Lov s čihátkem - ťukačka

Zdravím všechny, měl bych dotaz, zda máte někdo z vás zkušenost s lovem s předšpičkovým čihátkem - ťukátkem? Jak nastavit, jak nahazovat apod. Děkuji za odpovědi.
Autor diskuse: Marvinek - Profil , 25.10.2017 všeobecné - techniky lovu

Calex - Profil | Pá 27.10.2017 21:45:53

fheavy >> Určitě je to šťastnej člověk, má to ffšechno na háku, neřeší ptákoviny.:-))))))))))))

sven - Profil | Pá 27.10.2017 20:41:17

Calex >> Jojo to je dobrý.. sice jsem to už viděl ale nevadí.
To je podobnej ekšpert jako ten plavačkář z youtubka..
Ale já jim fandím, ti posouvají hranice rybařiny kupředu :-))
Kamarád, co už chytá v tom horním revíru o tom také něco věděl :-))
(foto Iceman)


Marvinek - Profil | Pá 27.10.2017 19:40:33

Zdravím a co tohle ? používáte to někdo ?

Štikozubec - Profil | Pá 27.10.2017 16:15:09

Caute pouzivam tyhle bohizel bližší foto nemam ale uz bych za jine nemenil
Mel jsem i ty stou pruzinkou ale voda jak se tam jednou dostane tak se mi stalo ze pri zaberu jsem seknul tahal rybu a urval to i s cihatkem o spickove ocko takze tyhle ty gumove zatim ok...:-!

Calex - Profil | Čt 26.10.2017 20:32:26

Dost lidí co chytalo na balaton s vyseknutýma gumovýma kolečkama si teď kupuje tyhle předšpičáky z gumy...Docela to chválí......Jsou dva typy, S a L, má to dírku na chem. světýlko....

vazka - Profil | Čt 26.10.2017 20:07:55

Jelikož zatím nevlastním feeder, často jsem se zamýšlel jak docílit stejné citlivosti. Ze všech možných číhátek se mi nejlépe osvědčilo předšpičkové z polystyrenu na suchý zip. Výhoda je, že nepoškozuje vlasec a přední očko prutu, stojí pár korun a je lehké a citlivé. Bohužel se těžko používá na větší vzdálenost (řádně nedopne vlasec) a za větrného počasí. Suchý zip také ztrácí v kontaktu s vodou zčásti svoji přilnavost. Ale na kratší vzdálenost je, při správném seřízení, velmi dobrý pomocník. Předšpičková číhátka s pružinou jsem také zkoušel, ale kvůli častému zamotání špičky a riziku poškození vlasce a očka prutu, jsem od toho upustil.

sven - Profil | Čt 26.10.2017 20:06:07

fheavy >> Ahoj. Nejsme spolu ve při :-)

Ovšem kolega se ptá na předšpičkové čihátko a z toho lze usuzovat, že z nějakého důvodu na feeder lovit nehodlá .-)
Zřejmě je podobně jako já přesvědčený, že lov na feeder je sice prima metoda, nikoli však jediná samospásná, neřkuli nejúspěšnější ze všech :-)

Nakonec kdyby na to přišlo, předšpičkové čihátko nemusí mít nutně formu primitivního těsnění nebo kuličky s pérkem apod. s kterými je třeba neustále manipulovat, jak před hodem tak po něm....a navíc při tom nešikovnému zasekávači hrozí omotání kolem špičky s dalšími důsledky..
Existují mnohem sofistikovanější modely, dotažené téměř k dokonalosti. Počínaje home made produkcí až po značkové profi .
S takovým systémem mám bohaté a letité předfeedrové zkušenosti a klidně si tím na stojáku sednu vedle echt feedraře :-) Jen je třeba se s tím naučit házet pěkně tahem...

http://www.ukmatchangler.com/match-pages/reviews/po​les/tri-cast-x4-specialist-feeder.php

http://www.bobcotackle.co.uk/shop/browning-d-flex-f​eeder-tips

http://www.anglingtimes.co.uk/bargain-floats/quiver​-and-swing-tip-set-for-leger-fishing

http://www.adverts.ie/other/middy-swing-tip-and-mid​dy-quiver-tips/13451256

Karel K70 - Profil | Čt 26.10.2017 10:03:53

Deawon >> Já jsem ty předpruťáky co jsou na perko použil snad jednou. Když už dám předpruťáka,tak jenom těsnění na vodovodní baterii.Sklepu si ho jak potřebuju,jednu výhodu to má-nedře vlasec a za 15 kaček jich mám 5-na celý rok.

dosec - Profil | St 25.10.2017 19:10:00

Marvinek - >> používám celkem často a rád 😊🎣

sven - Profil | St 25.10.2017 13:55:15

Marvinek - >> hlavní výhodou předšpičáku je, že ho lze použít na jakémkoli typu prutu a rovněž jeho cena. Ta se pohybuje v řádu korun až desetikorun, narozdíl od feedrových špiček v řádu sto až tisícikorun...
Při vhodné koncové montáži je citlivost na stojaté vodě srovnatelná a leckdy i lepší, než s lovem na feederový prut. Především když feedrolovec, kterým je dnes módně kdekdo, neumí sladit koncovou montáž s vhodnou špičkou, plete s feeder s kaprákem na dálkové hody apod..
Předšpičák lze samozřejmě použít i v proudu a při větru. V prvním případě nahazuješ v příbřežní partii a s vhodnou zátěží proti proudu. V obou případech je vlasec našponovaný a záběr se projeví poklesnutím čihátka, eventuelně rovnou jízdou .-)
Při lovu na stojáku za ideálních podmínek, by měl prut ležet ve vidličkách cca vodorovně a v ose směřující k montáži, vlasec se hmotností předšpičáku, lomí v úhlu cca 120°.
Při větru a v proudu je vlasec napnutý a prut špičkou vzhůru. Není to ideální, lépe je v tomto případě použít feeder ale není-li právě po ruce, lze to s úspěchem i tak.
V každém případě je dobré mít předšpičáků několik, v různých barevných a hmotnostních provedeních.