Čo si myslíte o kŕmení na VN

Už niekoľko rokov pozorujem ako sa na VN Ružiná pri Lučenci prikrmuje. Člnom sa vyvezie vrece pšenice, kukurice alebo jačmeňa a vysype sa na jedno miesto. Na takto "ošetrené miesto sa potom zavážajú udice a celé dni sa striehne na záber.

Možno som na omyle, ale domnievam sa, že rybám tento spôsob neslúži k zdraviu rýb. Myslím, že tvrdá vysušená kukurica alebo iné obilniny bez úpravy rybám škodia. ČO S TÝM???
Autor diskuse: gogo - , 25.7.2001 kaprařina - techniky lovu

Mirek S | Po 30.7.2001 10:21:36

Mam zkusenost z maleho rybnika u Prahy, nekdo tam loni nahazel cca desitky kg suche kukurice(jeste se valela po brehu) a do tydne hospodari zakopali asi 20 kapru 1-3kg velkych (coz bylo asi 1/3 obsadky). Nepral bych vam ten pohled na nadmuta bricha na hladine.
Takze kukurici, psenici a ostatni vetsi suche zrni je potreba namacet a varit, a to az do zmeknuti a uvareni i stredu a ne jen povrchu zrna ! Je to zdlouhave a pracne ale je to podle mych zkusenosti nutne. Taky se dockate vic zaberu, rybam pak rychlejc vytravi (pomuze i repka, len a dalsi olejnata semena).

Miro.L. | So 28.7.2001 11:42:01

Ja mam trochu inu skusenost. Je pravda, ze na Ruzinu uz nechodim tak casto, ale moji priatelia tam chytaju od zaciatku sezony a este odtial nevzali kaprika. Co sa tyka krmenia suchym parktilom a jeho extremnym mnozstvom som sa este za 18 rokov rybacky nestretol.
Edgar-lov z lodiek, krmenie, vyvazanie navnad a nastrach je tam povolene.

Edgar | Čt 26.7.2001 11:38:55

Je tam zákaz zavážania návnad a nástrah? Ak áno, snáď pomôže foťák s dobrým teleobjektívom a zopár fotiek poslaných na správne miesta ... prípadne aj s odfotenou ŠPZ. Hlavne musia byť vidieť tváre ! Ak tam zákaz nie je, nič s tým neurobíš :-((

Bobo | Čt 26.7.2001 9:23:27

Na Ruzinnej sa na tvrdo dodrziava chyt a zozer. Tak sa nediv, ze tam nic nebere. Kde nic nie je ani nic nebude brat.

MISO - Profil | Čt 26.7.2001 6:55:27

Su to debili. Viac sa k tomu napisat asi neda.

Ivo K. | St 25.7.2001 14:44:57

Nevím, zda se slovenský rabársky poriadok nějak moc odlišuje, ale princip bude myslím stejný:

ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ
RYBÁŘSKÝ ŘÁD
Platný od: 1. 1. 1992
Úprava od: 1. 1. 2001

IX. Lov z loděk

2. Místa nebo úseky rybářského revíru, kde je lov ryb z loděk povolen, určuje uživatel rybářského revíru, stejně tak jako při zavážení nástrah.

ZAVÁŽENÍ NÁSTRAH
(podle § 27 odstavce 4 vyhlášky č. 103/63 Sb.)
“Zavážení nástrah loďkou je zakázáno, výjimky může povolit uživatel rybářského revíru”.
V popisu revírů je vždy povolení zavážení nástrah jednoznačně uvedeno formulací “zavážení nástrah povoleno”. Není-li v popisu revíru o zavážení nástrah zmínka, je zavážení nástrah zakázáno.
Není-li na revíru povoleno zavážení (zanášení), týká se návnad i nástrah. Přitom není rozhodující jaké se používá plavidlo, nebo zavážíli se nástraha plaváním.

Pokud tam je zavážení povolené a někdo valí do vody syrovou kukuřici v takovém, tak je to prase, kterému bys měl vynadat, nebo ho aspoň upozornit, že nadýmá. Ale alespoň v českém RŘ to žádná úprava nezakazuje.