UL prút okolo 180cm a do 3g

Poraďte dobrý a lacný UL prút okolo 180cm do 3g.
Autor diskuse: BaxxterGTI - Profil , 8.2.2017 dravci - náčiní, doplňky

Salmo - Profil | Čt 9.2.2017 14:41:09

S&F - pescador >> Většinou jen pročítám MRK, nemám potřebu reagovat na zápisy, ale Váš dotaz mě donutil udělat výjimku.

Nepochybuji o tom, že jste bezesporu zkušenější rybář než já, který má nachytáno mnohem víc krásných ryb (projel jsem Vaše zápisy z lovu) a je jasné, že jste zveřejnil jen zlomek vycházek. Také nejsem fanda "mikromrdkaření", ale jsou určité revíry a situace, kdy to jinak nejde. Ne každý má v okolí svého bydliště větší vody nebo možnost za nimi dojíždět, ať už z finančních, časových nebo jiných důvodů. To co je pro Vás pstruhový potok (podle zápisů z lovu) je pro mě a lidi z mého okolí už slušná pstruhová řeka.

My v Jihlavě máme skutečně pstruhový potok, jeho šířka je s bídou dva metry a jednou za půl kilometru je tůň, kde je vody nad kolena a když do pasu, je to "jáma jako kráva". Voda po většinu roku křišťálově čistá. Ale ryby tam jsou, tloušti přes 50, pěkní potočáci, lipani kolem 40 a sem tam i pěkný zapomenutý duhák. Ten na fotce měl 48 cm. Po zahájené, kdy je trochu více vody a vysazené ryby se chytá snadno. Ovšem už v půli května opadne jarní voda a většina ryb je tak proškolená, že pokud dopadne do vody například 2g hlavička s nymfou od Berkley (podle mě taková normání nástraha na pstruhy), ryby se vyplaší a prchají pryč. Další pokus si člověk může dát za hodinu, dřív to nemá cenu. V tuto chvíli většina pstruhařů končí a já začínám. Byl si zde zachytat i můj známý z Třebíče, který objíždí x pstruhových závodů ročně a dělá slušné výsledky, takže bezesporu o pstruhové přívlači něco ví a byl zero. Já používám prut Pezon&Michel 180 cm, 1-3g, naviják 1000 a na něm vlasec 0,12 mm. Loňské extrémně suché léto mě donutilo používat ještě menší nástrahy než obvykle a návazec z 0,10 mm vlasce. Skončil jsem na nymfách od Maxxo 2 cm a ten proužek gumy je štět z nymfy na hlavičce 0,5 g. Vypadá to úchylně, to ano. Ale větší nástrahy se ryby prostě bály nebo jí v lepším případě ignorovaly. Loni v létě ale nebyla s tuto úchylností vycházka, kdy bych si nezachytal a průměr lovené ryby byl kolem 30 cm, což je na takovou vodu docela slušné.

Takže přesně k takovým situacím slouží tyto pruty.

Samožřejmě musím souhlasit, že pokud si někdo pořídí takovou sestavu a bude na normálních vodách tahat a fotit desítky tohoročních okounů, bude to hraničit s egohoničstvím. Musím se přiznat, že jsem okounky na řece taky jednou zkusil, jen tak pro zajímavost.

Ještě k délce prutu, jsou situace, kdy bych uvítal i kratší, protože člověk musí být skutečně jako indián a v džungli kolem potoka se blbě plíží i s proutkem 180 cm dlouhým. Často "jdu" k tůni i po čtyřech a podobně. Nabízí se i otázka, jestli by nebylo lepší tam chytat na mušku, ale nebylo. Jsou dva důvody. Kvůli vegetaci se tam s mušákem prakticky nedá nahodit a ten druhý je ten, že jsem proti muškařině zaujatý. Nelíbí se mi to, že je legální tímto způsobem chytat na mimopstruhových vodách i v době hájení dravých ryb, jelců a podobně, o třech návazcích ani nemluvím. To je ale na jiné povídání..

u x a - Profil | Čt 9.2.2017 19:20:45

el.ou >> tohle je zatím to nejlepší co jsem kdy měl!!!

u x a - Profil | Čt 9.2.2017 21:22:30

vundu >> ryby mám taky rád ale jen ve vodě a nebo na pánvičce,ale abych se líbal s kaprem někde v rákosí tak to teda ne...

u x a - Profil | Čt 9.2.2017 19:23:21

Salmo >> já tenhle lov nemusím,plížit se v kopřivách za potočákem kterýho stejně nevemu,to se raději jedu projet na kole,nebo si raději zajedu někam za děvčatama na privát to mi přijde jako lépe strávené odpoledne...

el.ou - Profil | Čt 9.2.2017 19:13:45

u x a >> Trháš pletenku? Sám nejlíp víš kde je chyba :)

mlíčnák - Profil | Čt 9.2.2017 5:40:06

BaxxterGTI >> nebyl by lepší mušák ?

Piskořík - Profil | St 8.2.2017 12:28:59

S&F - pescador >> Selský rozum mi říká, že to asi na velký ryby prut nebude...:o)

A jako Japka fanda bys o micro fishingu měl něco vědět...:o)