průběh voleb při členské výroční schůzi

Chtěl jsem se jen zeptat jaké máte zkušenosti s volbou výboru a předsedy MO v jiných krajích. To co jsem dnes viděl já, tak se neděje ani v parlamentu a pokud bych mohl, tak bych se propadl ostudou.
Autor diskuse: wenda - Profil , 20.3.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Frk - Profil | Út 21.3.2006 22:44:17

ZN/ Zase do mne rejpeš??? ;))))))

tomfisherman - Profil | Út 21.3.2006 9:34:11

xycht: Souhlas - stačí se podívat třeba na sportovní svazy,tam to funguje i v evropském a světovém měřítku - např. UEFA, FIFA ...atd.
A je to fakticky něco obdobného!

xycht - Profil | Út 21.3.2006 8:34:09

ZN: Dovolím si nesouhlasit. Není pravda, že neziskový organizace a různá sdružení na bázi dobrovolnosti apod. jsou znakem socialistického systému - tyto organizace existují mnoho let v západní Evropě a nevím o tom, že by se o nich mluvilo v souvislosti s nějakým socialismem :-)

Bolševik zprofanoval tyhle typy organizací natolik, že se pak tyto organizace označují jako socialistické. Když to chce někdo dělat dobrovolně tak ať to dělá ne? Navíc jsou lidi, kteří to budou dělat blbě i za peníze, znam takový lemply.

Pyzda | Po 20.3.2006 20:39:20

Jumbo: Dnes máš mnoho možností, zajet si na soukromák cca 1500 za víkend, nebo si koupit územní svazovou povolenku, nebo celosvazovou za cenu dvoudenní na soukromáku, nebo třeba celorepublikovou povolenku a těžit z výhod reformovaného MRS. Nikdo v ČRS po nikom nechce žádnou dobrovolnost, ani chodit do schůzí, to je mýtus. Na jednu stranu, pokud se na členské schůzi sejde pár "řízků" můžou revírům pomoct vysadit mimo plán "pár" původních druhů ryb navíc. Víc ublížit revírům než kaprem asi už nejde. Na druhou stranu dobrý muškař zvládne i kapra na blešivce.

ZN - Profil | Po 20.3.2006 20:22:24

Jumbo:
jen malinké doplnění. V dnešní době, a chvála bohu za ni, mají lidi dost své práce. Takže ne, že se nechce nikomu pro druhé nic dělat, ale lidi ( většina) toho mají v práci plné kecky a ve volném čase chtějí odpočívat, aby mohli zase v práci zařezávat a slušně uživit rodinu. Na schůze a dobrovolnou práci není prostě energie ani nálada. Proto je socialistický systém dobrovolnosti dávno přežitý.

wenda - Profil | Po 20.3.2006 20:05:19

brach, co o tom napsat, prostě byli veřejné volby, hlasovalo se o jednotlivých lidech, z 11 napsaných na kandidátce, bylo zvoleno 8, tak bývalý výbor chtěl, aby byl 7 členný a tím by vypadl kandidát, kterého chtěla většina ( já ne) a tak tam zčali kurvovat.... a dodatečně jsme hlasovali o 9 členný výbor a tím pádem jsme tam dostali bývalého starostu karvivé, jen pro to, aby byli rybáři uspokojení, dodatečně odhalsovaný kandidát tam nechtěl, protože mu všichni nadávali do komunistů..., přitom on sám byl v ČSSD, ale bohužel měl nejvíce hlasů, tak neměl na výběr. Já sám bych byl rád kdyby jsme ho tam nedosadili, protože nový předseda, který byl až 8 v hlasování by vypadl. Chce udělat nějaké nové změny ve smyslu, že chce zvýšit produkci násad, které si děláme sami, ale nevím kde je chce dělat, když už to co je, je maximum a za další chce násadu kapra vykrmit až na 1,8kg, přitom násadový kapr má 0,5- 0,8kg. Asi je chce dopovat steroidama a nebo je budeme dělat jako francouzi, kteří dělají tzv rychlené pstruhy (triploidy), kdy ten pstruh vyroste během jednoho roku do tržní velikosti. Opravdu jsem zvědav na to co bude a dost se toho obávám

Pyzda | Po 20.3.2006 20:04:07

XAXAP : Je přece jedno, jestli na schůzi přijde 5%, nebo 20%. Je to už naštěstí svoboda a volba každého rybáře. Ti co zůstali doma jsou zřejmě spokojeni a důvěřují své MO a výboru. Pokud by jsi rybolov zprivatizoval, bude rozhodovat pouze několik lidí, možná jen jeden a pouze o prospěchu pro sebe. Myslím, že spolková rybařina má až dost dlouhou tradici a "značku" na to, ji rychle a snadno zahodit. Bohužel jsem od tebe nezaznamenal jeden jediný a konkrétní nástin, jak by jsi si takové hospodaření představoval. Omíláš zde pouze "trh a kapitalismus". Tyto slova bez dalšího, už v Evropě nepatří mezi slušná. Máme "nový" zákon o rybářství a ten má nástroje, jak se "škatulemi" zahýbat. Nikdo s tím zatím nezačal a měl by jistě větší šanci, než ODS, když donekonečna vyjadřovala nedůvěru vládě. Nejde jen bořit, ale zkus mě popsat, jak by jsi kupříkladu po deset let cpal ne 500.000,-Kč, ale minimálně 800.000,- s vedlejšími náklady do malého říčního revíru cca 25km? A nepočítán s vyrovnáním se svazem v hodnotě dalších milińů. Za 10 let zřejmě velmi pravděpodobně také končíš znechucen povodněmi, suchem a kormorány. Stát má takových revírů něurekom, kdo by se o ně staral?

Jumbo | Po 20.3.2006 18:15:23

Pánové-když pročítám některé příspěvky tak u vás musí být pořádná tlačenice na funkce ve výboru.V naší organizaci která má asi 160 členů příjde na schůzi tak 30 kousku a abych řekl pravdu tak jsme rádi že ve výboru chce někdo něco dělat a je tam pár opravdu zapálených lidí pro rybařinu a vlastně drží organizaci nad vodou jak organizačně tak i co se týka chovu ryb a hospodaření na revírech.Těch pár lidí má skutečně o věc zájem a proto jme je zvolili opět protože si upřimě nedovedu představit kdo by to po nich dělal.V dnešní době kdy se nikomu nechce nic dělat pro druhé a chce mít klid(já k nim žel patřím taky)probíhají volby do výboru tak jak probíhají až budou tyto funkce dobře placené tak se o to budou prát.To je můj názor.

drda - Profil | Po 20.3.2006 16:56:00

Miloš_Dia: tím je ovšem vše vysvětleno. Děkuji :-)

Miloš_Dia | Po 20.3.2006 16:26:12

drda:
"Rybářský odborový svaz".....

drda - Profil | Po 20.3.2006 16:22:27

Miloš_Dia: nemyslíš, doufám, Autocentrum ROS. Nebo máš něco proti této firmě? :o)

Miloš_Dia | Po 20.3.2006 16:15:29

Ty p..o, tady se už staví do jedné roviny government a svaz.
Tady už chybí jen ROS a další roční známka do průkazky a já začnu vyrábět mávátka do foroty.

Véna S. - Profil | Po 20.3.2006 15:58:29

XAXAP: Když už jsi narazil na nicotnost mandátu, pak něco podobného ale platí u vládnoucích politických stran. Kolik mají jednotlivé strany členů, kolik je ve státě voličů a kolik jich jde skutečně k volbám, kolik z těchto přímých voličů volí tu kterou stranu. Pak je ten mandát opravdu nicotný a přece platný ve státní džungli. A naši politici (každý si je najde ve sve politické straně) s oblibou otačejí tento naprosto bězný sociologický fakt proti samotným voličům, aby si pak v milovanem netransparentním prostředí mohli dělat to, co chtěji.
A jak už tu bylo několikrát řečeno : Kdo nechce pochopit ...... :-)))

brach - Profil | Po 20.3.2006 14:39:49

tomfisherman - pokud by se hlasovalo o celém výboru a členská základna by dala protinávrh, hlasovalo by se nejdříve o protinávrhu. Jenže normální a logické je hlasovat o jednotlivých navržených členech - ať jich je třeba 12.
Tomáš:
Mandát sice nicotný, ale platný v rybářské džungli
Ovšem:
A kdo nechce pochopit, ze tento system neni mozne rozhybat a uvest do stavu funkcnosti, je bud totalne mimo nebo sleduje nejaky vlastni prospech na ukor vsech.
Platí to tedy i pro tebe?

tomfisherman - Profil | Po 20.3.2006 12:31:58

brach: Jasně souhlasím, zní to logicky.
Jen mi jde o tu drobnost, jestli návrh členské základny se bere už jako protinávrh o kterém se nejdříve hlasuje(viz jednací řád) a pak se hlasuje ještě o jednotlivých členech zvlášť a sestavuje se ten žebříček??

ХАХАР - Господар на приватизацията - Profil | Po 20.3.2006 12:29:13

schuze jasne ukazuji, ze system rizeni CRS i MRS je naprosto nefunkcni ... je to naprosto bezne hobby a kdo (krome zasadnich nadsencu) ma jako konicek schuzovani???

apropos, hraji i podobni funkcionari (kazdy si je najde ve sve MO) s oblibou otaceji tento naprosto bezny sociologicky fakt proti samotnym rybarum, aby si pak v milovanem netransparentnim prostredi mohli delat to, co chteji.

a brachu, je tez nepochybnym faktem, ze jakykoliv mandat ziskany od desetiny a podobneho mnozstvi volicu neni opravdu slaby. Takovy mandat je proste nicotny. A kdo nechce pochopit, ze tento system neni mozne rozhybat a uvest do stavu funkcnosti, je bud totalne mimo nebo sleduje nejaky vlastni prospech na ukor vsech.

burda - Profil | Po 20.3.2006 12:04:52

brach: nemám s tím problém - souhlasím

brach - Profil | Po 20.3.2006 11:32:29

burda, tomfisherman:
VOLBY:
1. Dosavadní výbor navrhne členy nového výboru - 7 lidí (výbor je sedmičlenný)
2. Členská základna navrhne a schválí volební komisi
3. Členská základna navrhne členy nového výboru - třeba i devět lidí
4. Návrhy se porovnají a je navrženo např. 12 lidí, o kterých se jednotlivě hlasuje (hlasují přítomni členové včetně výboru) a hlasy se pečlivě počítají
5. Vytvoří se žebříček z navržených, prvních 7 se stává novým výborem a ostatní zůstavají pro případnou kooptaci během období do dalších voleb. Nový výbor se sejde po schůzi a rozdělí funkce. Lze na návrh členské základny nechat členskou základnou zvolit předsedu.

rybomil | Po 20.3.2006 11:14:21

Po 3 letech jsem opět dorazil schůzovat. Naše MO má nyní 85 členů, z toho 68 dospělých, většinou nad 50 let. Dorazilo asi 35. Ve výboru tehdy nově doplnění tam už někteří zase chyběli, bo se odstěhovali, začli podnikat. Bylo vůbec obtížné ten výbor doplnit. Pak se hlasovalo o výboru jako celku a byl mimo jednoho hlasu všemi přijat. Jinak jediný náš " lovný " revír je zanesený po bagrování soukromáku nad ním, letos by se měl vypouštět a odbahňovat. Ti co chytali jen na "místním" mají asi smolíka.Protože jsem " nejvíc " diskutoval, byl jsem tak nějak dobrovolně - povinně navržen a zvolen delegátem MO na konferenci ÚS ČRS.

burda - Profil | Po 20.3.2006 11:12:11

Podle mne aby to dávalo nějaký smysl, tak ve druhém případě při "doplňování" musí někdo zákonitě ze "soupisu" vypadnout, aby byl zachován původní počet, tak by se mělo hlasovat o každém členovi zvlášť. Jinak by to nešlo vyhodnotit nebo by bylo o jednoho člena více ne?

tomfisherman - Profil | Po 20.3.2006 10:46:43

O některých krocích ve volbách mám mírně nejasno?
Něco popsáno ve stanovách a jednacím řádu a lze to snad vysvětlit takto :
O složení výboru jako o celku se většinou hlasuje, pokud není nějaký protinávrh.
Pokud jsou protinávrhy, tak se musí nejdříve hlasovat o těchto protinávrzích. Protinávrh může být podán buď ve formě, že někdo nahradí někoho anebo jen doplnění "soupisky"? Je-li schválen první případ, pak lze opět hlasovat o výboru opět jako o celku ovšem již v tom obměněném složení.
Pokud se odhlasuje protinávrh na doplnění "soupisky" a má se zachovat původně navržený počet členů výboru, musí se posléze hlasovat o každém jednotlivém členovi výboru zvlášť??

burda - Profil | Po 20.3.2006 10:20:33

hraji: Na jednu stranu ještě štěstí, že nepřijdou, protože kam by se vešli, že jo? Ale to byl pokus o srandu, jistě by se řešení našlo. Setkávám se ale s tím, že členové okolo nadávají na konkrétní lidi ve výboru, ale aby přišli na členskou nebo výroční schůzi a tam to před všema otevřeně řekli a navrhli někoho jiného nebo i sebe, to ne. Jako bych to šlyšel: "Dyť se stejně nic nezmění".

hraji - Profil | Po 20.3.2006 9:58:14

burda: i mě by udělalo radost, kdyby místo 250 přišlo všech 2800 členů naší MO, ale asi to je nereálné.

burda - Profil | Po 20.3.2006 9:46:24

brach: Jistě, v konečném důsledku to je pak úplně jedno kolik lidí volilo. Čeká se předepsanou dobu a pak stačí nadpoloviční většina přítomných členů. Samozřejmě mohl přijít každý kdo chtěl a navrhnout cokloli jiného. Lepší by to ale vypadalo, ale i bylo, kdyby ti zvolení zástupci vzešli z většího počtu členů MO. To je jen můj názor.

hraji - Profil | Po 20.3.2006 8:57:47

Schůze je velmi často obrazem přístupu členské základny k dění v MO. Když ani neví, jak má taková schůze vypadat, netuší, že může sám něco navrhnout atd. je to těžké. Stížnosti na MRKu nic nevyřeší

brach - Profil | Po 20.3.2006 7:51:06

burda, nesouhlasím, že je mandát slabý. wenda - popiš průběh schůze, svěř se trochu..

burda - Profil | Po 20.3.2006 7:10:23

u nas to probíhá přesně tak jak napsal brach. Jenom letos se nehlasovalo zvlášť o každém kanditátovi (to se mně nelíbilo), ale hlasovalo se o novém výboru jako celku. Myslím si, že je lepší hlasovat o každém kandidátovi jednotlivě, i když to samozřejmě zabere více času. Taky si členové před začátkem hlasování schválili, že se bude hlasovat aklamací. Bohužel na té výročce bylo tak málo lidí, že ten mandát zvolených je velmi slabý.

brach - Profil | Po 20.3.2006 5:57:59

Starý výbor navrhne členy nového výboru, členská schůze doplní, nebo dá nový návrh, pak se hlasuje jednotlivě, udělá se žebříček dle počtu hlasů. Přebývající jsou náhradníky pro období do nových voleb. Pokud tak neudělá členská základna, nový výbor si ze svého středu narhne předsedu a rozdělí ostatní funkce....