Příspěvek na zarybnění

Při dnešní koupi členské známky a zaplacení brigády, jsem ještě musel zaplatit příspěvek na zarybnění za 100 Kč. Pán za stolem mě vyzval ať zaplatím a až pak si můžu řešit další věci. Zapsal si moje jméno, adresu, datum narození a spokojeně se usmál. Je vůbec povoleno MO vybírat takhle peníze?
Nejde mi o ty peníze, čert je vem, ale zrovna u nás je cena povolenky naprosto přemrštěná v porovnání např s MRS a to nemluvím o zarybnění. Děkuji za kloudné odpovědi
Autor diskuse: Knedla12 - Profil , 16.1.2016 všeobecné - RŘ, MO, svazy

splavek - Profil | Ne 17.1.2016 12:37:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když tak to tady pročítám , tak nabývám dojmu, že ve svazu je tak zhruba možná 10% správných chlapců(jak by napsal pan Foglar a MrKos)) a zbytek jsou jen nenažraná hovada.
Původní směr diskuze se zvrhl do typické zdejší diskuze, kterých tu jsou mraky a o ničem. Ve své podstatě se tu jen prodlužuje agonie diskuze podle přesně daných místních parametrů.
No tak jsem si uděl na oběd pečeného kapra z brambory vše pěkně pečené dohromady( jen ty brambory jsem před pečením uvařil ve slupce) okořeněné jen kmínem, pepřem, česnekem,solí a na brambory majoránku. Na to vše se pokladou plátky másla a pěkně upeče. Kdyby bylo léto, tak bych ještě přidal ze zahrádky pórek, papriky a rajčata.(kupované mi nechutnají) No a k tomu jsem si dal zavařené višně, které tomu dodali takový příjemný nákyselný dovětek.
Tož to jsem celý já svazomasaj.

Mrknato - Profil | Ne 17.1.2016 21:16:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

otoš >> Zdravím do Mikulova,
vzpomínky nám nikdo nevezme a máme je asi dost podobné, ale tím to asi končí. Dříve byly vody špinavé z cukrovarů, fabrik, hnojiv, žump, ale ryb v nich bylo mraky..... nevadilo jim to, naopak, dnes jsou toky čisté, sterilní a to se týká i obsádky a druhové pestrosti. Když může svaz za 1/4 peněz relativně slušně zarybňovat kapřem a sumcem, myslím, že za zbylé 3/4 by to zvládl i u dravců, reofilů a na pstruhovkách.

Znám revíry, kde se léta hájil lipan, potočák, vysazoval se v množství nemalém a výsledek zero! Tohle se zkoušelo a úspěch se nedostavil..... Nevidím důvod opakovat chyby neustále a zatvrzele. Pokud se zakáže lov dravců a salmoidů, tak se zjistí, že to lov kapře z biwi, s bolelísem nahradí a zdyde ještě hromada peněz na další cíle........ a to je prů*er. Já mám jinou vizi. 3/4 peněz od rybářů, které mizí ve 3 rozpočtech dát do jednoho a ten směřovat do společných revírů, do reofilů, dravců a salmoidů. Z 8 cílů ČRS a asi i MRS ponechat jen jeden, krizový a to VRP a za násady platit jejich skutečné ceny. Až potom, bych možná omezoval rybáře a jejich úlovky a rybolovné způsoby a jako první bych neomezil lov dravců, ale lov kapře samosekem..... Vždyť i kapř se nechá lovit "sportovně" na plavačku....... a ne ho těžit kočovníky samosekem 24hod.

MrKos - Profil | Ne 17.1.2016 9:42:49

el.ou >> z mého pohledu je právě cena za povolenku jeden z hlavních a přitom vlastně zcela zásadně fungujících filtrů na členy (a na čechy) . Co si budeme namlouvat, žijeme v Ćesku a srovnání stavu na svazovkách s povolenkou za pár stovek ročně a s Tovačovem s povolenkou za 6.500.- je prostě určitý argument.
Drtivá většina zdejších oponentů pouze konstruuje šílené a nepodložené teorie o tom, jak budou lovci odnášet více ryby, nechávat po sobě více nepořádku a další nesmysly, ale to gró jim uniká. Schází jim jediný argument.

Přirovnal bych to k členství v golfovém klubu i když vím, že to není přesně ono. Tam také neodhazují členové plechovky od kukuřice nebo obaly od golfových míčků. Pokud bychom si zkusili představit situaci, že golfový klub prodá roční členství za tisícovku (jedna celodenní hra za petikačku - jedna současná docházka k vodě) a pustí na hřiště 300.000 hráčů, tak tito hráči kromě celkové devastace a likvidace areálu v závěru hry vyryjí rýčem i důlky na greenech a odnesou si je na vlastní zahrádku, protože takový důlek by se mohl hodit a je skoro zadarmo.

A přesně tak teď funguje rybaření v té masové podobě , jakou tady dnes zažíváme.

nofish - Profil | So 16.1.2016 22:36:10

el.ou >> Tak věř jednomu. Je to můj subjektivní pocit, ale v tomhle si věřím. Ti lidé, co říkají, že to zdražili a tak vezmou víc, jsou většinou ti, co chytat umí a mají na to čas. Zrovna ti jsou z těch, co zaplatí klidně dvojnásobek, protože odtahají domů, do hospody, známým jako protislužbu, vždy něco.
Odnesou to "obyčejní lidé" kteří třeba mají deset-patnáct ryb za rok, ale jsou u vody denně a je jim jedno, jestli něco chytí a když ne tak pracují pro svaz, nebo ti, co si nebudou moci chytit jednou do roka patnáct plotic na salát, protože blbec prosadí zrušení 7kg limitu a tak to budou nahánět po dvou plotičkách za den a deseti za týden, čtrnáct dní....
Lidi, kteří chtějí nost domů co jde nezastaví cena povolenky. Zastavit je můžou pouze kolegové okolo a celý systém. Dokud jim budeme do vody sypat hotové maso na úkor ostatních ryb, nic se nezmění.

el.ou - Profil | So 16.1.2016 18:01:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Knedla12 - >> Asi ti nejde o to kilo, ale o princip. Jak už psali, zřejmě odhlasovala výročka...Nicméně opravdu si myslím, že pokud kdokoli kolem revírů pracuje a dobře, má nárok na adekvátní mzdu. To samé platí o kontrole, zarybňování, práci s mládeží...Jmenovatele to má jediného, peníze a cena povolenek.
Dva tisíce za rok je skutečně směšný peníz vzhledem k tomu, co si za ně můžeš odnést. Úměrné tomu je pak stav ryb, pořádku i členské základny. Omlouvám se za zapůjčenou fotku, jen k vůli souvislostem.

retrívr - Profil | So 16.1.2016 16:44:43

MrKos >> Tak Tobě toho asi nikdo moc nevysvětlí.Vem prachy, jdi na soukromák a budeš spokojenej.

splavek - Profil | So 16.1.2016 16:43:30

MrKos >> Promluvil velký MrKos aleluja. Bůh mu buď milostiv na jeho křížové cestě proti svazomasajům. :-):-):-)))))))))

S&F - pescador - Profil | So 16.1.2016 16:42:57

MrKos >> Právě na poukazování,že si někdo bere rybu .... tzn. názvem ,,Svazomasaj" .... Proto bojuj za to aby těch 7kg denně bylo omezeno a nesnaž se tím názvem neurážet lidi kteří nedělají nic co by jim bylo zakázáno.
Chceš platit více peněz za docházku ? Chceš lovit kapitální ryby stylem C&R ? Je tady řešení .... choď pak na soukr.revíry.
Vždy máš na výběr ze dvou možností a vždy to budeš jen Ty jak se rozhodneš. Nikdo Tě přeci nenutí.

el.ou - Profil | Ne 17.1.2016 11:56:39

Anýzový dědek >> Já to za sebe už uzavřu, nebo zbytek života strávím u kompu.

1. Tohle neudělá člověk, který má v úctě přírodu i to co v ní žije. Naopak udělá to blbec, který ničemu nevěří a chová se jako naprosté hovado ve všech směrech..
2. Jsou to právě tito lidé, kteří neustále vše přepočítávají na peníz a žijí stylem po mě potopa. Vybydlet a zničit.
3. Kopnou do plotice, protože to není kapr, když ano 38cm je taky maso a když se nikdo nedívá, okounovi vyrvou háček i se střevem, 15 kilového přece můžu vyudit a štiku musíš nechat zažrat, berou candáti tak vezmu pět...V hospodě za rybu tři režné a pivo.
4. Nerespektují nic, naopak s pocitem slaboduchého vítězství poruší cokoli, co jim dá pouhý pocit, že něco mohli ojebat.
5. Cokoli pro ně uděláš je málo.
6. Pokud navýšíš cenu čehokoliv i za účelem zlepšení tohoto, nekoupí...

Nemám je rád :) Je jedno, jakým způsobem tomuto počínání ve svém okruhu zabráníš. Nečinností určitě ne. Můj pohled na věc je pouhou zkušeností z něčeho co funguje. Určitě to není jediná možnost, nicméně na nic lepšího jsem nepřišel :)

S&F - pescador - Profil | Ne 17.1.2016 10:54:13

MrKos >> Neboj není to tak jednoduché odrybnit vody. Takových zaručených a odborných výkladů jsem slyšel spoutu, že nejsou a málo se vysazuje. Bohužel přijde otrava,vymrznutí nebo jiná havárie a hle ? Ryb jak máku.
Když k tomu jednou přišlo tady u nás tak náš hospodář jen bandě zvědavcům postávajících na břehu při slovování mrtvých těk do povislých brad řekl - ,,už nechci slyšet,že tady nejsou ryby a má se sadit víc"
Vidíš to opravdu černě. Taky s myslíš,že tedy vede něco k tomu nakrmit davy kaprem a duhákem. Bože jak jsi naivní. Myslíš,že když tedy jak rád píšeš ,,masaj" který chodí jen dle docházek na ryby jen po vysazení když bude lovit jen menší kapříky tak začne masit něco jiného ? Svatá prostoto. Já to vidím tak,že 80% takových lidí to vzdá.
Nicméně .... víš vůbec kolik je zase lidí kteří si vezmou povolenku a to i celosvazovou a nemá ne jen rybu ale ani čárku ? Víš kolik lidí si platí jen udržovací členství ?
Mě připadá,že jsi strašně ale strašně buď zaujatý nebo sobecký. Tvůj život bych v tom případě žít nechtěl. A tohle je opravdu poslední zápis.

S&F - pescador - Profil | Ne 17.1.2016 10:19:11

MrKos >> Poslouchej. Ráno když vstanu tak si omyju obličej studenou vodou. Má to dva významné klady. Proberu se a začnu líp vnímat a vidět.
Připadá mě,že žiješ ve svém fanatickém přesvědčení a iluzionárním světě. Proč chceš někomu stále něco vnucovat ? Je to tak nastaveno ? Je !!! Kurwa tak nemoralizuj lidi kteří nic nedělají proti tomu co přijali v podmínkách při vtupu do svazu a mají na to právo. Chceš změnu ? Tak nenadávaj lidem kteří nic protiprávního nedělají. Běž tam kde to je možné změnit. Tohle je opravdu tak české a slovanské. Národy které všechno ví,znají a kritizují ale nikdy nic nedokázaly a to ani historicky. Připadáš mě klasický příklad .... mudrovat a mlátit práznou slámu. Tečka. Chyť se za nos a začni o tom trochu přemýšlet a energii kterou tady vydáváš na nesprávném místě zužitkuj někde jinde.

Knedla12 - Profil | So 16.1.2016 22:34:01

Díky za umírněnost všech zúčastněných :)

LosPafkos - Profil | So 16.1.2016 21:45:19

nofish >> Buďme rádi za lidi co vedou svaz nyní,jak to jednou převezme lid bude to do roka konečná :-))

splavek - Profil | So 16.1.2016 16:45:15

Je zajímavé jak se těch oněch bájných 7kg ryb za den lovu stává demagogickou mantrou různých rádoby revolucionářů.

sven - Profil | So 16.1.2016 16:32:08

nofish >> lidi si nic neuvědomí, protože jim to je jedno..
Jak pravil Matouš:
"Prostorná je brána a široká cesta, která vede do záhuby a mnoho je těch, kdo tudy vcházejí.
Těsná je brána a úzká cesta, která vede k životu, a málokdo ji nalézá. "

sven - Profil | So 16.1.2016 15:56:54

alžběta >> ano, to může členská schůze odhlasovat.
Problém je, že na VČS je např. u nás již několik let účast cca 35%. Zbytek se pak jen diví ...

S&F - pescador - Profil | So 16.1.2016 15:54:17

tuzemak >> Tak to dopadá když členové po odbourání povinosti účastnit se výroční schůze MO na tyhle akce nechodí.Hlasování o takových věcech probíhá tam .... Kde je chyba a co je lepší ? Bědovat a stěžovat si pak na MRKu nebo povstat a zeptat se přímo v jádru dění na výroční schůzi ?

splavek - Profil | Út 19.1.2016 18:35:44

RST >> Ahoj Ferdo.
Ještě si k tvému příspěvku dovolím poznamenat jednu věc. V dobách minulých a řekách smrdutých, bylo ve vodě chrostíků, pošvatek...atd...atd pod každým kamenem téměř mraky. Teď máme vody křišťálové, ale také je úbytek živin a je to vidět na těch hmyzácích, aspoň mě to tak připadá. Možná za to můžou třeba rezidua s chemických látek co brání reprodukci, tohle čističky nevyčistí. Kdo ví, ale bez těchto vodních organismů je to špatné ve vodě.
máme vodu senzoricky čistoskovoucí, ale také asi hodně sterilní.

RST - Profil | Po 18.1.2016 20:09:17

Mrknato >> Čistota vody se hodně zlepšila, ty úbytky reofilů vidím hlavně ze tří důvodů. Správci povodí narovnali vyčistili a vybetonovali co šlo. Zelení prosadily Kormorána a Vydru. No a nakonec je několika násobně větší tlak na vody ze strany rybářů.

el.ou - Profil | Po 18.1.2016 1:08:14

Mrknato >> Vzpomínám, když kolem roku 79 na říčce, která byla dvakrát za rok vytrávená, jsem při hození čeřenu pod splav vytáhl cca 200ks mřenek na jeden zátah. Při otravě jsme přenášeli v kýblech polootrávené ryby nahoru proti proudu řeky, dál od cukrovaru. Za pár týdnů byly ryby zpět, včetně raků. Jak ti přežili netuším.

Potočák nebo lipan nebyl sci-fi na mimopstruhovkách a hrouzků v proudech mraky. Karas obecný žil v každé louži, candát nebo štika nebyl problém. Líni v požárních nádržích v každé třetí dědině. Pamatuji si na neregulované úseky řek, kde se ryby v tůních udržely při srážce i velké vodě. Ale sedmikilový kapr byl tehdy událost.

Rybářů bylo tenkrát asi míň. Pocitově, statistiky nesleduji. Taky si ale vzpomínám na aroganci některých funkcionářů MO a na Národní frontu. Když jsem lehce válčil komančema. Předseda dílenského výboru bolševiků mi někdy v roce 86 řekl, že mimo jiné snadno zařídí, abych se k vodě s prutem už nepodíval. To už bych vážně zpět nechtěl :)

Změnilo se hodně. Informace, techniky lovu, materiály, nástrahy, návnady, pohodlí. V podstatě jsem opsal kruh a vracím se k ,,jemné rybařině,,. Tu jsem sice nikdy neopustil, ale na některých revírech jsem nebyl léta. Od mých kamarádů co se občas sejdeme u nás na jezeře slyším, zůstaň doma. Tam už roky nejsou žádné ryby. Škoda, mohly by být. Třeba pro další generaci. Howg :)

Knedla12 - Profil | Ne 17.1.2016 19:36:42

palovák62 >> Už se to tady probíralo a kolegové mi řekli co a jak, teď se tady baví sice o jiných věcech, ale docela důležitých. Dokud se nebude nikdo slovně napadat apod. tak to nechám, dvěma kohoutům jsem dal už kartu jako výstrahu a evidentně pomohla :)

MrKos - Profil | Ne 17.1.2016 10:47:08

Anýzový dědek >> naštvalo by to především takové, kterým se současný stav vyplatí a to bohužel většinou nejsou skuteční rybáři ... jednoduchá rovnice , jednoduchý vzoreček

a budou v systému někomu chybět? odpovím za tebe, nebudou

Mrknato - Profil | Ne 17.1.2016 7:50:19

el.ou >> Spousta lidí, kteří odmítají "hospodaření", tak jak je nastavené dle zákona 99/2004, argumentují odnášením ryb. Kterých??? Kapra zřejmě. Co ho umožňuje lovit ve velkém množství?

Podle mě to jsou dvě věci.
1. Tolerance k samoseku, znečišťování vody chemií v můčkách a bolelísu, táboření v biwi two mann, na 16ti nohých lůžkách s příposlechy, zavážecími loďkami, echoloty, prostě se vším, co charakterizuje WaM kaprařinu. Pokud toto dovolíme, nemůžeme se divit, že někdo velké kapry převáží, nebo vykazuje 400 ks ročně...... Možná někdo namítne, že jsou i tací, kteří jsou už v důchodu, nebo invalidé a ti jsou u vody stále a odnáší násaďáky, ve větším množství, než zákonném. Pak je dobré se zamyslet nad bodem č.2.

2. Pak je tu způsob zarybňování, který praktikují MO a ÚS se mu nebrání. Přijede KUKA vůz a vysype 2000 kapř. Místní hospodář obvolá své známé, známí zase své známé a na jatka je zaděláno....... Jak to dělat jinak? Vysazovat ne v MO, ale z pozice ÚS. INformací se provalí kvadrofoně méně a vysazovat v menším množství, jako např. na pstruhovkách.

Že to chce profíky a zamyslet se nad reálnou cenou násad je samozřejmé. (Reálná cena kapře 30-45Kč/kg, 7,50-12,-Kč u dvouletého PO, lipana, okouna, "bílé ryby"... je fakt reálná?) Jak ale svaz může mít profíky, když více jak polovinu peněz utratí MO právě do chovu již jednou zaplaceného kapře a do svých soukromáků? Podle mě je stěžejní otázkou, jakou že chceme rybařinu? Tu na soukromácích MO, kam mizí 1/2 peněz a nebo tu společnou, územní, která je financovaná cca z 1/3 celkových peněz? Jak potom soudný člověk může chtít větší a důslednější kontrolu RS, či dokonce profiRS, aby mohl pouštět? Nezdá se to postavené na hlavu ve všech směrech???

el.ou - Profil | So 16.1.2016 23:25:23

nofish >> V něčem máš asi pravdu. Pouze jediný argument. Tovačovská jezera. Není to žádný usmolený, špinavý kaprodrom, jen slušný a ne zrovna lehký revír.

Cena povolenky 6500. Loni zrušena levnější tzv. modrá karta na jezeru III. Ku prospěchu věci. Voda špičkově osazovaná. Povolený limit 1 kapr denně, tři týdně, 20 ročně, horní dolní míra... V drtivé většině slušní rybáři kolem.

Občas asi někdo něco ukrade, to budou vědět kluci s RS. Osobně jsem nikdy neviděl, že by někdo odnášel nad rámec povoleného limitu. Ale nejsem tam denně. Když přijeli kluci ze svazovek, hleděli jak puci. První dotaz, proč to takto nejde na svazovkách... Tak proč sem tedy nejezdí masově masaři? Vážně si myslím že cena. Ale víc když tak na sz. Děláme s toho soukromé vlákno:)

nofish - Profil | So 16.1.2016 22:12:20

el.ou >>
1) drancuj také.... lidi jsou blbci, ale to není jen u svazu.Když jim zakážeš ty ryby brát a zapisovat, budou je brát, jen nezapíší. Jsme češi, budeme si něco namlouvat? Nejsou tresty, bohužel. Svaz nemá šanci změnit celý občanský zákoník a další předpisy. Je to hnusné, ale jinak to to neřeknu. Být to na mě, tak nejde do vody mírový kapr. Ať si je lidi dokrmí, ať se navzájem hlídají, jestli Pepa nevzal malého, dřív než dorostl a chytil jsem ho já....... (troška nadsázky, samozřejmě)
2) omezení jsou správná. Hromada z nich omezuje i mne. Nevadí mi to. Dokonce bych se na oblíbeném revíru s radostí vzdal nonstopu...

el.ou - Profil | So 16.1.2016 22:07:49

nofish >> Ale mě na svazu v zásadě vadí dvě věci. Že cena za kterou povolení k lovu poskytuje nahrává těm, kteří vody drancují a vyplatí se jim to. No a některá omezení a nařízení.

el.ou - Profil | So 16.1.2016 21:58:22

Anýzový dědek >> Pokusím se. Můžeš vzít 50 ušlechtilé ryby ročně. Průměr řekněme 2,5kg. Tzn. 125kg x 70 Kč je 8750Kč. Zdá se ti v pohodě. Věř že tací jsou. A to vycházím z tržní ceny kapra. Candát???

nofish - Profil | So 16.1.2016 21:36:06

el.ou >> upřímně? Zamysli se nad tím, co píšeš. Bereš to jak to vypadá jinde, bez znalosti podmínek, cen... Jestli někdo rybařinu ničí, tak jsou to z části i lidé s takovým myšlením. Myslící si, že za 2000 budou mít to, co v anglii je za 200 000 a přitom nedomýšlející důsledky. Člověka, beroucího rybařinu způsobem, vedoucím ji do pekel - tedy jako službu, kterou si zaplatí v trafice....
Asi jsem fakt hloupý a nic o tom nevím, ale čím dál více mi to připadá, že jestli někdo může za současný stav svazové rybařiny, tak jsou to členové. Řadoví členové, kteří mají chytré hlavy, ale nic rozumného neudělají. Chtějí jen zaplatit a hotovo, ale nedochází jim, že zdražení v případě profesionální služby "lov ryb za peníze", by nebylo v desítkách, ale spíš stovkách, tisících, procent z nynější ceny. Tam nevidí, že by těch lidí lovících ryby byly desetiny, možná jen procenta a tím pádem by zase "svaz" který by již neexistoval neměl sílu jakou má a tak by bylo vše okolo rybolovu absolutně jinak. Třeba nám tu poplavou v Labi žraloci, třeba se pak povolí lov na osm návazců, už to bude jen byznys co je teď na soukromých vodách.

PS: Když mi někdo napíše "10 - 12 ušlechtilé ryby ročně naprosto dostačující počet," už podle toho mám představu o tom, jak to vidí.... zmateně, akorát vím kolik ryb zhruba za rok, maximálně, odnese a že netuší, že jsou daleko větší problémy a jiné ryby než kapr, štika, amur (hromada těch "ušlechtilých" se dá do vody dodat a průměry mluví za vše)...

el.ou - Profil | So 16.1.2016 21:23:45

Knedla12 >> Když už diskutujeme:) Nejsem zastáncem krajních řešení. Ani striktní CHaP, ani chyť a sežer. Z mého pohledu je 10 - 12 ušlechtilé ryby ročně naprosto dostačující počet, na pokrytí potřeb většiny lovících, včetně jejich rodinných příslušníků. To bych nikomu neupíral. Ale zaplatit.

Někde jsem psal, že každá větší MO by mohla mít revír CHaP. Je to pouze berlička, aby na revírech nějaké ryby po vysazení zbyly. Už jsem dost starý na to, abych věřil v nějakou masovou osvětu.

Jsou lidé, kteří se o vodu starají a věnují ji všechen svůj čas. Žijí tím. Patří jim za to dík? Rozhodně, ale především plat. Druzí jsou rádi, že se dostanou k vodě několikrát za rok na pár dnů a rybařinu berou jako koníčka a relax. Patřím spíš k těm druhým. Jedna z cest je zprofesionalizovat ty první a zpoplatnit ty druhé. Jako podstatné vidím odstranit z revírů prospěcháře, kšeftaře a bordeláře. Dokud povolenky nebudou stát x násobek ceny odnesených ryb, ve vodách toho mnoho nezůstane.

Líbí se mi anglické videa s klubových revírů, mola pro lovící, můstky... Vkusné, žádný smeťák, bez nájezdů chlastajících part, které pobijí vše co z vody vytáhnou. Kolik tam stojí povolenka? A kolik na soukromáku, když budete chtít odnést 50ks kapra? Zdražit a pak můžeme kupovat povolenky v trafikách a členské schůze nebudou nutné. Samozřejmě vše je věcí legislativy. Neberte to jako dogma, pouze pohled prostého člena, po čtyřiceti letech ve svazu.

Mrknato - Profil | So 16.1.2016 20:55:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Knedla12 >> Tak ti tady dám další kloudnou odpověď. Co chtějí členi v MO vysazovat za ryby, by mělo být úplně jedno, protože co se má vysazovat řeší ZP, RO a pak za další peníze z redistribuce řeší násady rybářský hospodář. Že je tomu jinak, tak za to nese odpovědnost stát, který dostává od hospodářů výsledky hospodaření a i když to hospodaření je mimo kapř a sumce katastrofální, nic nedělá......

Pokud budeš uvažovat, tak jestli kapř v MO odchová čilimník s gloriolou za svazocenu 40,-Kč/kg, kterou hradí ÚS ze svého rozpočtu (povolenek) a dalších cca 80,-Kč nákladů z rozpočtu MO (investice, mzdy, opravy, doprava).... oproti nákupu kapř za jednu cenu, cca 60,-Kč/kg od komerčního chovatele, je sice pro uživatele (ÚS) o dvacku více, ale pro rybáře, který platí povolenku a brigády vč. členských daleko levnější...... Že by hoši na svazu neuměli počítat?

Jak kvalitní a účelné násady mimo kapř a sumce chová svaz, může každý posoudit ve statistikách......

Jistě že spoustu práce dělají čilimníci svazu zdarma, nikdo jim nepoděkuje, ale z tohoto dobra bych chov ryb ve většině případů vyjmul. Proto i ta stovka, co popisuješ zdražuje toho kapř, kterého ti čilimníci pěstují......

sven - Profil | So 16.1.2016 19:57:19

Knedla12 >>
A co si jednou po čtyřech letech, výlet na hory odříci a VČS se zúčastnit ?
Jsi mladý a perspektivní, víš co by se mělo a co ne a tedy by ses měl na schůzi přihlásit o slovo, přednést co Tě trápí, navrhnout řešení a nechat o něm hlasovat...
Takto by to mohlo vypadat, že Tě nejvíc trápí to kilo, kterým si nedobrovolně přispěl na zarybnění a to bys určitě nechtěl, že .
Zkus se nad tím návrhem zamyslet ..

tuzemak - Profil | So 16.1.2016 17:44:48

MrKos >> přečti si svoje první reakce,300000 svazomasajů a vyžírků v ČR,tak co,postřelená kachno?zalez do privátu a táto diškuz pojede v klidu,bez hádek,moc si o sobě myslíš...

splavek - Profil | So 16.1.2016 17:07:44

nofish >> Já bych osobně takový příspěvek a možná i větší dal, kdybych měl jistotu, že se tím bude zarybňovat řeka. Tedy mám na mysli původní reofilní druhy kapřa a duháka nebrat. Tohle třeba u nás řeka potřebuje jak prase drbání. A nikdo nedrbá a nedrbá.
To je to samý jak se tu řešilo proč je u nás na SM povolenka zase o dvě stovky dražší. Prý rozvoj revírů, ale co si pod tím představit nevím. Hlavně jde o to co a kde se za ty peníze rozvíjí.

tuzemak - Profil | So 16.1.2016 16:50:24

nofish >> musí něco zničit,on a jemu podobní každou zajímavou diškuz hodí na hnůj.-(((((

nofish - Profil | So 16.1.2016 16:44:51

MrKos >> nejsme na začátku. Jsme na konci. A to proto, že se opět a zase chováš stejně a nehodláš se bavit, nýbrž vysvětlovat, že je vše blbost a jen tvá pravda je ta správná.

retrívr - Profil | So 16.1.2016 16:39:42

MrKos >> Myslím, že chybí trocha slušnosti ke kolegům, v každém spolku, v každém zaměstnání jsou i " jiní " lidé ale ty něco pytluješ aq myslím, že soudíš věci o kterých toho opravdu moc nevíš.Zkus třeba přemýšlet o tom, zda tím hlavním problémem rybařiny, tedy dle Tebe svazu jsou peníze? Třeba, když se Ti podaří budeš mluvit jinak. Nic víc, nic míň, ať se daří.

sven - Profil | So 16.1.2016 16:06:41

nofish >> věřím. Bude hůř.
Zavedl bych účast jako povinnost a fertig..
Omlouvá jen vlastní pohřeb....
Místo žranice a chlastačky po schůzi, by každý povinně vyplnil test ... já bych jim dal demokracii :-)

RST - Profil | Út 19.1.2016 20:52:02

Mrknato >> Dělám všechno proto aby se stav tohoto konkrétního revíru rozšířil i na ty velké..... Není to jednoduché ale třeba se to jednou povede.

splavek - Profil | Út 19.1.2016 18:59:11

RST >> No uvidíme jak se vše vyvine. Mě se spíš pozdává, že tady aspoň u nás na řece těch různých podkamenových pišišvorů je jaksi málo. Možná to je jen můj subjektivní pocit, kdo ví, no i těch ryb jaksi rok od roku je taky míň. Asi do toho nevidím jako ty. Možná tam ryby nejsou skrz kormorány, možná i proto , že třeba se nic nesadí do řeky. Kdo ví kde je jádro pudla.

Mrknato - Profil | Po 18.1.2016 20:29:54

fotojakes >> Já si myslím, že MO může klidně vybírat příspěvek na chudé, nebo na migranty....... když to členská schůze schválí. Pamatuju, že rybáři dříve pomáhali na akcích "Z" i v boji o zrno.......

retrívr - Profil | Ne 17.1.2016 20:51:52

otoš >> Bylo by krásné, kdyby jsi měl pravdu.Ty tomu věříš? Chyba ve většině případů není tak úplně v rybářích ale v penězích okolo.Je to obraz státu.

otoš - Profil | Ne 17.1.2016 20:36:22

Mrknato >> ...dobrý večer z Mikulova!
...z nostalgie si vzpomínám na sedmdesátá a osmdesátá léta minulého století....:-)
Když jsem byl o prázdninách u babičky, tak jsem celé dny vysedával u vody...lístek na ty dva měsíce stál pro děcko myslím kolem 20 korun...Ale to je již historie. Chtěl jsem jen říct jednu věc. Pokud se v Čechách i na Moravě nebude vysázet do řek i jiná ryba než kapr, tak atlas ryb bude neprodejná literatura. Já se zabývám lovem dravců. A ty chybí v našich řekách. Mohu porovnat rybí populaci, která byla v řekách v minulém století a dnes. A dnes je to ubohé. Některé druhy dravých ryb se stávají čím dál vzácnější...Otázkou je, zajistí se zvýšení populace dravých ryb v našich řekách neodnášením ryb. Dle mého skromného názoru ANO! 2-3 roky zákazu by našim vodám jen a jen prospělo. Nevidím v tom nesmysl. Ten vidím ve všem ostatním. A příspěvek na zarybnění bych na ty 2-3 roky klidně zvýšil a za ty peníze to v těch našich řekách trochu vylepšil těmi dravci...

Mrknato - Profil | Ne 17.1.2016 19:16:29

FRANK71 >> Za komančů to fakt, co se týče ryb, šlapalo a o to to je smutnější........
Nevím proč dnes převládá názor, že za současný velmi špatný stav mohou rybáři a členi svazu. To je tady tolik čilimníklů, kteří to nutně potřebují hodit na jiné?

splavek - Profil | Ne 17.1.2016 18:49:58

Přemas >> Vzhledem k tomu, že nejsem žádný velký lovec dravců, tak ještě neměli šanci takhle skončit. Poslední štiku co jsem vzal jsem chytil předloni a šla na gril, měla 73cm a chycena byla náhodou při zdolávání oukleje.A pěkného lína který by stál za to vzít,už jsem dlouho nechytil. Jinak takhle udělaný cejn je snad ještě lepší než ten kapr.

retrívr - Profil | Ne 17.1.2016 17:58:06

Knedla12 >> Ano. Myslím, že je to i osvěta, když už ti naši ochránci nechají kupovat živou rybu, která pak čeká před hospodou na cestu do vany.

nofish - Profil | Ne 17.1.2016 17:41:54

retrívr >> Ty doby, kdy chlap uměl zabít kapra a kdy uměl stáhnout králíka/srnčí, cokoli co dostal, už jsou pryč :-) Dneska si lidi myslí, že se maso vyrábí ve fabrice ze vzduchu.

Knedla12 - Profil | Ne 17.1.2016 17:13:52

retrívr >> Zabití ryby patřilo a bude patřit k rybolovu. Možná ne na rybnících CHaP, ale minimálně chov ryb na farmách, svazové vody a mořský rybolov :)

retrívr - Profil | Ne 17.1.2016 16:46:41

dany1 >> Asi to sem nepatří, tak se pro jednou omlouvám.Nevím proč se Ti nelíbí, když se ukáže zabití ryby. Sám jsem to tu snad ani neviděl.Zabití ryby by se mělo učit.Kdo nezabijí, tak ať se nedívá, kdo zabíjí ať to umí!!!!!Tady je ten moment, kdy může ryba zbytečně trpět, lidi se pohoršovat atd. Co se týče porcování, to je snad vůbec jasné. Kde jinde by se o tom mělo mluvit, či ukazovat. V teleblbu vidíš jen vaření a vaření, porcování a porcování. V tomto směru Ti nerozumím.Upozorňuju, že beru tak asi 6 - 8 kaprů, pravidelně. Z dravců je to velmi rozdílné ale tak dva kousky ročně to bývají.

dany1 - Profil | Ne 17.1.2016 13:02:20

Knedla12 - Kolikrát to bralo....vzal jsem si jednoho kapra a pak jsem celej den všechno pouštěl....je tam krásně..posvačit....pospat si...v klidu odpočinout a pak domu....kolikrát jsem nevzal domu nic..Já to beru tak,že to neni o mase....jen muj názor....hlavně se mi nelíbí..když se tady ukazuje zabíjení a porcování ryb...jen muj názor....za což jsem sklidil posměch.

jaa1959 - Profil | Ne 17.1.2016 12:52:17

splavek >> Ano, zhruba možná 10%. I my co chytáme ryby pro zábavu jsme vlastně hovada:-)

Anýzový dědek - Profil | Ne 17.1.2016 12:31:56

MrKos >> Tohle je stejná utopie a demagogie jako socialismus a komunismus a nebo kapitalismus s lidskou tváří.... :-)))

MrKos - Profil | Ne 17.1.2016 11:47:41

retrívr >> přesně tak, lidi kteří nic neporuší a berou (berou často dokud mohou) sice nic nekradou, ale jsou to pouze nenažraní svazomasaji ... pak to rozdávají po známých, cpou do mrazáků, nevědí co s tím, mnohým z nich to ani nechutná, ale přece nepustí rybu... přece se dobrovolně nevzdám něčeho, co sice nepotřebuju a nevyužiji hned, ale přece se toho nevzdám, když je to prakticky zadarmo
no byl bych blbej

a tak to funguje nejen v rybařine, tak to funguje v akcích v hypermarketech, tak to funguje na rautech, tak to funguje na all inclusive dovolených a funguje to tak i u předvolebního guláše na náměstí Svobody (u vás to náměstí možná bude jiné)

a jsem s tím smířený už dávno, pouze konstatuju jak to je

FRANK71 - Profil | Ne 17.1.2016 11:45:47

Že vás baví odpovídat na ty jeho výplody hlouposti.

kakr - Profil | Ne 17.1.2016 11:45:17

MrKos >>
Dravé ryby mohou nahradit draví rybáři. Kdyby si každý rybář vzal 2x do roka 5kg cejnků na lahodný rybí salát je problém vyřešen:-))

kakr - Profil | Ne 17.1.2016 11:01:49

Malinko přispěji pár čísly z dílčí sumarizace roku 2015.
23% rybářů vykáže alespoň jednu docházku bez jakékoli přisvojené ryby.
6% rybářů si koupí povolenku, někteří obě (MP + P) a nejdou vůbec k vodě.
Zbytek si přisvojí alespoň 1 ks ryby jakéhokoli druhu.
Že v úlovcích dominuje kapr je snad jasné, neb kapr světu vládne.....

Přemas - Profil | Ne 17.1.2016 10:37:18

el.ou >> Tak přesně tak by to mělo vypadat i na ostatních revírech :o)

MrKos - Profil | Ne 17.1.2016 10:25:06

S&F - pescador >> Poslouchej, s dovolením si budu psát co budu chtít a kam budu chtít. Dokonce si sám rozhodnu i to, kam věnuju svoji vlastní energii. Až začneš opravdu více vnímat a vidět, tak zjistíš, že nikomu nic nevnucuji, nikoho nepřesvědčuji a taky vím, že ježdíky vysazovat MO nezačnou, takže tuto změnu prosazovat nebudu. Co tam máš dál? Nějaký skutečný argument a nebo jenom objahoba nenažraného členstva?
Přijeď se podívat na Svitavu po vysazení línů a nebo na Prýgl po vyzasení kaprů. V roce 2015 tam zasahovali i policajti, protože nenažraní svazomasaji jsou kromě jiného i značně agresivní. Podobně, jako jsi předvedl ve tvém příspěvku.

MrKos - Profil | Ne 17.1.2016 10:09:55

retrívr >> ne, to vůbec ne a taky znám takových lidí dost ... nicméně je to tím, že si sám vybíráš lidi, se kterými přátelíš a já si je taky vybírám

pro objektivní hodnocení by bylo vhodné projít se na podzim třeba po břehu přehrady a promluvit s lidmi... a nebo po břehu řeky, kam na podzim vyjedou ryby zimovat a oni je tam podsekávají (v praxi nepostižitelné, neprokázatelné)
oni se často rádi sami pochlubí tím, kolik toho za sezónu chytili a kolik odnesli

a neřekl jsem že někdo krade ryby, nevkládej mi do úst něco, co jsem neřekl... jenom jsem řekl, že češi jsou nenažraní a za tím si i stojím... keď idů (alternativa s obdobím po vysazení) třeba ich brať

retrívr - Profil | Ne 17.1.2016 10:00:35

MrKos >> Myslíš si, že jsi taková vyjímka, chytíš víc mírových ryb, než vemeš. Takových lidí znám převážnou většinu, to opravdu nejsi žádný hrdina, přijde mi to zcela normální. Žiješ v tom, že všichni mimo Tebe masí, kradou ryby.V tom je Tvůj problém, tedy mimo těch zajímavých druhů ryb, které chceš chytat.

FRANK71 - Profil | Ne 17.1.2016 8:41:55

Mrknato >> za Komančů to šlapalo a u vody nikdo neremcal.

FRANK71 - Profil | So 16.1.2016 22:13:57

el.ou >> pokud nasazuji K3 trojky je vidět, že svaz má prachů hafo. Dříve sadily K1 a K2 . Tam je cena zase jiná.

Anýzový dědek - Profil | So 16.1.2016 21:41:18

el.ou >> Jedno pořád nechápu (asi jsem natvrdlej)- Proč každej chce omezovat počet odnesených ryb na cca 10-20 ks ročně?
Jaký to má smysl?
Mě z toho vychází akorát jedno a tím je prostá závist lidem, kteří mohou být u vody denně a odnést si podle RŘ 2 ks kapra nebo kombinaci s 1+1 s dravcem.
Opomíjím schválně masaře, a přenašeče na soukromák, ale ani ten dědek v důchodu se nedostane k vodě 365 dní v roce i kdyby byl zdravej jak řepa a o tom že každej den ty dva kapry nechytí ani nemluvím.
Takže o co jde?
Proč to omezit ? Vysvětlíš mi to?

Buffalo1969 - Profil | So 16.1.2016 21:38:17

Knedla12 >> s tím souhlasím. pro jsem kdysi kdesi v diskuzi říkal, že by měla být pouze celosvazová povolenka a to za adekvátní peníze. Myslím si, že 4000,- Kč je adekvátní a potom svazové vody CHaP s možností koupě ulovené ryby.

LosPafkos - Profil | So 16.1.2016 18:26:04

Mrknato >> Morava byla vždy plná černoprdelníků a tudíž lze tu kontroverzní stokorunu tam případně považovat za odpustek :-)

tuzemak - Profil | So 16.1.2016 17:31:30

MrKos >> nikdo tě tu neurážel co tu čtu,pro mě je vyžírka urážka,potažmo i svazomasaj,takže tě žádám,tituluj si tak svoje blízký,na mě se vyser,děkuju....

nofish - Profil | So 16.1.2016 17:27:28

tomsa >> soukromník si pronajme lukrativní místa, zbytek "umře" úplně. To je skoro jistota.
ČRS má obrovský potenciál, jen to využití není nic moc.

MrKos - Profil | So 16.1.2016 17:27:07

S&F - pescador >> protože vím, že ježdíka se slunkou stejně neprotlačím a ostatních ryb máme v revíru dosti, tak jsem v podstatě spokojen... už jenom méně svazomasajů, větší příspěvky na zarybnění i na vánoční cukroví a bude to skoro dokonalé

tady vystupuje mraky naříkačů na svaz, ale ještě nikdo neřekl, jak by se to za těch pár stovek ročně dalo dělat lépe... nikdo a nikdy

Mrknato - Profil | So 16.1.2016 17:09:42

Knedla12 - >> A že jsi se hned nezeptal, kolik že peněz z té vaší povolenky (MP 1600,-Kč) jde skutečně do zarybnění? ........ Na to máš jako člen právo.

Na vašem webu se čilimníci chválí, že ve Vašem svazu je 50000 aktivních členů x 1600,-Kč za povolenku od aktivního člena = 80 milionů do zarybnění jen z MP povolenek. Když vezmeš že celý ČRS = 7 ÚS + Rada zarybňuji 180 miliony tak je to nějaké divné ...... Na průměrný ÚS připadá cca 22 milionů.

Možná že těch cca 60 plonkovejch milionů posílají uprchlíkům na udice, bolelís, průvodkyně, aby tady žili plnohodnotně...))))

splavek - Profil | So 16.1.2016 16:58:01

MrKos >> Cesta pokání. :-):-)))))

alžběta - Profil | So 16.1.2016 16:44:30

MrKos >> ty jsi přesně ten, který vidí jenom tu rybu/cena. Už nevidíš ty další stupně, jako že něco fungujícího pak zaplatí reklama a o dalších stupních ani nemluvím.
Uvěřil jsi pookupační politice a od té doby držíš názor jako frau Merkel.

Buffalo1969 - Profil | So 16.1.2016 16:44:15

sven >> to ne...bylo to v hospodě, ale zlitý jak dáni si přišli pro noty.
Jo jen tak mimochodem, máme na dědině frajera. Máme tady malej rybníček v lese tuším 0,2ha. Je v něm tak maximálně 50 kaprů. Ten frajer jich vychytal za 2 hodiny co ho pozorovala stráž 11 kousků. Nikdo se nedozvěděl jak to udělal...:-)
Jo a líny prej nebral, protože jsou samá kost.......:-DDD

MrKos - Profil | So 16.1.2016 16:39:54

nofish >> jo, tedy zrušme kapra a dejme stejný peníz do dravců a reofilního ročka - do dvou let ve vodě nebude lautr nic... reofilního ročka členi vyčeřínkují, zapíší jako "bělice nebo červenka", protože jesena stejně nepoznají a vyrubou na to všechny ty dravce

a jsme zase na začátku a tím rozdílem, že ve vodě už není ani ten kapr

Buffalo1969 - Profil | So 16.1.2016 16:35:30

sven >> To je i u nás. Včera byla schůze a bylo tam ze 105 členů okrsku 39 co jsem napočítal. Na konci schůze se přivalilo ještě 20 lidí navíc.

S&F - pescador - Profil | So 16.1.2016 16:30:01

MrKos >> Ok. Tak proč MO vysazují kapři,duháci, líni atd. ..... v tržní velikosti ?
Výraz ,,svazomasaj" od Tebe tady slyším stále. Apropos. Proč svoji energii nevkládáš na místech kde se s tím dá něco dělat .... na prosazení aby se tedy tolik ,,nemasilo" ,změnila pravidla, BP a pod. dle tvého nejsvětějšího přesvědčení a řadíš se do řady zdejších stěžovačů MRKu jak sám uvádíš.Tady na MRKu to nevyřešíš.Nemyslíš .... občas se tedy nad tím taky pozastav.

S&F - pescador - Profil | So 16.1.2016 16:15:48

MrKos >> Se mě jeví ,že o tom víš úplné a naprosté howno !! Ještě napiš,že Svaz a nebo i MO nemají dostatek peněz a dáš tomu korunu ........

nofish - Profil | So 16.1.2016 16:13:27

alžběta >> Nevšímej si ho. U6 zas, po nějaké době, vylezl a začne tvrdit, že povolenka má stát daleko víc a pak budou navazovat další věci, co už všichni známe. Nemá to cenu.
Peněz není nikdy dost, ale souhlasím s tebou, že peněz do svazu nateče za rok hromada. Efektivita jejich využití, je věc druhá. Holt to není podnik, s jedním majitelem, který chce vidět výsledky.

alžběta - Profil | So 16.1.2016 16:06:01

MrKos >> s přihlédnutím k tomu bych navrhoval, aby ČRS plnil své poslání a dělal dobře svojí práci, o které i tak tvrdí, že ji dělá dobře...na tom by se nejlépe ukázalo, že svaz je jen vyžírka.
Příliv peněz do svazu, byl a stále je...bohužel jejich vliv vidět není...

MrKos - Profil | So 16.1.2016 15:59:08

Příspěvek na zarybnění je dobrovolný příspěvek a podobné příspěvky schvaluji. S přihlédnutím k ceně povolenky, stavu zarybnění a v neposlední řadě i k intelektu a nenažranosti průměrného člena bych zavedl minimálně tyto příspěvky:
na zarybnění - 4.500.-
na odkrm plůdku - 1.300.-
na motorové vozidlo - 2.250.-
na efektivnější kontrolu - 2.800.-
na krmení - 2.170.-
na vánoční cukroví a drobné oslavy - 1.700.-
na papír do tiskárny - 650.-
na chod MO - 3.200.-
na topení v klubovně - 380.-

důchodci a studenti by měli slevu

a již do roka by se vidělo, kdo to s rybařinou myslí vážně a kdo je jenom vyžírka, parazit a věčný si stěžovač

alžběta - Profil | So 16.1.2016 15:41:46

na jedné nejmenované MO to vybírají také, také se to jmenuje příspěvek na krmení, je to taková zpětná úhrada vánočního cukroví a rumu