Nový rybník

Mám kus pole.Nachází se v rohu v dolině jenže se na něm téměř celoročně drží voda.Zatravnil jsem to a zasadil ovocné stromy!Při kopání studny jsem narazil na vodu po necelém metru vrtání,je tam jem spodní voda,žádný přítok!Napadlo mě,že bych si tam udělal rybník tak 30 na 30 metru.Nemá někdo zkušenosti a co to všechno obnáší?Je potřeba nějaké povolení atd.....?Dík za odpovědi.
Autor diskuse: vaša - , 6.3.2006 všeobecné - ostatní

Petrson - Profil | Út 14.3.2006 3:44:20

>> vaša > jedná se nejspíš o dotační titul MŽP Krajinotvorné programy, konkrétněji Program revitalizace říčních systémů, zaměřený na navracení regulovaných toků do přírodě blízkého stavu, a obnovu a budování nových vodních (ekologických) nádrží. Musí být dodržena škála podmínek - dostatečná plocha mělčin, případně mokřadů, členité, výhradně přirozené břehy, extenzivní chov ryb, složený pouze z původních, a pokud možno ohrožených či chráněných druhů. Výhodou je, když se vytipovaná lokalita nachází v pásmu či blízkosti tzv. Územního systému ekologické stability (ÚSES). Jedním z článků ÚSES může být například neobdělávaný pás půdy v okolí vodoteče, s přirozeným výskytem původní vegetace a ohrožené fauny (např. obojživelníků), ümožňující její rozvoj a migraci, čímž zajišťuje funkci ekologické stability v krajině. Žadatelem o dotaci v rámci tohoto titulu může být i fyzická osoba ( u ní smí injekce pokrývat max. 70 % celkových nákladů). Vodní dílo, zbudované na tomto základě, nelze využívat k tržním účelům, problematické by rovněž bylo využití jako rybářského revíru.

Tom B. - Profil | Čt 9.3.2006 8:51:18

No však to jsem napsal že je to pro firmy hospodařící v úseku rybářství. Možná by to šlo zpracovat pod titulem na obnovu krajiny (čolci mloci, chráněné druhy) přidružit bažinu. Ale když je to pole . . .

šeptal - Profil | Čt 9.3.2006 8:13:15

Tom B., vaša: Na ten program na odbahnění ze stránek MZe rovnou zapomeňte. Odbahnění je pro rybníky od 1 do 30 ha, notabene, výstavba nových tady z toho programu není možná. Nehledě na to, že žadatel musí splnit takovou řadu podmínek, že z toho naskakuje husí kůže jak esesácký helmy. Do rybníčka 30 x 30 bych se pustil radši bez účasti státu. Ty následné kontroly z finančáku bývají velmi tvrdé.

Tom B. - Profil | Čt 9.3.2006 7:57:43

Díval jsem se teda na ty dotace ve volné chvilce. Je tam něco na opravy rybníků a odbahnění. Možná musíš vybrat jiný dotační titul. Myslím že je to spíše uděláno pro firmy zabývající se rybářstvím.Všechno je na stránkách www.mze.cz odkaz vodní hospodářství. Mám takové tušení, že se to objevilo i ve starší diskuzi na MRKu

vaša | Čt 9.3.2006 7:31:54

Tom B.
díky za poznatky a reakce.Zda do toho pujdu ještě nevím,ale jestli jo tak ti dám vědět.

Tom B. - Profil | St 8.3.2006 7:51:42

vaša: Pokud do toho pujdes, tak mi dej vedet jak to je s dotacemi od ŽP. Moc by mě to zajímalo. Je pravda že v jednom opatření bylo něco o budování těchto vodních ploch, ale nejsem si jist. Mě by tam teda ochrana ekosystemu nevadila. Nedaleko byl odbahňěn rybník za pomocí fondů EU. Podmínky: 20 let nebudu rybník sloužit k intenzivním rybochovným účelům, nesmí se 10 let vypustit, může se nasadit pouze původní české rybí druhy atd.

JKL - Profil | Út 7.3.2006 20:21:34

vaša: Měli by o tom vědět na RŽP. Nebo zkus stránky MŽP. Možné je ledacos, ovšem obávám se, že Brusel bude mít spoustu podmínek - kvalita vody, zdroj vody, ochrana ekosystému, způsob sledování ....Určitě to není myšleno tak, že nasadíš chráněné živočichy a dostaneš peníze. Zkus to.

vaša | Út 7.3.2006 19:58:07

peníze na ostatní pozemky teda nemám!Jsou to pole soukromníků a většinou používají na hnojení hnůj,ale nevím jestli to není ještě horší,než um. hnojiva.
Ještě mám takový dotaz.Slyšel jsem,že jeden si nechal něco podobného udělat a dostal investované peníze zpět od EU nebo od nějakého jiného ůřadu pod podmínkou,že nebude ten rybníček sloužit ke koupání a bude tam muset mět chráněné živočichy např mlok atd...!Nevíte něco o tomto?

Tom B. - Profil | Út 7.3.2006 15:26:06

Hnojení určitě bude ovlivňovat kvalitu vody. Tam bych mrknul. Nejsem si jist, ale Tvuj rybník by mohl ovlivňovat i hnojící směrnice. Pokud mohu doporučit, skoupit i okolní pozemky. Když už to budeš všechno vyběhávat, tak to rozjeď ve velkym stylu. Na pytláky stačí krmit a jet se tam často podívat. Pokud budeš mít nějaký požerák, tak upravit vhodně jeho konstrukci tj. aby nešel rybník jen tak vypustit.

Petr_S | Út 7.3.2006 7:58:04

vaša: Ještě bych se podíval, jak se okolní pole hnojí a případně jaká se tam používá chemie - aby se Ti tam každou chvíli nespláchlo něco, co ryby nemusí.... A v neposlední řadě se zamysli nad ochranou před pytláky, pokud tam chceš mít i něco pro někoho "jedlého"...

Tom B. - Profil | Út 7.3.2006 7:45:33

Panové zdravím do diskuze. Já osobně si myslím, že to nebeský rybník nebude. Viděl jsem už na pár rybnících, že po odkopání bažiny se objevily poměrně silné prameny. Možná nebudu mít pravdu, ale opravdu jsem to viděl. Jinak taky na některé pozemky jsou přivedeny meliorační roury, které ještě pořád mohou splňovat svou funkci a přivádět Ti vodu. V právních věcech se moc nevyznám, to bych věřil JKL. Každopádně bych se do toho dal!!!

JKL - Profil | Po 6.3.2006 21:29:00

vaša: Pokud je to tak, je těch překážek podstatně míň, jak už psal kolega _ na povolení to je, ale možná jen na ohlašovací povinnost. Zajdi na OÚ a dohodni se s šéfem stavební komise, případně se ptej na stavebním odboru. Opravdu bude jednodušší, když budeš mluvit o bazénu, sběrné jímce na dešťovku, o požární nádrži nebo o čemkoli jiném než o rybníku. Navíc na 9 arů bys povolení na rybochov stejně nedostal. Pro jistotu se podívej do starých map jestli v těch místech už dřív "nebesáček" nebyl, pak by to bylo jen obnovení.

vaša | Po 6.3.2006 21:20:56

jkl
jen tak pro radost!A ta svodnice vytéká po několika stech metrech do potaka.

JKL - Profil | Po 6.3.2006 21:05:07

Rybník to třeba nebude, ale to ryby nemusí vědět. My taky nemůžeme vypouštět a jak jim to svědčí!!!(mrkni na článek). Pozor jenom na to, kam voda přeteče při přívalovém dešti nebo tání - tam je nutný souhlas správce nebo majitele té "svodnice". Kdyby to vytopilo půl vsi - máš malér. Ten rybník chceš jako rybochovné zařízení nebo jen pro radost?

Petr_S | Po 6.3.2006 20:59:01

vaša: V tom případě je třeba zjistit, kam svodnice ústí a kdo je správce příslušné vodoteče (potoka), aby dal souhlas.... Rybníky bez přítoku nejsou až tak vzácné - říká se jim "nebesák" - rybník závislý pouze na srážkách, musí jít ale někam vypustit, jinak to nebude rybník....

vaša | Po 6.3.2006 18:37:04

Vypouštěcí zařízení by udělat asi šlo,poněvadž hned vedle pole asi metr od mého pozemku je příkop pro odtok deštové vody tzv.svodnice!Jakmile trochu zaprší tak hned je tam voda.
Jak vidím je toho potřeba více než jsem si myslel.

JKL - Profil | Po 6.3.2006 7:53:04

pro účel stavebního řízení bych to nazval jinak - třeba sběrná nádrž na dešťovou vodu - rybník evokuje rybochovné zařízení - další předpisy a povolení, navíc je to důvod k zamítnutí, protože pravděpodobně neumožňuje vypouštění,regulaci hladiny a pod. , což je pro rybochov povinné.

Petr_S | Po 6.3.2006 6:46:43

Nejprve potřebuješ jednoduchý projekt (studii), pak územní rozhodnutí, projekt pro stavební povolení, pak stavební povolení - více informací dostaneš na příslušném stavebním úřadě. Tomu bude předcházet spoustu vyjádření tzv. dotčených orgánů státní správy, mimo jiné i ochrany přírody, vodohospodářů, atd. Pokud to nemá přítok, půjde tam udělat nějaký odtok, aby to šlo vypustit? Pokud ne, tak to nebude rybník, ale vodní plocha vzniklá odtěžením zeminy. V takovém případě si nedovedu představit průběh stavby bez speciální techniky.... V žádosti o povolení musíš mimo jiné vyřešit uložení odtěžené zeminy.