Těšíte se na komáry?

Při pohledu na zaplavené louky je víc než pravděpodobné, že nás letos u vody budou víc než kdy jindy "vysávat" komáři. Snad bude včas probíhát plošné hubení larev, přesto uvítám každou chytrou radu jak se před těmito krvelačnými potvůrkami chránit, aniž by se musely používat ty smrduté rybyodpuzující repelenty. Díky moc
Autor diskuse: machin - Profil , 4.4.2006 všeobecné - ostatní

simak.cz - Profil | Po 6.8.2018 19:33:04

mirmen >> No tak vidíš, že se nakonec shodneme. :-)

mirmen - Profil | Po 6.8.2018 17:51:47

Fishky >> tabulky např. na www.kliste.cz

mirmen - Profil | Po 6.8.2018 17:43:42

simak.cz >> podíval jsem se na riziko přenosu borrelií komárem a to je skutečně nízké , viz. zde ( pro ostatní, pokud by je to zajímalo )
Může být přenašečem lymské borreliózy komár?
Na základě údajů týkajících se životní strategie patogena a jeho kompetentního vektora se teď pokusme osvětlit roli komárů jako možných přenašečů Borrelia burgdorferi sensu lato. Podle dosavadních poznatků se komár nejeví jako kompetentní přenašeč především z následujících důvodů:•Oproti klíštěti saje na hostiteli příliš krátce na to, aby získal množství spirochét dostatečné k přenosu na dalšího hostitele. Koncentrace spirochét v krvi obratlovců bývá totiž velmi nízká.

•Z práce amerických badatelů plyne, že Borrelia burgdorferi není pravděpodobně adaptována na vnitřní prostředí komára (střevo, slinné žlázy), tudíž není schopna v komárovi dlouhodobě přežívat tak jako v klíštěti. Při experimentální infekci byli sice komáři schopni nasát spirochéty, ty však v jejich těle přežily jen několik málo dní.

Nakonec se vraťme k otázkám nepřímo položeným v úvodu. Jak si vysvětlíme ojedinělé nálezy patogenních borrelií v komárech a proč tak často lidé udávají jako přenašeče borrelií krevsající hmyz? Nabízí se tato hypotéza: komáři se mohou náhodně nasát krve s borreliemi na obratlovci, na kterém předtím sálo infikované klíště. Komár potom napadne člověka, který se při jeho „zneškodnění“ potřísní krví a oděrkou v kůži se mu infekce dostane do těla. Šlo by tedy o přenos nebiologický, způsobený náhodnou kontaminací. Samotný nález patogena v krevsajícím členovci totiž ještě není důkazem pro tvrzení, že tento členovec hraje významnou roli v životním cyklu patogena, a je tedy jeho biologickým přenašečem.

Pro úplnost je nutné zmínit, že jsou ve střevě komárů často nalézány jiné druhy spirochét, morfologicky velmi podobné borreliím, avšak do rodu Borrelia nepatřící a pro člověka nepatogenní. V naší laboratoři bylo v průběhu deseti let mikroskopicky vyšetřeno zhruba 8000 jedinců krevsajícího hmyzu (komárů, muchniček a ovádů), avšak nálezy spirochét rodu Borrelia byly zcela ojedinělé.

A proč si tolik lidí nakažených lymskou borreliózou nevybavuje cestu nákazy? Hlavně proto, že většinou bývají napadáni nedospělými stadii klíšťat, tedy nymfami, nebo dokonce larvami, které pro jejich miniaturní velikost (nymfy měří 1–2 mm; larvy méně než 1 mm) na svém těle velice snadno přehlédnou. I larvy totiž v určitém procentu borrelie přenášejí. Nelze ovšem úplně pominout ani skutečnost, že pro mnoho laiků jsou komár i klíště prostě „hmyz“, i když systematicky jde o dva velmi rozdílné taxony (klíště patří mezi klepítkatce a komár mezi hmyz).

Na závěr lze říci, že i když komáři nejsou biologickými přenašeči B. burgdorferi sensu lato, nelze u nich za výjimečných okolností vyloučit přenos mechanický. Je vhodné podotknout, že pokud nejsou nálezy B. burgdorferi sensu lato v komárech podpořeny izolací a spolehlivou identifikací zárodku, mohou být zdrojem chybných nebo zavádějících interpretací.

Ke klíštěti - na vlastní oči jsem viděl klíště ( nevím, zda larvu nebo nymfu, neměl jsem lupu, abych koukl na nožky ) na kůře větve, která byla asi 170 cm nad zemí !!!!!
Opírali jsme se na rybách s kolegou o strom , pod který jsme se schovali před deštěm.. a ejhle, co to ke mně leze takřka ve výši očí ??

simak.cz - Profil | Po 6.8.2018 15:37:39

sven >> Chápu, že člověk, který má nějaký problém a medicína mu s tím nedokáže pomoct se cítí naštvaně a hledá si jiné způsoby jak se s tím poprat. Ale zase je třeba pochopit, že ten doktor nemůže léčit jinak, než lege artis. Tím by se dopouštěl trestného činu. Léčebné postupy jsou nastavené tak, aby podle současného stupně poznání byl maximalizovaný účinek léčby a minimalizována rizika. Vždy, když se na něco nového přijde, tak se to zohlední a do těch léčebných postupů se to dostane. Musí to takhle být, nemůže to být nastavené tak, že každý si může léčit jak chce a čím chce.

Problém borreliózy je ten, že se blbě diagnostikuje. Krevní testy na protilátky jsou hodně orientační a můžou vycházet falešně pozitivní i falešně negativní. Třeba já jsem už asi 20 let pozitivní a žádnou borreliózu nemám. :-) Prostě ty testy nefungujou. Pomohlo by nechat si udělat biopsii mozku, srdce, kloubů atd., ale to asi nikdo podstupovat nechce, že? :-) A nemoc, která se nedá diagnostikovat se potom i špatně léčí, to dá rozum. :-)

Doktor může nasadit léčbu jen na základě klinických příznaků. Proto, aby ti vyhověl s těma antibiotikama, tam musel napsat, že jsi měl erythema migrans. Bez toho by ti je nemohl dát. Takže to od něho vlastně bylo vstřícné gesto.

A ještě bych se ohradil k těm mým teoretickým znalostem. :-) Já se dívám na klíšťata a na borrelie každý den, všechno co tu píšu jsem si vlastníma rukama mnohokrát vyzkoušel, takže to nejsou jen nějaké vyčteninky ze skript, ale praktické zkušenosti. :-) Opravdu pozor, na nějaké rádoby odborné rady na internetu, které píšou lidé, kteří to nemají ničím podložené. Takových je spousta.

Tak ať se daří.

sven - Profil | Po 6.8.2018 14:38:10

simak.cz >> ano to je pravda, v zápalu "boje" jsem opravdu zaměnil encefalitidu za boreliozu :-) Beru zpět a na hlavu si sypu kontejner směsného odpadu..:-)

Jinak, nemíním se pouštět na tenký led akademických debat a ani sebeméně zpochybňovat Tvé odborné i když převážně teoretické znalosti a dovednosti. Já se ale bohužel nacházím na straně opačné a posuzuji problematiku z pohledu strany, ehm.. jaksi praktické...
Nejsem odkojen odbornými skripty ani jsem neabsolvoval tématické přednášky předních vědeckých kapacit..
Donucen takříkajíc pudem sebezáchovy, jsem začal vyhledávat nejrůznější informační zdroje a učil se odělovat, takříkajíc zrno od plev...
Zásadně odmítám, že by se jednalo z mé strany o jakousi paranoiu. Je to prosté konstatování faktu.
Lékaři většinou boreliozu (a nejen) bagatelizují, s pacienty dostatečně nekomunikují, neaplikují nejnovější vědecké poznatky, jsouce omezení finančním rozpočtem. To je nesporný fakt.
Zdravotními pojišťovnami jsou tlačeni k praktikování, maximálně k stranami dohodnutým standardům léčby či zaléčování..
https://zdravi.euro.cz/pravni-poradna/odpoved/197-p​oskytovani-zdravotni-pece-lege-artis

Web borelioza.cz, vznikl přesně z těchto nastíněných důvodů.. Z potřeby pacientů, nespokojených s léčebnými praktikami ...
Vyjádřit se o všech uživatelích onoho webu ve smyslu, že jsou všichni paranoici, mi přijde drobet odvážné ...mírně řečeno :-)
Jak už jsem uvedl, v rozhodné době jsem nikdy na sobě přisáté klíště ani jeho vývojové stadium nezaznamenal. Zato kousanců a štípanců od nejrůznější havěti nespočetně..
Budu-li vycházet z Tvé oficiální teorie, že k infikaci je třeba přisátí po dobu cca 24 hod., pak předpokládám, že při obvyklé frekvenci osobní hygieny civilizovaného středoevropana, bych na něj musel narazit za tento časový úsek cca 2-3x ..
Dospělec je absolutně nepřehlédnutelný, nasátá nymfa rovněž. Teoreticky by mohla přijít v úvahu snad larva... no nevím... mýliti se je lidské...ale nejsem o tom přesvědčen...

Test jsem si přesto nechal udělat... jen tak... preventivně... neboť podle mého názoru, mé tehdejší zdravotní problémy naplňovaly příznaky II.stupně. Test vyšel pozitivní. Byl jsem tedy zaléčen Doxycyclinem v dávce doporučené pro I.stupeň..
Lékař aby vyhověl mému naléhání a odůvodnil úhradu testu pojišťovnou, uvedl do zápisu přítomnost zanikající erythema migrans... (Jak jsem po čase zjistil...)
Výsledek kontrolního testu byl neprůkazný, rozpačitý a tedy bylo usouzeno, že je vše cca v normě a "léčba" byla ukončena..
V současnosti stav dle mého subjektivního názoru, naplňuje příznaky III.stupně... no ale když přece vyšla ta "krev negativní", tak je spojitost z lékařského hlediska vyloučena, žejo...

Tak nějaký věk tady už je, že ano a svádět neduhy stáří na chudinky hmyzáky je dost nekorektní...
V duchu hesel: " člověk si zvykne i na smrt " a "co tě nezabije, to tě posílí", jsem to už dávno hodil za hlavu ...
Nebýt této a paralelní diskuse na toto téma ani by mě nenapadlo se v tom znovu vrtat...
Jinak díky za přínosný pokec. Něco jsem si z toho odnesl :-)
Klíšťatům, komárům a podobné sebrance zmar !

simak.cz - Profil | Po 6.8.2018 11:05:25

mirmen >> Hele teď už trošku trollíš. :-) O tom, že hmyz přenáší spoustu nemocí samozřejmě nikdo nepochybuje. O malárii a žluté zimnici se tu snad nebavíme... Ale stejně tak, jak je znám mechanismus přenosu malárie komárem, tak je detailně znám mechanismus přenosu borrelií klíštětem. A ten, kdo to zná, tak ví, že přenos borrelií komárem je vyloučený stejně tak, jako je vyloučený přenos malárie klíštětem.

Klíšťata na ptactvu můžou být dvojího typu. Nidikolní - prodělávají celý vývojový cyklus v hnízdě, nikam z toho hnízda necestujou (to je třeba ten Ixodes uriae, nebo u nás Argas reflexus...). Nidifugní - taky může sát na ptácích, ale po dosátí odpadne na zem, zahrabe se do listí a převlíkne se do dalšího stádia, nebo naklade vajíčka ( to je třeba ten náš Ixodes ricinus). Klíšťata na listech v 1,5 metrech nejsou. Zkus tam nějaké chytit a uvidíš sám.

simak.cz - Profil | Po 6.8.2018 10:50:46

sven >> To nikdy nemůžeš tvrdit, že jsi klíště neměl. Třeba měl a nevšimnul sis ho. Klíště se dokáže nasát celkem nepozorovaně. Umí tlumit zánět a svědění, takže když ho máš na nějakém méně citlivém místě, tak nemáš šanci o tom vědět.

Web borrelióza je OK, ten jsem nemyslel, když jsem psal o šarlatánech.

To, že borrelie musí prodělat vývoj v klíštěti je prokázané a podpořené tvrdými daty. To se prostě ví a bez toho to nejde. Když vyndáš borrelie z nenasátého klíštěte a píchneš si je do krve, tak se nenakazíš. Aby byly infekční, tak klíště musí cca 24 hodin sát. Stejně tak borrelie nejsou schopné přejít přes kůži (plácnutý hmyz). To se všechno mnohokrát testovalo...

Nákaza prostřednictvím konzumace nepasterovaného mléka je možná v případě klíšťové encefalitidy, ale ne borreliózy. Tady se ti to asi popletlo.

O tom, že klíšťata přenáší i jiné nemoci vůbec nikdo nepochybuje, ani to nikdo nezatajuje. Ale jsou u nás poměrně vzácné (babesióza, ehrlichióza, anaplasmóza...). Představa, že zlí doktoři a farmaceutické firmy něco tají a nechávají lidi schválně nemocné, aby na tom rejžovali je dost paranoidní. :-)

Co se týče léčby, tak encefalitida se léčit nedá vůbec. Když jí chytneš, tak se z toho prostě musíš dostat sám. Léky nejsou. A borrelióza se dá celkem úspěšně vyléčit v časném stádiu. Když to přejde do chronické fáze, tak se to léčí blbě, protože borrelie jsou tou dobou v těle poschovávané v místech, kam špatně pronikají antibiotika.

mirmen - Profil | Po 6.8.2018 7:44:28

simak.cz >> hmm, o přenosu smrtících mikroorganismu hmyzem by mohly ( pokud by ještě žili ) vyprávět miliony mrtvých na malarii, žlutou zimnici atd atd. Stovky druhů infekčních onemocnění jsou přenášeny hmyzem .. a zatím to nikdo nevyvrátil.

Sám jsem se léčil na borelii v prvním stádiu a to jsem nymfu klíštětě vyjmul asi 1 - 1, 5 hod po zákusu.

A jen pro zajímavost - klíšťata na ptactvu - vylíhnutí larv v hnízdě - cesta larv k zemi - několik % klíšťat je i na listech ve výšce nad 1,5 metru od země.

K borelii ve 3. stadiu - na jednotce intenzivní péče jsme měli pacientku, která je už více než 14 let ochrnuta na všechny končetiny a veškerými dostupnými diagnostickými metodami prokázáno ložisko borelií na míše mezi 4 - 5 obratlem - klíště.

sven - Profil | Ne 5.8.2018 22:30:54

simak.cz >> Mě nemusí nikdo strašit...nejsem lekavý...
Boreliozu mám několik let a přitom jsem prokazatelně v historii posledních cca 20let, klíště neměl.
Za vším co jsem napsal, si 100% stojím.
Web borelioza.cz, nereprezentují žádní šarlatáni ani nesvéprávní hlupáci ale velmi dobře informovaná veřejnost z řad pacientů a rovněž řada (těch slušnějších) lékařských odborníků.

Zda věřit té či oné studii .... pro takové rozhodnutí bude vždy rozhodující osobní vůle nebo nevůle. Zpochybnit lze každou studii.
Lze věřit a zastávat teorii, že borelie musí nejprve zákonitě projít zažívacím traktem do slin přenašeče a komplikovaně toto dokazovat a tuto z pozice neomylného obhajovat anebo, že k přenosu postačí jejich zbytková přítomnost ve slinách krevsajícího parazita, přecházejícího z infikovaného objektu na následující, případně zanesení části rozdrceného hmyzu do rány.(po jeho plácnutí)
Osobně já (a nejen) jsem nakloněn této druhé teorii.

Nakonec tu ani nepadla možnost přenosu borrelii apod. prostřednictvím konzumace kozího, ovčího a v menší míře i kravského mléka a nepasterizovaných výrobku z něj....
Tedy nepasterizovaných domácích sýrů, tvarohů, másla aj.

A rovněž, že tito parazité včetně mediálně zprofanovaného klíštětě, jsou přenašeči i jiných, neméně závažných chorob než jen borrelioza a encefalitida.
Ovšem lépe je držet veřejnost v temnotě, neboť by mohlo vyjít najevo, že v lékařství a zdravotním pojišťovnictví jde především o generovaní zisku a péče o pacienta je až kdesi hluboko na žebříčku lékařské etiky...
Současná úroveň neochoty (občas i neschopnosti) léčit a financovat léčbu, byť pouze těchto dvou onemocnění, dává jasný signál o perspektivě k těm mediálně "opomíjeným" , na běžných pracovištích rovněž bagatelizovaným, nerozpoznaným a neřešeným...

Nejspíš je pravdou, že odkaz na pí.Bláhovou jsem si mohl odpustit. Byl to neověřený, náhodně mi do oka padnuvší zdroj..
Ale degradovat celý příspěvek kvůli tomuto, mi přijde drobet unfér....

simak.cz - Profil | Ne 5.8.2018 20:53:12

mirmen >> Viz níže.
Jinak borrelióza se vyskytuje i na té Antarktidě a v Jižní Americe. Na ptácích tam saje klíště Ixodes uriae, které přenáší druh Borrelia garinii.
Jeleni (a nejspíš ani psi) nejsou rezervoárem borrelií, jejich komplementový systém borrelie spolehlivě zabíjí a nemůžou v nich přežít.

Stejně jako kolegovi svenovi doporučuju používat důvěryhodné zdroje informací a nevěřit bludům.

simak.cz - Profil | Ne 5.8.2018 20:47:52

sven >>
Hoši nesmíte věřit všemu co se napíše na internetu, obzvlášť na obskurních webech jako je ta Hana Bláhová. Tihle šarlatáni jenom straší lidi parazitama a potom na tom strachu vydělávají. Nějak mi tam chybí
Otázka možného přenosu borrelií krevsajícím hmyzem je často diskutovaná, ale nikdy nebyl takový
přenos prokázán experimentálně. Lze dohledat studie, které dokládají přítomnost borrelií v tělech
komárů, muchniček a jiného hmyzu. Otázkou je, zda lze takovým výsledkům věřit a zda z toho lze
vyvodit, že hmyz může být přenašečem borrelií. Borrelie si totiž vytvořila s klíštětem během evoluce
poměrně složité vztahy a bez klíštěte není schopná infikovat svého hostitele. Klíště
běžně saje na hostiteli několik dní a během této doby je v jeho zájmu, aby si ho jeho hostitel
nevšiml a nezbavil se ho. K tomu mu pomáhají jeho sliny, které pouští do rány. Ve slinách jsou účinné
látky, které tlumí imunitní reakci hostitele a toho využívá i borrelie, která se tak dostane do těla zcela
nepozorovaně. Bez tohoto ochranného účinku klíštěcích slin není borrelie schopná se v hostiteli
udržet. Je rozpoznána imunitním systémem a zničena. Oproti tomu krevsající hmyz saje na hostiteli
velmi krátce a nemá tedy potřebu měnit jeho imunitní reakce. I kdyby do hostitele nějaké borrelie
přenesl, nemohly by přežít, protože by nebyly chráněny imunomodulačním účinkem slin. Borrelie se navíc v přenašeči (klíštěti) vyskytuje ve střevě. Když klíště začne sát, tak se ta borrelie musí dostat do ústního ústrojí a musí se přepnout do savčího módu. Bez toho přepnutí není infekční. Trvá jí to cca 24 hodin. V klíštěti na to má čas, protože saje dlouho, v komárovi to za těch pár sekund nemůže stihnout. Takže těch důvodů proč komáři (a jiný hmyz) nemůže přenášet borrelie je víc. Dá se k tomu dohledat odborná literatura. Na těch webech na které se odkazuješ ty jsem žádné reference nenašel.

sven - Profil | Ne 5.8.2018 15:59:44

simak.cz >> že lymeskou borreliozu nepřenášejí rovněž komáři, muchničky, ovádi, kloši a jiný, krev sající hmyz je dnes již prokázaná nepravda, kterou bohužel tradují i nezodpovědní či nedovzdělaní lékaři.
Tito mají opět bohužel, sklon toto onemocnění bagatelizovat a pokud se tedy už začnou milostivě pacientem zabývat, neléčí ho ale pouze zaléčují podle standardizovaných doporučených postupů, čili aby to pojišťovnu příliš nebolelo a koza zůstala celá...
http://www.cls.cz/seznam-doporucenych-postupu (rozkliknout pod heslem lym. borrelioza)

Jak cca vypadá moderní léčba, je nastíněno zde.
Kdo byl léčen či zaléčen, sám může posoudit, bylo-li pro jeho vyléčení učiněno vše anebo ne....
https://www.borelioza.cz/cs/lecba_boreliozy/?

Výše označená skupina lékařů, se zaklíná negativními krevními testy...
Jak to ve skutečnosti s těmi testy je, v souvislosti s různými stadii onemocnění, se lze k nelibosti těchto, dovědět opět na tomto speciálním webu. https://sdruzeni.borelioza.cz/

Příznaky:
https://www.borelioza.cz/cs/priznaky_nemoci/?

Kožní forma: https://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2011/0​1/03.pdf

Přenašeči:
https://www.hblahova.com/single-post/2018/06/23/Co-​prenaseji-komari

https://kliste-a-nemoci.zdrave.cz/nebezpeci-klistat​-a-bodaveho-hmyzu/

mirmen - Profil | Ne 5.8.2018 15:16:36

simak.cz >> odkazuju na www.celostnimedicina.cz

Klíšťata a Lymeská borelióza

17.05.2014


Pozor klíšťata Lymeská borelióza je onemocnění, které je způsobeno bakterií Borrelia burgdorferi. Toto onemocnění se vyskytuje na všech kontinentech kromě Antarktidy a Jižní Ameriky. Rezervoárem této bakterie je více než 200 druhů zvířat. Nejčastěji se jedná o myši, hraboše, zajíce, veverky, krtky, rejsky, jeleny. Můžou jimi být i domácí zvířata, jako je pes či kočka, ale i klíště, které je zároveň i přenašečem.

Hlavním přenašečem boreliózy jsou klíšťata. V Evropě se nejčastěji vyskytuje druh Ixodes ricinus. Přenašeči mohou být méně často rovněž komáři, ovádi, blechy a mouchy.

Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/klistata-a-lymeska-​borelioza.htm#ixzz5NJEoRQqS

mirmen - Profil | Ne 5.8.2018 15:13:17

Fishky >> 3-4 ze sta encefalidou a údajně až 25% lymeskou borelií ( alespoň jak jsem slyšel ) .. zkusím ověřit na místní hygienické stanici, která prý provádí občasný kontrolní smyk

simak.cz - Profil | Pá 3.8.2018 15:41:36

mirmen >> Procenta nakažených klíšťat Lymeskou borreliózou a encefalitidou jsou plus mínus tak jak píšeš (spíš trošku nižší), ale komáři ani jednu z těch nemocí nepřenáší. Takže se jich není třeba bát.

Fishky - Profil | Pá 3.8.2018 13:07:51

mirmen >> encefalitidou každé 4. klíště? máš odkaz? to by bylo zajímavé čtení, dík

mirmen - Profil | Pá 3.8.2018 12:02:36

Pro zájemce o repelenty s účinnou složkou DEET ( např. zn. BUSHMAN, PREDATOR , DIFUSIL PLUS ... ) se mi nyní zdá výhodná nabídka v dm market , kde 300 ml bal. s 16% DEET vyšlo na cca 170 Kč .
A při 4 násobné aplikaci se dávka DEET na jednotku plochy blíží úrovni nad 60%, což by mělo být dostačující ochranou na 6 - 12 hodin i v drsných podmínkách.

V mnoha lokalitách je % klíšťat nakažených lymeskou borelií už nad 25% a encefalitidou mezi 3 - 7 %. Jaký je v % podíl infikovaných komárů, to nevím.
Třeba má někdo bližší informace.

Viděl jsem na vlastní oči pacientku, která je kompletně ochrnutá následkem lymeské boreliozy, ložisko na krční páteři.

Chce to dávat majzla, život a zdraví jsou jen jednou.

mirmen - Profil | Pá 3.8.2018 11:55:32

sven >> díky za rešerži

sven - Profil | Pá 3.8.2018 11:04:28

mirmen >> Je to věc názoru. Osobně bych sáhl spíš po osvědčeném glycerolu.
S jeho využitím pro podobné účely má veřejnost (i když si to většinou neuvědomuje) letité pozitivní zkušenosti.
Navíc snadná dostupnost a narozdíl od kosmetickou reklamou prohnaných prostředků, za cenu velice mírnou :-)
Několik odkazů k porovnání:

https://www.slozeni-kosmetiky.cz/isopropyl-myristat​e

http://www.kosmetickesuroviny.cz/Isopropyl-myristat​e-d563.htm

http://www.glycerin.cz/

http://www.fichema.cz/glycern-glycerol/446-glycern-​995-125-kg-glycernov-olej-cas-56-81-5-pharma-859286​1510030.html

MiPo - Profil | Pá 3.8.2018 10:34:53

mirmen >> já mám taky,loni to sháněla známá po všech rp a nikde nic že to eu zakázala dovážet. Nakonec nasla vyrobce v Austrálii a nechala si poslat 6 ks i s poštovným to vyšlo levněji
Loni jsem sháněl prak od Guru ,to samé je v Holandsku brán jako zbraň a tak to eu zakázala dovážet. Naštěstí mě ho známej objednal z Anglie za poloviční cenu než tady

mirmen - Profil | Pá 3.8.2018 10:19:06

Pro repelenty , jejichž aktivní složky jsou z bylin získávány luhováním ve vodě, varem, příp. parní destilaci, by možná byl jako nosič použitelný tento přípravek. Nicméně nemám teď čas se zabývat problematikou podrobně ( reference vč. konzultací s farmakologem , alergologem aj. )

Odkaz zde
https://eshop.ekokoza.cz/cs/nosic-vuni-isopropyl-my​ristat.html

mirmen - Profil | Pá 3.8.2018 10:14:41

sven >> jo, rozmaryn dávám do vícedruhových směsí.
Většinou je základem hřebíček, fenykl, anýz, rozmarýn, tymián, citronová kůra, mátový, eukalyptový a tea tree oleje.

Problémem většinách podomácku vyráběných repelentů je jejich poměrně krátká doba aktivního působení ( závisí ovšem na krevní skupině, pocení, aktivitě hmyzu ... ). Pátrám teď po vhodném nosiči ( bázi ), který účinné extrahované složky nese a dlouhodobě na kůži uchovává.
Vím, že v kosmetickém průmyslu, ve výrobě parfemů, se nosiče používají a že jsou schopny držet aktivní aromatické látky na těle i desítky hodin.

mirmen - Profil | Pá 3.8.2018 10:09:54

MiPo >> mám zásobu 2 ks zpřed cca 2 let z Ryb.ráje v HK

Vladk - Profil | Pá 3.8.2018 0:26:33

co skusit neopren? pres ten nic nevysaje. atleti je muzou i ploutvema placat

Klobasa1 - Profil | Čt 2.8.2018 23:50:27

u x a >> Zásadně slivovicí, doporučuji zevnitř i zvenčí. Devět z deseti lékařů tvrdí, že je dobré nalít to preventivně do přítelkyně popř. do manželky, jak to mysleli nevím, protože lékaře ze zásady sabotuji, bo jsou chytřejší než já. Ovšem ani zubaři ani na ORL mi to nevyvraceli, odradí to údajně i staré zkušené komáry, kteří už zažili mnoho plácaček.

mlíčnák - Profil | Čt 2.8.2018 23:23:27

Tesim sa pristi tyden na Komarovjaky o) Off ani alpa s hrebickem nefunguje o(

sven - Profil | Čt 2.8.2018 23:13:13

u x a >> Nejen na štípance. Mám s tím letité a velice pozitivní zkušenosti
https://www.benu.cz/betadine-kozni-podani-mast-1x20​gm-10

Bacha - Profil | Čt 2.8.2018 21:57:01

u x a >> Prý je nejlepší panenská moč....to ale bude v dnešní době problém:-D

petr.f - Profil | Čt 2.8.2018 21:16:13

imajung >> ironie??

Willow - Profil | Čt 2.8.2018 20:22:18

u x a - Profil | Čt 2.8.2018 20:05:47

čím mažete štípance??

imajung - Profil | Čt 2.8.2018 19:58:50

petr.f >> tak jestli to mas opravdu od Lukase K. za tak super cenu, nevahej a kup si cele baleni, 100% bude fungovat, uz ted se te komari boji, kdyz vi, ze je to od LK 😁