Jak ziskavate strouhanku

Nazdar lidi, je vyhodnejsi kupovat pecivo a z nej delat strouhanku, anebo kupovat strouhanku jiz hotovou
Autor diskuse: sladoch - Profil , 21.5.2015 feeder - nástrahy, návnady

Jaka strouhanka je nejlepsi

A) Kupovana22%

B) Rohlikova36%

C) Chlebova7%

D) Z kolacu a podobnych veci4%

E) Mix31%

Od 21.5.2015 hlasovalo 55 čtenářů.

sven - Profil | Čt 21.5.2015 12:52:39

Strouhanku už dávno nevyrábím mletím starého pečiva. Důvodů je několik.
Stačí kupecké počty, abych mohl konstatovat, že se mi to nevyplatí.
Běžný rohlík o obvyklé hmotnosti 43g, lze nejlevněji pořídit v občasné akci supermarketů, za 1 Kč.
Po vysušení se hmotnost smrskne na nějakých 30g. Tedy na 1kg strouhanky, je třeba cca 33 ks rohlíků za 33 Kč. Je třeba přičíst sušení, mletí a ostatní manipulaci. Získám 1 kg strouhanky, určený k rychlé spotřebě, neboť při skladování rychle žlukne (obsahuje tuk), zapáchá a stává se závadnou...
Nekupuji ani tuzemskou strouhanku, která má stejné vlastnosti, neboť je rovněž vyrobena ze starého pečiva, napraného nejrůznějšími chemickými sajrajty, navíc nejasné kvality a historie ..

Strouhanku tedy kupuji hotovou. Osvědčila se mi německá Vita Star, kterou prodává Kaufland, běžně za cca 22 Kč a v akci ještě levněji.
Její výhodou je dlouhá výdrž bez žluknutí, cca 24 měsíců a kvalita. Je totiž vyráběna prvoplánově jako strouhanka, tedy z čerstvě upečené, vysušené a rozemleté suroviny a ne jako u nás, ze starého pečiva pochybné kvality....Navíc je levnější než ta tuzemská, rychlospotřební...

Strouhanku si ale občas vyrábím z chleba. Čerstvě koupeného, usušeného a rozemletého na stařičkém robotu ETA totalitní provenience, tedy s výdrží dnes nevídanou a nežádoucí :-)

Martin M. - Profil | So 23.5.2015 1:22:37

Ze suchych rohliku delam poctivou strouhanku na rizky z kapru, ktere chytnu na nepoctivou strouhanku z obchodu za 25 Kc/kg ;-)

Honzík 1 - Profil | Čt 21.5.2015 6:11:21

Strouhanka se vyrábí strouháním či mletím suchého neochuceného pečiva, zejména rohlíků a housek.
Takže na tvojí otázku, jak získáváte strouhanku je jednoduchá odpověď. Buď mletím tzn. v nějakém mlínku, buď manuálním (ručním) kde se zpravidla v horní části vloží již zmíněné pečivo a otáčením kliky dojde k namletí. A nebo automatickém elektrickém. Výborně poslouží nějaký kuchyňský robot, někteří výrobci vyrábějí přímo nástavce k těmto robotům přímo předurčené na dělání strouhanky.
Rohlíky vám doma určitě nějaké čas od času zbudou tak je nech napřed ztvrdnout (usušit) a pak dle již zmíněného postupu je namel. V žádném případě je nemel měkké. :-D:-D :-D

sven - Profil | Čt 21.5.2015 22:04:38

LosPafkos >> ruská invence nemá konkurenci :-)))

Pvl - Profil | Čt 21.5.2015 15:39:28

sven >> Taky osmahu "do červena" přidám cukr a na bramborový knedlíky -luxusní :o§))

JoeChains - Profil | Čt 21.5.2015 13:27:04

Nazdar lidi, jak shanite zizaly? Kupujete je, nebo na ne chodite za jasne noci, kdy je rosa?

Boze za co !?

Honzík 1 - Profil | Čt 21.5.2015 6:23:07

Pvl >> Samozřejmě je to možné ale v tomto případě se již nejedná o strouhanku rohlíkovou nebo houskovou nýbrž chlebovou. A ta jako taková by se měla podávat společně s rovněž pomletým nebo ještě lépe naškrábaným hovězím plus další ingredience jako je cibule,pepř,sůl,žloudek,kečup,worčestr atd. A to se docela promítne do celkové ceny.
A k tvojí druhé otázce říkám ano postup při mletí je totožný :-)))))

sladoch - Profil | Čt 21.5.2015 19:45:43

sven >> neni zac, mne jenom pobavilo ze ten muj telefon taky nedavno letel na kamene a vydrzel:-). Jak dlouho ten svuj vubec mas?

tucnak11 - Profil | Čt 21.5.2015 19:34:55

strouhank si dělam sam 90% s rohliku zbytek pernik itd.mam mlynek na rohliki,take mi složi k nastrouhani peletek,boilie,ktere přydavam do krmeni a mam Method Mix made in vlastni prace,

Pvl - Profil | Čt 21.5.2015 17:44:30

sven >> vidléééééééééé :o§))))))))

rybomil - Profil | Čt 21.5.2015 17:29:47

sven >> taky si usnadňuju práci a ponechávám těm co to umí a dělaj roky rokoucí
Strouhanku při odebírání nebo jindy občas přesypu obrácením kýblu hore a přidám kuku krupici jemnou nebo kuku směs pro extruzi - opět místní zdroj skoro za humny, promíchám, něco MVDE posilovače + další přísady a jak ploutvím šmakuje.
Odpadní směs kuku je taky zalevno cca 3 - 4 ,- / 1 kg při odběru pytel 40kg

http://www.kukuricnymlyn.cz/index.php?option=com_co​ntent&view=frontpage&Itemid=3&lang=cs

btw : jo a kuku klíčky sušené

rybomil - Profil | Čt 21.5.2015 16:59:47

sven >> Vláďo, houby rok, tu strouhanku od kámoše mám klidně v plastovým kýblu s víkem i 2 roky. Jednou přítulka nějak pozapoměla udělat z rohlíků, pozvaní hosti a tedy krize. Pak večer kápla božskou, že vzala tu mojí krmnou a že jí pravděpodobně nic nebylo. Po mým sdělení že má přes 2 roky ( datum píšu na víko ) šla do kolen. Ale všem chutnalo tedy jak praví klasik hovno zle.
Při správným skladování se jí vcelku nic nestane, hlavně aby jí nenašli a nedostali se škudci a plísně.

Pvl - Profil | Čt 21.5.2015 14:55:17

sven >> netuším :o§) EDIT jestli tady nečte ,tak ani nejspíš netuší :o§) Jestli čte ? Tak nejspíš špatně a pak teda ať strouhanku dělá doma .

drvoštěp - Profil | Čt 21.5.2015 14:12:34

sven >> Takhle sem ty moje načapal :)))) A aby neřekli tak jsem obě dal na háček :)))

JoeChains - Profil | Čt 21.5.2015 13:35:43

sven >> :-))

P.&.S. - Profil | Čt 21.5.2015 10:14:51

sladoch - >> ja napr. strúhanku kupujem, pred lovom opražím, zmiešam s rozmočeným chlebom a pretlačím cez sito.

p.lorenc - Profil | Čt 21.5.2015 8:23:00

Strouhanku získám tak že jí buď koupím :-))))) nebo namelu na kuchyňském robotu. Používám to druhé, ale strouhanku zpracuji na šnicle a obdobně strouhám chleba a ten zas zpracuji do guláše. :-)))))))))))))) Proč má "každej" ( tady se dá pochopit-věk autora ) potřebu založit otázku za každou cenu:-(