ČRS na cizí vodě

můj známý (zemědělec) má od státu pronajaté větší množství pozemků, mimo jiné i několik rybníků. Jeden z nich se mi zalíbil a domluvili jsme se, že se o něj budu starat. Bohužel jsem nyní zjistil, že na rybníce má něco vysazeno místní spolek ČSR. Dle mě tedy nelegálně. Po telefonu mi vše potvrdili s tím, že jsou zde nějaké malé rybky, které se zatím nedají slovit. Jak by jste postupovali ? Druhá věc je, že mě upozornili, že na rybníce nemůžu provádět výlov a ani rybařit. O výlov mi nejde, ale o rybaření samozřejmě ano. Vím že dle zákona nejspíše chytat nesmím, ale jak je to v praxi? Dík za rady
Autor diskuse: luckyboy86 - Profil , 9.1.2017 všeobecné - RŘ, MO, svazy

NJarda Š. - Profil | Po 9.1.2017 18:57:52

luckyboy86 - >> Pokud ČRS nemá na rybník pachtovní (dřívější terminologií) nájemní) smlouvu a ani zčásti vlastnické právo, ani rybník není součástí rybářského revíru, pak by vysazování ryb bylo nelegální a nájemce může požadovat, aby MO ČRS ryby slovila a rybník mu předala v nejbližším možném termínu. Jestli má tvůj známý zemědělec v pachtovní smlouvě uvedeno obecně, že pozemky mu jsou propachtovány k zemědělské výrobě, a na některých z nich se nachází vodní plochy vedené jako rybníky, pak ti na ně může udělit pověření k odlovu ryb udicí podle § 3 odst. 2 Zákona o rybářství č. 99/2004 Sb. (Toto pověření není podnájmem a pachtýř, dřívější terminologií nájemce, rybníka je k jeho vydání od r. 2005 oprávněn přímo ze zákona.)

Nfotojakes - Profil | Po 9.1.2017 18:04:11

luckyboy86 - >> směrodatné je, za jakým účelem má ty pozemky pronajaty! Pokud v té nájemní smlouvě nemá účelem pronájmu výkon rybářského práva, nebo chov ryb, nemá na to nárok, takže ani ty. Předpokládám, že jako zemědělec tam bude mít pěstování plodin, pastviny, nebo chov nějakých hospodářských zvířat a na základě takového pronájmu opravdu nelze nárokovat cokoliv ohledně ryb na vodách, které leží na pozemcích, které má v nájmu. Stejné pozemky (ne všechny vody jsou katastrálně vytyčeny), které máme jako rybáři pro výkon rybářského práva mohou mít pronajaté myslivci i zemědělci pro svou činnost, kterou mají jasně danou nájemní smlouvou.

Také je třeba myslet na to, že nájemce státních pozemků má ve většině případů zakázaný podnájem někomu dalšímu! To že ti to přenechá podnájem defakto je.

Nájmy na pozemky od státu s tím, že je lze dále pronajímat stojí neuvěřitelné cifry a takové nájemní smlouvy si rybáři a ani zemědělci zpravidla nesjednávají, tedy pochybuji o tom, že by to co popisuješ bylo legální i když tvůj kamarád statkář si myslí, že jsou pozemky vlastně skoro jeho.