zapisovani ulovku

Uz dlouho premyslim nad tim jak mam zapisovat vetsi mnozstvi ponechanych ryb. U kapra a dalsich uslechtilych ryb je to jasne, ale co kdyz si beru od vody treba 15-20 plotic nebo oukleji at uz na jidlo nebo jako nastrazni rybky? Jak to mam udelat se zapisem? Staci napsat celkovou vahu nebo je potreba vsechny ryby premerit a secist jejich celkovou delku?
Nejspis stupidni dotaz, nicmene uz nad tim nejaky cas uvazuji.
Autor diskuse: atc24 - Profil , 22.3.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

profo - Profil | Út 28.3.2006 9:04:22

All : po prostudováni BP pro JčÚS Vám tímto sděluji, že pro rok 2006 je už zavedena povinnost proškrtávat jak na vodách P, tak i na vodách MP. Platí to tedy na všech revírech JčÚS. Jelikož věřím, že většina VČS na místních MO probíhá stejně, tak je mi jasné, že nedošlo k seznámení s tímto faktem. Proto si dávejte pozor, berou se za to povolenky a RS to bude jako novinku vyžadovat mnohem častěji.

profo - Profil | Čt 23.3.2006 15:13:26

tomfisherman - ® : jo bavíme se pořád o tom samém a oba o stejné věci. Pokud se budeš striktně (jako švejk) držet předpisů, tak budeš mít za jeden den na tom samém revíru třeba 50x zapsanou docházku, pokud 50x přerušíš lov a znovu se vrátíš. Je to sice nelogické, ale je to tak. Pokud ji budeš mít zapsanou a proškrtlou a budeš znova tamtéž lovit a nezapíšeš se, pak se s tebou opravdu RS nebude dohadovat, protože pro ni je to jasná nezapsání a tím končí a to neokecáš. Jak píšeš rozumná RS to vyřeší domluvou, pokud k ní budeš rozumně přistupovat. Pokud se začneš hádat, tak je jen na nich jak to posoudí, ale má plné právo ti povolenku odebrat.Pokud se neproškrtává, tak jak jsem psal níže je to jen na tobě a RS ti těžko dokáže že jsi se nezapsal.

tomfisherman - Profil | Čt 23.3.2006 14:51:56

profo: Jasně pokud přijde RS a nebudu mít vůbec napsanou docházku, je to jasné.
(Doufám,že se tu celou dobu přeme o tom opětovném zapsání docházky v jednom dni na stejném revíru?To že musím napsat docházku mi je jasné - jen tvrdím, že jen jednou v jednom dni a na jednom revíru a můžu tam přijít třeba 50x)
Pokud ji budu mít napsanou již s proškrtnutým řádkem(vrátil jsem se ještě na revír), tak RS nemá šanci.
Navíc, rozumná RS takovou prkotinu nebude vůbec řešit.
Obou nám je asi jasné, že jsme tu řešili prkotinu:))
Proškrtávání řádku beru jako dobrou obranu proti zpětnému rozepisování ryb nic víc ani míň!

profo - Profil | Čt 23.3.2006 14:19:07

tomfisherman - ® : omluva přijata, nic tak hroznýho se nastalo.Jenom pro doplnění můj příspěvek to neobsahoval obecně ale takto : "V BP, kde se proškrtávání nařizuje......" - tzn né ve všech BP, ale jen v těch kde se to nařizuje.
Jinak níže ti napsal PV jak je to v JčÚS což si myslím je pro tebe mnohem zajímavější než jak to je v MRS. Z toho co napsal jasně vyplývá tvá povinnost. (citace PV : "5. Pokud si lovící nepřisvojil v daném revíru v daný kalendářní den žádnou ulovenou rybu, je povinen v oddílu II povolenky k lovu (Evidence docházky a úlovků) prázdnou řádku k tomuto dni proškrtnout před odchodem od vody") Tím, že se tu jasně píše před odchodem od vody, pak se přerušení v tomto případě tedy rovná ukončení a tvou povinností je proškrtnout řádek. Ať už máš v úmyslu se tam vrátit či nikoliv. Pokud to tak neuděláš a pak se tam vrátíš je to jen tvá věc, ale pokud tě RS bude kontrolovat hned při odchodu, dopouštíš se tím přestupku (i když je to sporné, protože můžeš tvrdit, že se jen přesouváš o pár metrů dál na stejném revíru, ale bylo by asi divné, že máž složený cajk). Bohužel se ti nepovede vyhrát, pokud ti za nezapsání tam kde je to povinné sebere RS povolenku, protože dle zákona RŘ a BP je nezapsání bráno jako lov bez povolenky a to je přestupek.

tomfisherman - Profil | Čt 23.3.2006 13:42:49

hraji: Nu tak čas tu prodrbávájí i jiní a nesmyslné předpisy se občas vymýšlí na Svazu!!!
Jinak máš pravdu, že na rybách bych tento čas strávil mnohem raději.
Také přeji hodně úlovků a příjemně strávených chvil na rybách:))))

tomfisherman - Profil | Čt 23.3.2006 13:34:19

profo: Pokud napíšeš v BP, tak to beru obecně. Už si nepamatuji, že si někde níže psal o MRS a že míníš tedy jen MRS, promiň.
Ale i tak, pokud ta povinnost proškrtávání někde existuje,nelze z toho dedukovat, že musíš při přerušení lovu psát znovu docházku. Pokud to tedy nemají v BP nějak přímo napsané, ale neměly by mít, protože to je nesmysl a zcela vědomě dělají rozdíl mezi rybářem chytajícím souvisle a rybářem, který lov na chvíli v ten den na revíru přeruší. To za chvíli dospějí k tomu, že rybář bude na revíru zapisovat každou započatou hodinu!
A pokud by mi někde kvůli tomuto RS sebrala povolenku, tak se vsadím, že neoprávněne a pokud bych na něj podal stížnost, tak vyhraji?

hraji - Profil | Čt 23.3.2006 12:57:47

tomfisherman: kdybys kolego všechen ten čas, co jsi tu prodrbal psaním nesmyslných zdůvodnění, pravděpodobně v pracovní době, věnoval u vody proškrtávání, neměl bys žádný problém, zda zapsat, nezapsat, proškrtnout, neproškrtnout. Jinak hodně úlovků a hodně času na rybách. :-)))))

profo - Profil | Čt 23.3.2006 12:35:12

tomfisherman - ® : ach jo......, jak jsem psal níže zatím tuto povinnost mají jen v MRS a JčÚS. Ty jakožto středočech tuto povinnost nemáš. Zatím. Zatím ti sem můžu dát jen citaci z MRS, ale ta myslím tě až tak nezajímá, a tu z BP JčÚS zatím nemám čas hledat, ale až ho budu mít, tak ti to sem dám. Jiank ano jedná se o celý řádek včetně kolonky Kontrola.

PV - Profil | Čt 23.3.2006 12:35:05

tomfisherman: ANO v JČ na P vodách:
5. Pokud si lovící nepřisvojil v daném revíru v daný kalendářní den žádnou ulovenou rybu, je povinen v oddílu II povolenky k lovu (Evidence docházky a úlovků) prázdnou řádku k tomuto dni proškrtnout před odchodem od vody

tomfisherman - Profil | Čt 23.3.2006 12:28:27

profo : V BP se nařizuje proškrtávání řádku???
To mi tedy ukaž, resp. sem dej citaci?

profo - Profil | Čt 23.3.2006 11:57:53

tomfisherman - ® - to je právě to o čem mluvím. V BP, kde se proškrtávání nařizuje, je napsáno : při skončení lovu a nebo přerušení lovu je lovec povinnen proškrtnout řádek v evidenci úlovků, pokud nebyla lovcem přisvojena ryba. Je to volná citace, protože to nemám teď čas hledat jako jsem sem dal to z vyhlášky, když se mi tróchu uvolní chvilka, tak to najdu. Jinak je to velmi podobné jako to má MRS, jen je tam jiný slovoslet.

tomfisherman - Profil | Čt 23.3.2006 10:43:13

profo: Jde právě o výklad a já žádný "oficiální" neznám?
Pokud budu mít napsanou docházku a proškrtnutý řádek, tak nebudu muset RS nic vysvětlovat, protože docházku napsanou mám,i když je řádek proškrtnutý!
Jestli jsem na papíře ukončil rybolov je čirá spekulace, protože proškrtnutí řádku může také znamenat, že v ten den si nehodlám ponechat žádnou rybu!?

profo - Profil | Čt 23.3.2006 10:13:41

tomfisherman - ® : apropo je spousta zákonů a předpisů kde se logika věci hledá opravdu jen velmi obtížně. Bohužel...:-((((

profo - Profil | Čt 23.3.2006 10:11:37

tomfisherman - ® : vtom co píšeš s tebou slouhlasím, že je to svým způsobem hloupost, ale je to tak. Bohužel, pokud proškrtáváš, a proškrtneš, pak ti nezbývá nic jiného než se znovu zapsat, protože budeš jen těžko vysvětlovat, proč nejsi zapsaný. Důvod je prostý, proškrtnutím si evidentně ukončil lov a tak nový lov musíš zapsat. Sice je to trochu nelogický, ale RS se v tomto případě s tebou nebude dohadovat, protože dle výkladu chytáš bez zapsané docházky, byť na stejném revíru ve stejný den. Je sice hezké, že se chceš znovu zapsat po ulovení ryby a ponechání si jí, ale opravdu při proškrtávání to tak nejde.A při sčítání tak musíš počítat tyto docházky (ač je to nelogické) jako dvě. Jinak návštěvnost se nepočítá na denní, ale na návštěvnost - tj. počet návštěv na daném revíru (počet docházek nikoliv počet ztrávených dní)

tomfisherman - Profil | Čt 23.3.2006 9:38:25

profo: Jsi dle mého na omylu a píšeš, zde něco, co nemá hlavu ani patu.
Pokud se má z tohoto zjišťovat tlak na revír, návštěvnost, tak se bude počítat denní - čili kolik dní v roce dotyčný navštívil ten či onen revír!
Z toho, co tu píšeš fakticky vyplývá, že rybář který loví na tom samém revíru celý den bez přerušení vytváří parciálně menší tlak na tento revír než rybář, který lov přeruší a na ten samý revír v ten samý den se ještě vrátí - uznej, že je to blbost!
Pokud rybář řádek proškrtne a ještě se v ten den na ten samý revír vrátí, tak nemusí psát docházku - tu už má napsanou. Ovšem pokud uloví rybu a ponechá si ji, tak ji samozřejmě musí napsat na další řádek se stejným datumem a revírem. Při závěrečném sčítání docházky by měl ovšem správně tuto docházku započítat jako jednu!

profo - Profil | Čt 23.3.2006 8:24:12

tomfisherman - ® : Opět cituji : § 13 odstavec 9 zákona č. 99/2004 Sb., Osoba provádějící lov je povinna VII., b) zapsat nesmazatelným způsobem do oddílu II povolenky k lovu (Evidence docházky a úlovků) před zahájením lovu ryb na mimopstruhovém i pstruhovém rybářském revíru datum lovu a číslo revíru.
Bohužel nikde nemáš napsáno, že se zapsat nemusíš, pokud lov přerušíš a pak se vrátíš (ve stejný den na stejný revír)jsi podle toho povinen před započetím lovu se znovu tapsat. Pokud jako je v MRS a v JčÚS, že se musí proškrtávat, pak ti ani nic jiného nezbývá. I když je na tobě jak to uděláš pokud nemusíš proškrtnout. Osobně se přiznávám, že dokud jsme to měli bez proškrtnutí, tak jsem nový příchod občas nezapsal, neboť jsem byl zapsán z dopoledne. Ale po správní stránce je to špatně a pokud se nezapíšeš je to jen na přístupu RS, která má tu pravomoc ti odebrat za to povolenku, jelikož jsi poruši výše uvedený paragraf zákona.

Radek S. | Čt 23.3.2006 8:19:38

Po přečtení spousty názorů, jsem se ujistil, že hodně lidí - hodně názorů jak zapisovat. Já zapisuji revír ihned po příchodu a to důkladně, jak píšete někdo tam má včerejší(špatný) datum = lov bez povolenky, neproškrknuté řádky taky problém s RS. Co se týče zapisování ryb, tak alespoň v MRS se ihned zapisují všechny co mají stanovenou základní míru, ostatní po ukončení lovu. Co se týče rybiček, píšu počet a hmotnost. Ještě co se týče sčítání délek, je pro nesmysl. Např, když napíšeš 4 plotice - 40 cm - 0,02 kg, tak pro někoho může znamenat 4 velké plotice( nevšimne si váhy), nebo jak někdo píše 20 ks - 410 cm - 6 kg. Proto píšu do 2-3 ks i míry a celkovou váhu. Více kusů pouze ks a váhu. Tome řádků je dost, pokud ti nestačí, nic ti nebrání v tom vyzvednou si další úlovkáč.

tomfisherman - Profil | Čt 23.3.2006 8:10:47

profo: Ještě se vracím k tomu předpisu o zapisování docházky, který samozřejmě znám. Podle mě z něj nevyplývá, že se musí zapisovat docházka před každým zahájením lovu ryb na tomtéž revíru(čili při opakovaném v tentýž den). Jelikož stačí napsat datum a revír(naštěstí ne hodina), tak prostě stačí zapsání na tomtéž revíru jednou denně - myslím si, že je zbytečné dělat předpis dokonalejší(absurdně dokonalejší) než je! Teoreticky by mohlo dojít k situaci, že rybář bude mít na jednom revíru např. 400 docházek, ačkoliv rok má 365 dní!!
Je také otázka, jestli nezapsání docházky je důvod k sebrání povolenky?? Možná tak při opakovaném porušení, jinak by se to mělo řešit domluvou na místě!

profo - Profil | Čt 23.3.2006 7:37:56

krafal : bere se to jako tlak návštěvnosti revíru. Tzn.: není pro to důležité jak dlouho ta lovíš, ale jak často ho navštěvuješ. Počítá se zajímavost a oblíbenost revíru právě podle té návštěvnosti. Pak je druhá věc a tou je slovená ryba dle zápisů, ale to už je zase jiná evidence pro svaz(tam se píše revír a tonáž ryby slovené za rok), ale stejná pro tebe(ty to píšeš do jednoho).

krafal | St 22.3.2006 20:52:17

Nemam problem se zapisovanim, klidne budu psat kazdy nahozeni kdyz to bude rad zedat. Aby zapisy vypovidaly o tlaku na revir muselo by byt uvedeno kolik hodin za dochazku tam stravim. Kdyz jdu na 2 hodinky je to prece rozdil nez kdyz o dovolene lovim i 20hod. To se da srovnavat? Dochazka jako dochazka? O vysledku ted nemluvim, nekdy to vyjde nastejno.

atc24 - Profil | St 22.3.2006 12:58:10

petrH: nic nesmazu ;-)