Jaké druhy ryb - horni mira?

U jakých druhů ryb byste zavedli horní míru, aby nebyl privilegovám jenom Kapr jsou K 70.
Autor diskuse: HP - Profil , 1.4.2006 všeobecné - druhy ryb, rekordy

jaroslavstehlikst - Profil | Út 21.4.2015 14:55:32

taková horní míra 18cm u oukleje to by byly plné řeky naštvaných rybářů že nechytají nic jiného než oukleje.
a tak by to bylo nejspíš u všech ryb

Pyzda | Po 10.4.2006 0:33:29

Holátko Josef : Kubík asi měl na mysli udělat velmi závažný krok v regulaci rybařiny, který nikomu neublíží a bude velmi pozitivně vnímán. Já ho trumfnu. Lipan 55cm, kapr 95cm, plotice 50cm a např. ježdík 35cm.

Holátko Josef | Ne 9.4.2006 13:38:58

Kubík> Horní míra lipana 45, proč? Lipan na 40 cm má cca 70% povýtěrovou úmrtnost, protože se ve jedná o ryby na konci své "životnosti". Ryba také v tomto případě už není tak plodná. Kdysi byla míra lipana na Ostravici 3 27 cm - znamenalo to jediná, ryba byla po svém prvním (slabém) výtěru ulovena a sežrána. Optimálni síla ryby je u lipana mezi 30 - 40 cm. Co takhle zvednout dolní míru, aby těch silných výtěru schopných ryb bylo více? - Je to pohled na průměrné vody. Úživné řeky mají míry posunuty, protože lipan na nich rostě rychleji, ale na takové Vlatvě to už přece funguje. Hatí to ale ten černý pták, jak se al jmenuje, něco jako mor ... aha korMORán! Nač tedy horní míra. V dobách, kdy platili jenom místní povolenky si rybáři vybírali, brali jen větší kusy, protože věděli, že v té své vodě mají dostatek svých ryb, které pro ně mohou ještě vyrůrst. Když ale k nějaké cizí vodě dnes příjde rybář, je mu jedno, že ta ryba může dorůst, když tam může přijít stejný kdokoli a zmasí sotva mírovou rybu, která se sotva vytře.

HP - Profil | Ne 9.4.2006 13:13:12

Moc díky za všechny odpovědi. Teď aspoň tušim cosi par lidi myslí. Je sice správné pouštět trofejní kusy, ale neměl by mít horní míru jen kapr to by bylo spíš na škodu, a dravci jako Sumec už vůbec jinak proš by ne. ale to pytlactví by se asi rozmohlo?! :-(

pppp - Profil | Út 4.4.2006 2:47:40

HP - zavedením horní míry u ostat. ryb nezabráníš upřednostňování kapra,bohužel.

Petrson - Profil | Ne 2.4.2006 8:40:16

>> Pyzda > právě v tom zdravém myšlení vidím kámen úrazu. My a většina lidí na MRKu v tom myslím máme jasno, ale jak přesvědčit těch 80 - 90 %, kteří se spokojí s chytáním násaďáků a dokonce tento lov preferují? Bude trvat velmi dlouho, než onen "zdravý vítr" ofoukne jejich hlavy přirozenou cestou. Proto mě jako nejrychlejší, nikoliv ideální a spíše jen teoreticky možné, napadly ty 2 uvedené způsoby. Souhlasím, že rada by v tomto mohla podniknout hodně. Ale právě omezené finance a nechuť zvedat ceny povolenek, jsou faktory, které rozhodují, že budou těmi posledními, kdo by se snažil prosadit pestré a vyrovnané zarybnění napříč celým svazem. Zarybňovací plány MZe nejsou ideální, ale zase nejsou neprůstřelné. Když se dívám na zarybnění ÚSmPrahy, nestačím se divit, kolik druhů se vysazuje nad stav, tedy zdaleka ne jen kapři. Ale když se ptám na líny činovníka naší MO, který se na vysazování podílí, odpoví asi toto: "Škoda mluvit, když skoro všechny nahážou do Vltavy, která je přesumcovaná...", a já dodám, pro líny kvůli regulacím nevhodná, pak vidím, kde je problém. Není to jen v nevhodných plánech, rétorice a nečinnosti rady. Dílčí chyby probíhají všemi stupni. Výsledek je pak v revírech znát - na vhodných stojácích kolem města jsem lína nechytil už několik let, ač např. v r. 2004 se jich vysadilo 66,3 % nad plán.

Pyzda | So 1.4.2006 23:40:25

Petrson: dovolím si nesouhlasit s tvými dvěma způsoby. To, co by šlo změnit bez Rady i změny legislativy, je nový, zdravý vítr do plachet svazu, jako 98% uživatele revírů v ČRS, v rámci současného hospodaření a zákona. To, že to není reálné, je dáno 1) jeho neprůstřelnou strukturou a hospodařením kdy veškeré násady se přepočítávají přes kg cenu a to kapra, kterého umí vyrobit a čím větší, tím lepší. Z tohoto důvodu nebude nikdo "zbytečně", tedy draze vysazovat drahé původní ryby, když za 2) hoši ze svazu a MO nebudou podnikat takové kroky, které je zbaví účasti na lukrativním podílu z podnikání svazu. Tedy nepůjdou proti většině, to je taková reality show pro výbor a členy MO a kapra. Z toho důvodu jsem velmi nedůvěřivý k BP, které v mnoha směrech mohou legalizovat hospodaření, které není v souladu se zákonem.

Petrson - Profil | So 1.4.2006 18:01:21

>> Mirmen > ano,taky možnost, jak svazákům rozsvítit v palicích :-))

mirmen - Profil | So 1.4.2006 17:48:19

:-)

Petrson - Profil | So 1.4.2006 17:28:26

>> Pyzda > souhlas, v tom se shodneme a oba víme, že to je zatím nereálné. Rychlou cestou by to šlo pouze 2 způsoby:
1. Určením Radou shora, což by ale nebylo příliš průchozí kvůli nedemokratičnosti.
2. Legislativou - novelou zákona. Tak tady už se ale vůbec "nebojím", že by MZe, potažmo poslanci začali pracovat.
PS: Psal jsem Ti do "Lovu na živou rybku..." o tom Samberku, kdyžtak napiš, jak to vidíš. Samo klidně i jiný revír.
All: Já ty horní míry obhajuji hlavně kvůli tomu, že by především ničemu neškodily. Výskyt těch trofejních ryb, závislý na příznivých podmínkách konkrétních revírů a přirozeném výběru (předpokládám, že svaz by alespoň zpočátku vzrostlé ryby nenasazoval - na to ani nemá...), by jaksi tímto principem samotným znemožnil nějakou nerovnováhu, tím méně způsobil kalamitní stavy. Ale pokud přece - není problém operativně tento stav legislativou na úrovni BP vrátit zpět. Nevyzdvihuji soukromé revíry - jak psal Mirmen, jde zde především o prachy a taky se mi příčí zarybňovací praktiky, neodpovídající prostředí. Jen si myslím, že jejich přístup k horním mírám svým konkurenčním tlakem může napomoci, aby se rozsvítilo i svazákům u vesel.
>> Míra Rybář > poslal jsem Ti maila, kdyžtak dej vědět, kdy to vidíš s tím příjezdem.

candoš - Profil | So 1.4.2006 17:01:25

Sice jsem podepsal K-70,ale myslím,že je na každém zda bude pouštět nebo ne.Nikomu to nikdo nemůže nutit.A když už tak proč horní míra jenom u kapra.Co sumec.amur,potočák-jsem pro celoroční hájení.

Petrson - Profil | So 1.4.2006 16:51:26

>>mirmen > o tom úhoři se jistě dá polemizovat. Zmíním můj příklad - loni jsem chytil 2 běhěm jarních dnů na stojáku (náhoda), 1 měl velmi slušnou míru, takže jsem ho vzal. Další 2 během jedné noci mi zabrali na podzim. Pěkní, ale už v té době hájení, takže jsem je s klidným srdcem pouštěl a radost z nich nebyla menší, než kdybych je zasakoval. Byl jsem opravdu nadšen a považuji to za jednu z nejlepších chytaček t. r., přestože jsem promokl na kost. S přihlédnutím k tomu, že se úhoř nedá uměle rozmnožovat, jeho celosvětové stavy rychle klesají a výskyt u nás je závislý výhradně na nákupu drahého monté, si myslím, že 2 ks DENNĚ jsou na místě. Nic nebrání tomu, abych se jejich lovem plně uspokojil, i když jich dalších třeba 5 - 8 pustím. Ale, na druhé straně, vzhledem k omezenému období jejich braní (které zmiňuješ a v přechozím příspěvku jsem na něj nebral zřetel), což si užiju 1, 2 x do roka, asi velké škody nenapáchám, byť si jich odnesu třeba 5. Navíc, je nutno brát v potaz jejich hltavost a častou zažranost - tudíž vyšší mortalitu puštěných kusů. Jejich stavy třeba napomůže zlepšit i nové hájení. Takže v tomto bodě bych klidně ustoupil a nehrotil to. K elektrárnám - bezvýhradný souhlas.
Ad mník - i když jeho stavy obecně stoupají, pro většinu z nás jsou jeho úlovky stále vzácné a o optimálním zarybnění se dá mluvit snad jedině na Ohři. Čili myslím, že 2 ks je dost. Pokud se na ně budu specializovat a chodit na revír, kde je častou rybou, můžu jich i tak za sezónu nalapat hodně.
Ad chlapci na dovolené - 3 kg běžných ryb DENNĚ (DOPLŇUJI: jako nadstav k 2 ks těch vybraných ryb), to máme cca 35 kg za týdenní dovolenou = bohatě stačí pro spotřebu celé, byť početné rodiny. Takže na limitech bych neměnil: 2 ks "ušlechtilé" + max. 3 kg "běžné"ryby, řekněme vyjma vod s enormě přemnoženým druhem (např. Ce, KaS). V tomto se mi líbí názor Míry Rybáře - 400 kg odnesených ryb 1 lovcem je zarážející a nevěřím, že to celé spotřebovala pouze jeho rodina. Takže přísnější limity by mohly eliminovat také nešvary s prodejem ryb.

Pyzda | So 1.4.2006 16:47:21

Petrson : Právě proto si myslím i já, že pokud horní míry, tak jen někde, výjmečně a až jako poslední bod, ale bez změny hospodaření je to jen soubor opatření. To, že svaz změní hospodaření k modelu, který bychom přivítali oba , je zatím nereálné.

Míra Rybář - Profil | So 1.4.2006 16:23:49

mirmen - to je sice pravda s těmi soukromáky, ale jen částečně. Proč si právě ten neopakovatelný zážitek neudělat i na svazovém revíru.Vždyť teť se voda jen drancuje a ulovit rybu nad 60 cm je pomalu zázrak. Když jdu k vodě, předpokládám, že si tam odpočinu a hlavně zachytám RYBY a né potěr. Já osobně právě pro ty velké ryby tyto soukromáky upřednostňuji a jakmile mám alespoň půl dne čas okamžitě vyrážím. Na tři, čtyři hoďky chodím na svazovku a je někdy zázrak, že vůbec něco zabere.Nepotřebuju rybu odnést, ale ulovit a když vidím, jak někteří rádoby rybáři by ulovenou rybu alespoň o centimetr natáhli, jen aby měla míru, je mi jasné, že těchto kapitálních úlovků se jen tak nedočkáme a budem obdivovat fotky těch, kteří si mohou dovolit jet ne ryby jinam (Maďarsko,Španělsko,Itálie, atd.)a my se musíme spokojit alespoň s těmi soukromáky.

mirmen - Profil | So 1.4.2006 15:48:12

Míra Rybář - soukromáky mají pochopitelně horní omezení. Vždyť potřebují nabízet "neopakovatelné" zážitky. Na soukromákách jsou motivací prachy, prachy a nic než prachy. Jsou schopni nakydat do vody cokoliv bez ohledu na přírodu či zákony ( třeba sibiřské jesetery). Proto bych soukromák nepovažoval za nějaký podpůrný argument pro zavedení horní míry.

mirmen - Profil | So 1.4.2006 15:45:31

Petrson,
ad 3) u úhořů se jedná o neuvážený názor. Několik tisíc rybářů chytne cca 300-500 ks. Navíc - můžeš mít několik vycházek bez úlovku nebo ojedinělých a pak teprve přijde ta vytoužená úhoří noc, kterou lze zažít třeba jen 1-2 x za sezonu.U úhořů jsou největší škodnou elektrárny, přes jejichž turbiny se odehrává tak generačních ryb ( ne sportovní odlov)
- a k limitům - mnozí se dostanou na rybačku jen o dovolené, proč jim bránit v odnesení pár ryb za den. Spíš stanovit kvóty na povoloenku a kdo si chce ponechat víc ryb, nechť si po vyčerpání zaplatí pár set za další kvótu
- mník - hmm, asi taky ne omezení počtu, není to ničím podloženo. navíc - jikrnačka mníka klade až 2 miliony jiker, velká šance na udržení druhu.

Míra Rybář - Profil | So 1.4.2006 15:44:48

Pročítám si tady diskuzi a pozoruji,že názory se liší,což je dobře.Jsem jeden z těch, kteří by v každém případě zavedli horní hranice ryb.Když si vezmu kapra 55 cm,má zhruba 3,5 - 4 kg.Skutečně nepochopím masaře,kterým je to málo.Prohlížel jsem si stránky MO Hradec Králové,kde ze statistik sumářů je na prvním místě přez 400 kg ulovených a odnesených ryb. Nemohu se zbavit dojmu, že takovíto lidé v tom nalézají způsob přilepšení příjmů. Vezmu li cenu 50 Kč/kg je to 20000 Kč. Vždyť není nic krásnějšího, fyfotit se s ulovenou rybou a potom jí pomali vrátit vodě a dívat se, jak majestátně odplouvá. Na většině soukromých revírů je horní hranice stanovena a taky to funguje.Proto bych byl pro zavedení horní míry u kapra 60 cm a hlavně omezení, jako na pstruhových vodách. U dravců bych horní hranici asi nezaváděl, ale zvýšil bych dolní.

Petrson - Profil | So 1.4.2006 15:29:33

>> Pyzda > ještě dodávám, že toto nepovažuji za dokonalé a hlavně jediné řešení. Z mého pohledu ideální by byl balíček opatření:
1) přehodnocení násadových plánů ve prospěch původních druhů a na úkor kapra a PD, 2) Zvednutí míry vybraných druhů ryb (namátkově: PP a lipan 27 - 30, lín 25 - 28, K 40, Š 60, Ú 50)
3) zostření limitů na ponechání max 2 - 3 kg, resp. odnesení max. 2 ks o další druhy ryb (parma, úhoř, mník, karas obecný, ostroretka),
4) až jako tento bod, tedy jakousi třešničku na dortě, zavedení horních limitů dle specifikace níže
5) A k tomu všemu nezbytné, postupné zdražování povolenky (v řádu stokorun ročně) a ruku v ruce s tím zavádění profi RS.

Zde jsem to prve nerozváděl proto, že jsem to již psal mnohokrát v otázkách tomu určených a je mi trapné se takto opakovat. Zde se dotaz týká horní míry, prve jsem se tedy vyjádřil výhradně k ní.

Kubík | So 1.4.2006 14:59:42

Já bych dal horní míru: u pstruha obecného na 40 cm na všech revírech, u lipana na 45 cm také všude, u candáta na 65 cm kromě přehrad, a horní míru kapra bych zrušil, dal bych 40 cm.

Petrson - Profil | So 1.4.2006 14:43:46

>> Pyzda > ta diskuze rozhodně smysl má, i když zatím ne praktický. Za současného stavu členské základny si totiž neumím představit, že by se míry někde prosadili v tak širokém záběru druhového spektra. Ale každým změnám v historii, ať těm svými důsledky nezměrným (Pařížská komuna), nebo dílčím (K 70), vždy předchází diskuze, a právě ona jim vdechne život.Takže ptát se po jejím smyslu obecně je průvodním jevem rezignace na možnosti cokoliv změnit, a to bychom neměli připouštět. I když zavedení byť jediné horní míry příjde třeba za 10 let (osobně si myslím, že mnohem dřív - sledujme vývoj na sourkomých revírech: horní míra salmonidů se stává běžnou a pod konkurenčním tlakem se bude rozšiřovat, protože mnoho lovců pochopí, že chytat velké ryby je téměř nesrovnatelné s běžným průměrným lovem skoro samých násadovách kaprů). Ještě bych zdůraznil, že horní míry nepatří zdaleka na všechny vody. U jmenovaných říčních druhů by se jednalo např. o spodní úseky Labe, Vltavy, Moravy, Berounky, Sázavy, možná Dyje. Toť vše. Lín, kapr - prostředím vhodné údolní nádrže a rozsáhlá slepá ramena, tůně. Dravci - opět jen velké (jak už jsem psal) přehrady. Tedy vody, jejichž rozloha dohromady je někde na 1/4 celkového rozsahu svazových revírů.

Pyzda | So 1.4.2006 14:15:43

Petrson : Beru tě jako rozumného a proto se tě ptám, jestli v současném stavu a zarybnění svazových vod mají jakékoliv diskuse na téma horní míry smysl. Horní míry jsou pokrytectvím velmi malé části rybářů, kteří vidinou extrémních úlovků se zaštiťují zájmem o rozmnožování a existenci těchto ryb a jsou vedle jak ta jedle. A to u kapra, sumce, duháka, parmy, okouna, lipana, štiky a.j.. Tyto ryby pokud se vytírají, tak i v podstatně menších velikostech a většina se nevytírá sama vůbec. To, že jejich stavy klesají, není úměrné jedincům v extrémních velikostech, ale záleží na jiných faktorech.

pppp - Profil | So 1.4.2006 14:09:24

holátkojosef-správně,např. na Moravici by musela být horní míra potočáka asi tak 30, takže ať se stane tou dolní.A to omezení odnesených ryb od určité velikosti se mi taky líbí.

Holátko Josef | So 1.4.2006 14:03:13

Když se zamýšlím nad horní mírou potočáka a lipana, říkám si, že je to nesmysl. Ano, hodně záleží na úživnosti vody, pestrosti úkrytů ... zvedl bych spíše doní míru. Jakmile bude silný základ, přibyde i "vyčuraných" stařešinů, kteří rybáře potěší. Pak ať záleži na rybáři, co s takovou rybou udělá. U potočáka mám strach z kanibalství a poměrně silné teritoriality... Zajímavý je přístup k problematice na Vltavě 28(?), ryba nad 45 cm pouze jedna za vycházku ...

Petrson - Profil | So 1.4.2006 13:52:17

Myslím, že horní míru si zaslouží především naše původní a hlavně říční druhy, které se rozmnožují ve volné přírodě. Tj. parma 60 cm, tloušť 50 - 55 cm, jesen, ostroretka, podoustev a lín po 45 cm. U salmonidů si nejsem jist u lipana, vzhledem k jeho krátkověkosti, ale snad by stálo za pokus zavést míru 45 cm. U PP bych s iniciativou začal, a to na 55 cm, možná by pomohla zamezit jeho úbytku a vleklejší populační krizi. PD a sivenovi bych horní míru neurčil, vzhledem k tomu, že jako nepůvodní druhy se nemnoží, jsou vysazováni nad stav a ve velkých vzrůstech by nežádoucím způsobem konkurovali potočákovi. Candátovi by na velkých vodách slušela míra 75 cm. Opatrný bych byl při určování této hranice u štiky a sumce, ale vybrané rozlehlé nádrže, kde jejich počty nedosahují optimálního stavu, by unesly zákaz přivlastňování těchto dravců u Š od 80, Su pak 180 cm.

Horní míry bych však nenařizoval plošně, ale po pečlivém vytipování revírů, které by úživností a rozlohou bez problémů unesly případnou populační renesanci trofejních velikánů.

pppp - Profil | So 1.4.2006 13:42:54

mirmen-sem to ale kokot.

mirmen - Profil | So 1.4.2006 13:40:14

pppp, já vím, jen jsem chtěl vědět, jestli naletí někdo ze zastánců horní míry u všech a všude :-)

pppp - Profil | So 1.4.2006 12:51:17

mirmen - u lipana by horní míra přínosem určitě nebyla,protože v 45 jsi ho chytil asi naposledy v jeho životě,jelikož je to krátkověká ryba.

pppp - Profil | So 1.4.2006 12:44:00

karelc - jo a vůbec nemusíš šít pravidla každé vodě na míru,stačí kdyby se každá voda obhospodařovala podle toho,k čemu se hodí a tím pádem mohou platit jednotná pravidla,protože se nebudou všude vyskytovat stejné ryby.Já nejsem ani proti svazovým kaprodromům s jejich spec. pravidly.Když je voda,kde se kaprovi moc dobře daří ,ať tam žije třeba jen on,ať je to voda vyloženě pro kapraře,na druhé straně bychom mohli mít rozum a třeba do nově napuštěné nádrže nemusíme hned sypat tuny kaprů .Ta voda je okamžitě odepsaná a to je přece strašná škoda.

pppp - Profil | So 1.4.2006 12:26:02

Tak to je právě jenom asi u nás,že se nesadí s ohledem na vodu,ale co v ní chceme mít.Nesmyslný,ale i nehospodárný stav.

pppp - Profil | So 1.4.2006 12:23:27

karelc - i natěch 2ha.Aspoň by si slavní hospodáři rozmysleli,co kam nasadí.

pppp - Profil | So 1.4.2006 12:19:33

VP - kapr degraduje vodu i rybáře/ne všechny/.Kapra bez míry si dovedu představit úplně klidně,kdo by si vzal třicítku si ji vezme i dnes.Akorát se chvilku bojí,než ho někam zašije.

karelc - Profil | So 1.4.2006 12:17:32

pppp: ok, nebráním se diskuzi na toto téma. Duhák na nádržích horní míru ano, co takovej sumec na 2 ha rybníčku? Spíš než takový paušalizování by to chtělo, jak se tu už stokrát psalo, ušít pravidla každé vodě na míru.

PS: stejně se tu mlátí prázdná sláma, povodně a beton s náma i rybama zatočí...

ViktorPalaček - Profil | So 1.4.2006 12:11:24

pppp-tak to jsme se asi fakt špatně pochopili,spíš buych ale řekl že je moc kaprařů a ne kaprů,chápu že pro vláčkaře je to dostsložité ,když každé 3m je rybář. Myslíž že kapři mají vliv na čistotu vody,nebo myslíš rybáře ,aby jsme se zas špatně nepochopili? Tenhle stav nezměníš ty ani já,ale jenom si představ kapra bez míry?!mě stačí ty jarní jatka které vidím každý rok je to na bl...

pppp - Profil | So 1.4.2006 12:07:15

karelc - štika, sumec a jezerák by si náhodou horní míru zasloužili.I ten duhák v nádržích.