díky za Tvoje postřehy i odkaz.

mirmen - Profil | Po 8.5.2006 23:29:40

Koudy, třeba Tě potěší stránka www.barbel.co.uk :-)
Moc se parmám něvěnuju, občas nějakou chytnu při lovu úhořů na rousnice. Záběry mám hlavně na vnější zatáčce řeky, kde je hlavní proud a čisté, udusané dno. Abych nástrahu udržel na místě, používám ploché zátěže 30-50 gr. ( podle místního průtoku), kmen na cca 6-7 kg a návazec zhruba o 0,5-1 kg nižší nosnosti, délka návazce většinou cca 30-35 cm.
Při občasném cíleném lovu parem na položenou nebo na feeder chytám velice často na sýrové těsto, nastražuju v tvaru "švestky" zhruba o délce cca 2-2,5 cm a průměru asi 1,5 cm ( lépe odolává oďobávání od rybek dna, hrouzků, cejnků aj.).
Několik parem jsem chytil i na boloňku, při lovu pod jezem nebo na tažném úseku řeky.
Protože používám na bolo kmen o nosnosti cca 2,5-3 kg a návazce o nosnostech mezi 1 - 2,5 kg, tak se mi nepodařilo touhle technikou zdolat parmu nad 50 cm.
Několik jsem jich chytil při nočním lovu na feeder, jako nástrahu několik hnojáčků nebo kombinace sladké kukuřice s několika červíky nebo pečiva s červíky. Opět to bylo na místě, kde přecházelo pevné dno v měkčí, u terenního zlomu aj.

U parem je důležité znát řeku, na některých úsecích se občas nezdržují a můžeš dělat cokoliv a nepodaří se ti je přitáhnout.
Někdy mnohasetmetrový úsek jen projedou a máš možnost nějakou zdolat tehdy, pokud jsi ve správný čas na správném místě.
Někdy jezdí jen ve 2-3 kusech, někdy je hejno až několik desítek kusů
Viděl jsem jednou asi 7-8 parem, které byly přilepené ke dnu kousek od vývařiště pod jezem. Nepodařilo se je přimět víc než dvě hodiny k nějaké aktivitě, krmení sýrové s hlínou a několika desítkami nasekaných hnojáků přistálo metr nad nima a postupně se rozvolňovalo. Z pár metrů jsem sledoval, jak je část postupně uvolňovaného krmení unášena kolem jejich těl, bez jediné reakce. Nenechaly se zlákat ani na nástrahu předkládanou takřka k tlamce. Zhruba po 2-2,5 hodinách začaly sbírat krmení , které zčasti zůstalo zapadlé mezi oblázky a podařilo se dostat první, na hnojáčka .Pak se mně zdařilo dostat ještě jednu, taky asi 60 cm.

jepice.cz - Profil | Po 8.5.2006 18:24:21

Koudy7- myslis ten novejsi most jak je tam pobliz statni hranice???

Koudy7 - Profil | Po 8.5.2006 12:58:45

jepice - netvrdím, že jsem nějaký přeborník v chytání parem, ale loni js´me tam vytáhli kousky mezi 60-70 cm a tahle ryba mě tak uchvátila, že jsem se o ní začal víc zajímat. Takže ano, parmy tam jsou. Bohužel při letošních povodních se tam řeka totálně změnila, tak je budu muset znovu najít. A kde byly loni? Před Podhradím proti proudu cca 1 kilometr, kousek za opraveným mostem.

jepice.cz - Profil | Ne 7.5.2006 21:35:17

pouzivate na parmy sestavu s krmitkem nebo s obycejnym olovem???

jepice.cz - Profil | Ne 7.5.2006 21:34:45

Koudy7- mohu vedet kde je presne na podhradi chytas? slysim poprvy v zivote ze by tam byly parmy...

Boris - Profil | Ne 7.5.2006 21:29:04

oliv: ked si konecne prestanes miesat krmivo sam a kupis si syrove hotove- pride snad aj mrena :-). Inak k tomu kanalu len taka mala pripomienka- ono to nie je az taka idealna voda- ked uz nespominam to prostredie kanalu, ktore sa so starym Vahom neda porovnat, niekedy sa tam moze clovek aj na hlavu postavit a ryby proste nejdu, lebo napr. elektraren zrovna nejde a voda stoji, takisto rybacka na neskoru jesen tam casto byva skor trapenim a pod. Voda je to proste nevyspytatelna, ale ryby tam teda su aj velke- takmer vsetci, ktorych poznam uz tam mali zazili rybacku, ked riesili problem s okamzitym trhanim nadvazcov po zabere (natiahli mreny) a preto len taka moja mala pripomienka k tym nadvazcom, co spominal svatypeter- prihovaram sa skor za 0,16- 0,18 (aj to moze byt niekedy velmi malo)

SPIKE - Profil | So 6.5.2006 17:13:00

oliv>>>nazdar, ked uz si tu spomenul madunicky kanal napadol ma jeden moj minulorocny lov na tomto useku, dosli mi kosne a s kamosom sme rozmyslali co dat tym nasim supynatym torpedam, mama mi pribalila na jedlo "olomoucke sirečky" a pani poviem vam to bol iny lov vtedy, chytil sme ich vtedy každy asi 10-12 za 3 hodky, vrelo odporúúúúúčam!!!

Koudy7 - Profil | Pá 5.5.2006 10:52:56

Já se taky za ten recept přimlouvám a když by jsi ho umístil tad, bylo by to ještě lepší. Já jsem minulý týden v neděli zkoušel těsto sýrové, ale byla tak hnusná voda i počasí, že jsme to po hodině zabalili s tím, že jsem na to těsto vytáhl jen podoustev nosáče + pár záseků naprázdno.

oliv | Pá 5.5.2006 9:58:43

no to lunchmeatove cesto by som aj ja skusil keby ste mi to mohli ked tak poslat na mail, chalani, to by bolo super. Ja mreny nechytam ale uz sa na ne chystam druhy rok. Videl som na madunickom kanali pocas majstrovstiev europy tahat take 2kilove kusy a to bola paradna podivana.
pls ten receptik, dakujem

Igor - Profil | Pá 5.5.2006 7:36:03

benito: Prosím tě a jak se takové lančmítové těsto dělá - mohl bys od kamarádů zjistit postup přípravy? Díky předem.

benito - Profil | Čt 4.5.2006 23:24:15

zdravím páni rybári,ak si chcete zachytať kapitálne kusy mrien (parem) tak vám doporučujem lov na Bratislavskom úseku Dunaja.Sú to naozaj nádherné kusy.Ja sa na mreny nešpecializujem,ale mám dvoch kamarátov,ktorý majú chytené skutočne nádherné kusy,ryby okolo 90cm.Chytajú ich na lanšmítové cesto,alebo na kostné červy.

Koudy7 - Profil | Čt 4.5.2006 17:01:32

Loni jsme na Podhradí zachytali taky pěkné Parmy, tak se na ně chci letos podívat detailnějším způsobem. Určitě Vám dám vědět, jak to s místním osazenstvem vypadá.

osprey - Profil | Čt 4.5.2006 15:35:05

machin: Stačí pár tipů na dobré úseky s trofejními kusy, případně nějaký komentář.
Uvědomuju si cenu takových informací a nabízím za to případný společný lov a veškeré své "know how". Ono toho ale moc není.

Lachtan | Čt 4.5.2006 13:22:50

kucí vy se ale máte.....

machin - Profil | Čt 4.5.2006 10:51:12

osprey:až bude trocha času nějaké letmé info o "moravním parmodromu"sesmolím a pošlu ti mailem, jinak jestli chceš nějaké konkrétní info klidně napiš mail a pokud budu vědět, rád se o mé(bohužel zatím stále chabé) zkušenosti podělím
LB:zdravím, kdy se konečně mrkosrazíme na Moravě?mail by to taky mohl vyřešit ne..:-)
(za bourání otázky se omlouvám)

Levák Bob - Profil | Čt 4.5.2006 10:29:22

Osprey - potvrzuju machinovy údaje, na vlastní oči jsem viděl před rokem ulovit 82 cm na twistra na Moravě 9, buhužel lovec ji nevrátil.

osprey - Profil | Čt 4.5.2006 10:15:43

machin: Nevím, zda to stihnu letos, ale strávil jsem hodiny (asi 2) nad leteckými snímky dolní Moravy. Přijedu. Dříve či později se tam objevím a se mnou přijde... no zákon asi ne.

Pokud bys mi chtěl poslat bližší info, můžeš i na mail. Ocením vše, budu vděčný až za hrob.
O mém vztahu k parmám netřeba pochybovat, buzeruju tady kvůli nim i velmi slušné lidi.

machin - Profil | Čt 4.5.2006 8:34:03

Koudy7: jak píše osprey, hlavně jít na řeku kde jsou a tam vytypovat vhodné místo, většinou se mi daří pod jezy v místech kde doznívá čeření vody-průběžnou sestavu hážu přímo do proudu, jako nejlepší nástraha se mi jeví hnojňák někdy v kombinaci s červem-parmy lovím feederem medium (háček většinou od Sasame Konaji Douchy(je v raménku zploštělý a tudíž skvěle zpevněný) někdy by se hodil i těžký feeder, ten ale zatím nevlastním... Jeden typ ať tu neplácám co už asi dávno víš-parmy jde často vyhmátnout přímo pod jezem po opadnutí "velké vody"nejlepší jsou pohyblivé jezy, po odtečení největší jarní oblevy jezní většinou zastaví klapky a to je ten pravý čas vyrazit, když vystihneš tuhle správnou dobu pohádkově si zachytáš
-já mám to štěstí, že můžu lovit tyhle krásky kousek od domu, tu na fotce jsem udolal před pár dny asi 150m od baráku :-)) tenhle dolní tok Moravy skrývá úžasné kousky, loni jsem tady chytal rybky do čeřínku, jednou ale čeřínek uvázl po chvilce se vázka dala do neuvěřitelného pohybu, z domělé vázky se vyklubala parma obřích rozměrů,takovou mít na udici, jednalo by se o můj životní ůlovek, než jsem se stačil vzpamatovat z šoku, parma se z čeřenu vyprostila a byla v rodném živlu, takže na měření a vážení tohoto dinosaura nepřišlo(ani se neodvažuji odhadnout rozměry této parmí babičky)

osprey:jestli se rozhodneš, při cestách za parmou, přejet celou naši krásnou ČR a zavítáš na dolní tok Morvy, můžu ti zaručit, že parem jako byla ta z čeřínku je tu mnoho a při tvých zkušenostech si můžeš nejednu povodit

zubac | Čt 4.5.2006 6:32:02

svatypeter: Ne celkem s tebou souhlasím, možná se ti zdá, že feeder je nejúčinnější, ale taková plavačka má své kouzlo. Začátkem března (marca) jsme chytali krásné parmy ( mreny ) na Kysuci na plavačku na kousek sýra, parádní chytačka - chytl jsem okolo 20 kousku, nej 65 cm, všechny samozřejmě vráceny vodě. Myslím si že výhodou je pomalé splavování montáže, v ostatním s tebou souhlasím, i já chytám v sezóně nejvíce na feeder a samozřejmě i parmy, obdobná sestava jako ty, snad je s rozdílem, že používám háčky Owner 50340 ve velikosti 8-10...

Koudy7 - Profil | St 3.5.2006 15:43:30

Články jsem četl a není k nim co dodat, jsou moc dobře napsané. O tom, že je potřeba nejenom tyhle ryby pouštět se tu snad ani bavit nebudem. Taky mám feeder, takže si tady od tohoto pokecu slibuji právě tu výměnu informací a poznatků.

osprey - Profil | St 3.5.2006 14:36:55

V první řadě jeď tam, kde jsou. Na mém domovském revíru je jich málo a je problém ji vůbec ulovit. Navštívil jsem revíry, kde je hojnější a nic na tom není (v porovnání s tím, jak se nadřu doma, abych nějakou vůbec zapřáhl). Za vycházku jsem na dobrých revírech ulovil několik kusů, což je u mě doma záležitost na celou sezónu. Letos kvůli nim hodlám cestovat - je to opravdu krásná ryba.

Počítej s lovem v proudnici, teprve když voda stoupá anebo za soumraku najíždějí i ke břehům. Jsou chvíle kdy jsou naprosto pasívní a moc se s nimi nadělat nedá.
To, co píše kolega dole je dobrá technika, já sem dal o parmách dva články, můžeš si je tu najít.

Vlasec použij takový, abys je měl do 10 min. venku - předpokládám, že je chceš pouštět.

svatypeter - Profil | St 3.5.2006 14:16:45

Jednoznacne feeder, rieka Vah, pri stupajucej zakalenej vode kusok od brehu, kmenovy vlasec 0,16, navazec 0,12-0,14, krmitko, hacik 14-16 (Tubertini Bronzato napr.). Krmivo syrove, hrubsie, kostne cervy ako nastraha. Brzdu nechavam vypnutu.Berie tak, ze priamo potiahne z cievky. Krasne bojuje.