Čo motivuje rybárov zúčastňovať sa na kaprárskych maratónoch a podobných pretekoch?

Zaujímal by ma Váš názor, prečo sa rybári zúčastňujú na rôznych kaprárskych pretekoch. Pre mňa je chytanie kaprov najmä o pokojnom prežití chvíľ voľna v peknej prírode s priateľmi, pri revíri, kde je šanca na ulovenie veľkého kapra a kde je čo najmenej rybárov a civilizačného hluku. Kaprárske preteky dnes - to je revír obstúpený kaprármi s väčšími alebo menšími rozostupmi, snaha uloviť čo najviac a najväčších kaprov za každú cenu, medializácia - čím väčšia, tým sú preteky zaujímavejšie a prestížnejšie, jedlo prinesené usporiadateľmi až k bivaku, to všetko all inclusive za 5-10000 Ck/Sk. Je to ešte kaprárina?
Autor diskuse: michalm - Profil , 9.1.2006 kaprařina - ostatní

Petrson - Profil | Po 9.1.2006 23:57:45

Myslím, že hnací silou je nejen touha po vavřínech, onen soutěživý duch, který přidá adrenalinu, ale taky možnost jakési sebereflexe, vytyčení hranic vlastních možností srovnáním svých schopností. Ne při běžném, osamoceném lovu s minimem vnadění, ale za podmínek těžké konkurence. Tento motiv, ač nezávodníka, by mě asi nejvíc lákal se účastnit. Už i proto, že jsou-li na většině závodů regulérní podmínky a spravedlivě se losuje bez možnosti předvnaďování, mají zúčastnění velmi srovnatelné startovní pozice.
Proto mě zaráží zvěsti, že na některých velkých a prestižních závodech se ani nelosuje, místní můžou dopředu vnadit a vlastně si tak vybrat nejlepší místa...To, mám pocit, k seriózním kláním o nákladné ceny nepatří a organizátoři by se tím měli vážně zabývat.

Klikař - Profil | Po 9.1.2006 23:36:07

Lubomir Zabcik - ®
Jo jo je to pravda.

Lubomir Zabcik - Profil | Po 9.1.2006 23:08:37

Klikar-a zase doplnam ja teba:o),ta fales a pomluvy su vsade nielen na pretekoch..nehovorim uz o zavisti a pod..

Klikař - Profil | Po 9.1.2006 21:53:16

Lubomir Zabcik - ®,Pvl - ® jo jo díky kluci,jsem jel přes celou republiku abych si ji našel :-))).
Jinak bych ještě malinko doplnil Luba.On má pravdu že přátelská atmosféra,výměna ifo atd ale bohužel v neposlední řadě také faleš,závist a pomluvy.Špatně se o tom mluví ale je to tak.(další lidská vlastnost :-((( )

Carlos - Profil | Po 9.1.2006 21:40:10

Když ta moje nadávala, že jsem furt u vody, začal jsem ji brát s sebou a třeba v Hlučíně na CECC s námi byla jako asistent. To zajištěný zázemí byla paráda.

Pvl - Profil | Po 9.1.2006 21:32:27

Klikař : Dobře jsi vybral. ! Bude jedna z mála ,co toto tvrdí . :o))))

Lubomir Zabcik - Profil | Po 9.1.2006 21:26:09

michal-Urcite pohoda,ktora pri vode na dobrych zavodoch je,priatelska atmosfera,vymena informacii, a v neposlednom rade sutazivost..tcoja zena mala pravdu klikar

Klikař - Profil | Po 9.1.2006 17:10:03

michalm - ®Mimo jiné také jeden z lidských pudů a to je soutěživost :-),moje žena tvrdí že my chlapy jsme jako přerostlé děti :-))))

Aleš V. - Profil | Po 9.1.2006 16:49:04

Petr:Souhlas..Ve všem..Tahle voda ale splňuje ty podmínky, které mi vyhovují a proto tam rád pojedu..Být tyto závody třeba na Toušni, tak o tom neuvažuju ani vteřinu....A že to nebude o pár velkých rybách ale o množství menších??To bude pro mě osobně problém a sám jsem zvědav, jak se s tím vypořádám..

Petr Havlíček - Profil | Po 9.1.2006 16:14:35

Aleš V.: no s to vodou je to leckdy těžké. My byli v loňském roce v Polsku na jezeře Domaniow. Nádherná voda, velká, srdce se jen smálo. Ale pak se za 4 dny chytlo cca 11 kaprů a to tam bylo mám takový dojem 140 družstev. Mimo jiné Becker apod. A všechny chytli hov... To pak nejsou závody, ale draze zaplacené sezení u vody. Takže na závody pokud chceš opravdu závodit je lepší voda o které něco víš a kde je předpoklad, že jsou ryby. Taky jsou strašně důležitá pravidla co smíš a co ne. Na co se chytá apod. To velmi rozhoduje, jestli se chytá (závodí) nebo sedí u kafe. A ještě jednu poznámku. Závody nejsou obvykle o velkých kaprech a tomu se potřeba se přizpůsobit.

Fishky - Profil | Po 9.1.2006 15:49:46

Michalm - soutěživost, ne? Pokud mám správné info, tak 5 let z5 se konali závody v Komjaticach (SR) cca 50ha sterkáč, mraky rybářů, dědeček jenž došel později si prý neměl kam lapnout, tak ho posadili hned vedle sterkacu do cca 20 x 50m louže :) a on to prý vyhrál se 14kou kaprem, tak jestli tam tenkrát někdo byl - tak dejte nějaký info. Jinak Komjatice okres Nové Zámky. Takže dědula seděl sám, měl klid a ještě vyhrál :)

Ján Pečo - Profil | Po 9.1.2006 15:29:57

a je to idealne miesto na stretnutia rybarov a vymenu skusenosti. A da sa tam vela dozvediet a naucit.

Ales V. - Profil | Po 9.1.2006 14:19:08

Změna.. hledám nějaké zpestření..Letos se poprvé podívám na závody a těším se..Je to jak píše Petr, úplně musím překopat způsob jakým lovím do teď..Tady mi nebude stačit chytit jednoho velkýho kapra ale půjde o výsledek a množství nachytaných ryb..Možná vyhořím, protože jsem takhle nikdy nechytal ale má to pro mě šťávu:-)...Nejel bych ale na vodu, která mě nijak nezaujme..Tovačov a možná i L.Mara na podzim mi za to stojí..

MrKos - Profil | Po 9.1.2006 11:43:38

michalm: motivuje je touha porazit soupeře... to snad platí o závodech všeobecně...

Petr Havlíček - Profil | Po 9.1.2006 11:29:11

Ale to přece nemá s kaprařinou jako takovou nic společného. Jenom název. Závody jsou závody a chytání velkých kaprů je úplně něco jiného. Na závodech jich musím chytit co nejvíc a tomu se musíš přispůsobit jak nástrahou i krmením a vůbec celá taktika je úplně jiná. Zatímco když jedu na "velký" tak mě stačí jeden záběr za týden, když to bude ten správnej kapr.