Osprey - malá prosba o pomoc.

Málokomu zde asi unikla moje psavecká aktivita, kterou navíc poslední dobou stupňuji ve snaze zjistit, kolik vydržím a také s úmyslem poznat nové lidi. Do jisté míry se to zatím daří.

Několik lidí mi radilo zkusit napsat knihu, dokonce mi už byla nabídnuta pomoc s jejím vydáním.
Potíž je hlavně v jednom - narozdíl od článku je kniha finančně náročný projekt, kde se pracuje s částkami v řádu statisíců. Přitom je na trhu dostatek poměrně kvalitních rybářských knížek, takže pokud bych se měl o něco pokusit, je důležité nejen knihu napsat, ale také zaujmout čtenáře a na základě toho ji prodat, aby se alespoň zaplatily náklady za vydání a tisk.

Pokud tu je někdo, kdo si vážně myslí, že bych měl něco trvalejšího sepsat, zajímalo by mě, co byste si ode mě opravdu rádi přečetli.
Autor diskuse: osprey - Profil , 11.2.2006 všeobecné - ostatní

Valuček - Profil | Pá 7.12.2018 7:02:03

Osprey už je jinde, co se dá dělat. Napsal toho dost a dobře. Teď se holt musíme spokojit s menšíma pašákama, ale zaplaťpánbůh i za ně :-)

já 2 - Profil | Čt 6.12.2018 23:04:40

rybomil >> Ospreye znám, ale kdo je Gábina Koukalová netuším

osprey - Profil | Čt 6.12.2018 22:24:35

computerfish >> Díky. Já to zabalil před 11 lety. :-)

Honza7 - Profil | Čt 6.12.2018 22:24:23

osprey >> Ahoj, je víc než velká škoda, že tu knihu, či knížku nechceš napsat. Takový pan Karel Liška, když vydal svoji knížku, tak skoro nikdo o ni neměl zájem a tak pan Jaroslav Tejčka se snažil mu s prodejem pomoci. Dnes po tolika letech, uvedený autor své myšlenky, včetně celé řady pozorování, které ve svém díle shrnul je považován za ikonu a jeho dílo je považováno za relikvii sportovních rybářů.
Chci tím říct, že každá kniha si najde své čtenáře. Tvé články se mi vždy líbily a tak je škoda, že to neposuneš o kousíček dál.

rybomil - Profil | Čt 6.12.2018 22:20:50

osprey >> Až takto ?
Asi nejen u mě budeš furt cca stejnej, ikdyž měníme se všici.

computerfish - Profil | Čt 6.12.2018 22:18:50

Hm, pokud tě múza neoslovila ani po 12 letech od založení diskuze a nic jsi nenapsal, tak už to zabal. Pokud tedy nemáš v úmyslu psát odbornou knihu. Jak říkával Mánes. Ať maluje ten kdo musí a nemaluje ten kdo chce. S tebou je to to samé.

osprey - Profil | Čt 6.12.2018 22:09:09

rybomil >> Ale já nechci psát žádnou knihu. Před dvanácti lety jsem nevěděl, co by v ní mělo být a nevím to dodnes. Ještě víc než tenkrát.
Navíc toho člověka, co dnes bydlí v mém (o těch 12 let starším) těle, bys už nepoznal.

rybomil - Profil | Čt 6.12.2018 18:58:46

Char >> Ani by být úplně veliká nemusela, protože ta poptávka bude taková, že u jedný knížky nezůstane. Kdyby joo, bude to velká škoda zejména pro čtenáře.

Osprey : Jdi do toho. Dnes vydává knihu kdekdo, vůbec neva, že nejsi někdo tak známý jako Gabina Koukalová. :-)

Char - Profil | Čt 6.12.2018 17:46:45

osprey >> Jestli ten projekt bude kniha tak musí být velká, hodně silná a plná fotek, jelikož tvé články se čtou sami a nikdy jich není dost :-)

Vítek - Profil | Čt 6.12.2018 11:37:21

Ospreyi, jestli chceš vydat knihu, jdi do toho. Je s tím trochu práce, ale někdo ji dělá za hubičku, jen tak, z plezíru ( grafik, sazba, korektura). peníze seženeš přes Hithit, nebo jiný. Trochu je s tím administrativa. Ale čtenáře jistě tvá kniha najde!

nerf - Profil | Čt 6.12.2018 8:50:07

osprey >> Škoda. Nezbyde mi než se těšit na ten slíbený projekt.

osprey - Profil | St 5.12.2018 20:09:35

nerf >> Život běží a věci se mění. Bylo mi umožněno psát a napsal jsem víc než jsem kdy chtěl. Dnes už psát víceméně nechci a navíc už bych to v kvalitě, za kterou bych se nemusel stydět, ani nedokázal (vyzkoušeno).

Dlužím ale ještě jeden projekt a ten, páč jsem to slíbil, zrealizovat musím. Snad to ještě dokážu.

Dědek - Profil | St 5.12.2018 10:08:24

nerf >> vydat knihu je opravdu mazec. Je to náročné jak na čas, tak na finance a hlavně musíš najít někoho, kdo bude věřit tomu, že se mu jeho investice vyplatí...

Ospreyovu knihu bych si přečetl moc rád, klidně i povídkovou :-)

nerf - Profil | St 5.12.2018 9:58:27

osprey - >> Je tomu vice než šest let od posledního zápisu. Možná mi něco uteklo, nevím, ale tipl bych, že možná ne. Čtu tvé články (opakovaně) velmi rád. Je škoda, že už nepíšeš veřejně, máš velký dar slova a citu k přírodě. Napiš, prosím o rybařině jako takové. O jejím kouzlu. O její etice. Třeba formou povídky. Napiš povídku, která se vynoří z ranního oparu nad vodou a zase zmizí s prvními paprsky slunce dopadajícími na hladinu klidné řeky. Děkuji.

: vydrák - Profil | St 21.3.2012 5:18:33

osprey - >> Zdar krajane.
Koukám,tahle diskuse,to už je pořádný kostlivec:-)) Jak to tedy dopadlo? Je tomu šest let,co jsi měl spisovatelské pohnutky.Vyšla kniha či nevyšla?

Loštice - Profil | St 21.3.2012 1:23:10

osprey - >> Dobrý den,
Jsem členem MO ČRS Loštice a i když je mi 66 roků, jsem aktivní v práci s mládeží, na školení nových rybářů a pod. v souvislosti s používáním počítače. Promítám filmy,vyrábím různé prezentace z fotografií, které sám pořizuji a tak... (nepíši to jako chlubení se :) . Mám velkou prosbu. Váš super Atlas ryb by se velice k výše popsaným účelům hodil. Nechci však krást na webu, tak prosím o informaci : dá se ten atlas sehnat na DVD? Nebo : byl byste nám ochoten atlas na DVD pro tyto účely na DVD zaslat ? (samozřejmě za úplatu). Já mám spoustu fotek z naší líhně, ty vám rád pošlu pokud mi napíšete adresu. Možná by se vám z toho i něco hodilo...
Děkuji za odpověď, Jaroslav Glöckner - glockner@moravicany.cz

Abies Alba - Profil | Čt 16.2.2006 10:21:38

osprey: Víš, kdy se z obyčejného člověka stane spisovatel? Ve chvíli, kdy napíše první věc do šuplíku. :o) Takže stejnak už to máš za sebou. A napsat knihu může kdokoliv! Tohle nás učila jedna výborná žena, jen tak mimochodem taky spisovatelka. :o)

hraji - Profil | Čt 16.2.2006 10:13:20

osprey: ale než se k tomu odhodláš, přeřadí tě "vševědoucí" do kategorie gerontů a zakáže ti psát úplně. Vykašli se na průzkumy a sedni a piš, když to nikdo nevydá, budeš mít alespoň dárek pro vnoučata. Máš na to. A daleko lepší je jednat s nakladatelem, když máš v ruce text, než když budeš stavět vzdušné zámky.

osprey - Profil | Čt 16.2.2006 10:09:28

Jennda: Tyhle vánoce to nebudou, ani ty příští. Tohle byl jen velmi vlažný průzkum.

Jennda - Profil | Út 14.2.2006 23:16:58

Jen ať se osprey neostýchá a jde do toho. :o) Knihu nemusí vydat ve velkém nákladu. Stačí pro začátek tak tisíc výtisků. Knihy o rybaření se prodají vždycky. Hlavně na vánoce.

Flip - Profil | Po 13.2.2006 21:25:46

Osprey-píšeš hezky,mně se to líbí jinému možná ne ,ale takový to je se vším v životě.Jak ti radí tady rozumnější většina.Zkus to a uvidíš sám.Třeba tě to ani nebude bavit a sám toho necháš,nebo ti dojde inspirace a zase toho necháš.Spíš bych si přál ,aby jsi to dotáhl do vítězného konce.
Ptát se jestli má cenu psát je nesmysl .Když píšeš pro radost sobě a nám ostatních,píšeš hezky.Tak,až budeš psát knížku,tak se soustřeď na text a ne na budoucí nejistý zisk.

Pike | Po 13.2.2006 20:47:44

Prodejnost knizky by byla hodne o tom, jak by se ji vydavateli podarilo zviditelnit. Otazkou take je, co by se dalo povazovat za uspech. Doby stotisicovych nakladu skoncily, dnes kdyz se proda par tisic knizek, tak je to div ne uspech. Internet jako reklamni medium zatim sam nestaci, jiste by to chtelo i reklamu v casopisech atd. Ale jak rikam, to by bylo o sikovnosti vydavatele. Vic by k tomu mozna mohl rict Le Big Mac, ten se v teto problematice dobre orientuje

Petrson - Profil | Po 13.2.2006 19:50:28

Zdravím Tě, Ospreyi,
Tvé články na MRKu považuji za jedny z nejlepších na MRKu, hlavně ty v žánru povídek. Takže pokud se rozhodneš je vydat knižně, rozhodně budu jedním z těch, kteří si je rádi koupí. Co se vydávání týče, mám zkušenosti pouze s články v časopisu, takže nemám co příliš radit, mohu jen poskytnout pár laických nápadů.
Myslím, že hodně důležitý je dobře zvolený a originální název sbírky, který by měl na první pohled vyjadřovat, že jde o příběhy s rybářskou tematikou. Jako vhodné uspořádání knihy vidím model, kdy články budou poskládány podle tematického klíče do souvislého celku, případně i více dílů. A nebál bych se ani použít vhodné ilustrační fotografie, případně i neabstraktní ilustrace.
Jako vhodnou dobu k vydání bych vybral předvánoční čas, kdy bys reklamami třeba zde na MRKu a jiných serverech, v rybářských ale i jiných časopisech, mohl k jejímu nákupu zlákat i rodinné příslušníky rybářů, hledající pro ně vhodný dárek. Myslím, že pokud jde o knihu, dala by se k propagaci domluvit s vydavateli nižší cena za reklamu, než u komerčních výrobků, zvláště v médiích, kde tvé jméno a nick (ten bych také uváděl, protože spoustu čtenářů Tě zná spíše podle něj) již má dobrý zvuk. Jistě by nebylo na škodu i zveřejnit úryvky.
Možná by se podařilo najít redakci nějakého ryb. časopisu, která by se k vydání knihy odhodlala.
Snad těch pár drobných rad bude k užitku, držím Ti palce, přeji mnoho úspěchů a už se těším na dobrý výsledek.

osprey - Profil | Po 13.2.2006 17:34:42

Díky.
Názor muškařské sekce potěší neb co jedinec, to osobnost. A ve většině případů i velmi výrazná a zpravidla i mající co říct.
Jinak nehodlám se do toho vrhat po hlavě ani se křivit na základě tlaku trhu a taky to bude dlouho trvat, pokud vůbec k něčemu dojde.
Tohle byla dobrá sonda, která mi leccos dala a co bude dál, se časem uvidí.
Xaxap: To právě nevím, jestli má některý z mých nápadů šanci na slušnou prodejnost a pokouším se zjistit o tom něco dřív než si nabiju hubu.
Royal Wulff: Asi bych měl potíže v komunikaci s vydavatelem...
ZN a Moolis: Toho, co píšete, bych se rád držel do písmene, ať už bude cokoli.

Royal Wulff - Profil | Po 13.2.2006 14:26:13

osprey:
A keby si mal problemy s vydavatelom, obrat sa na
www.ospreypublishing.com

ZN - Profil | Po 13.2.2006 12:35:44

osprey :
můj názor je podobný s Moolisovým. Nepsat na zakázku či objednávku, ale pro radost, tak jak to cítíš. A hlavně, neřídit se nějakým pofiderním průzkumem. Jestli cítíš, že něco napsat máš, tak to napiš. Jestli si nejsi jistý, nechoď do toho, určitě by to bylo poznat. Jestli do toho půjdeš, tak až historie zhodnotí výsledek, vše ostatní jsou plky.

Bachy - Profil | Po 13.2.2006 12:07:32

xaxap: Promiň mi teda za tu jak říkáš "drzost" :o) Musím se smát :o) Jen jsem projevil trochu optimismu po tom Tvém tak trošičku pesimistickém příspěvku. Nejsem žádný znalec knižního trhu, ale po pěti letech na podnikatelské škole jsem chtěl jen uvést můj názor na věc. Jinak naprostý souhlas - bez analýzování všech stránek podnikatelského záměru do nejmenších detailů nemá smysl se do něčeho bezhlavě pouštět.
Nemyslím to špatně, ale pokud jsi takový znalec - proč nezkusíš napsat třeba nějaký článek Ty? :o)

profo - Profil | Po 13.2.2006 12:01:30

Osprey : myslím si, že kombinací rad a vlastních zážitků, můžeš vyprodukovat dílko, které určitě nezapadne na dno rybářské literatury. Vzhledem k tvému specifickému umu, kterým dokážeš popsat danou situaci a zároveň ke zkušenostem, které za léta strávené s prutem v ruce jistě máš si myslím, že právě taková to kombinace rad a příběhů, je to pravé co umíš a co se bude líbit. Já osobně ti moc fandím a doufám, že se ti to povede. Rozhodně můžeš počítat s tím, že já se do fronty na tvou knihu postavím a koupím ji.

XAXAP - Profil | Po 13.2.2006 11:32:15

Bachy, bachy, kde beres tu odvahu a drzost pouzivat moje nazory jako odrazovy mustek, a to aniz bys jim rozumnel???
Malinko ti napovim: moje polemika nebyla fabulaci o prodejnosti neceho nejasneho. Byla to zasadni uvodni otazka prakticky pouzitelna pro jakykoliv podnikatelsky zamer, ktera mela ilustrovat onen kontrast mezi euforii a realitou.
Tak a ted uz musis jen ty sam, bez napoved. A jak uz jsem tady vzkazal mnohym: "Vice vnimat, vice myslet, pak az psat!"